Reloading
Moderator: istra champion
Reloading
Da li ima netko ovdje da se bavi time?Da malo opiše iskustva sa takvim metcima i originalima iz dućana.
----------------------------------------------------------------
Čovjek je najsavršenije biće koje može napraviti svaka budala
-
debeloguzi dikatator
Re: Reloading
Što te točno zanima?
Tema je opširna da ti odgovaram na post trajalo bi dobrih par sati da napišem
- Mr.Cabdriver
- Dežurni Dušebrižnik

Kreni onda sa opširnom temom da ne moraš odgovarat pojedinačno na pitanja u budućnostidebeloguzi dikatator wrote:Što te točno zanima?
....:::: Otiš'o sam, sarmu probo nisam...
::::....
Imam namjeru kupiti nekaj u kalibru .223. Svrha bi bila čisto za pucanje na streljani na 100 i 200 m. Znam da je ručno rađeno streljivo daleko bolje od tvorničkog ili nedajbože vojnog. Zanima me kako kod nas stoje stvari sa nabavkom repromaterijala (barut, kaipsle,zrna i čahure).Kakva je stvar sa uvozom istog?
----------------------------------------------------------------
-
debeloguzi dikatator
Dakle ovako,
što se tiče reloadinga situacija je ovakva
preše nema - naručuju se preko interneta ili se kupuju u inozemstvu
baruti se mogu naći ali nikada isti proizvođač
inicijalne kapisle isto tako
zrna nema internet ili kupovina vani
uglavnom sve se naručuje izvana ili ide preko frend od frenda ide u Švabiju ili Austriju pa uzme nešto
što se tiče reloadinga situacija je ovakva
preše nema - naručuju se preko interneta ili se kupuju u inozemstvu
baruti se mogu naći ali nikada isti proizvođač
inicijalne kapisle isto tako
zrna nema internet ili kupovina vani
uglavnom sve se naručuje izvana ili ide preko frend od frenda ide u Švabiju ili Austriju pa uzme nešto
recimo što se preše tiče koja bi po tebi bila onak čist solidna za obaviti posao? (mislim proizvođać, model i sl.)
ZA HRVATSKU KAO TIGAR!
-
debeloguzi dikatator
Prva klasa su RCBS Redding i Forster
Lyman i Dillon 2.
a treca je Lee
Postoji jos i Corbin ali on je meni totalna nepoznanica.
Lyman i Dillon 2.
a treca je Lee
Postoji jos i Corbin ali on je meni totalna nepoznanica.
Ovo možda pomogne...
Već 8 godina rabim RCBS alat za dopunjavanje i imam jako dobra iskustva s njim, osobito s njihovom podrškom za korisnike. Naime, njihov alat ima doživotnu garanciju na stvari koje se habaju i mijenjaju manje-više sve bez puno pitanja.
Koristim paralelno dvije prese, Rock Chucker II i Partner i obje rade OK. RC je montiran na stalnoj lokaciji a Partner se prenosi po potrebi.
Na ove dvije prese dopunjavam 7 različitih kalibara, svi su revolverski ili pištoljski ali nema razloga da se na njima ne bi moglo izrađivati i svo duže streljivo uključujući i .223W. Jedino .50 BMG po dužini ne bi mogao ući u otvor rama ovih presa ali za to streljivo postoji posebna RCBS presa.
U svakom slučaju, od single-stage presa, ja sam za RCBS ne zbog toga što odskaču kvalitetom nego ponavljam, zbog jako dobre podrške korisnicima.
Pozdrav
Već 8 godina rabim RCBS alat za dopunjavanje i imam jako dobra iskustva s njim, osobito s njihovom podrškom za korisnike. Naime, njihov alat ima doživotnu garanciju na stvari koje se habaju i mijenjaju manje-više sve bez puno pitanja.
Koristim paralelno dvije prese, Rock Chucker II i Partner i obje rade OK. RC je montiran na stalnoj lokaciji a Partner se prenosi po potrebi.
Na ove dvije prese dopunjavam 7 različitih kalibara, svi su revolverski ili pištoljski ali nema razloga da se na njima ne bi moglo izrađivati i svo duže streljivo uključujući i .223W. Jedino .50 BMG po dužini ne bi mogao ući u otvor rama ovih presa ali za to streljivo postoji posebna RCBS presa.
U svakom slučaju, od single-stage presa, ja sam za RCBS ne zbog toga što odskaču kvalitetom nego ponavljam, zbog jako dobre podrške korisnicima.
Pozdrav
- oštrostrijelac
- Poručnik

Na forumu ovakvog tipa očekivao sam malo više o ovoj temi, ali
Zar si osim Blafa i mene nitko sam ne puni streljivo?
Zar si osim Blafa i mene nitko sam ne puni streljivo?
Oštri
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nazalost tako je, bilo je jos nekih clanova foruma koji se bave reloadingom (9mmPARA valjda u 99% slucajeva) ali vise ili ne posjecuju forum ili samo citaju ali ne sudjeluju u raspravama.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- oštrostrijelac
- Poručnik

Ja si 99% punim karabinske metke, jer iz P38 jako malo i jako rijetko pucam.
Duge cijevi su mi u kalibrima .243Win; .30-06 i 8x68S.
Najviše uštedim puneći si 8x68 jer je tvorničko streljivo jako skupo, a komponente nisu, samo što se do njih malo teže dolazi.
Metak koji si sam napunim je daleko preciznije napravljen od tvorničkog, a tu je i prednost što si promjenom početne brzine možeš pronaći laboraciju koja najbolje odgovara tvojoj cijevi, jer nije svejedno na 100m imati grupu od 10 ili od 50mm.
Duge cijevi su mi u kalibrima .243Win; .30-06 i 8x68S.
Najviše uštedim puneći si 8x68 jer je tvorničko streljivo jako skupo, a komponente nisu, samo što se do njih malo teže dolazi.
Metak koji si sam napunim je daleko preciznije napravljen od tvorničkog, a tu je i prednost što si promjenom početne brzine možeš pronaći laboraciju koja najbolje odgovara tvojoj cijevi, jer nije svejedno na 100m imati grupu od 10 ili od 50mm.
Oštri
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

napisi ponesto o tome nama koji nismo u toj grani streljastva, svakako je zanimljiva tema, kako pronalazis laboraciju, mislim, po koliko komada punis za probu svake pojedine laboracije, koliko razlicitih laboracija napravis prije nego ides isprobati, kako i gdje isprobavas preciznost?
- oštrostrijelac
- Poručnik

Ajoj, pitanja iziskuju opsežan odgovor, pa ću o tome sutra, pošto junior želi na svoj komp, na kojem sam samo sustanar.
Nadam se da vrijeme za uređivanje posta nije ograničeno, a ako je, nadam se da nikome ništa.
Nadam se da vrijeme za uređivanje posta nije ograničeno, a ako je, nadam se da nikome ništa.
Oštri
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

nema problema samo napisi novi post u ovom topicu...
- oštrostrijelac
- Poručnik

Svaki od proizvođača baruta, pa tako i Finci za N160 i N140 daju podatke o punjenjima za pojedina zrna, pa izčačkaš što te interesira, a ponešto radim i sa 2460.Mike_Torello wrote:napisi ponesto o tome nama koji nismo u toj grani streljastva, svakako je zanimljiva tema, kako pronalazis laboraciju, mislim, po koliko komada punis za probu svake pojedine laboracije, koliko razlicitih laboracija napravis prije nego ides isprobati, kako i gdje isprobavas preciznost?
Novonabavljenu vrstu zrna napuniš u 3 do 4 različite laboracije po 5 metaka, pa po meti negdje na sigurnom.
U pojedinom kalibru baš i nema često potrebe mijenjati zrno. U većim sam kalibrima godinama koristio Vulkana, a sada Oryxa i SST, dok u 6mm koristim Ballistic tip, MatchKing i BlitzKing moly.
Kad se pojavi potreba ili želja za nečim novim, ponovno iz početka.
Jedan od večih problema je nabavka komponenti, a zadnjih godina i mjesto za bezbrižno pucanje.
Žalosno, ali istinito je da su natjecanja u gađanju iz dugih cijevi prava rijetkost i treba imati i određenu dozu sreće da pravovremeno doznaš da je koje organizirano.
Oštri
Ako nekoga zanimaju elaboracije za izradu kvalitetnog natjecateljskog streljiva u cal. .32S&WLWC, .38SPLWC, 9x19 i .45ACP, slobodno pitajte, radu ču podijeliti male tajne ''velikog'' majstora.
-
Krieghetzer
- Razvodnik

Mene samo zanima gdje nabavljate repromatrijal(pogotovo zrna i barut) jer kod nas izbor nije baš nešto.
Što tiče mojeg HP-35 4.2 gr N320 i H&N 125gr .356 CuHS je super elaboracija.
Što tiče mojeg HP-35 4.2 gr N320 i H&N 125gr .356 CuHS je super elaboracija.
Kapisle iz Italije, a možeš probat nazvati ''Induchem'' u Zagreb, nekada su ih imali na zalihama.