Zračno oružje nije za idote!!

Kritički komentari događaja vezanih i nevezanih za oružje, kod nas i u svijetu. Moderirani forum - vrijeđanje, međusobne svađe i mali forumski ratovi se ne toleriraju. POLITIKU IZBJEGAVATI.
Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 29 Dec 2010, 15:37

http://danas.net.hr/crna-kronika/page/2 ... 74006.html

Zanima me hoće li stvarno zbog takvih debila uvesti dozvole za zračno oružje, ili iste staviti malo na produljeni boravak u kakvu psihijatrijsku ustanovu!!!!!
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

gun_hater
Narednik
Narednik

Re: Zračno oružje nije za idote!!

Post by gun_hater » 29 Dec 2010, 16:02

Pa, sve ovisi o tome jel bi ti htio da uvedu dozvole za zrakom gonjeno oružje, možeš npr. to došapnut nekom zastupniku u saboru pa da i taj zakon izglasaju.

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 29 Dec 2010, 16:19

Nemoj biti smiješan. Budi duhovit!
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

Jopan
Skupnik
Skupnik

Post by Jopan » 30 Dec 2010, 12:14

Mi bi se trebali boriti za liberizaciju zakona a ne pooštravanje.

Uvijek će biti ovakvih budala trebala ne trebala dozvola za bilo kakvo oružje.

Kod nas u SBK BiH treba nabavna dozvola za zračno oružje isto kao i za vatreno, razgovarajući sa

trgovcima sam saznao da je radi toga prodaja potpuno stala, (moraš biti član streljačkog kluba itd..)

To sada povlači probleme o nelegalnom posjedovanju oružja mada je ono zračno tj. ima ga mnogo nelegalnog
Gospodar sam riječi koju nisam izgovorio i rob one koju jesam.

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 30 Dec 2010, 13:25

Kada bi zračno oružje išlo na dozvolu ne bi se nista riješilo. Uvijek će biti budala spremnih za glupost, pa makar sa praćkom.

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 30 Dec 2010, 13:48

otvorim za odgovor i mislim što bih napisao, usput mi se želudac frče kao da imam zmiju u njemu, ne znam jel naslov teme dozvoljava ovo al ću napisati pa vidite jel dobro.
jugoslavija 1984 godine, postao sam lovac nakon tri godine peripetija, toliko mi trajalo stažiranje, ne mojom krivicom, umro mi otac, ja imao 26 godina, vozio auto od 300KS i . . . . , kupio si prvo oružje al u lov išao jako malo jer su mi "komadi" bili draži,. jednog dana dođu četiri druga milicajca da oduzmu oružje, moje lovačko, al ne mogu jer je oružje pod ključem (iako u ono vrijeme to nije bila obaveza) čekali su dok nisam došao doma i moram im predati sve oružje al ne znaju zašto jer im to na nalogu ne piše. uzmu oni to oružje i u stanicu milicije. drugi dan ja kod isljednika na razgovor a on na mene da to nije sve; da gdje je ostalo oružje; ja naravno nemam pojma o drugom oružju, on o tome kako ću u zatvor kako ću na goli otok a ja ne znam što bi više rekao već pitam, valjda slučajno, o kakvom oružju je riječ da oni znaju a ja ne. a on opet; što se praviš blesav, tvoj otac je podnio zahtjev za registraciju puške, puška je registrirana a niko nije došao po oružni list jer smo valjda pušku prodali na crno. dakle trajalo je dobro prijepodne dok sam skužio da se radi o staroj zastavi u cal.4,5 m/m koja je uredno i dalje bila u ormaru zamotana u komad stare plahte.
otišli smo ponovno u kuću i dao sam im i tu pušku, koje sam se na kraju odrekao u korist države.
moje su mi oružje vratili nakon par mjeseci uz riječi, evo sad ti vračam ali drugi puta . . . . .
možda sam ovo već jednom napisao, no nema veze, htio sam reći da uvođenje oružnih listova nije tako daleko, jer država mora na neki način doći do prihoda, makar i preko zračnog oružja a ujedno je i prilika oduzeti što više vatrenog oružja radi svakog idiota koji u svemu vidi metu osim na streljani, mislim da nam se ništa dobro ne piše . . . .
Samo da prođe ova demokracija, pa da opet živimo ko ljudi !!
Smiješi nam se bolje sutra. Štoviše, umire od smijeha!
http://www.randyhanshaw.com/humor/html/flashers.htm

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 31 Dec 2010, 01:44

Tko je uopće dokazao da je staklo razbijeno od dijabole, neznam baš da može dijabola sa parstometara razbit ono ogromno sekurit staklo tako da se cijelo rastepe, možda je u pitanju bilo vatreno oružje, koje ionako se teško može detektirat zvučno sa sadašnjim povremenim blagdanskim bacanjem pirotehnike.

IgyBoy
Razvodnik
Razvodnik

Post by IgyBoy » 31 Dec 2010, 16:13

Ne znam od kad, ali ja za svoju 4.5 imam oruzani :)

Edit : Ne oruzani nego potvrdu o prijavljenom oruzju, jako slicna oruzanom, a prijavljeno je 19.1.1994.

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 31 Dec 2010, 16:31

ajde provjeri u PP na terminalu jel te duže za nju, ja bi provjerio al mi "kobac" otišao iz PU zabok

zgzagi
Razvodnik
Razvodnik

Post by zgzagi » 31 Dec 2010, 17:57

Diabola može bez problema razbiti staklo na autobusu , jer imaš na tržištu zračnice čije brzina diabole dostiže 380m/s !! Takve zračnice možeš slobodno kupiti bilo gdje (dućan,oglasnik itd.) , a trgovci ih prodaju bilo kome tko ima lovu . Ja sam imao zračnicu hatsan 5,5mm-brzina zrna 320m/s i k tome kupiš magnum diabole(tanke oštre diabole s plastičnim nastavkom-extra brzina) I ETO UBOJITE PUŠKE U RUKAMA PETNAESTOGODIŠNJAKA . Sa 20m zrno je probilo stijenku wc školjke ŠTO NEMOŽE NI JEDNA MK PUŠKA (MOJE OSOBNO ISKUSTVO) Imao sam desetak sl. zračnica i mislim da se zračnice ćija brzina zrna prelazi 240m/s ne bi smjele slobodno prodavati jer spadaju u kategoriju MALOKALIBARSKOG UBOJITOG ORUŽJA

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 31 Dec 2010, 20:06

Osobno za zračno oružje ne bi nikad govorio da je ubojito niti mislim da je i da uopće ima takvih potencijala (prema čovjeku) jer to nije dokazano (osim ako te ne pogodi u oko ili se radi o PCP puškama),
to su vrlo tendenciozne spike koje mogu dovesti do jako puno zla i nepravde,
a pogotovo ne bi zračnice kalibra 5.5 i 4.5 svrstavao u kategoriju malokalibarskog (vatrenog?) oružja, bez obzira na njihovu izlaznu brzinu.

Sam pojam "malokalibarsko ubojito oružje" (?!) ni ne postoji u hrv. zakonima, i navoditi ga je potpuno promašeno i nepotrebno, isti pojam sa prefiksom malokalibarsko bi doduše imao smisla kada bi (što je vjerojatno (bilo) u nekim državama) isto bilo tako regulirano da je posebna kategorija vatrenog oružja za koje ili nije potrebna posebna registracija ili je liberaliziranija nabavka i držanje oružja u takvom kalibru.

Za ovo da zračnica može probiti školjku i staklo se naravno slažem -
ali je pitanje na kojoj udaljenosti, ne vjerujem sad da je neki lik istrčao ispred busa i počeo pucat po njemu sa 20ak metara,
a s obzirom na "konfiguraciju terena" na mjestu gdje je ustrijeljen autobus (Novi Zg) vrlo vjerojatno je hitac došao sa okolnih zgrada, jer tamo sigurno nitko ne puca iz dvorišta (kojih nema) ili nosi zračnicu u park.

Ne kažem naravno da apsolutno nema mogućnosti da zračnica tako nešto uradi, ali i da u novine uvijek dospijevaju nekakve poluinformacije, i da postoje i druge mogućnosti kako je došlo do razbijanja stakla.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 01 Jan 2011, 11:21

zgzagi wrote:Sa 20m zrno je probilo stijenku wc školjke ŠTO NEMOŽE NI JEDNA MK PUŠKA (MOJE OSOBNO ISKUSTVO)
na ostatak posta ti je odgovorio gun_hater odprilike slicno kao sto bih i ja sam... ali ovo, zelis reci da mk puska koja ima vecu brzinu zrna, vecu masu i energiju zrna NEMOZE probiti nesto sto moze ta zracnica? Ja neznam iz kakve si ti mk puske pucao ali ovo ti ne drzi vodu... Vjerujem ti da si to dozivio ali isto tako smatram da tu ima previse faktora, gdje ste, što, kako i sa koje udaljenosti gađali... WC skoljka je zakrivljena, ako ste sa MK puskom pogađali u deblji dio pod kutem od 45° ili manje vrlo lako je da se zrno odbilo, a sa zracnicom pogađali u tanji dio pod okomitim kutem (prethodno iznačiman i izudaran malokalibarkom) pa je popustio...

Uspoređivati magnum zracnicu sa malokalibarkom je odprilike isto kao uspoređivati malokalibarku sa .223 kalibrom recimo...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 01 Jan 2011, 12:18

predlažem druženje gdje bi svako nešto donio; neko MK pušku neko zračnicu, neko staklo od autobusa a neko WC školjku, ja bum donesel gajbu pive, pa da na licu mjesta isprobamo što može zračnica a što MK, usput prodajem zračnicu gamo hunter 1250 u cal 5,5 . . .

Necto
Razvodnik
Razvodnik

Post by Necto » 01 Jan 2011, 14:38

Bocna stakla na autobusima su napravljena tako da se rasprsnu pri puknucu zbog zastite putnika i jer su namjenjena kao izlaz u nuzdi.
Mogu se razbiti kovanicom od 5kn a kamoli nece diabola, a i imate po busevima one crvene cekice za razbijanje, samo lagano kucnes po staklu.

zgzagi
Razvodnik
Razvodnik

Post by zgzagi » 01 Jan 2011, 15:53

GOSPODO zračnica itekako ima ubojitog potencijala cal 5,5 i 6,35 sa brzinom zrna od 380m/s u rukama klinca -STRAŠNO . Normalno da nije ubojito na 100m ali da pogodiš nekoga u glavu sa 15-30m .... Razmislite.... U ljetno doba kada nosimo na sebi samo majce na kratke rukave ,zrno kalibra 5,5 i 6,35 380m/s (magnum i preko 400m/s) garantirano probija i lako može doći do nekog vitalnog organa-neće odmah nikoga ubiti ali se može desiti. tj posljedice mogu ostati trajne ZAMISLITE DA POGODI TRUDNICU U TRBUH-STRAŠNO I NEDOPUSTIVO. Ako probije keramiku na wc školjki - nema veze iz kojeg kuta MISLIM DA TO SVE GOVORI I DA JE SUVIŠNO RASPRAVLJATI O TOME TREBA LI DOPUSTITI DALNJU PRODAJU MALOLJETNICIMA . Ne treba uvesti zračnicu u kategoriju sa vatrenim oružjem ali treba registrirati svakog kupca-bar to nije teško odmah pri kupnji , a maloljetnicima ograničiti kupnju na slabije zračnice do 200m/s . Svi znamo što se dešava na našim cestam kada bogati tatini sinovi bez vozačkog iskustva upravljaju autom od 300ks. PS. Molim neke članove da ne izvlače riječi iz KONTEKSTA I NE DRŽE IH SE KAO PIJANAC PLOTA.

valdop
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by valdop » 01 Jan 2011, 16:23

kolega zagi, što će mo sa kuhinjskim noževima, pa klinci režu kruh i taj nož mogu upotrebiti za . .
već je napisano u nekoliko tema o raznoraznim zabranama, ograničenjima, uskračivanju prava na oružje, osobno mislim da se pretjeruje sa strahom od petnaestogodišnjaka sa zračnicom, mislim da je u prvom redu bitan odgoj tog "klinca" a ne strah, jer opet se vračam na kuhinjski nož (da sve drugo ne nabrajam) koji je najgore oružje koje je dostupno baš svima, bez obzira na godine. druga stvar, koliki je po statistici postotak petnaestgodišnjaka da su napravili namjerno "sranje" sa zračnim oružjem, sve prošle godine što je zabilježeno po PU u RH su punoljetne osobe, više od polovine tih slučajev nikad nije ni stiglo u dnevnu štampu pa se ni nezna za njih jer je bitnije s kim se severina J..e nego bilo kakova edukacija naših klinaca.
osobno se zalažem za to da svako normalan ima pravo na oružje a ko nije normalan najbolje da mu se vežu ruke na leđima da ne ozlijedi sebe i nekoga oko sebe a ne mu tražiti da za zračnicu mora imati dozvolu. uvođenjem takovih dozvola pooštravaju se kriteriji za dobivanje istih, što će biti sa našim PTSP-ovcima koji ne mogu dobiti dozvolu za vatreno oružje pa se koriste zračnim, jel i njima da uskratimo zračnice da ne mogu barem imati osječaj da se koriste oružjem.
svi volimo gledati američke filmove, pa tamo klinci voze auto sa šesnaest godina, kod nas je tek sada donešen zakon da mogu voziti motor do 125 ccm sa šesnaest godina. no da ne nabrajam više, nemoj inzistirati za donošenje zakona i ograničenja za nešto protiv čega se svi borimo.

Original_G
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Original_G » 01 Jan 2011, 16:38

Djeca nisu za idiote jer ih onda odgoje tj. ne odgoje pa imamo slijedecu generaciju idiota i tak geometrijskom progresijom, pa onda imamo cijelu državu idiota kak npr. Hrvatska, Obala bjelokosti i slične bantu države.
武士道

Ognjem i mačem.

zgzagi
Razvodnik
Razvodnik

Post by zgzagi » 01 Jan 2011, 16:53

Naravno da nikako nisam za nikakvu zabranu kupnje ,ali za ogranićenje na maloljetnike i registar kupaca JESAM. Vrlo jednostavno -ograničiti maloljetnike na zračnice do 200m/s i registrirati svakog novog kupca-nikakve posebne dozvole za zraćnice , nego samo registrirati tj. upisati tko je sve vlasnik zraćnice, a to se može napraviti pri svakoj kupnji-jednostavno,a učinkovito!http://forum.hr-oruzje.org/posting.php?mode=quote&f=32&p=41810#

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 01 Jan 2011, 20:51

Nije li onda trenutno važeći zakon bolji po tom pitanju obzirom da on zabranjuje prodaju zračnica maloljetnicima (bez obzira na snagu/brzinu) i dozvoljava im upotrebu istih isključivo uz nadzor trenera. Također su predviđene novčane kazne za posuđivanje zračnog oružja maloljetnicima.
Čini mi se da problem nije u trenutnom zakonu, nego u provođenju istog. Dakle opet bi zbog "ilegalaca" ispaštali "legitimni" korisnici.

gun_hater
Narednik
Narednik

Post by gun_hater » 01 Jan 2011, 22:41

Najvažnije u cijeloj priči je da se trenutno nezna počinitelj, tako da izmišljati i pretpostavljati da je to napravio neki "15. ili sedmogodišnjak", može bit potpuno netočno,
koliko je dosad poznato, česta je zlouporaba tih famoznih zračnica od starijih osoba (to sam dosad nekoliko puta pročitao u novinama),
npr,.čangrizavih staraca kojima se djeca skupljaju ispod balkona i slično pa ih je išao malo "potjerati",
jel to znači da bi trebalo ograničiti uporabu zračnica za sve iznad 60 godina ?

Jer slažete se da neki ljudi sa starosti postaju doslovno manje ubrojivi nego djeca od desetak godina, i oružje u njihovim rukama je isto nesigurno za druge

Post Reply