Samostalno punjenje streljiva
Moderator: istra champion
Re: Samostalno punjenje streljiva
Ne, hladan sam kao špricer; htio sam naglasiti notornu činjenicu, koja je (na našu žalost, jer nikada nećemo toliko ispaliti) istinita. Možda sam čak i premalo napisao.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
Šalim se malo Nobile. Svaka mu čast (Bojniku).
Da se vratim na glavnu temu.
Uglavnom su ti sve naveli, međutim, teško je u malom prostoru sve detalje navesti, ima tu i nekih sitnih detalja, pa bi ti najbolje bilo usmeno, odnosno uz nekog sa iskustvom naučiti puniti municiju. Nije komplicirano, ali zahtijeva oprez. Što se tiče matrica i tu imaš razlika. Uglavnom su tri u kompletu, ali imaš i varijantu - jedna univerzalna.
Kreni sa jednostavnim punjenjem, mislim tu ograničiti se na jedan barut, jednu kuglu (po težini).
Pa sljedeće: nitko nije spomenuo krimpanje, pa omjer baruta i slobodnog prostora u čahuri što sve naravno ima utjecaja na krajnji rezultat - što kvalitetnije punjenje za što kvalitetniji hitac odnosno pogodak. Razlike su također u punjenju municije za streljaštvo ili razaranje.
Pa još nešto bitno što nije spomenuto: ako radiš sa čahurama koje imaju vrat, obavezno je podmazivanje kod kalibriranja. I tako dalje, i tako dalje.
Kugle su priča za sebe ako nisu kupovne. Kuglu trebaš kalibrirati po svome pištolju ili revolveru, jer nisu svi .357 (ili bilo koji drugi kalibar) jednaki. I tako dalje.
Nemoj se uplašiti i odustati.
Da se vratim na glavnu temu.
Uglavnom su ti sve naveli, međutim, teško je u malom prostoru sve detalje navesti, ima tu i nekih sitnih detalja, pa bi ti najbolje bilo usmeno, odnosno uz nekog sa iskustvom naučiti puniti municiju. Nije komplicirano, ali zahtijeva oprez. Što se tiče matrica i tu imaš razlika. Uglavnom su tri u kompletu, ali imaš i varijantu - jedna univerzalna.
Kreni sa jednostavnim punjenjem, mislim tu ograničiti se na jedan barut, jednu kuglu (po težini).
Pa sljedeće: nitko nije spomenuo krimpanje, pa omjer baruta i slobodnog prostora u čahuri što sve naravno ima utjecaja na krajnji rezultat - što kvalitetnije punjenje za što kvalitetniji hitac odnosno pogodak. Razlike su također u punjenju municije za streljaštvo ili razaranje.
Pa još nešto bitno što nije spomenuto: ako radiš sa čahurama koje imaju vrat, obavezno je podmazivanje kod kalibriranja. I tako dalje, i tako dalje.
Kugle su priča za sebe ako nisu kupovne. Kuglu trebaš kalibrirati po svome pištolju ili revolveru, jer nisu svi .357 (ili bilo koji drugi kalibar) jednaki. I tako dalje.
Nemoj se uplašiti i odustati.
A kada to sve napraviš i imaš metke, onda treba ispitati faktor posebnim mjernim uređajem i vidjeti od više laboracija koja ti najbolje odgovara ganu.
Good Luck!
Good Luck!
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
U principu može bez mjernog uređaja (da se ne trudi još i to nabaviti, odnosno posuditi).
To se rješava tako da napravi po pet metaka različitih punjenja (uvijek u okviru dozvoljenog)
i na streljani u meti vidi gdje koji idu. Opet zbog skučenosti prostora ne navodim detalje,
a i da se čovjeka ne opterećuje, već da savlada prvi korak, doći će i sam do toga!
To se rješava tako da napravi po pet metaka različitih punjenja (uvijek u okviru dozvoljenog)
i na streljani u meti vidi gdje koji idu. Opet zbog skučenosti prostora ne navodim detalje,
a i da se čovjeka ne opterećuje, već da savlada prvi korak, doći će i sam do toga!
Last edited by Mike_Torello on 12 Mar 2009, 11:48, edited 1 time in total.
Reason: nije potrebno quotati text koji se nalazi tik iznad napisanog
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

prvo savladati osnove punjenja, a onda experimentirati i "traziti" najbolju laboraciju =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Djeca!!
Čiji je krači ili duži ....mislim fitilj

No Peace without Justice !
Pa, što se fitilja tiče, ako si primijetio, povukao sam se i pohvalno izrazio o Bojniku.
Nije mi cilj dokazivanje, niti uvjeravanje u to tko je koliko ispalio.
Toliko sam zreo da mi je to sasvim nebitno.
Slučajno imam titulu republičkog majstora strijelca iako sam godinama pauzirao,
punio sam municiju dok je na tržištu postojao samo barut "Zlatibor" kojim se punila sačmena municija,
a mi smo pronalazili s njime načina za punjenje 38-ice.
Slučajno sam bio u društvu pionira samostalnog punjenja municije u Hrvatskoj,
i tome ima godina i godina.
Nije mi cilj dokazivanje, niti uvjeravanje u to tko je koliko ispalio.
Toliko sam zreo da mi je to sasvim nebitno.
Slučajno imam titulu republičkog majstora strijelca iako sam godinama pauzirao,
punio sam municiju dok je na tržištu postojao samo barut "Zlatibor" kojim se punila sačmena municija,
a mi smo pronalazili s njime načina za punjenje 38-ice.
Slučajno sam bio u društvu pionira samostalnog punjenja municije u Hrvatskoj,
i tome ima godina i godina.
Last edited by Mike_Torello on 12 Mar 2009, 11:48, edited 1 time in total.
Pozdrav ekipi. Kad smo već kod punjenja streljiva, zašto ne bismo malo dublje zašli u temu? I to je način na koji početnici mogu štošta naučiti. Osobno se bavim handloadingom od 1992. g. i ne samo što mi to omogućava daleko jeftinije pucanje nego mi čini i veliki gušt. Eto, čisto da bude različitih mišljenja, ja više volim single stage prešu. Nisu mi bitne velike količine streljiva u kratkom vremenu već preciznost i kvaliteta gotovog metka.
Moj poriv za pristupanje na forum je bio saznati nešto novo, jer čovjek cijeli život saznaje i uči.
Isto tako, pošto jako dugo punim municiju, voljan sam podijeliti svoje oskudno znanje sa ostalima.
Iako, vidim da na forumu i nema baš puno samostalnog punjenja.
Također, zgodno mjesto za razmjenu, recimo, baruta.
Isto tako, pošto jako dugo punim municiju, voljan sam podijeliti svoje oskudno znanje sa ostalima.
Iako, vidim da na forumu i nema baš puno samostalnog punjenja.
Također, zgodno mjesto za razmjenu, recimo, baruta.
Mislim da u Hrvatskoj ima dosta interesa za punjenje, ali kao i sa svim ostalim ljudi se moraju snalaziti koje kako. Nema literature, teško je do komponenti, a nije zanemarivo niti to ( osobno iskustvo ) da te otkantaju kad tražiš pomoć. Uživam u punjenju jer volim napraviti nešto što me zadovoljava u životu. Naravno da i financijski aspekt igra ogromnu ulogu.
Iskustva imam zaista puno, na znanje se ( napokon ) ne mogu požaliti i zaista sam voljan to podijeliti sa svima zainteresiranima, kako već iskusnim puniocima tako i pomoći početnicima. A i sam bih volio saznati još ponešto. Mijenjanje komponenti, posuđivanje, dobre ideje gdje što nabaviti... sve to jako je poželjno. Eto, za početak, što od baruta tebe zanima?
Iskustva imam zaista puno, na znanje se ( napokon ) ne mogu požaliti i zaista sam voljan to podijeliti sa svima zainteresiranima, kako već iskusnim puniocima tako i pomoći početnicima. A i sam bih volio saznati još ponešto. Mijenjanje komponenti, posuđivanje, dobre ideje gdje što nabaviti... sve to jako je poželjno. Eto, za početak, što od baruta tebe zanima?
Što se tiče baruta, imam ga desetak vrsta i ne nedostaje mi.
Ali, npr. Accurate nr. 9 (za magnum .357 mi ne treba). Zatvorena originalno.
Jako puno trošim vihtavuori N 310, za 38-u, (iako je to prebrz barut za 38-cu,
i nećeš nigdje u tablicama naći da se time puni 38-a, preferiram brzi barut.
Pa eto, za početak: ako netko treba za .357 mag, .44 mag, mijenjam.
Ali, npr. Accurate nr. 9 (za magnum .357 mi ne treba). Zatvorena originalno.
Jako puno trošim vihtavuori N 310, za 38-u, (iako je to prebrz barut za 38-cu,
i nećeš nigdje u tablicama naći da se time puni 38-a, preferiram brzi barut.
Pa eto, za početak: ako netko treba za .357 mag, .44 mag, mijenjam.
Ja koristim već godinama samo Vihtavuori, N310, N340. Sa N310 sam napravio lijepu laboraciju u kal. 7,62x25 iako s N340 dobijem laboraciju sličniju tvorničkoj. Accurate nisam nikad koristio.
Trenutno sam uspio dokopati se nekih količina Zlatibora, znaš li možda kako se ponaša u 357 mag? Pokušaji do sad nisu me baš zadovoljili. Ali zato radi odlično u 9mm luger.
Trenutno sam uspio dokopati se nekih količina Zlatibora, znaš li možda kako se ponaša u 357 mag? Pokušaji do sad nisu me baš zadovoljili. Ali zato radi odlično u 9mm luger.
Veći su mi problem zrna. Koristim sve čega se mogu dokopati, a upravo sam u pregovorima s jednom slovenskom firmom koji uvoze od PPU-a. Nadam se da bi se tu moglo do dobrih zrna po pristojnoj cijeni.
N 340 je malo sporiji, pa je zato bliži tvorničkom metku.zeljko60 wrote:Ja koristim već godinama samo Vihtavuori, N310, N340. Sa N310 sam napravio lijepu laboraciju u kal. 7,62x25 iako s N340 dobijem laboraciju sličniju tvorničkoj. Accurate nisam nikad koristio.
Zlatibor je odličan, ali ne za volumensko punjenje; zahtijeva pojedinačno vaganje (iako ja bezuvjetno važem svaku vrstu).
Istim sam punio 38-cu i .357 mag. jako davno, pa koliko se sjećam za 38-cu je išlo 3 do 4 graina
(četiri je već bilo dosta jako), sa kuglom od 142 graina,
za .357 sa kuglom od 155 graina do pet-šest graina. I devetke smo punili, opet, koliko se sjećam oko 3 graina.
Ne bih znao za 7,62x25, ali tu se možeš oprezno poigrati sa dozama.
Što se tiče kugli isplati se lijevati (zdravstveno ne), jedino što u obično olovo treba dodati
25 posto linotipa radi tvrdoće.
Ne znam gdje živiš, odnosno da li ti je blizu neka granica.
U Italiji se mogu kupiti solidne kugle, u Austriji također.
Naravno, bez vaganja sve je neprecizno. Koristim Hornadyjev dozator s mogućnošču regulacije na vijak, ali neki baruti jednostavno nejdu dobro, zlatibor je među njima. .357 punim s olovnim zrnima kalibriranim na .356 što će reći da je malo "loker" u odnosu na ono da bi ih trebalo kalibrirati na .358. Vjerojatno mi zato bježi ispravno punjenje jer su konstantno prisutne visoke brzine. No, lako je smanjiti malo,naići će.
7,62 TT zaista volim jer se može puniti od jako nježnog pa sve do cca 500m/sek. Koristio sam FMJ zrna od hornadyja i olovna kalibririrana na .308.
Do sad sam kupovao u Austriji u Siegert waffenu u Grazu, izbor im je dobar, a ne prave probleme oko baruta i kapsli. Inače sam u okolici Zagreba.
7,62 TT zaista volim jer se može puniti od jako nježnog pa sve do cca 500m/sek. Koristio sam FMJ zrna od hornadyja i olovna kalibririrana na .308.
Do sad sam kupovao u Austriji u Siegert waffenu u Grazu, izbor im je dobar, a ne prave probleme oko baruta i kapsli. Inače sam u okolici Zagreba.
Možda nisam bio jasan: važem pojedinačno, a ne s dozatorom baš radi toga što on uzima volumenski, a "Zlatibor" je u pločicama, i ako se jedna postavi okomito, doza nije ispunjena!
Što se tiče kalibriranja olovnih kugli, moraš sam odgonetnuti koja dimenzija ti paše, jer u tvornici ne mijenjaju baš često svrdlo za rupu u cijevi pa imaju odstupanja.
Meni, konkretno kalibrator od .356,5 paše.
Inače, promjer cijevi možeš odgonetnuti ulijevanjem malo olova (pa izbiti). Pa k tome ako imaš pomično mjerilo u inčima, da se ne mučiš preračunavati decimale.
Što se tiče kalibriranja olovnih kugli, moraš sam odgonetnuti koja dimenzija ti paše, jer u tvornici ne mijenjaju baš često svrdlo za rupu u cijevi pa imaju odstupanja.
Meni, konkretno kalibrator od .356,5 paše.
Inače, promjer cijevi možeš odgonetnuti ulijevanjem malo olova (pa izbiti). Pa k tome ako imaš pomično mjerilo u inčima, da se ne mučiš preračunavati decimale.
Last edited by Mike_Torello on 18 Mar 2009, 16:39, edited 1 time in total.
Bio si jasan, možda sam ja malo nejasno napisao. Htio sam reći da mi taj dozator paše zbog štelajučeg volumena za razliku od onih što se isporučuju s cilindrima koje mijenjaš zavisno od baruta koji rabiš. Primjenjivi su obično za jednu vrstu baruta. Ni zlatibor ni ostale barute u obliku pločica ne odmjeravam na dozator jer jednostavno nije sigurno.
Otisak cijevi radim,ali ne lijevam olovo nego pretopljeni, nelegirani komad olova lagano nabijem u usta cijevi pa ga isto tako na kontra stranu izbijem van. Ispadne odlično.
Otisak cijevi radim,ali ne lijevam olovo nego pretopljeni, nelegirani komad olova lagano nabijem u usta cijevi pa ga isto tako na kontra stranu izbijem van. Ispadne odlično.
Super. Razumijeli smo se.
Dozator sa regulirajućim vijkom je OK.
Olakšava rad. Iako, sam si ustvrdio, ne odgovara za sve barute.
Jedino me začudilo da .357 puniš olovnim zrnima.
Po mom iskustvu, ako ne rabiš gas-check (na dnu kugle) možeš imati lošije pogotke,
zbog visoke temperature što je razvije magnum punjenje, pa dno biva oštećeno.
Recimo, lijevane kugle za 38-icu stavljam naopako, odnosno idealno ravnu ili
lagano konusnu na dno.
Ne znam da li punitelji obraćaju pažnju na dno kugle, što je izuzetno važno da zrno
što ravnomjernije napusti cijev.
Dozator sa regulirajućim vijkom je OK.
Olakšava rad. Iako, sam si ustvrdio, ne odgovara za sve barute.
Jedino me začudilo da .357 puniš olovnim zrnima.
Po mom iskustvu, ako ne rabiš gas-check (na dnu kugle) možeš imati lošije pogotke,
zbog visoke temperature što je razvije magnum punjenje, pa dno biva oštećeno.
Recimo, lijevane kugle za 38-icu stavljam naopako, odnosno idealno ravnu ili
lagano konusnu na dno.
Ne znam da li punitelji obraćaju pažnju na dno kugle, što je izuzetno važno da zrno
što ravnomjernije napusti cijev.
Koristim olovna zrna samo zato što sam ih nabavio svojevremeno dosta veliku količinu, a ne trebam taj metak za lov ili nešto slično. Samo gađanje je u pitanju, a za to su dobre. E sad, naravno da ne mogu dobiti pune performanse tog metka pa koristim lagano punjenje dok ne potrošim zalihu. Sljedeće što je u planu je nabava zrna s košuljicom pa igra ide dalje.
Do sad se još nisam upustio u lijevanje zrna, ali mi se to sviđa pa mislim da ću nabaviti pribor i upustiti se i u to. Nadam se pomoći kad počnem.
Nisam razumio ovo s okretanjem kugli, možeš malo pojasniti? Radi li se tu o WC zrnima?
Do sad se još nisam upustio u lijevanje zrna, ali mi se to sviđa pa mislim da ću nabaviti pribor i upustiti se i u to. Nadam se pomoći kad počnem.
Nisam razumio ovo s okretanjem kugli, možeš malo pojasniti? Radi li se tu o WC zrnima?
Moja greška.
Pošto se bavim streljaštvom, meni je u razgovoru normalno da se za 38-icu radi o WC.
A da pojasnim to naopako:
Kod lijevanja na mjestu gdje se odrubi višak olova ostane okrnjeno ili malo izbočeno.
Iz tog razloga stavljam ono što je u kalupu dno i u metak kao dno.
Također, kod WC ne krimpam čahuru, već samo izravnam.
Opet napominjem: za metak je presudno da dno kugle bude idealno ravno
ili blago konusno dno ruba (ako je kalup takav).
O lijevanju drugom prilikom; kad se odlučiš!
Pošto se bavim streljaštvom, meni je u razgovoru normalno da se za 38-icu radi o WC.
A da pojasnim to naopako:
Kod lijevanja na mjestu gdje se odrubi višak olova ostane okrnjeno ili malo izbočeno.
Iz tog razloga stavljam ono što je u kalupu dno i u metak kao dno.
Također, kod WC ne krimpam čahuru, već samo izravnam.
Opet napominjem: za metak je presudno da dno kugle bude idealno ravno
ili blago konusno dno ruba (ako je kalup takav).
O lijevanju drugom prilikom; kad se odlučiš!