ČIŠĆENJE VATRENOG ORUŽJA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Login
Skupnik
Skupnik

Re: ČIŠĆENJE VATRENOG ORUŽJA

Post by Login » 06 Feb 2009, 01:23

nakon tog ispiranja sa vodom i "čarlijem" za sušenje bi pretpostavljam pomogao i obični fen za kosu u nedostatku kompresora..

blackpowder
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by blackpowder » 06 Feb 2009, 08:38

Naravno da fen može odraditi svoje.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 10 Feb 2009, 11:29

Pozdrav
Puno puno prostora, a malo značajnog. Ako se radi o čišćenju cijevi u upotrebi imam "Balistol" jer ispaljujem uglavnom olovna zrna (domaće proizvodnje) i naravno podmazana. Stoga se neće (olovo) zadržavati na stjenkama cijevi. Nakon serije olova može se ispucati jedan sa košuljicom koji će protjerati ostatke olova i ostalu nečistoću. Koristim sintetične četkice, i što je najvažnije, a nisam uočio da je netko spomenuo, čišćenje sa četkicom se vrši od ležišta prema ustima cijevi - nikako obratno, što naravno kod revolvera nije moguće. U slučaju zapostavljenog čišćenja i korištenja olovnih kugli potrebno je naliti živu u cijev i ostaviti nekoliko minuta da djeluje na olovo koje naprosto istopi odnosno odlijepi od cijevi. :A25:

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 10 Feb 2009, 11:58

Gdje naci toliko zive i kamo ju kasnije odloziti?

Ice
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ice » 10 Feb 2009, 12:30

Razbiješ par toplomjera i termometara i pokoji tlakomjer (onaj stari).

Živa je definitivno problem jer je otrovna i ne bi preporučio "dejstvovanje" živom kada se isto može postići i drugim sredstvima uz malo više truda, npr. nafta.

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 10 Feb 2009, 13:00

Apsolutno si u pravu što se štetnosti žive tiče. Naveo sam to kao krajnje rješenje za totalno nemarne. Pravi strijelac i ljubitelj oružja neće dozvoliti da mu se to desi sa cijevi. Redovitim čišćenjem, podmazanim zrnima (i za one koje koriste olovo - ispaljenje metka sa košuljicom) ne bi trebalo koristiti tu krajnje agresivnu metodu.
Isti učinak, ali malo produžen, postići ćeš i naftom, odnosno sredstvom za čišćenje poput "Balistola" i četkicama. Ne preporučujem žičane.

Login
Skupnik
Skupnik

Post by Login » 10 Feb 2009, 15:55

Zašto žičane nepreporučuješ? Ja u kompletu koji sam kupio imam žičanu (mesing) ,nešto mekšu od nekakve sintetike i skroz mekanu. tim redom i čistim. Koliko sam ja čuo te mesingane nemogu ništa cijevi jer su mekše i slobodno se mogu koristiti.. e sad.. sve je je to čuo kazo pročito.. iskustva valja podjeliti..

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 10 Feb 2009, 20:24

Obzirom da je već rečeno kako je živa štetna neću to ponavljati ali potpisujem.
Kako u zadnjih 2-3 godine samostalno punim streljivo i u 99% slučajeva koristim
olovna zrana, za čišćenje mi se najadekvatnijim pokazao solvent Hopp 9.

Nikada nisam čistio sa živom niti planiram, Hopp je skroz zadovoljavajući.
Što se tiče ispaljivanja FMJ zrna nakon olovnog isto također nisam prakticirao
prije nego očistim cijev u potpunosti od ostataka olova. Zašto - iz razloga što
u svakoj cijevi (pa i svakom materijalu) postoje tzv. mikropukotine koje se nakon
ispaljivanja FMJ zrna zbog pritisaka dodatno ispune olovom, te to uopće nije dobro
za cijev.

Postupak čišćenja - na sve dijelove nanesem Hopp 9, ostavim da odstoji cca 10 minuta,
mesingana četkica (većeg kalibra od kalibra oružja kojeg čistim) nekoliko puta provući,
krpica od neke istrošene potkošulje ili nečeg sličnog....i to je to.

Učestalost čišćenja - prije velikog natjecanja ili ako eventualno počme dolaziti do zastoja
na oružju.... ako gledam učestalost po broju ispucanih metaka....cca 2000-2500 metaka.
D-V-C
M R K I

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 10 Feb 2009, 22:06

Login wrote:Zašto žičane nepreporučuješ? Ja u kompletu koji sam kupio imam žičanu (mesing) ,nešto mekšu od nekakve sintetike i skroz mekanu. tim redom i čistim. Koliko sam ja čuo te mesingane nemogu ništa cijevi jer su mekše i slobodno se mogu koristiti.. e sad.. sve je je to čuo kazo pročito.. iskustva valja podjeliti..

Pa ovako je moje razmišljanje: želim da mi revolver traje što duže i da besprijekorno radi (bez obzira na to da li mogu ili ne kupiti drugi), "volim ga", čuvam, pazim i mazim, šalim se; ali stvarno želim da mi dugo traje. Može i mesingana četkica, premda preferiram sintetičke. Što je, u krajnjoj liniji, manje bitno, jer sredstva za čišćenje čine svoje a ne četkica. Ne znam da li si bio u Vatikanu u crkvi i dodirnuo nogu Sv. Petra (od bronce)? Skoro da je i nema - samo od laganog dodirivanja ljudi koji su ga došli vidjeti. Znam da bi trebalo dugo žuljati po cijevi da se potroši, ali kako ga ja čistim nakon svakih 50-ak ispaljenih metaka, imam i to na umu. Ne, nisam od onih koji ga samo glade i gledaju, trošim ga, ali i pazim. Za razliku od Mrkog 007 koji kaže da ga čisti nakon 2 - 2500 ispaljenih metaka? Naravno, razlika je ako pucaš olovne ili sa košuljicom, što nije naveo.
Pozdrav

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 10 Feb 2009, 22:19

gutenberg wrote: Za razliku od Mrkog 007 koji kaže da ga čisti nakon 2 - 2500 ispaljenih metaka? Naravno, razlika je ako pucaš olovne ili sa košuljicom, što nije naveo.
Pozdrav
Hoćeš reći da ja svoj gun ne pazim ili da ga pazim, ne razumijem???

Ako malo bolje pročitaš post primjeti ćeš kako sam naveo da u 99% slučajeva koristim olovna zrna,
jer punim sam. Onaj 1% odpada na FMJ a kad njih koristim uopće ne čistim oružje. Nisam kupio oružje
da bi ga čistio svako malo, nego da bi iz njega pucao svako malo. :A13: :A13: :A13:
D-V-C
M R K I

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 11 Feb 2009, 09:23

Pozdrav,
Htio sam reći da oružje treba nemilice koristiti, ne štedjeti, paziti na njega i gledati ga u vitrini. Isto sam pročitao da ga čistiš nakon 2 - 2.500 ispucanih metaka. Vidio sam da koristiš olovna zrna i kod njih je najbitnije da su podmazana (što će spriječiti taloženje prljavštine u cijevi). Ali ujedno da bi bilo u funkciji treba ga čistiti nakon svakog treninga. Ista stvar je s motorom kojeg imam: ne štedim ga, tjeram ga (gdje je moguće) preko 200 km/h, ali, servis svakih 5.000 km, najkvalitetnije ulje itd.
Last edited by k.horvat on 11 Feb 2009, 09:34, edited 1 time in total.
Reason: Nije potrebno citirati tekst koji je prethodni ovom

k.horvat
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by k.horvat » 11 Feb 2009, 09:38

Mrki: ima nekih koji su ispalili 100 kom u 18 god. iz svojeg
pistolja, tako da kad bi cistili pistolj kao i ti svakih
2500 kom. cistili svoj pistolj tek 2148. godine :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Srecom, pistolj je presao u moje vlasnistvo i sad je u
zimskih mjesec dana. jedno 300-ak kom ispljuvao! :twisted:

Login
Skupnik
Skupnik

Post by Login » 11 Feb 2009, 14:02

koliko sam ja skuzio na ucestalost ciscenja oruzja bi trebalo utjecati i sam tip ili model oruzja koje imamo, nije sve oruzje isto i nezahtjeva istu pažnju... imamo radnih magaraca koje gotovo da se i nemora cistit a radit ce perfektno.. a imamo i kucnih ljubimaca koje je naprosto grijeh neglancati svako malo..

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 15 Feb 2009, 21:08

gutenberg wrote:Nakon serije olova može se ispucati jedan sa košuljicom koji će protjerati ostatke olova i ostalu nečistoću.
ovo ne prakticirati, iako zvuci "fool-proof" a i sam sam bio zagovornik tog nacina, procitah na nekoliko mjesta da to bas i nije pametno, radije nekakva otapala za olovo i bakar vec po potrebi i ljudi okanite se žive, samo ce te se potrovati, za one koji nisu znali ziva se upija kapilarno kroz kozu da ju samo drzite na dlanu, a i pare su otrovne, kao da nije dovoljno samo olovo za otrovati se jos se sa zivom ici zajebavati...

EDIT: sad vidim da je Mrki vec objasnio zasto nije dobro "cistiti" naslage olova ispaljivanjm FMJ metka.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 16 Feb 2009, 11:57

Ajmo rezimirat: oružje je potrebno čistiti. Metode su različite, a svode se uvije na isto. Ako pucamo olovo, naravno da će se više naslaga stvarati, i tu nema dileme: treba to očistiti, premda su dvojaka mišljenja o ispucavanju FMJ nakon toga, moram precizirati. Može se nakon pucanja WC 38, ispaliti magnum .357 (što se tipe mikro-pora - magnum razvije puno veću temperaturu i mislim da puvuče sobom ostatke). Ne treba to prakticirati. Treba jednostavno oružje nakon upotrebe očistiti nekim sredstvom za čišćenje po svom odabiru. Što se tiče žive (jedan razbijeni toplomjer u stanu može otrovati četveročlanu obitelj), koja je izuzetno otrovna - to je drastična metoda za one krajnje nemarne. Naravno da ju ne preporučam, jer oružje ne smije biti dovedeno u takvo stanje. Ali, može poslužiti. Što se tiče trovanja - tema za sebe. Ja lijevam kugle i kažu mi: pa nije ti to zdravo! Ne, nije, isto kao što sam 15 godina radio u štampariji za strojem (a bilo ih je 17) koji topi olovo na 270 stupnjeva Celzija. Nije zdravo kretati se gradom zbog ispušnih plinova automobila, nije zdravo živjeti uz tvornicu u Pićnu ....
Da ne odem predaleko: oružje treba održavati i pritom naravno paziti na svoje zdravlje. :P

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 17 Feb 2009, 01:13

Možda se nismo razumjeli.....
Ja nisam stajališta da oružje ne treba čistiti i održavati....
Ja sam stajališta da ga treba više upotrebljavati a manje čistiti....
Oružje je tu da se puca iz njega a ne da ga se glanca, baš kao i auto i
motor.

Opet ponavljam - ne kažem da ne treba čistiti, samo kažem da ja to ne radim
tako često jer ne vidim svrhu u tome, moj gan i dalje radi savršeno, bez obzira
što ga rijetko čistim.... :A25: :A13: :A13: :A25:
D-V-C
M R K I

gutenberg
Skupnik
Skupnik

Post by gutenberg » 17 Feb 2009, 09:33

mrki 007 wrote:Možda se nismo razumjeli.....
Ja nisam stajališta da oružje ne treba čistiti i održavati....
Ja sam stajališta da ga treba više upotrebljavati a manje čistiti....
Oružje je tu da se puca iz njega a ne da ga se glanca, baš kao i auto i
motor.

Opet ponavljam - ne kažem da ne treba čistiti, samo kažem da ja to ne radim
tako često jer ne vidim svrhu u tome, moj gan i dalje radi savršeno, bez obzira
što ga rijetko čistim.... :A25: :A13: :A13: :A25:
Apsolutno si u pravu, uvijek sam se čudio robovima automobila koji ga više glancaju nego upotrebljavaju. Ne perem auto mjesecima, ali redovan servis, što uključuje zamjenu ulja, filtera raznih, disk-pločica itd. obavezno činim. Pa tako i sa revolverom, nije mi namjera da me nadživi, ali želim ga održavati (čistiti) radi funkcionalnosti. A pogotovo ga ne treba toliko čistiti ako pucaš podmazana zrna (iako ga ja očistim nakon svakog pucanja, jer bude crn od sagorijevanja baruta). Mislim da se svi slažemo u tome, samo je interpretacija malo različita ....

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 17 Feb 2009, 16:27

upravo tako
D-V-C
M R K I

Luger
Desetnik
Desetnik

Post by Luger » 17 Feb 2009, 18:56

Živine pare su otrovne, a živa se inače zbog jakih metalnih veza skuplja u kuglicu. Ukoliko živa "iscuri" neutralizirati ćete je posipanjem sumpora. BItno je ukoliko se nalazite u prostoru u koji je iscurila živa skinuti i zamijeniti odjeću, te dobro prozračiti prosoriju. Nemojte trčati vani goli. :oops:
Ja obično pucam FMJ, oružje čistim redovito, a preferiram Balistol. Nakon tretiranja cijevi s balistolom i sintetičke četkice, na mjedeni nastavak šipke za čišćenje (pribor za čišćenje AP i PAP), postavim vatu za čišćenje lica, te ju mijenjam dok ne ostane čista. Ova kombinacija odgovara kalibru 9 mm. Ostale dijelove čistim tako što ih prođem krpom u koju umetnem manji odvijač tako da očistim i manje dostupne površine. Podmažem i sastavim. Uglavnom imam staro oružje koje je u funkciji pa mi je bitno da bude čisto i podmazano.

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 21 Feb 2009, 15:00

Post Reply