HATSAN mod 75 - problem s optikom
Moderator: karabalic
HATSAN mod 75 - problem s optikom
nedavno sam kupio zracnu pusku hatsan mod 75 22cal (5,5mm) i kupio sam
optiku COMET 3-9x40E
pusku sam za pocetak upucavao na nekih 15 metara, za nekih 10 -15 metaka bih
je upucao i pomislim to je to, dalje gadam i nekih 10 metaka ide u sredinu s
nekim odstupanjem 1-2cm te se sve gore i gore rastela
puska ima dosta velik trzaj pa valjda rastela optiku, zanima me vasa
iskustva i preporuke dal ima i koji nacin da to rijesim a da ne kupujem neku
drugu optiku jer tu sam platio oko 300kn. ja vise neznam sta da napravim,
prije sam imao neku kinesku s fiksnom cjevi al ona nije tako trzala i bila
je mnogo slabija a na njoj sam imao optiku tasco 3-7x20 i s preciznoscu sam
bio bolje zadovoljan nego sada s ovom. pa vas molim za savjet kako bih
to uspio to rijesit..
hvala i ljep pozdrav
optiku COMET 3-9x40E
pusku sam za pocetak upucavao na nekih 15 metara, za nekih 10 -15 metaka bih
je upucao i pomislim to je to, dalje gadam i nekih 10 metaka ide u sredinu s
nekim odstupanjem 1-2cm te se sve gore i gore rastela
puska ima dosta velik trzaj pa valjda rastela optiku, zanima me vasa
iskustva i preporuke dal ima i koji nacin da to rijesim a da ne kupujem neku
drugu optiku jer tu sam platio oko 300kn. ja vise neznam sta da napravim,
prije sam imao neku kinesku s fiksnom cjevi al ona nije tako trzala i bila
je mnogo slabija a na njoj sam imao optiku tasco 3-7x20 i s preciznoscu sam
bio bolje zadovoljan nego sada s ovom. pa vas molim za savjet kako bih
to uspio to rijesit..
hvala i ljep pozdrav
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: HATSAN mod 75 - problem s optikom
Bojim se da tu bas i nema lijeka osim skuplje optike =(
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Samo da malo dopunim kolegu. Neće bilo koja skuplja optika riješiti problem nego samo optike koje su namijenjene zračnom oružju s jačim trzajem (dakle ni u ludilu stavljati skupe optike za vatreno oružje).
Nije možda problem samo sa optikom, Hatsan nije baš jako precizan, uz to ima vrlo tvrd okidač što pogoršava situaciju (što se navodno može popravit i modificirat),
imam isto hatsan, stariji model, pa mi je teže sa njom sa optikom pogodit na 15ak metara bocu nego bez optike sa običnom zastavom m56.
imam isto hatsan, stariji model, pa mi je teže sa njom sa optikom pogodit na 15ak metara bocu nego bez optike sa običnom zastavom m56.
sad sam kupio jednodjelni nosac pa se nadam da nece vise klizit optika, jer mi je dosad klizila al malo pa sad neznam dal je to moglo toliko zezat, novi nosac sam namontirao , ocistio cijev i kupio neke americke diabole premier ultra magnum reko je da su tezi od drugih pa su precizni i na daljinu, a prije sam koristio superpoint extra spicasti su, e sad po vasem misljenju koji su bolji samo moram upucat al zbog vjetra danas ne mogu . pa i nebih rekao da je hatsan neprecizna, jer kad sam pucao bez optike bila je jako tocna al tesko je ciljat na daljinu bez optike
Šta će ti optika za 10, 15 metara, baci to u smeće i gađaj normalno ko sva sirotinja! 
Luger je Luger, a sve ostalo su pištolji! NA KRAJU SVI LUGERI BUDU U VLASNIŠTVU 3 ČOVJEKA!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

gušt je gušt, meni nekad dodje da pucam i sa optikom na 10m, a nekad me uhvati da idem sa mehanickim (dok su jos bili na puski) pucati na 40m
danas sam je upucavao al rucno (nemam onaj stalak za upucavanje) na 25 m i na 15 metara optika mi ne klizi otkad sam stavil jednodjelni nosac, i prvih 5 diabola je bilo oko sredine i onda se vjerojatno optika rastela jer pocela je vuci na ljevu stranu prema gore slicni slucaj mi je kad sam i na 15 metara. 2 u sredinu , pa dva van sa odstupanjem oko3-4cm , pa opet 2 u sredinu i opet 2 van. vjetra nije bilo a tolko nisam mogao promasit jer sam dobro fiksirao .nije mi jasno sta se to u optici moze tolko rastelat. lud sam vec totalka , evo i slika mete
Koliko sam ja čuo, zračnice se uvijek upucavaju iz ruke, a ne iz stalka ili škripca (barem one koje imaju za pogon oprugu).rocky001 wrote:danas sam je upucavao al rucno (nemam onaj stalak za upucavanje)
Možda je problem upravo u tome što si je "fiksirao". Probaj je samo položiti na dlan i svaki put pustiti da trzne koliko trzne.rocky001 wrote:vjetra nije bilo a tolko nisam mogao promasit jer sam dobro fiksirao
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Prije svega provjeri sve vijke na puski koji drze mehanizam pricvrscen za kundak, i to jako zna utjecati na preciznost ako se razlabavi. Ocisti cijev od ostataka olova da eliminiras i tu mogucnost rasipanja pogodaka. Takodjer obrati paznju na to da optika ne klize kroz prstenove od nosaca, ne samo da nosaci ne klizu po šini gdje su učvršćeni. Također je bitno na koji nacin pritezes optiku u prstenove. Za naslon si naslazi slojeve krpa/odjeće da bude cvrst naslon, a opet dovoljno mekan da upije vibracije, ne naslanjaj na cijev nego na drvo, i pokusaj svaki put nasloniti na isto mjesto i pokusaj svaki put imati isti hvat i isti polozaj... ako tada napravis dobru grupu, nije bitno gdje, bitno je da je grupa, znaci da je optika i puska ok... ako imas dvije grupe to vjerojatno znaci da ti sa puskom nesto nije u redu, a ako svaki put imas pogodak na drugom mjestu optika je razvaljena. Nju također mozes pregledati i vidjeti da se nije gdje leća olabavila, jer cak i minimalni pomak lece kroz koju gledas sa npr. 9x razumljivo visestruko povecava pomak. Najprije pregledaj sve faktore koje mozes eliminirati a onda testiraj ispravnost optike.