Skidanje brunaže ??

Problemi sa postovima, slikama, korisničkim računima...
Post Reply
BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Skidanje brunaže ??

Post by BOXI » 08 Feb 2009, 21:34

Dočepal sam se nekakvog pištoljčića iz 19-tog stoljeća. Isti je inače super očuvan ali je bio na uređenju kod "stručnjaka" koji ga je brunirao.
Dali postoji kakav "kemijski" način da se ta brunaža skine ili je jedina opcija šmirgl i pjeskarenje.
Ovo zadnje mi nikako ne paše jer je valjda već pjeskaren pa su oznake sad jedva vidljive i ako ga budem šmirglao ili pjeskario onda više neće biti vidljive.
Svaki savjet dobrodošao.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

BoB
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Skidanje brunaže ??

Post by BoB » 08 Feb 2009, 22:01

možeš probati s nekim sredstvom za čišćenje srebrnog posuđa koje bez grebanja skida okside
Omnes tenentes gladios et ad bella doctissimi uniuscuiusque ensis super femur suum propter timores nocturnos
Because none of us are as cruel as all of us

omega
Skupnik
Skupnik

Post by omega » 09 Feb 2009, 11:33

Postoji sredstvo za skidanje brunure, i ima ga u ponudi u Kettneru. Koliko se sječam proizvođač je Birchwood casey.
Uglavnom jako dobra stvar za skidanje brunure ako ne želiš šmirglati. Samo obavezno rukavice jer ta stvar papa kožu.

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 09 Feb 2009, 21:50

prvo odredi zašto bi skinuo brunuru? na staro se nemožeš vratiti a svaki postupak je agresivan i možeš samo smanjiti i onako slabo vidljive žigove.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

BOXI
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by BOXI » 09 Feb 2009, 22:35

blackpowder wrote:prvo odredi zašto bi skinuo brunuru? na staro se nemožeš vratiti a svaki postupak je agresivan i možeš samo smanjiti i onako slabo vidljive žigove.
Pa brunuru bi skinuo jer se nikako ne uklapa na gasser montenegro, bolje je da je obično željezo pa makar i hrđavo nego uglancano i brunirano
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 10 Feb 2009, 07:22

e to te ja pitam - za njega je dobra varijanta srebro patina. Ipak će mu malo povratiti dušu.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!

Luger
Desetnik
Desetnik

Post by Luger » 14 Feb 2009, 08:57

Staro oružje je prema kolekcionarskim pravilima najbolje ostaviti u izvornom stanju, ako je oksidirano, očistiti ga kemjskim sredstvima i ostaviti bijelo. Postoji 10 stupnjeva vrednovanja oružja zavisno o stanju, povijesnoj osnovi, porijeklu, poznatoj osobi koja ga je upotrebljavala/posjedovala i sl. Hrđu i brunuru skidam 24 % solnom kiselinom (klorovodična kiselina HCl) uz naknadno neutraliziranje metala deterdžentom i vodom. Za staro oružje uvijek se može napraviti dio koji nedostaje, po uzoru na originalni sl., ali naknadna dotjerivanja, bruniranja nisu dozvoljena jer bitno umanjuju vrijednost oružja.

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 14 Feb 2009, 10:18

Gle! Još jedan heretik koji oružje tretira deterdžentom i vodom! :D :D :D :D
Problem nastaje kod oružja koje je nanovo brunirano, nisam baš siguran u pozitivne rezultate po vrijednost oružja pokušajima skidanja brunure. Moje je mišljenje da je bolje ostaviti ga takvog nego ga stanjiti za još koji mikron. što se tebi čini Luger?

Luger
Desetnik
Desetnik

Post by Luger » 14 Feb 2009, 15:09

I ja bih ga ostavio takvog već bruniranog, pa neka ima nekakvu zaštitu.
Što se tiče deterdženta i vode, odgovor je jednostavan = skupljam novac za revolver B.P.
P.S.
Bolji mi je onaj Ruger, stainles verzija, mogu ga prati u perilici s tanjurima, samo ubacim jednu tabletu power ball. :idea:

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 14 Feb 2009, 21:30

mala digresija, ja zastupam struju rudara tradicionalista koja koristi replike povijesnog oružja. Ruger to nije. Isto tako rade se i replike povijesnih modela u INOX verziji ili sa podesivim ciljnicima ali to jednostavno nije to i ne koriste se u natjecanjima po M.L.A.I.C. pravilima. Ameri kao kreatori tog revolvera našli su i discipline za njega od čeličnih silueta do western shootinga. Da se razumijemo, Ruger je odlično napravljen revolver ali gušti su gušti!

Post Reply