Reloading
Moderator: istra champion
Re: Reloading
Zrna kupujem u Sloveniji preko firme ''VARNOST MARIBOR''d.d. (tel.+386(0)2/2303010, e-mail: info@varnost.si), naručuješ po katalogu Frankonia. Za informaciju:u travnju ove godine kupio sam 2000 kom. zrna H&N cal.38WC HB 148gr. po ukupnoj cijeni od 202,75 eur., i 2000 kom. zrna H&N cal.9x19 127gr.Cu Hs po ukupnoj cijeni od 159,10 eur. Tražio sam da naprave dva računa ( global refund cheque -tax free shopping) za povrat poreza, koja sam pečatirao pri izlasku iz SL. Budući da mi se nije dalo ponovno vračati u SL.po povrat poreza, otišao sam u Hrvatske pošte (samo u glavnoj gradskoj poslovnici) i dobio ukupno za povrat 296,59 HRK.
-
Krieghetzer
- Razvodnik

Kapisli se može naći i u Eksploprometu u Velikoj Gorici uglavnom S&B
http://www.eksplo-promet.hr/kontakt.htm
http://www.eksplo-promet.hr/kontakt.htm
Kapisle u ''Eksplo-prometu'' u Velikoj Gorici imaju samo od proizvođača ''pobjeda''. Pakovanje je od 4000 kom. rinfuza (small pistol). Cijena za iste je 0,17 kn/kom. Zahvaljujem Krieghetzeru na informaciji.
U Austriji u svakoj malo bolje opremljenoj trgovini imate vecinu komponenti, koliko sam uspio procitati mislim da u Zagrebu u par trgovina se moze ponesto kupiti. U Virovitici trgovina lovackom opremom uvozi LEE opremu, prese, matrice, itd
-
Krieghetzer
- Razvodnik

Što se tiče nabave opreme za reloading i lijevanje najjeftinija opcija je bila web sajtovi sa opremom iz Amerike malo uspoređivanja i naručivanje preko interneta. Postoji 50%-50% šansi da roba prođe bez carine
U Austriji su cijene komponenti(zrna i kapisli) bile oko 30% veće nego u Njemačkoj. Ima negdje moj post sa zadnjim cijenama u Kettneru onoga što sam kupovao.
Kod nas je problem što nema kontinuirane opskrbe.
U Austriji su cijene komponenti(zrna i kapisli) bile oko 30% veće nego u Njemačkoj. Ima negdje moj post sa zadnjim cijenama u Kettneru onoga što sam kupovao.
Kod nas je problem što nema kontinuirane opskrbe.
Možda bi bilo dobro napomenuti da se kapisle mogu naći kod Vumira u Osijeku, kao i zrna ponekad, baruti skoro nigdje u RH, a oprema za punjenje LEE -- za karabinsku, pištoljsku i sačmenu municiju kompletna kod mene u prodaji. Za opremu molim upite na PP
- oštrostrijelac
- Poručnik

Pozdrav kolegi iz Slavonije, a od koga svi oni koji to hoće mogu puno naučiti.
Sa kračim danima imat ćemo i više vremena za forum, a manje za lov, pa je za očekivati i poplavu postova.
Sa kračim danima imat ćemo i više vremena za forum, a manje za lov, pa je za očekivati i poplavu postova.
Oštri
pozdrav!
prije par dana sam dobio od frenda "speer reloading manual" na engleskom naravno,pa polako,kad imam vremena,usvajam gradivo...
to je jako zanimljiva tema i drago mi je da ovdje postoji nešto takvo...
prije par dana sam dobio od frenda "speer reloading manual" na engleskom naravno,pa polako,kad imam vremena,usvajam gradivo...
to je jako zanimljiva tema i drago mi je da ovdje postoji nešto takvo...
strah veže ruke i zamračuje um,strah je najveći saveznik tvog neprijatelja
who dares-wins
who dares-wins
- oštrostrijelac
- Poručnik

Tema nam je malo zamrla, pa da nakljucam ponešto.
Cilj mi je ove godine na Grobniku, a naravno da će ga biti, pogoditi metu na 600m i to svaki puta.
Za tu sam udaljenost predvidio svoj Puškarnin karabin 8x68S.
Zasad sam napunio 4 laboracije po 5 metaka sa zrnom Sierra Game King 14,3g i to sa Vihtavuorijevim N160 barutom u količinama 68,5; 69,5; 70,5 i 71,5grs sa dužinom metka od 87,5 do 88,5mm, a koristeći RWS5333 kapisle i RWS čahure.
Kada dođe lijepše vrijeme, pravac streljana i utvrditi koja laboracija daje najbolje rezultate.
U pripremi su još i 3 laboracije sa 13 gramskim Match Kingom i N550, ali još nedostaje jedna komponenta, a onda nek pobjedi najbolji
Do 300 metara ostajem vjeran svom .243 Winchester karabinu, ali u priremi je novi metak sa težim zrnom, a o tom po tom.
Cilj mi je ove godine na Grobniku, a naravno da će ga biti, pogoditi metu na 600m i to svaki puta.
Za tu sam udaljenost predvidio svoj Puškarnin karabin 8x68S.
Zasad sam napunio 4 laboracije po 5 metaka sa zrnom Sierra Game King 14,3g i to sa Vihtavuorijevim N160 barutom u količinama 68,5; 69,5; 70,5 i 71,5grs sa dužinom metka od 87,5 do 88,5mm, a koristeći RWS5333 kapisle i RWS čahure.
Kada dođe lijepše vrijeme, pravac streljana i utvrditi koja laboracija daje najbolje rezultate.
U pripremi su još i 3 laboracije sa 13 gramskim Match Kingom i N550, ali još nedostaje jedna komponenta, a onda nek pobjedi najbolji
Do 300 metara ostajem vjeran svom .243 Winchester karabinu, ali u priremi je novi metak sa težim zrnom, a o tom po tom.
Oštri
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Oštre pripreme za Sniper Kup?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- oštrostrijelac
- Poručnik

Več se dogovara i forumaško okupljanje tog dana na Kovačevu.
Recesija malo uzima danak, ali pošto će biti idealni uvijeti za pucanje tog dana, svakako valja nazočiti, te pokušati upasti među 10 s(p)retnika koji se budu ogledali u pogađanju na 600 metara.
Reloaderi su u blagoj prednosti pred ostalima
Recesija malo uzima danak, ali pošto će biti idealni uvijeti za pucanje tog dana, svakako valja nazočiti, te pokušati upasti među 10 s(p)retnika koji se budu ogledali u pogađanju na 600 metara.
Reloaderi su u blagoj prednosti pred ostalima
Oštri
E da, o ovome bi trebalo malo više pisati... Mislim naravno na nabavu komponenti za reloading. To vam je neprekidan blues ali i u tome ima neke čudne draži...
Prahove u zadnje vrijeme na žalost nabavljam iz raznih izvora preko granice Domovine. Najčešće iz Češke Republike i to Accurate liniju prahova od AA2 do AA7 koju je nekada prije u ponudi imao Maior & Maior (Scout shop) u Zagrebu. Na žalost, nakon dugog stajanja na skladištu, ljudi iz Maior-a su vratili natrag cijelu paletu sporijih prahova (npr. AA9 i nekoliko vrsta puščanih prahova) i ne namjeravaju više uvoziti ništa slično. Prahovi od AA2 do AA7 služe mi za punjenje .32 Auto, .32 S&W, .38 Spec., .45 ACP, 9mm Para, .357 Mag., .44 Spec & Mag.
U par navrata sam u Moni-u doo u Zg-u kupio po pola kila REX-a 2 (Rex giallo) koji je po brzini izgaranja malo sporiji od AA2 ali sasvim dobro radi u .38 Spec. Za ovaj prah u službenim Reloading Guide-ovima nema uputa ali negdje na nekakvom forumu sam skoro pronašao cijelu stranicu posvećenu Rex liniji. Potražite malo i iskočit će već nešto...
Primere nabavljam u Trstu (Oružarna Guns planet), obično su to Fiocchi ili CCI, obje pasmine podjednako dobro obavljaju svoj posao.
Sve tipove zrna lijevam sam i to od mješavine olova i cinka od kojeg se izrađuju utezi za balansiranje auto-kotača. Ova je mješavina, onakva kakva jest, po tvrdoći je skoro pa idealna za pištoljska i revolverska zrna. Za lijevanje .44 kugli za moj Remington New Army na crni barut u ovu mješavinu dodajem čisto olovo, otprilike 50/50.
Netko bi rekao da imam impresivnu zbirku opreme za punjenje ali to vam je tako, misliš da je dovoljno kupiti malu presu i matrice za jedan kalibar i to je to. A onda to počne...a gdje su kliješta i kokile za zrna, peć za topljenje olova, mast za podmazivanje zrna (sva sreća kuham je sam), presa za kalibriranje (tko mi je sada i ovo uvalio?), kalibratori, top-punch za svaki tip zrna...da ne spominjem vibrator za poliranje čahura, odvajač čahura od vibro-medija, perilica za čahure....tristo čuda!!! A naravno, nakon nekoliko stotina kapisliranih čahura na onom smiješnom preklopnom kapislatoru montiranom na presi, vidiš da nešto nije u redu i da ti sporo ide...pa nabaviš ručni kapislator koji je Rolls Royce prema onoj prvoj varijanti. Ali sve je ovo gušt kojega se ne odričem ni za što! I na kraju krajeva, financijski je podnošljivo.
Huh...već vidim gomilu pitanja...
Blaf
Prahove u zadnje vrijeme na žalost nabavljam iz raznih izvora preko granice Domovine. Najčešće iz Češke Republike i to Accurate liniju prahova od AA2 do AA7 koju je nekada prije u ponudi imao Maior & Maior (Scout shop) u Zagrebu. Na žalost, nakon dugog stajanja na skladištu, ljudi iz Maior-a su vratili natrag cijelu paletu sporijih prahova (npr. AA9 i nekoliko vrsta puščanih prahova) i ne namjeravaju više uvoziti ništa slično. Prahovi od AA2 do AA7 služe mi za punjenje .32 Auto, .32 S&W, .38 Spec., .45 ACP, 9mm Para, .357 Mag., .44 Spec & Mag.
U par navrata sam u Moni-u doo u Zg-u kupio po pola kila REX-a 2 (Rex giallo) koji je po brzini izgaranja malo sporiji od AA2 ali sasvim dobro radi u .38 Spec. Za ovaj prah u službenim Reloading Guide-ovima nema uputa ali negdje na nekakvom forumu sam skoro pronašao cijelu stranicu posvećenu Rex liniji. Potražite malo i iskočit će već nešto...
Primere nabavljam u Trstu (Oružarna Guns planet), obično su to Fiocchi ili CCI, obje pasmine podjednako dobro obavljaju svoj posao.
Sve tipove zrna lijevam sam i to od mješavine olova i cinka od kojeg se izrađuju utezi za balansiranje auto-kotača. Ova je mješavina, onakva kakva jest, po tvrdoći je skoro pa idealna za pištoljska i revolverska zrna. Za lijevanje .44 kugli za moj Remington New Army na crni barut u ovu mješavinu dodajem čisto olovo, otprilike 50/50.
Netko bi rekao da imam impresivnu zbirku opreme za punjenje ali to vam je tako, misliš da je dovoljno kupiti malu presu i matrice za jedan kalibar i to je to. A onda to počne...a gdje su kliješta i kokile za zrna, peć za topljenje olova, mast za podmazivanje zrna (sva sreća kuham je sam), presa za kalibriranje (tko mi je sada i ovo uvalio?), kalibratori, top-punch za svaki tip zrna...da ne spominjem vibrator za poliranje čahura, odvajač čahura od vibro-medija, perilica za čahure....tristo čuda!!! A naravno, nakon nekoliko stotina kapisliranih čahura na onom smiješnom preklopnom kapislatoru montiranom na presi, vidiš da nešto nije u redu i da ti sporo ide...pa nabaviš ručni kapislator koji je Rolls Royce prema onoj prvoj varijanti. Ali sve je ovo gušt kojega se ne odričem ni za što! I na kraju krajeva, financijski je podnošljivo.
Huh...već vidim gomilu pitanja...
Blaf
- istra champion
- Cinker - bojna

Da li to izrađuješ .32S&W long wc ili samo long i istotako .38spl WC? Ako su WC zanima me s kojim oružjem pucaš i kakvu grupu ti rade na 25m. ili koliko krugova ti rade takva zrna na treningu?
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
CUSTOM GUN MASTER
- istra champion
- Cinker - bojna

Pitanja su tu, a di su odgovori 
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
- istra champion
- Cinker - bojna

Fiocchi kapisla je ''tvrda'' i kod osjetljivog kratkog streljačkog oružja nije dobra i ponekad se dogodi da ''ne obavlja svoj posao''. Za takvo oružje treba koristiti ''mekše'' kapisle npr. od proizvođača Winchester, Remington ili CCI.Blaf wrote:Primere nabavljam u Trstu, obično su to Fiocchi ili CCI, obje pasmine podjednako dobro obavljaju svoj posao.
Kad sam ja koristio takve utege (prije 8 god.), dobivena zrna njihovim taljenjem bila su ''mekana'', nedovoljne tvrdoće za korištenje u pištolju.Blaf wrote:Sve tipove zrna lijevam sam i to od mješavine olova i cinka od kojeg se izrađuju utezi za balansiranje auto-kotača. Ova je mješavina, onakva kakva jest, po tvrdoći je skoro pa idealna za pištoljska i revolverska zrna.
CUSTOM GUN MASTER
CUSTOM GUN MASTER
Auh, vidim da stvarno dugo nisam navraćao na forum...
Evo ovako: Zrna za .32 S&W Long su WC jer u Hammerlija ništa drugo i ne može ući. Rezultat je uvijek iznad 90...
Za .38 Spec. lijevam SWC zrna sa rezanim konusnim vrhom. Imam i RN varijantu ali nisu ni približno precizna kao prije navedena. Grupa? Dakle...što kaže jedan moj prijatelj; Nikako ne mogu ubiti ispod 94 pa ne znam što nije u redu. Gađam s S&W 686 sa 6" cijevi i S&W 586 sa 4" cijevi. Onaj prvi je ipak malo precizniji.
Jedna zanimljivost; imam i kokilu za čista WC zrna za .38-icu ali s njima se nisam previše igrao, zapravo jesam ali nisam bio zadovoljan rezultatima. Tvorničko S&B WC streljivo je pak funkcioniralo fantastično s manjom korekcijom stražnjeg ciljnika, naravno.
Eto...
Blaf
Evo ovako: Zrna za .32 S&W Long su WC jer u Hammerlija ništa drugo i ne može ući. Rezultat je uvijek iznad 90...
Za .38 Spec. lijevam SWC zrna sa rezanim konusnim vrhom. Imam i RN varijantu ali nisu ni približno precizna kao prije navedena. Grupa? Dakle...što kaže jedan moj prijatelj; Nikako ne mogu ubiti ispod 94 pa ne znam što nije u redu. Gađam s S&W 686 sa 6" cijevi i S&W 586 sa 4" cijevi. Onaj prvi je ipak malo precizniji.
Jedna zanimljivost; imam i kokilu za čista WC zrna za .38-icu ali s njima se nisam previše igrao, zapravo jesam ali nisam bio zadovoljan rezultatima. Tvorničko S&B WC streljivo je pak funkcioniralo fantastično s manjom korekcijom stražnjeg ciljnika, naravno.
Eto...
Blaf
Dobro veče svima. U nedostatku baruta za pištoljsku municiju (u Srbiji), a lučanski bartut "Zlatibor" za sačmarice je dostupan, pa me interesuje da li neko ima iskustva sa punjenjem 9x19 sa tim barutom i neke elaboracije? Nažalost nemam merač brzine zrna na ustima cevi... Ali ako ne nađem neko drugo rešenje, preostaje mi da na osnovu trzaja, probojnosti povećavam elaboraciju sa početnih 2 grejna do 4-4,5, grejna, koju inače koristim sa lučanskim barutom tipa "NC 03" (ljuspičasti barut koji PPU koristi u njihovoj 9mm Luger, nažalost nije uvek dostupan
... ) u kombinaciji sa 124 grejnskim olovnim (bez košuljice) zrnima!
Unapred zahvalan
Unapred zahvalan
Mutno se sjećam da se na jednom od dva foruma sa sličnom tematikom spominjao barut za sačmarice u pištoljskom streljivu kao nužno zlo.