CHAT

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Re: CHAT

Post by Marin223 » 20 Nov 2025, 15:54

Tko bi reko da u hr netko jedva doceka da te ima za sta prijavit... nego, jesi ti mozda kog prijavio za nes pa da ti je mozda iso vratit ?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 20 Nov 2025, 15:57

Imam svoje mišljenje, ali ne da mi se. Ego je najveći neprijatelj streljaštva u Hrvatskoj. Zapravo mi je iznimno drago da više ne pucam već oko 2g i da imam malo veze s "ekipom".

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 20 Nov 2025, 16:23

Ariel wrote:Imam svoje mišljenje, ali ne da mi se. Ego je najveći neprijatelj streljaštva u Hrvatskoj. Zapravo mi je iznimno drago da više ne pucam već oko 2g i da imam malo veze s "ekipom".
Ima toga i u svijetu lova.
U lovačkim društvima.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 20 Nov 2025, 16:31

Mislio sam da je airsoft toksičan, jer stvarno ima svega. Ali u tom kratkom periodu što sam proveo u streljačkoj zajednici, osjetio sam višestruko više ega, dokazivanja, podmetanja, animoziteta.

Jedan primjer. Postojala je mogućnost dobivanja terena za strelište u mojem kraju. Ozbiljno strelište od 300m, s boxevima za dinamičko gađanje. Počeli su razgovori oko ideje. I tko je minirao ideju? Lokalni trener koji se cijelo vrijeme tuži na uvjete rada! Kad sam ga pitao zašto, nije mi znao odgovoriti.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 20 Nov 2025, 16:38

Ja bi volio da je meni najveci problem neciji ego umjesto nedostatka streljana :D
Jel u pitanju trener nekog HSS kluba ? Sta mu je smetalo ?

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 20 Nov 2025, 16:45

Znam ga kao trenera jedne discipline, drugo me nije zanimalo. Rekao je kako taj projekt neće biti isplativ, tako nešto. Pa su na tom mjestu odlučili raditi umjetnički paviljon. Od kojeg još nema ništa.

On sam bi imao koristi od streljani, vjerojatno bi tamo bio zaposlen. Neki ljudi zaslužuju biti tamo gdje jesu.

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 21 Nov 2025, 10:18

A ko je trebo financirat projekt ?

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 18 times

Post by jolly » 21 Nov 2025, 11:09

Gradska streljana, je neisplativa investicija.
Ali isto to je zdravstvo, mirovinsko, kultura, umjetnost, itd
Zato drzava ili drustvo financiraju takve projekte, i sportske objekte.

Medjutim, streljana kao privatna investicija, ocito je isplativa.
Cijena na sat 15 do 30 eur, tecajevi, natjecanja, edukacije, treninzi, itd.

Zato je sad konacno krenuo proces da se strelista grade.
Nedostatak ovog sustava je da skupa satnica nece odgojiti novu generaciju sportasa - olimpijaca. Ali ce podignuti brojnost strijelaca u rekreativnom sektoru.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Marin223
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Marin223 » 21 Nov 2025, 11:51

Isplativa je ako imaš uhodanu privatnu firmu (pa troškove bilježiš kao rashode i ne plaćaš poreze/doprinose) ili uhodani klub sa rezultatima (pa potegneš poticaje/donacije).
Ovo da neki Pero ide od svoje neto/bruto2 redovne plaće gradit streljanu je neisplativo. Pogotovo kad kupiš parcelu pa ti nadležni parazit kaže: "pusti me da odem u mirovinu pa onda izvodi te gluposti".

Da su streljane isplativa investicija nebi imali takav brutalni nedostata istih. As simple as that.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 21 Nov 2025, 12:52

Marin223 wrote:
Da su streljane isplativa investicija nebi imali takav brutalni nedostata istih. As simple as that.
Prije nije moglo, iz perspektive privatne inicijative.
A iz inicijative drzave, novi zakoni kako su se donosili, i nebriga, su zatvarali postojece objekte, jer niko nije to pratio.

Ovo sto se sad desava je direktni rezultat novih propisa donesenih u zadnjih nekoliko godina. Pravilnik o strelistima iako nije idealan, dao je neku osnovu. Donesen tek 2021 godine, a paleta raznih drugih zakona nesto ranije. Znaci mogucnost za izgradnju strelista je otvorena tek 2021 godine.

Ja bih rekao da se stvar pokrenula. Situacija se popravlja. Za 4 godine, karta strelista u HR se ppromijenila i mijenja se.

Najteze je bilo otvoriti prve objekte, neki su cekali 10 godina papire.

Ali sad se stvari uhodavaju, ide brze. To je vidljivo.
Prije 2021 nisi mogao nista, poslije 2021 nesto se moze. I radi se.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 21 Nov 2025, 13:53

Ja baš nisam optimista.....

andrej
Skupnik
Skupnik

Post by andrej » 25 Nov 2025, 12:30

Kad smo već na chatu, ovaj će crni petak biti baš crni za novčanik :lol:

Slažem budget setup (puška, bipod, optika) koje bi, uz rekreacijsko pucanje, poslužiti za pokoje natjecanje N klase na 300 metara. Više zbog gušta a ne rezultata :)

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 25 Nov 2025, 16:52

jolly wrote:....
Ja bih rekao da se stvar pokrenula. Situacija se popravlja. Za 4 godine, karta strelista u HR se ppromijenila i mijenja se.
Najteze je bilo otvoriti prve objekte, neki su cekali 10 godina papire.
To bas i nije tocno !

1. Koliko NOVIH steljana imas u HR ? ( pod novo mislim na objekte koji nisu postojali u EX-yu u svrhu streljastva , da ne cjepidlacim u detaljima poput Vojno/Civilno ?

2. Uz postojece zakone, streljana >100 metara za zatvorenim objektom za strijece je nemoguca misija. ( ograde, blende, bojeva brdo, zastita od buke, MTU prostora itd )

3. Po trenutno vazecim zakonima, NE postoji steljana u HR na kojoj se moze odrzali LEGALNO natjecanje do 300m osim Pampasa, Sva druga strelista koja se dobiju na koristenje od Morha zapravo nisu civilna strelista a zakon drge oblike NE poznaje !!!

Ako bude pameti i manje EGA mozda bi se nova situacija sa ponovnim uvodjenjem vojne obaveze, pa malo obaveznog + dobrovoljnog treninga za sve vojno sposobne barem 2 puta godisnje uz suradnju sa MORH-m dalo u svakoj zupaniji legalizirati po jedno streliste od 300-600 metara ....
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Nov 2025, 18:14

Jao lex, kuzim ja da jugo i lose vrijeme,ali evo, dozvoli mi da te upoznam sa nekim od novosagradjenih streljana u HR.
Osim jedne u Rovinju, sve drugo je privatna investicija.

1 Rovinj - otvoreno drustvenim fondovima, mislim jedina drustevno financirana streljana od osamostaljenja Hrvatske.
2. Ritosa - u Vizinadi, 100 metara, i podzemna 50 m, sesvete, ako nije otvorena bit ce uskoro.
3. Vodice
4. PSC Strijelac, IPSC streljana vinkvoci
5. KPS Valis Aurea, IPSC Streljana
6. Sopac Delnice
7. SK Corner, IPSC streliste
8 Tactical shooting center, kraj zagreba.
9. Marcana, mjesto za vjezbe

Ima jos nekoiko u izgradnji ali svakako ne znaci da sve znam. Ovo mozes uglavnom sve izguglati ili naci na facebooku
Ja bih rekao da je napredak skroman, ali vidljiv.
Last edited by jolly on 25 Nov 2025, 18:22, edited 1 time in total.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 25 Nov 2025, 18:20

lex-lutor wrote:
jolly wrote:....

3. Po trenutno vazecim zakonima, NE postoji steljana u HR na kojoj se moze odrzali LEGALNO natjecanje do 300m osim Pampasa, Sva druga strelista koja se dobiju na koristenje od Morha zapravo nisu civilna strelista a zakon drge oblike NE poznaje !!!

.
I ja sam nekad tako razmisljao.
Odrzava se natjecanje na Vrapcanskom. Mislim da moze i na Jamadolu.
Ali realno, koliko nam 300 metarskih treba, po olimpijskim standardima? Po meni dovoljne su te dvije, Zageb i Osijek.

Kad sam pogledao zadnji put bilten sa Lapua natjecanja 300m, ISSF u Zagrebu, mi smo imali JEDNOG natjecatelja. Ostalo sve strani natjecatelji.

Ajde budi realan, ko ce ti financirati takvo streliste za nula natjecatelja.
Treba graditi streljane kako se moze, 25, 50, 100, trap, poligonm sto god, ja bi bio zadovoljan da imam za pistolj 25 metara. Od drustvenih fondova ne ocekuj nista.
Kad se pojavi privatni investitor, da moze priustiti sagradti ce 300 metara ponuditi sve sadrzaje koje moze smisliti na 300 metara, i to naplatiti.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Nov 2025, 08:02

lex-lutor wrote:
Ajmo dalje.
Sto znaci "po trenutno vazecim zakonima"?
Batali taj izraz.
Da skratim pricu po zakonu mozes pucati na streljani, ili mjestu predvidjenom za vjezbe gadjanja.

Zasto mislis da je ISSF pravilnik o strelistima jedini relevantan?
Nama je sve interesantno.
ISSF streliste 300 m, super.
F class streliste, 300, 600, super
IPSC streliste za pusku, super.
Mjesto za vjezbe gadjanja, na bilo koju udaljenost, super.
Lovacko streliste, za potrebe drustva, super.

Vecina strelista za ovo ili ono, ima tehnicki pravilnik kakvo mora biti. Ali to je samo interni pravilnik medjunarodne streljacke organizacije.
Nerealno je ocekivati da ce se naci investitor za svaki tip strelista u svakoj zupaniji.
Nisi realan, drugar.

Ali treba podrzavati inicijative da se otvara cim vise streljana ili mjesta za vjezbe gadjanja svugdje.
A velika (medjunarodna) natjecanja ce se odrzavati na mjestima koja zadovoljavaju nacionalne zakonske propise, i interne tehnicke zahtjeve medjunarodnih organziacija za natjecanje.
Nacionalni zakonski propisi su vrlo siroki, zakon o eksplozivima pravilnik o strelistima, u to ulazi sve od kalsicnih disciplina, do prakticnog streljastva.

Sad idemo dalje, trening i natjecanje na velikoj streljani nije isto
Na primjer:
Ako ti na maloj streljanici ili mjestu za vjezbe gadjanja sa pet linija treniras VK pistolj, na 25 metara, nicim nisi zakinut.
Kad treba ici na veliko drzavno natjecanje, jednom godinje, ici ces na veliku streljanu koja zadovoljava sve druge uvjete (broj linija, WC. svlacionice, parkirna mjesta, itd itd)
I bit ces konkurentan.

Ista stvar za bilo koju disciplinu.
Ne treba u svakom selu i u svakom vrtu da bude olimpijski bazen. U vecini slucajeva da se smocis i yakuzi je dovoljan.
To je poanta
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 26 Nov 2025, 09:52

Jolly, nisi pratio smisao a ja nisam bio dovoljno precizan.

Sve nevedene za KRATKO oruzije su mi poznate...

Pitanje je gdje smo sa >100 metara ... nitko ne trazi hotel na streljani no sto meni u IStri znaci LEGALNA streljana na 300 met u Osijeku do kojeg moram voziti 5 sati , uz to sto me put kosta 150 Eur i spavanje barem jednu noc ako zelim biti koliko toliko normalan ?

Dovoljno je da napravimo usporedbu sa Slovencima... zasto mi uvijek moramo biti veci katolici od Pape ??
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 26 Nov 2025, 11:46

lex-lutor wrote: Dovoljno je da napravimo usporedbu sa Slovencima...
Ajde napravi usporedbu sa slovencima, i mene zanima:

- Koliko drustvenih streljana na 300 m imaju u Sloveniji (dzabe koristenje)?
- Koliko privatnih streljana na 300 m imaju u Sloveniji (po cijeni $$$$ na sat)?
- Koliko vojnih streljana na 300 m imaju sa ogranicenim terminima na kapaljku za gradjanstvo? Pod kojim uvjetima?

Ujedno daj i procjenu brojnosti populacije u streljastvu u Sloveniji? Broj klubova, broj streijelaca i slicno?
Za sad si sve zamotao u velo tajne.
Daj malo konkretne brojeve? I precizne informacije?
Konacno da upoznamo tu egzoticnu Sloveniju o kojoj toliko slusamo?
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 26 Nov 2025, 21:33

Niti imam vremena ni volje da sada istrazujem ,
znam na koliko smo strelista bili da smo u pravilu od 8 ujutro do 15h pucali revolver + pristorlj + 100m + 300m
negdje 800 metara, negdje 1000 metara

* Koliko pratim to kod njih imaju cca 40 privatnih streljana 25 / 50 / 100 m

* I znam da su imali preko 100 registriranih aktivnih klubova

* Samo u nasoj blizini su ti Vipava, Mlake, Bloska polica, naravno vojni poligoni u krugu manjem od 100 km a nismo stigli ni do Ljubljane !

** Evo ti npr. druzenje koje je bilo 15-Oct-2025 kod Ljubljane ( 44. druzenje ostrostrelcev )

P) VK pištola, 25m, 20 strelov;
R) VK revolver, 25m, 20 strelov;
M) MK pištola ali revolver, 25m, 20 strelov;
C) VK puška z optiko, z mize, 100m, 20 strelov;
D) MK puška z optiko, z mize, 100m, 20 strelov;
E) VK puška odprti merki, z mize, 100m, 15 strelov (upošteva se najboljših 10);
F) MK puška z optiko, z mize, 50m, 20 strelov;
G) MK puška odprti merki, z mize, 50m, 20 strelov;
H) puška Z GLADKO CEVJO, odprti merki, STOJE, 25m, 10 strelov.

Kotizacija 30 Eur

---------------------------------

- Uglavnom mozes istraziti sam , imas vise vremena od mene..

- prati malo njihov forum

- mislim da svi znamo da NEMA djabe pucanja, posao kao i svaki drugi .. no isto tako da mi racuns za svaki ispaljeni metak ekolosku naknadu je tragikomicno...
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 27 Nov 2025, 10:23

lex-lutor wrote:
- Uglavnom mozes istraziti sam , imas vise vremena od mene..

.
Ok, evo Lex, neki brojevi

Streljane u Slovniji:
Zatvorene streljane: 11.
Kratke udaljenosti: 38
Srednje udaljensoti: 32
Velike udaljenosti: 36
Ukupno streljana: 117
(raznih kategorija)

Ukupno klubova u Sloveniji: 118

Screenshot karte klubova u Sloveniji, i karte streljana u Sloveniji privitku.
Ispada da je jedan klub po jednoj streljani tamo.

Ono sto je interesantno.
Transparentnost u Sloveniji i Hrvatskoj je NEUSPOREDIVA.
Podatke za Sloveniju nadjes ODMAH.
U Hravtskoj da se ubijes od posla, ne mozes naci nista. :A00:
Prvi pokusaj objedinjavanja podataka u Hrvatskoj ucinjen je u udruzi HUVO, objavljen i redovno azuriran.

Krovni savezi ne objavljuju nista.
Na pr. Za HSS uvjet clanstva je da u savezu klub mora imati streljanu ili pristup streljani (Ugovor)
I ima oko 170-180 klubova.
Ali javnih podataka nema, o dostupnim streljanama.
Zasto?

Klubovi iz registra:
Oko 194, zajedno sa zupanijskim savezima
https://huvo.hr/index.php/2025/04/11/streljastvo/

Civilna strelista - ukupno 40, zajedno sa zracnim streljanama, iz sporadicnih javnih podataka, zacijelo nije potpuna lista.
https://huvo.hr/index.php/2025/04/02/po ... hrvatskoj/

Drzavni portal sportskih objekata, koji bi morao biti azuriran, izgeda da ga ne azurira niko.
https://sport.gov.hr/#/home/sportskeGradjevine

Tako da je jedan od vaznijih problema u HR u streljastvu - NE TRANSPARENTNOST.

Uglavnom, zaklucak na bazi pretrage koju si sugrerirao:

Slovenija: 118 klubova, 117 streljana (razih kategorija), vrlo transparentno
Hrvatska: do 200 klubova, 40 streljana (raznih kategorija, iz nepotpunih javnih informacija), netransparentno

U privitku karta klubova i streljana u Sloveniji, screenshot.
Attachments
klubovi u sloveniji.JPG
Strelista u Sloveniji.JPG
Turn better into best!

Post Reply