Chrony & black powder

Oružje proizvedeno prije 1870. godine te oružje koje se puni s ušća cijevi crnim barutom, a pali se kremenom, fitiljem ili kapislom.

Moderator: BoB

Post Reply
magwin
Razvodnik
Razvodnik

Chrony & black powder

Post by magwin » 08 Dec 2011, 01:26

Rocky Mountain Hawken .54 Davide Pedersolli

špekula--------------------- .530
težina --------------------- 225.0gr.
krpica --------------------- 0.4mm
udaljenost Chronya ud usta cijevi - 5m
broj ispaljenih špekula sa istim punjenjem - 10

srednja brzina:

-50gr.-----384.1

-60gr.-----392.2

-70gr.-----423.7

-80gr.-----451.3

-90gr.-----468.9

-100gr.---496.8

-110gr.---533.3

-120gr.---558.6

-140gr.---576.3

-dalje......... :roll:

1858 New Model Army Shooter .44 Pietta

špekula--------------------- .457
težina ---------------------- 145gr.
kukuruzna krupica--------- Podravka
udaljenost Chronya ud usta cijevi - 5m
broj ispaljenih špekula sa istim punjenjem - 6

srednja brzina:

-15gr.----- 182.0
-28gr.----- 242.7
Attachments
Picture 034.jpg
u šumi je puno bolje organizirana civilizacija

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Re: Chrony & black powder

Post by Mike_Torello » 08 Dec 2011, 02:02

mene zanima energija te spekule na 100m.... :?:
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 08 Dec 2011, 02:25

pa to ti je lako:

J=(m(kg))*v(m/s)na kvadrat/2

brzina na kvadrat puta masa u kilogramima podjeliš na dva.

samo trebaš puknuti kroz Chrony na 100m.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Dec 2011, 16:32

E da si jos to uspio na 100m testirati barem par komada =( zanima me zato sto tvrde da CB oruzje nema dovoljno energije za lov... pa me zanima koliko realno ima...
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 08 Dec 2011, 17:13

pa budem jednom prilikom.
moja je replika je replika lovačke puške.korištena za lov jelena,losa,bizona pa i slona.naravno da to nije dovoljno za lov kod nas....a jedna sitniča da 15 grama čistog olova naravno ne može prenijeti kinetiku na divljač.
kao što znamo u USA je to sasvim normalno loviti s oružjem na c.b.ali kod nas to nevalja....i nije istina da oni pretjeruju s punjenjem.malo sam uspoređivao neke njihove balističke tablice sa svojima i npr.najčešće korišten Goex je vrlo blizu Vesuvita.možda je čak Vesuvit malo jači ali nemamo spektar od 3,4 vrste granulacije.teško je vjerovati rekla kazala ali kad se sam praktično uvjeriš u sve to malo je drukčija slika svega.i više znaš nego šta možeš naći napisano "negdje"..

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 08 Dec 2011, 17:36

Dobro, sad, koliko sam ja skuzio ameri za CB lov koriste moderna sabot zrna u plasticnim kosuljicama zar ne?

I sad gledas sve one western filmove (ok to nije relevantan dokaz ali nije ni daleko od toga), pa ljudi su bizone istrijebili sa sharpicama, a dobrano i na crni barut, a ono sto je dovoljno da obori bizona na 100m kod nas ocito nije dovoljno za srnjaka, jelena, ili ne-daj-boze-medvjeda =) maaaahh...

btw. predpostavljam da u slucaju koristenja minieball umjesto kugle dolazi jos veca gramaza olova? naravno ovisno o velicini... ili u slucaju ove puske ide iskljucivo kugla?

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 08 Dec 2011, 19:33

iz ove puške,kao i kod svake može se koristiti sve u kalibru .54 ali najviše voli kuglu,tj. najpreciznija je sa kuglom.
proizvodnja puške zavisila je o namjeni.npr.izvana su modeli Hawken gotovo jednake od svih proizvođača ali velika razlika je unutrašnjost cijevi.dubina žljebova i korak uvijanja su glavni faktori.normalno je da će za ove cijevi bez krpice koristiti pliće žljebove jer se olovo direktno usjeca u njih.ali zato će imati manju preciznost od kugle i potisak će biti manje iskorišten jer više "propušu" kroz žljebove.zato su kugle brže i preciznije.sve ima svoje prednosti i nedostatke.
u kontaktu sam sa nekoliko amera i nije istina da koriste isključivo te podkalibarske u plastici.vole uglavnom kalibar .50 a oko 50% ih koristi ove tradicionalne pa čak i originale.
a što s tiče energije,ove špekule što koristim su 15 grama a šta misliš o real bullet od 30,40 grama?ni to sigurno nema snagu nekakvu.... :roll:

zb17ghost
Pozornik
Pozornik

Post by zb17ghost » 08 Dec 2011, 23:21

Brzine 1858 NMA koje si izmjerio odgovaraju GOEX-u u raznim tablicama koje imam, a to samo potvrđuje što o Vesuvitu kažu Poljaci i Mađari na svojim forumima...dobro za znati :A25:

Mogli bi idući puta izmjeriti punjenja od 15, 18, 21 i 24 graina iz mog .36 Navy-a...imam sve te podatke za GOEX, pa ćemo imati potpunu sliku..a onda i kompletne balističke tablice putanja (Lyman Blackpowder Loading Manual ;) staro izdanje iz '95)

Nisu ti Ameri ludi; par njih s kojima sam u kontaktu imaju po desetak ili više revolvera, a broj kuglica koje godišnje ispucaju završava s tri nule..preporučaju za .36 od 20 do 22 graina baruta. Minimalno punjenje im je 15 do 18 graina, 20 do 22 im daje najbolje grupe, a redovno pune do 26 graina.

Domaća alternativa za njihov Crisco je Zvijezda biljna mast, meni se pokazala odlična (puno bolja od Nivea kreme koju koriste Poljaci i Mađari).
God made men, but Sam Colt made them equal.

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 08 Dec 2011, 23:34

pa gore sam i napomenuo da ćemo mjeriti .36.i to tvojeg! ;)
istu knjigu Lymana imam i ja pa ako nekome trebaju tablice mogu ih poslikati,prepisati i staviti.
za detaljnije mjerenje revolvera nisam imao niti vremena a i ponestalo je baruta.ali budem. roky-ca puno toši.. :)

zb17ghost
Pozornik
Pozornik

Post by zb17ghost » 08 Dec 2011, 23:47

Bilo bi zanimljivo i koju strijelu protjerati kroz Chrony :A17:

Balistički kalkulator za kuglu http://www.ctmuzzleloaders.com/ctml_exp ... stics.html

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 08 Dec 2011, 23:59

zb17ghost wrote:Bilo bi zanimljivo i koju strijelu protjerati kroz Chrony :A17:

Balistički kalkulator za kuglu http://www.ctmuzzleloaders.com/ctml_exp ... stics.html
misliš da nisam????
podešen na 60 lbs strijela teška 420gr samo 300fps. udaljenost 1m i na 20m ne gubi na brzini još... ;)

zb17ghost
Pozornik
Pozornik

Post by zb17ghost » 09 Dec 2011, 00:01

Probat ćemo i 150 lbs... :D

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 09 Dec 2011, 00:09

zb17ghost wrote:Probat ćemo i 150 lbs... :D
ma sve šta leti... :D

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 Dec 2011, 01:14

magwin wrote:iz ove puške,kao i kod svake može se koristiti sve u kalibru .54 ali najviše voli kuglu,tj. najpreciznija je sa kuglom. proizvodnja puške zavisila je o namjeni. npr. izvana su modeli Hawken gotovo jednake od svih proizvođača ali velika razlika je unutrašnjost cijevi. dubina žljebova i korak uvijanja su glavni faktori. normalno je da će za ove cijevi bez krpice koristiti pliće žljebove jer se olovo direktno usjeca u njih. ali zato će imati manju preciznost od kugle i potisak će biti manje iskorišten jer više "propušu" kroz žljebove. zato su kugle brže i preciznije. sve ima svoje prednosti i nedostatke.
znaci, ako koristis krpicu bolje ti je kupit sa dubljim zljebovima, tj ako kupis sa dubljim zljebovima moras koristiti krpicu...
u kontaktu sam sa nekoliko amera i nije istina da koriste isključivo te podkalibarske u plastici.vole uglavnom kalibar .50 a oko 50% ih koristi ove tradicionalne pa čak i originale.
nisam mislio iskljucivo, mislio sam vecinom...
a što s tiče energije, ove špekule što koristim su 15 grama a šta misliš o real bullet od 30, 40 grama? ni to sigurno nema snagu nekakvu.... :roll:
pod real bullet od 30-40g. sto si imao na umu? 45-70 Government? 45-90? 45-120? 50-90? tako nesto?

BTW. za sharpicu na cijeloviti metak u kalibru 45-70 Gov't, metak se puni BP-om ili ide nitro? cime je inace napunjeno komercijalno 45-70 Gov't streljivo? Koliko sam skuzio za vlastite potrebe se puni i BP i nitro, po potrebi, ali kakvi su komercijalni?

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 09 Dec 2011, 02:21

za sve okrogle kugle "round ball" se koristi krpica,osim kod nekih vojnih musketa s kojim se nisam još susreo.mislim da one imaju glatku cijev i da su namjenjene za blisku borbu,to su ti one s bajunetom od crvenih mundira ;)
krpica isto služi nešto kao vodilica za potkalibarske i kao brtva.ovisi o dubini žljeba treba naći dobru debljnu krpice od čistog pamuka po mogućnosti jer sintetika se lijepi po cijevi.a može izazvati i iskru zbog statičkog elektriciteta pa buuuumm kad to ne želiš.
debljina krpice mora biti oko 1/3 deblja od dubine žljeba da bi mogla zabrtviti prostor i u dnu žljeba i prostor tolerancije između kugle i vrha žljeba.zato kugle sa krpicom mogu ići brže jer krpica služi i kao izolator jer olovo ima nisko talište pa bi od trenja u dugačkoj cijevi došlo do taljenja i ostajalo po stijenkama cijevi.
kugla stavljena u cijev bez krpice UVIJEK mora upasti do dna cijevi bez ikakvog otpora i kada se cijev okrene prema dolje mora ispasti van.onda nije tako onda ta kugla nije za tu cijev.ako je kugla predebela onda se ošteti,presijeku žljebovi krpicu i onda to ne leti pravilno.
zbog toga ove na koje ti misliš, potkalibarska dugačka olovna zrna imaju plastiku kao vodilicu i brtvu da bi podnijele visoku brzinu.te vodilice nisu od bilo kakve plastike,koje ima puno vrsta, nego bliže teflonskim.a i to nije baš prejeftino za pucanje u papir.

mislio sam samo na zrna za kalibar .54, .58 imaš minie ball od 28g. i maxiball od 36g za koje znam a i veće težine zavisi od proizvođača kokile/kalupa/kliješta. ovo što spominješ to su već gotovi meci.

sharpice su mi prekomplicirane...predugačak put od kapisle do punjenja.tu bi trebao biti barut finije granulacije pa onda neki krupniji za potjerati kuglu.onda često dolazi do zastoja...taj kanal se često štopa pa trebaš kapisle jače nego što mi koristimo za revolvere i puške.to su one s krilcima.prepunjavanje mi se ne sviđa jer bez obzira na to što se pune sa zadnje strane prekomplcirani su mehanizmi koji stalno štekaju zbog gareži.pa onda ona brončana ili od čega je već čahura što se napuni barutom sa zrnom sprijeda...to je već gotov metak bez kapisle...a ako puniš bez toga onda barut ulazi u mehanizam zatvarača i ikolo kojekuda.
zato mi je draže ovo tradicionalno,jednostavnoie a funkcionalnije.

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 09 Dec 2011, 02:32

zb17ghost wrote:Brzine 1858 NMA koje si izmjerio odgovaraju GOEX-u u raznim tablicama koje imam, a to samo potvrđuje što o Vesuvitu kažu Poljaci i Mađari na svojim forumima...dobro za znati :A25:

Mogli bi idući puta izmjeriti punjenja od 15, 18, 21 i 24 graina iz mog .36 Navy-a...imam sve te podatke za GOEX, pa ćemo imati potpunu sliku..a onda i kompletne balističke tablice putanja (Lyman Blackpowder Loading Manual ;) staro izdanje iz '95)

Nisu ti Ameri ludi; par njih s kojima sam u kontaktu imaju po desetak ili više revolvera, a broj kuglica koje godišnje ispucaju završava s tri nule..preporučaju za .36 od 20 do 22 graina baruta. Minimalno punjenje im je 15 do 18 graina, 20 do 22 im daje najbolje grupe, a redovno pune do 26 graina.

Domaća alternativa za njihov Crisco je Zvijezda biljna mast, meni se pokazala odlična (puno bolja od Nivea kreme koju koriste Poljaci i Mađari).
vidiš,baš sam sada usporedio tablice iz ove Lymanove knjige s Goexom i razlike su po +.-5m/s.

kaoboj1
Pozornik
Pozornik

Post by kaoboj1 » 14 Mar 2012, 16:33

sad kad gledam rezultate chrony testova malo sam iznenađen snagom i brzinom cb oružija u pozetivnom smislu

magwin
Razvodnik
Razvodnik

Post by magwin » 15 Mar 2012, 00:06

:D ;)

kaoboj1
Pozornik
Pozornik

Post by kaoboj1 » 19 Mar 2012, 22:03

koliko bp oruzije zaostaje za oružijem na cjeloviti metak po pitanju preciznosti i snage ?

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 19 Mar 2012, 23:43

Neki se kunu da je BP cak i precizniji...kako je meni objasnjeno, BP razvija manji pritisak na kolicinu baruta, pa se lakse postize ujednacena mjera tj manja su odstupanja u pritisku, kod NC baruta sitna odstupanja daju veliku razliku... energija je naravno manja nego u slucaju NC-a...

Post Reply