ČIŠĆENJE VATRENOG ORUŽJA

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
patch
Satnik
Satnik

Re: ČIŠĆENJE VATRENOG ORUŽJA

Post by patch » 24 Oct 2010, 15:55

Kratki rezime - vezano za Hoppe's.
NO9 je otopina koja otapa sve tragove bakra i olova sa unutrasnjosti cijevi i puno je bolja od WD-a, Ine pa i od Ballistola. Od nje postoji još agresivnija - također Hoppesova - Best Rench, koja otapa doslovno sve s unutrašnjeg dijela cijevi a da ne škodi cijevi.
Nakon čišćena, poučen Iceovim primjerom, potrebno je detaljnim brisanjem ukloniti tragove ovih tekućina s unutarnje strane cijevi, ponavljanjem čišćenja nakon nekoliko dana.
Problem je što se radi o sredstvu na bazi jakih otapala - benzena i jednom kada se očisti, tu radnju nije potrebno često ponavljati već ukoliko se oružje ne koristi za održavanje se može ići sa Hoppesovim uljem ili manje agresivnim i neotrovnim Ballistolom.

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 05 Nov 2010, 16:00

Mali ispravak, nije best rench vec bench rest. Ili si mozda mislio na neki drugi njihov proizvod...
Kako god bilo, danas sam nabavio bench rest copper solvent, kupio u Vz u prodavaoni 3star. Inace, na bocici pise da je induchem uvoznik, tako da bi on valjda trebao imati, za ljude kojima je zg blizi...

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 05 Nov 2010, 17:23

Marin Bralic wrote:Mali ispravak, nije best rench vec bench rest. Ili si mozda mislio na neki drugi njihov proizvod...
Kako god bilo, danas sam nabavio bench rest copper solvent, kupio u Vz u prodavaoni 3star. Inace, na bocici pise da je induchem uvoznik, tako da bi on valjda trebao imati, za ljude kojima je zg blizi...
tako je, lapsus grafem.... bench rest. isprika.

oštrostrijelac
Poručnik
Poručnik

Post by oštrostrijelac » 05 Nov 2010, 19:54

Taj crni je skuplji od žutog, ali podosta jače odstranjuje naslage tombaka.
Uz intenzivnu upotrebu pucaljke ipak može služiti godinama.
Sviđa mi se da nije tvor poput Roble.
:A28: za amere.
Oštri

billy piton
Pozornik
Pozornik

Post by billy piton » 07 Nov 2010, 00:23

za održavanje koristim balistol,jako sam zadovoljan njime,mislim da je best buy na našim prostorima,nedavno sam nabavio ulje Guntec takodje od Clevera,kvalitet je nesporiv.pištolj čistim posle svakog treninga,kao što reče patch sa velikim uživanjem,valjda idem na streljanu samo da bi posle sa merakom čistio pucaljku :D posprejam balistolom,prebrišem krpicama,štapićima za uši...pa pod kompresor...kad se desi da idem par dana zaredom na pucanje,onda kompletno obradim samo cev,a ostalo produvam...ipak su to naše mezimice,pa ih treba paziti i maziti...

Marin Bralic
Skupnik
Skupnik

Post by Marin Bralic » 11 Nov 2010, 21:03

Evo da se nadopunim u vezi ovog bench resta...
Dakle, imam glock 17 iz kojeg je ispucano vjerojatno oko 400-500 metaka... Do sada sam ga uvijek cistio Balistolom, odmah nakon koristenja, ribao par puta cijev s original sintetickom cetkom koja je dosla s Glockom, namocenom u balistol. Nakon te cetkice je isla krpica, pa opet cetkica,..., i tako 4-5 X.
Posto su ljudi jako hvalili taj Hopes, reko da probam. Balistol je do sada pocistio OK cijev, ali u utorima su se ipak nazirale naslage koje nisu isle dolje. Hopesom sam isto probao cetkati cijev, krpica je isla lagano uprljana van, ali su naslage ostajale. Onda sam ostavio taj Hopes bench rest preko noci, kao sto i pise na uputama. Ujutro opet ista stvar. Naslage u tim utorima i dalje iste.
Uglavnom, da skratim pricu, ostavio sam hopes jos jednu noc, opet isto. Onda mi je pukao film, i nazvao sam lokalnog puskara koji je poznat globalno .-)
On mi je rekao sa smijehom da uzmem onu "celicnu vunu kojom zene peru posudje" jer da to nejde nicim drugim. Pitao sam ga dal to nije pregrubo za cijev, veli da nije. Znaci to je ona mekana celicna vuna, bas vuna, tanka. Ne govorim o onoj gruboj "mrezi", onim ko strugotinama od drepanga...
Malo sam se neckao, al reko, ajde da probam. Namotao sam tu vunu na onu cijev na koju se inace namata krpica, prosao doslovce 4-5 puta kroz cijev, i cijev je cista da ne moze biti cisca.
Da zakljucim, ja osobno nisam primjetio da taj bench rest od hopesa skida nista bolje od balistola. Nikakva zelena krpica mi nije isla van iz cijevi...
Mislim da cu i dalje koristiti balistol, krpicu, a svako recimo 5-6 ciscenje posuditi celicnu vunu od zene.
Da ne govorim koje sve proizvode zele prodati prodavaci... Imaju oni posebne krpice od Hopesa, posebne kugle od Hopesa koje se proguravaju, pa Hopes 9, pa Hopes ulje pa cetkice sinteticke, posebne spiralne sinteticke, pa mesingane, pa... Uglavnom, muda pod bubrege cini mi se...
Mojih 5 centi.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

ČIŠĆENJE VATRENOG ORUŽJA

Post by Original_G » 11 Nov 2010, 22:16

Sinteticka cetkica u smeće i samo mesingana i balistol.
武士道

Ognjem i mačem.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 11 Nov 2010, 22:40

mogao si odmah koristiti mesinganu cetkicu umjesto sinteticke i problem bi 99% bio rijesen...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

billy piton
Pozornik
Pozornik

Post by billy piton » 20 Nov 2010, 23:53

pošto je sezona lepog vremana završena,red je da se generalno spremi pištolj za duži period mirovanja.da li savetujete neki poseban režim,ili s vremena na vreme prebrisati krpom i balistolom?normalno posle detaljnog jučerašnjeg čišćenja i produvavanja kompresorom.

istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by istra champion » 21 Nov 2010, 00:06

Pošpricaj ga balistolom i ne koristi krpu. To ti je dovoljno za ''duži'' period!
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

billy piton
Pozornik
Pozornik

Post by billy piton » 21 Nov 2010, 00:25

30-06
Civil
Civil

Post by 30-06 » 21 Nov 2010, 16:10

Svi pričate o tom nekom kompresoru za ispuhivanje, gdje se to može kupiti, koliko je veliko ta stvar i naravno koliko to košta.
Hvala

billy piton
Pozornik
Pozornik

Post by billy piton » 21 Nov 2010, 16:32

imam kompresor od 25l,nabija pritisak do 8bara,uz njega dobio komplet sa nekoliko nastavaka,većinom molerskih...e sad,kupljen je pre oko 15 godina za otprilike 150 maraka,koliko bi to sada koštalo pojma nemam,s obzirom da smo tada plaćali višestruko...

risbo
Skupnik
Skupnik

Post by risbo » 21 Nov 2010, 17:25

Prijatelj je kupio kompresor u Pevecu za 550kn na snizenju ljetos! Odlicna stvar kako za kucanstvo tako i za oruzje!

billy piton
Pozornik
Pozornik

Post by billy piton » 21 Nov 2010, 17:51

jeste odlična stvar za očistiti mnogo stvari što ste mogli samo zamišljati(obavezno u dvorištu da ne bude ko kod mene kad sam produvavao "čisto" kućište od kompa :o ),a naravno mnogo olakšava čišćenje oružja...ko će se sada dočekati toplog perioda,meni je najbliža streljana zatvorenog tipa u BG,a pošto nemam nameru da krećem na takav put,ostaje mi čekanje.kakva je situacija kod vas,i kako je pucati u zatvorenom prostoru,jel mnogo gadnije nego na (polu)otvorenom?izvinjavam se za mali off,neću više :A25:

cybertronic
Pozornik
Pozornik

Post by cybertronic » 21 Nov 2010, 19:39

Na jednom srpskom forumu sam procitao da nije dobro cuvati oruzje u koznim futrolama jer futrole su samo za nošenje i su prava skaldišta vlage i prljavštine za duže držanje oružja unutra, te koza pusta neke kiseline koji su veoma agresivni na brunir. Moze li neko sutrcno da obrazlozi u cemu je poenta???

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 21 Nov 2010, 20:07

vezano za kompresore. obzirom da rade stlaceni zrak u kojem ima vlage (u svakom kompresoru postoji cep za ispustanje kondenzata) trebalo bi poslije ciscenja obavezno malo podmazati.

talo bise potpuno eliminirala bilo kakva mogucnost nastanka korozije.

billy piton
Pozornik
Pozornik

Post by billy piton » 21 Nov 2010, 20:39

normalno patch,od viška balistola glava ne boli ;)

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 21 Nov 2010, 20:41

tako je.

Hunter1984
Civil
Civil

Post by Hunter1984 » 21 Nov 2010, 22:30

A recite mi kako na Balistol spreju piše da je univerzalno sredstvo za sve i svašta da li je uredu da naprskam cijelu pušku s njim znači i drvene djelove, pa poslije 10-tak min prebrišem. E i jeli dovoljno dobar za održavanje cijevi puške, (uklanje olova) nakon ispucavanja?

Post Reply