kreiranje cijena za lovacko oruzje
zanima me kako se kroje cijene u trgovinama jer mi je nelogicno da isti model novog oruzja ima razliku od 800 kn u 2 trgovine ,doduse u jednoj san bia osobno a drugu san nasa na netu i kad san zva pita san covika jesu jos aktualne cijene a covik kaze da se nisu mijenjale kod njega i da su iste kao na netu,
a mozda se cijene kreiraju po novom zakonu za naftne derivate hahahaha
svakodnevni izracun
Re: kreiranje cijena za lovacko oruzje
Pa u ekonomiji, ekonomiji poslovanja i tržišnoj ekonomiji postoje dva pojma koji su nabitniji kod trgovaca, a to su "rabat" i "marža". Kod onih koji obrću velike količine postoji i treći pojam , a on se zove "cassa sconti".
Kak da ti to objasnim u tri rječi... kad neki to uče u školi.
Veletrgovac određuje cijenu koja je napr 2000,00 kn i odobrava trgovcu rabat od 20%. Znači veletrgovac dobiva 1600,00 kn a trgovac 400,0 kn.
Trgovac može uzeti robu po VPC i na njega dodati trgovačku maržu u postotku koji on procijeni da bude prošao i na taj način povećati dobit.
Pojedini veletrgovci odobravaju godišnji količinski popust (cassa sconti) tako da neki trgovci idu u prodaju sa malom maržom kako bi privukli što više kupaca te okrenuli što više tog proizvoda te u konačnici ostvarili kod veletrgovca dodatni količinski popust,
Zati imaš na tržištu svakojakih cijena. Jedan veletrgovac (uvoznik ili zastupnik) puno trgovaca na malo... i svak ima svoju cijenu,.
Ne znam jeli ti sad bar malo jasnije.... ak nije.....kaj ti ja mogu.
Kak da ti to objasnim u tri rječi... kad neki to uče u školi.
Veletrgovac određuje cijenu koja je napr 2000,00 kn i odobrava trgovcu rabat od 20%. Znači veletrgovac dobiva 1600,00 kn a trgovac 400,0 kn.
Trgovac može uzeti robu po VPC i na njega dodati trgovačku maržu u postotku koji on procijeni da bude prošao i na taj način povećati dobit.
Pojedini veletrgovci odobravaju godišnji količinski popust (cassa sconti) tako da neki trgovci idu u prodaju sa malom maržom kako bi privukli što više kupaca te okrenuli što više tog proizvoda te u konačnici ostvarili kod veletrgovca dodatni količinski popust,
Zati imaš na tržištu svakojakih cijena. Jedan veletrgovac (uvoznik ili zastupnik) puno trgovaca na malo... i svak ima svoju cijenu,.
Ne znam jeli ti sad bar malo jasnije.... ak nije.....kaj ti ja mogu.
Da mi nije lijepih žena, starog oružja i meze, život bi mi bio sasvim bezveze.
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
crno zlato je rezervirano za Arape, žuto za Židove, a ja radim sa smeđim....... www.boxi.hr
- Original_G
- Cinker - bojna

U pravilu uvoznik/veletrgovac daje preporucenu mpc cijenu ali onda trgovci prema stanju na lageru ili prema potraznji idu gore dole. Sto je roba skuplja to veće oscilacije.
武士道
Ognjem i mačem.
Ognjem i mačem.
a je jasnije mi je sada
samo san mislija da isti proizvod mora imat priblizno istu cijenu otprilike da varira od 200 do 300 kn a ne 800 konkretno se cijene odnose na iž mp 153
Ma sistemi G6 sve je moguče čak i drveni šporhet!!!
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Znam i covjeka koji je imao drveni sporet godinama... malo ironicno ali pred mjesec dana je taj covjek izgorio u pozaru skupa s kucom =(
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
izgleda da kod nas nema trzisnog natjecanja hahaha mozda kad udjemo u euniu