Invazija Ukrajine

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Re: Invazija Ukrajine

Post by Mirok » 06 Aug 2025, 13:52

Zato jer očito nije baš sve definirano.
Ili jer svatko tumači na svoj način.
:A00:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Aug 2025, 23:23

jolly wrote:................Stvar je daleko gora od toga.............
Ajmo se malo smijati, pa nismo ni ti ni ja krivi za DEBILNU politku EU ! No sve dok gamad u Briselu ima dobre place boli ih kita za celi svet !
Nemoguće je Nemoguće

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 07 Aug 2025, 10:32

Vijest o zarobljenim NATO vojnicima još nije potvrđena, tako da je vjerojatno ipak možemo otpisati (postoji minimalna šansa da je dogovoreno nešto iza kulisa, ali nisam toliko pobornik teorija zavjere).

Nego, baš sam jutros pročitao mišljenje kako nase se priprema za neko novo klanje, u kojem će se režiseri i njima bliski opet obogatiti. Znamo kako je bilo prošli put, volja s obje strane izgleda postoji.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Aug 2025, 11:40

Ariel wrote:Vijest o zarobljenim NATO vojnicima još nije potvrđena, tako da je vjerojatno ipak možemo otpisati (postoji minimalna šansa da je dogovoreno nešto iza kulisa, ali nisam toliko pobornik teorija zavjere).

Nego, baš sam jutros pročitao mišljenje kako nase se priprema za neko novo klanje, u kojem će se režiseri i njima bliski opet obogatiti. Znamo kako je bilo prošli put, volja s obje strane izgleda postoji.
Na što točno misliš?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 07 Aug 2025, 11:46

Mislim na militarizaciju društva. Čak i Njonjo, Plenki i Milanović, sva trojica izbjegli rat, jedan čak i vojsku, pozivaju na nekakvu obranu i naoružavali bi se.

Pola milijuna na koncertu je za dom spremni, pola milijuna branitelja, ako uzmemo preklapanje od 50%, imamo 750.000 ljudi spremnih na rat. :)

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Aug 2025, 12:31

Ariel wrote:Mislim na militarizaciju društva. Čak i Njonjo, Plenki i Milanović, sva trojica izbjegli rat, jedan čak i vojsku, pozivaju na nekakvu obranu i naoružavali bi se.

Pola milijuna na koncertu je za dom spremni, pola milijuna branitelja, ako uzmemo preklapanje od 50%, imamo 750.000 ljudi spremnih na rat. :)
Iznenadio bi se da znaš koliko bi ih se opet izvuklo.... :mrgreen:

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 07 Aug 2025, 13:07

Ariel wrote:Mislim na militarizaciju društva. Čak i Njonjo, Plenki i Milanović, sva trojica izbjegli rat, jedan čak i vojsku, pozivaju na nekakvu obranu i naoružavali bi se.

Daleko smo mi od militarizacije drustva. Nama ni vojska nije "militarizirana". Vojni rok je bio samo politicka odluka za izborne bodove.

Pola milijuna je doslo na koncert zbog:
- zabave
- nostalgije
- jer je MP "kontroverzan"
- jer to vide kao dio protesta protiv modernih woke pizdarija
- jer znaju da novinari i dio drustva MPa ne podnosi

Za rat nije spreman skoro nitko. Hr vojnik od oruzja doma ima metlu i set tupih nozeva u kuhinji. Branitelja u dobrom zdravstvenom stanju nema ni 10 000.

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 07 Aug 2025, 15:20

Više od pola od tih pola milijuna koji su bili na "the koncertu" slijedeći dan (ili slijedeći vikend) je otišlo na neki srpski turbofolk.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Aug 2025, 19:19

Human wrote:

Više od pola od tih pola milijuna koji su bili na "the koncertu" slijedeći dan (ili slijedeći vikend) je otišlo na neki srpski turbofolk.
Pola?
Puno više!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 07 Aug 2025, 21:59

Mislim da sastanak Trumpa i putina,a bez ukrajinske strane,neće biti dobar za Ukrajinu....

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 08 Aug 2025, 11:48

Mirok wrote:Mislim da sastanak Trumpa i putina,a bez ukrajinske strane,neće biti dobar za Ukrajinu....
Zadnji put kad je napdanuta neka Non EU, i Non Nato drzava, niko nije puno reagirao. A boze, sta se tu moze?
Sad svi brinu. To je licemjerstvo.

Ako pustimo na trenutak pravdu, i utopisticke ideje o pravicnosti stvari, zlocestoci i nepravednosti rusije, Un povelji koja se moze svakako tumaciti i na koju se obje strane pozivaju, geopoliticki odnosi velikih sila su hladna realnost, i tako je bilo od rimskih vremena, pa i prije.
A ta realnost kaze, da se u trenutnoj situaciji vrlo tesko moze ocekivati "pravedan" kraj za Ukrajinu.

Pomalo gube rat, i sto je nagore - ljudstvo, najbolju generaciju. Mobiliziraju ljude mladje od 25 (idu prema 18), i starije od 60. (nekad se to zvao treci poziv)
Predsjedniku davno istekao mandat. Svaku njegovu odluku bilo koja ukrajinska vlast moze naknadno sporiti, kao i bilo koja vlast neke druge zemlje. Plus pada mu popularnost, i pocele su javne demonstracije. Buducnost je siva. A mediji o tome pisu, i mediji to pripremaju, Dakle, ko ce potpisati za Ukrajinu bilo sto?
Rusi su krvlju platili svoj prodor sa Istocnih granica i iluzorno je ocekivati, da ce se altruisticki povuci, "za mir u svijetu".
Sankcije ne djeluju na Ruse. A snalaze se sasvim dobro ekonomski kroz Brics.

Sta je ostalo?
Trajni mir kao rjesenje, koji ne odgovara zapadnim saveznicima, a koji bi rusi izveli pod svojim uvjetima. i De facto nove granice.
Primirje, (privremeno do beskonacno) koje se moze iskoristiti za nanovo naoruzavanje Ukrajine i buduci rat, sto je Rusima sasvim jasno, i u to se vjerojatno nece upustiti dok drze momentum na ratistu
Nato intervencija sa iscrpljenim resursima, praznim skladistima. A ja ne vidim da se po zapadnim zemljama optimisticno gura vlastitu djecu i sinove da ginu na istocnom frontu (gdje svi imaju prigovor savjesti), kad se prvi eshalon profi vojske iscrpi na frontu
To je realnost situacije.
Kakvo rjesenje ocekivati?

Ja osobno mislim da ce rjesenje biti sporo realizirano i to u dvije faze.
Prva faza: Trump - Putin pregovori, da se zacrtaju buduci odnosi i sfere utjecaja globalno i regionalno. (ovo je samo po sebi vrlo kompleksno)
Druga faza: Politicki preustroj Ukrajine (novi izbori? Mediji pripremaju javnost, za sad spominju generala Zaluzhnog kao opciju), potpisati sta se dogovore sve strane, ukljucucujuci Ukrajinu.

Sto prije, to bolje. Jer to znaci manje zrtava. Ali sasvim sigurno ce potrajati.
Ja mislim da je najverojatniji sjeverna - juzna Koreja scenario. Ali ne moram biti u pravu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 08 Aug 2025, 12:45

To nebi bio mir,ni rješenje.
Rusi bi nakon oporavka nastojali progutati Ukrajinu.
A onda dalje....

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Aug 2025, 13:06

Mirok wrote: A onda dalje....
Do portugala? Do Dnjepra jos nisu stigli.
Sa cime? Zasto? Najveca zamlja na svijetu teritorijalno, bogata svim resusrsima. Zasto haraciti po evropi?

Realnost, stabilnost i mir u odnosima sila, pociva na razmjestaju strateskih snaga po Evropi.
Rakete srednjeg dometa? Hiperosnicne raketne instalacije? Zemlja moze biti u Nato, ali ne mora imati raketne instalacije.
Ugovor o kontroli raketa srednjeg dometa upravo istekao. A hipersonicne se pojavile.
I sad da se na brzinu nesto potpise, prije nego se ovo razjasni? Jesmo li malo naivni? Ili mislis da je to nevazno?

Kad se o tome dogovore veliki nastupa stabilnost, ali i uz druge stvari koje treba dugorocno dogovoriti. I tu Ukrajina nema ama bas nikakav glas. "Sorry dececi mi bi smo malo u Nato?"
Ne zvuci bas uvjerjivo.
Ukrajina je nazalost u svemu tome kolateralna zrtva.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 08 Aug 2025, 13:37

Žrtva,da.
A što ,sada rusiji treba teritorij?
Imaju najveći teritorij na svijetu,11 vremenskih zona...
Ali bolesni umovi hoće carstvo...

Human
Skupnik
Skupnik
Has thanked: 7 times
Been thanked: 4 times

Post by Human » 08 Aug 2025, 14:51

Ne upuštajući se u ikakvu raspravu da ne riskiram opet ban, mogu ponoviti samo jedno, što sam ionako više puta ponovio. A to je: "Ako Rus ne dobije po labrnji, najebali smo mi ovdje."
I to je sve više jasno kako vrijeme prolazi.

Mada, sad s obzirom na protek vremena, vidim da su (tj, da će) najebali i drugi diljem svijeta, a ne samo mi.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by Marin223 » 08 Aug 2025, 15:45

Human wrote:Ne upuštajući se u ikakvu raspravu da ne riskiram opet ban, mogu ponoviti samo jedno, što sam ionako više puta ponovio. A to je: "Ako Rus ne dobije po labrnji, najebali smo mi ovdje."

Mada, sad s obzirom na protek vremena, vidim da su (tj, da će) najebali i drugi diljem svijeta, a ne samo mi.
Neko obrazloženje, uporište za to ?

andrej
Skupnik
Skupnik
Been thanked: 2 times

Post by andrej » 10 Aug 2025, 01:26

Human wrote:Ne upuštajući se u ikakvu raspravu da ne riskiram opet ban, mogu ponoviti samo jedno, što sam ionako više puta ponovio. A to je: "Ako Rus ne dobije po labrnji, najebali smo mi ovdje."

Jasno mi je da je Ukrajina ruska sfera interesa, postoji i povijesni moment.

Tako da mi nije jasno zašto bi npr. Italija bila sfera ruskog interesa i koja je to povijest gdje je Italija nekad bila pod ruskom vlašću

Pa ako može objašenjenje

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 10 Aug 2025, 16:35

Mirok wrote:Žrtva,da.
A što ,sada rusiji treba teritorij?
Imaju najveći teritorij na svijetu,11 vremenskih zona...
Ali bolesni umovi hoće carstvo...
NIJE ISTINA !

Ti i Human ocito imate neki problem sa shvacanjem realnosti u EU ??

Ako cemo bas biti iskreni meni bi bilo draze da je Rusija dio EU nego Ukre, zemlja ima neograniceno puno resursa u svim kategorijama a EU ima KITU koja se svakim danom susi sve vise. Ove price da su mi Ukre braca su meni uvreda i provokacija, nebijem ih sve odreda. Da malo pratis povjesna sranja znao bi da su smradovi od Engleza zakuhali vecinu problema u Evropi a to rade vec 200g, naravno radi svojih interesa, tako su zakuhali i ovo u Ukraini.

Promasena politika EU sa sankcijama prema Rusiji je nepovratno unistala dobar dio EU ekonomije, uz politiku useljavanja kozojeba, talibana i ostalih neradnika muslimanse vjere ocito je da se radi na NAMJERNOJ zamjeni stanovnistva i da cemo imati velikih problema u buducnosti. Ako mene moja politika prisiljava da prihvatim obicaje kozojeba radi mira u kuci to ne moze izaci na dobro...

Veliki EU igraci su gotovo 100% istisnuti iz Afrike koja se priklonila Kini, glupani iz EU umjesto da jacaju savez sa Rusijom napravili su debelu uslugu Kini jer su dobili Rusiju za strateskog partnera, iako se bas ne vole...

Shvacas li buducnost EU ? Ogroman birokratski aparat koji je svrha sam sebi, nedostatak strucnih ljudi , nedostatak sirovina, skupi energenti, suluda politika zelene tranzicije, masovno zaduzivanje za naoruzavanje bez unifikacije i naravno 99% mladih ljudi kojima nije na kraj pameti da ratuje i risikira svoj zivot, za koga, da se bori i cuva vile sa bazenima, hotele i tvornice u vlasnistvu stranaca, vecinom onih koji su i zakuhali ova sranja !!
Nemoguće je Nemoguće

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 10 Aug 2025, 19:50

Da.
Mi koji ne razumijemo,nikako ne kužimo da je sa ruske strane sve onako.....cveta cveće u naše preduzeće...
Zapravo za poželiti svakome,pa i nama.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 11 Aug 2025, 00:25

lex-lutor wrote:. Da malo pratis povjesna sranja znao bi da su smradovi od Engleza zakuhali vecinu problema u Evropi a to rade vec 200g, naravno radi svojih interesa, tako su zakuhali i ovo u Ukraini.
Engleska politika u zadniih 2oo godina se bazira na vojnom ili politickom ili posrednickom sputavanju najjace kontinentalne sile.
Spanjolska, Francuska, Njemacka, sada Rusija, radi uspostave dominacije u geopolitickom pozicioniranju.
Drugi svjetski rat je bio specifican. Kad je Njemacka napala Poljsku sa zapada, i Sovjetski savez s istoka, u tom trenutku vjerojatna procjena je bila da je Njemacka jaci i veci protivnik, cijem razbijanju treba dati prednost. Objavljuju rat Njemackoj. Ne i sovjetskm savezu koji je ucinio istu stvar kao i njemacka upadom u Poljsku.
Dapace uskoro postaju saveznici.

Zavrsetak drugog sv, rata, vrlo brzo dovodi do promjene politike i fokusu ka novom neprijatelju. Sovjetski savez, Wasravski pakt, i sirenje komunizma.
Ono sto je zanimljivo, sa padom Berlinskog zida, nestaje i warsavski pakt, i komunizam i politika sirenja komunizma. Ruska federacija prelazi u kapitalisticki sistem ALi fokus engl politike ostaje na starom neprijatelju.... Dok istovremeno, pojedine diktature ostaju vjerni saveznici, engleskoj politici, recimo na bliskom istoku.
Turn better into best!

Post Reply