ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35mm

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

Post Reply
Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35mm

Post by Mike_Torello » 14 Dec 2010, 23:28

da napomenem odmah... ovo je prema mojem shvacanju i spoznajama u vezi streljiva za zračn oružje.

ako tko ima što za dodati ili oduzeti u tablici neka napise pa cu napraviti izmjene
Attachments
Sliku je dozvoljeno koristiti za druge forume dok god se uz nju nalazi link na ovaj forum!
Sliku je dozvoljeno koristiti za druge forume dok god se uz nju nalazi link na ovaj forum!
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

maki61
Razvodnik
Razvodnik

Re: ODABIR KALIBRA ZRAČNOG ORUŽJA - 4,5mm vs. 5,5mm vs. 6,35mm

Post by maki61 » 15 Dec 2010, 00:35

Jako dobro! :A28:
Tu bi sad recimo bilo dobro dodati izlaznu brzinu zrna npr. 4,5 100 m/s; 5,5 75 m/s; 6,35 50 m/sec.... Ovo mlatim bez veze ali trebalo bi krenuti od 80 m/s pa do 400 m/s i kad bi se tome dodale mjere u fps (stopa/sec) onda bi ljubitelji zračnog oružja imali sve na jednom mijestu. A kad bi se k tome dodala još i sila u đulima to bi bilo "zakon" AJMOOOOO!!!! SLOŽITI TO!!! :A25:
Luger je Luger, a sve ostalo su pištolji! NA KRAJU SVI LUGERI BUDU U VLASNIŠTVU 3 ČOVJEKA!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 15 Dec 2010, 00:59

tko bi to sve napisao covjece, uzmi samo da ides popisati brzine za sve vrste zrnja za 4,5mm pa zasrao bi se (za dobar prosjek moras pucati barem po 10kom), uostalom izlazna brzina za dva identicna zrna iz dvije razlicite puske nije ista, pucas iz Zastave 4,5mm i pucas iz neke Diane naprimjer, razlika u brzini dupla tako da to nema smisla pisati... te brzine za određeni kalibar ionako deklarira proizvodjac za svaki model zracnog oruzja posebno. Nikako nema smisla... mogu ja napisati da je brzina 290m/s za 4,5mm pa ce se neki klinac koji puca za Zastavom cuditi kako kod njega nije ta brzina nego 120m/s... a da ne spominjemo energiju... isto zrno iste mase ispaljeno iz zastave i diane nema jednaku energiju, a sad zamisli koliko ne proizvodjaca nego modela zracnih pusaka ima ciju bi energiju i brzinu trebalo preuzeti sa stranica proizvodjaca za svaki model pojedinacno i napisati tablicu?? Tko voli neka izvoli, mene kad zanima neka puska, odem na stranicu proizvodjaca i pogledam njene karakteristike i to je to.

Kao da si trazio da napisem koliko kilometara na sat voze i koliko konja imaju auti benzinci i koliko kilometara na sat voze i koliko konja imaju auti dizelasi... jel shvacas o cemu pricam?

a slicno sam ionako odradio sa dvije puske koje imam i nekoliko najpoznatijih vrsta diabola, samo treba pregledati starije teme...

http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=14&t=1388
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Necto
Razvodnik
Razvodnik

Post by Necto » 15 Dec 2010, 19:01

:A25:
Tablica je sasvim OK ako gledamo otprilike ove nase domace prostore pa su tu vecinom springerice i slab izbor diabola.

Ako stavimo PCP u kalkulaciju onda je malo drugacije, posto je cak i neki jeftiniji 5.5 PCP veoma blizu i najjacim 4.5 springericama. (m/s)
A da ne spominjem malo skuplje modele, iako niti to nema bas puno veze kada brzina zbog preciznosti i na najjacima ne prelazi 320m/s

A sto se diabola tice, po meni i nije toliki problem slab izbor vrsta jer na izboru imamo kod nas skoro najbolje diabole koje mozes nabaviti.
Diana, RWS, JSB, Crosman, ... jedino je sranje sto su trgovci skuzili da se povecao interes za ove bolje diabole pa drmnuli cijene u nebesa.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 15 Dec 2010, 22:51

Necto wrote:Ako stavimo PCP u kalkulaciju onda je malo drugacije, posto je cak i neki jeftiniji 5.5 PCP veoma blizu i najjacim 4.5 springericama. (m/s)
A da ne spominjem malo skuplje modele, iako niti to nema bas puno veze kada brzina zbog preciznosti i na najjacima ne prelazi 320m/s
ti naravno shvacas da ako se taj brzi PCP napravi u 4,5mm kalibru da ce biti brzi od 5,5mm, dakle tablica se odnosi na isti model oruzja, iste snage, nebitno koji ili cije proizvodnje u razlicitim kalibrima.

Nemoze se takva tablica napraviti tako da se za 4,5mm uzima u obzir Zastava, za 5,5 D350M a za 6,35 Gamo...nego nekakav standard mora biti. uzmi npr. neku gamo pusku koja se proizvodi u sva 3 kalibra i testiraj tu pusku u sva 3 navedena kalibra pa ces dobiti rezultate kao u tablici. Nemoj mjesati kruske i jabuke. Također, uzmi neki pcp, sa izmjenjivim cijevima u sva 3 kalibra pa isprobaj sve kalibra iz istog oruzja pa ces vidjeti da je sve onako kako se navodi u tablici.
Necto wrote:A sto se diabola tice, po meni i nije toliki problem slab izbor vrsta jer na izboru imamo kod nas skoro najbolje diabole koje mozes nabaviti.
Diana, RWS, JSB, Crosman, ... jedino je sranje sto su trgovci skuzili da se povecao interes za ove bolje diabole pa drmnuli cijene u nebesa.
u zadnje 4 trgovine u kojima sam bio niti jedna nije imala nista osim GAMO asortimana i Diana Sport po cijeni High Power-a.

Necto
Razvodnik
Razvodnik

Post by Necto » 16 Dec 2010, 18:39

Mike_Torello wrote:ti naravno shvacas da ako se taj brzi PCP napravi u 4,5mm kalibru da ce biti brzi od 5,5mm, dakle tablica se odnosi na isti model oruzja, iste snage, nebitno koji ili cije proizvodnje u razlicitim kalibrima.
Vjerujem da znas da kada diabola probije brzinu zvuka* njena preciznost je nikakva. *(330m/s+- ovisno o n. visini)
Tako da spominjanje vecih brzina nema smisla. I onda kada pogledas recimo Hatsan PCP koji spada u jeftine PCPe,
U 4.5 - 325m/s, a u 5.5 - 295m/s. A i to ovisi o tezini diabola koje se koriste.
Kod malo skupljih PCPa ta razlika u brzini je minimalna ili nepostojeca
Onda vidis da tih 30m/s ne igra toliku ulogu da bi za to postojao minus pod 1. 2. i 3. na 5.5 dijelu tablice.
Zato sam spomenuo PCP jer kod njega je ta razlika minorna pa prema tome tablica nije tocna za PCP puske.
Kod springerica je vec malo izrazenija razlika. Npr. Diana mod. 48 - 4.5 - 320m/s , 5.5 270m/s (+-)

Mike_Torello wrote:u zadnje 4 trgovine u kojima sam bio niti jedna nije imala nista osim GAMO asortimana i Diana Sport po cijeni High Power-a.
Jesi gledao u Monstera ? ... Ja kad god sam tamo kupovao bilo je svega sto imaju na internet stranici.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 16 Dec 2010, 22:19

Necto wrote:
Mike_Torello wrote:ti naravno shvacas da ako se taj brzi PCP napravi u 4,5mm kalibru da ce biti brzi od 5,5mm, dakle tablica se odnosi na isti model oruzja, iste snage, nebitno koji ili cije proizvodnje u razlicitim kalibrima.
Vjerujem da znas da kada diabola probije brzinu zvuka* njena preciznost je nikakva. *(330m/s+- ovisno o n. visini) Tako da spominjanje vecih brzina nema smisla. I onda kada pogledas recimo Hatsan PCP koji spada u jeftine PCPe, U 4.5 - 325m/s, a u 5.5 - 295m/s. A i to ovisi o tezini diabola koje se koriste.
Kod malo skupljih PCPa ta razlika u brzini je minimalna ili nepostojeca Onda vidis da tih 30m/s ne igra toliku ulogu da bi za to postojao minus pod 1. 2. i 3. na 5.5 dijelu tablice.
Zato sam spomenuo PCP jer kod njega je ta razlika minorna pa prema tome tablica nije tocna za PCP puske. Kod springerica je vec malo izrazenija razlika. Npr. Diana mod. 48 - 4.5 - 320m/s , 5.5 270m/s (+-)
Sve to stoji, ali kao sto si sam rekao razlika je minimalna dakle postoji i treba ju uzeti u obzir (ako sam ja višlji od tebe za 1cm, ja sam VIŠLJI, dakle razlika postoji, a sad sto je to jedva 1cm, a ne 20cm to je druga prica), a ako cemo vec ulaziti u anale, onda treba spomenuti da se u tom slucaju minimalne razlike moze dogoditi da teško 4,5mm zrno bude sporije od laganog 5,5mm, no to su sada već zbilja stvari koje IMHO zalaze u tezi profesionalizam bavljenja sa recimo field targetom ili slicno, dakle prosjecnom korisniku vise manje nebitno dok ne postane napredni korisnik koji si moze prisutiti PCP pusku... do tad, je ova tablica IMHO - Zakon! Onaj koji si kupuje malo kvalitetniji PCP, njemu ova tablica nece ni trebati u to sam uvjeren 99% jer je takva osoba vec dobrano upucena u materiju... ova tablica je namjenjena ponajvise novim clanovima, koji bez pretrazivanja foruma po bog zna koji put postavljaju isto pitanje, ja sam se vec umorio od pisanja istog odgovora...
Necto wrote:
Mike_Torello wrote:u zadnje 4 trgovine u kojima sam bio niti jedna nije imala nista osim GAMO asortimana i Diana Sport po cijeni High Power-a.
Jesi gledao u Monstera ? ... Ja kad god sam tamo kupovao bilo je svega sto imaju na internet stranici.
Nisam iz ZG, to sam u Karlovcu gledao, jednom prilikom prije sam bio u Monster trgovini, i tad su imali asortimana, ali u to vrijeme su isti taj asortiman imale i ove prije navedene trgovine. Godinu dana kasnije, trgovine u rh gdje mozes pronaci JSB Exact mozes nabrojati na prste jedne ruke. A da ne spominjem neku tek neznatno egzoticniju municiju u nasim krajevima kao H&N (crow magnum recimo), da ti treba za lijek od raka i aids-a zajedno, sumnjam da bi ih pronasao u RH...

Necto
Razvodnik
Razvodnik

Post by Necto » 17 Dec 2010, 01:16

Ajd evo necu vise, da se malo odmoris :A19: ali da u pravu si,
ova tablica ugrubo objasnjava osnovne razlike izmedju kalibra. :A25: ja malo cjepidlacim :A35:

A da, pa mi seljaci koji nismo iz metropole ionako nemamo skoro niceg na izbor u nasim selima, pa kud bi onda razne diabole imali :mrgreen:

maki61
Razvodnik
Razvodnik

Post by maki61 » 20 Dec 2010, 10:09

Gazda! A gdje bi se mogla naći nekakva usporedba zračnog, malokalibarskog i cal 6,35 oružja? :lol:
Luger je Luger, a sve ostalo su pištolji! NA KRAJU SVI LUGERI BUDU U VLASNIŠTVU 3 ČOVJEKA!

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 20 Dec 2010, 11:42

a zašto? Uopće nisu dvije iste vrste oruzja da bi se isle uspoređivati!
Mozemo onda komotno ići usporediti i malokalibarku sa 8x57mm

maki61
Razvodnik
Razvodnik

Post by maki61 » 23 Dec 2010, 16:36

A što da ne! :A25:
Ma nismo se dobro razumjeli, odnosno ja sam mislio na to da je zračno oružje svojom snagom, dometom i izlaznom brzinom usporedivo sa vatrenim oružjem manjeg kalibra.

Pa zar nije interesantno vidjeti na djelu istodobno mk pušku i koju dobru zračnicu. Ako ništa drugo onda pucati u dasku ili fosnu sa 30 metara pa usporediti "kakva je moĆ" pojedinog oružja.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Dec 2010, 16:58

NE i to iz jednog glavnog razloga, NE SPADAJU U ISTU SKUPINU oruzja, ne zelim davati nekome usporedbu, i nedajboze neke nastrane ideje samim time, da vidi sto sve moze napraviti sa zracnicom za koju ti ne treba dozvola jednako kao i sa malokalibarkom za koju ti treba dozvola... to je glavni razlog zasto takve PARALELNE usporedbe nece biti... nemam nista protiv da netko napise sto njegova zracnica moze ili nemoze u kontekstu vezanom za mogucnosti zracnih pusaka, ali odbijam napraviti direktnu usporedbu sa malokalibarskom puskom, nadam se da shvacas razloge? Jer ce prije ili kasnije nekom idiotu pasti na pamet da kad vec nema uvjete tj. nije sposoban za posjedovanje vatrenog oruzja za to isto nabavi magnum zracnicu i napravi sranje, jer je vidio usporedbu da se sa nekom zracnicom moze napraviti isto sto i sa malokalibarkom. Gotova prica!

maki61
Razvodnik
Razvodnik

Post by maki61 » 23 Dec 2010, 18:27

Da! U pravu si, nisam razmišljao o možebitnoj zloupotrebi :A25:

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 23 Dec 2010, 20:33

@maki
Trebaš se okrenut na proučavanje PCP oružja, ako si čuo za to, to bi te moglo razveselit.

@Mike
Koje su btw. najjače zračne puške u kalibrima 4.5 i 5.5, i koja im je brzina, znam da ta brzina može ić do neke granice i onda nije više korisna jer utječe na preciznost zrna ?

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 23 Dec 2010, 23:57

Do brzine zvuka (340m/s) se moze racunati na preciznost, sve preko toga je silovanje... moze ici brze, i radit ce veliku štetu ali preciznost... hmmm...

karabalic
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by karabalic » 23 Feb 2011, 13:40

Ja kad uhvatim vremena pa ću provuć iste puške u raznim kalibrima kroz Krono, malo izvagati dijabole pa još malo olakšati oko izbora i kupnje zračnog ili PCP oružja.
Volim crno pa makar i ofarbano.......

nan
Pozornik
Pozornik

Post by nan » 11 Aug 2011, 22:39

Ja nisam čuo za PCP oružje, može li nekakav link ili literatura rado bih proučio. - Hvala
Osveta je jedini nčin da se zadovolji pravda

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 12 Aug 2011, 07:10

Imaš na forumu dosta a za sve ostalo samo malo guglaš i sve ćeš nači!! :A18:
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

nan
Pozornik
Pozornik

Post by nan » 12 Aug 2011, 18:33

Papilon wrote:Imaš na forumu dosta a za sve ostalo samo malo guglaš i sve ćeš nači!! :A18:
Uh! Puno si mi pomogao baš ti hvala.
Osveta je jedini nčin da se zadovolji pravda

brankec
Desetnik
Desetnik

Post by brankec » 12 Aug 2011, 22:18

NAN - PCP je skračenica za Pree Charged Pneaumatic !

Grubo prevedeno - pred napunjena zračnica!

Zračnica koja ima ispod cijevi cilindar - obično aluminijski - ili inox - ili Titanijev - ili od ugljičnih vlakana, koji na tijelu ima propusni ventil koji se otvara tek kad ga našarafiš na pušku a na prednjoj strani cilindra je mali manometar iliti tlakomjer koji ti pokazuje tlak u cilindru koji ti opet određuje broj diabola koje možeš ispucati.

Puni se s pumpom ili kompresorom ili na flašu - koja je uobičajena na takmičenjima.

Upiši Walther pronađi PCP guns i uživaj čitati.

Pozdrav. Brankec. :A25:
Zakaj nosim .45 - zato jer ne delaju .46 !!

Post Reply