223 ili 22-250????
223 ili 22-250????
Pozdrav kolege!
Lovac sam 2 god. i sad planiram kupiti 22-250 ili 223 molim vas vaša mišljenja i osobni odabir između njih, zanima me za lov na srnu i da napravi čim manju štetu na mesu, i za štetočine molim vas vaša iskustva znam da je 22-250 magnum, da na velikim daljinama ima mali pad zrna ali koliki je udarac kundaka? koja municija je jeftinija inače imam Mk brno 2, 22lr i sad mi treba nešto jače osobno gledam čz 527, molim vas prijedloge i iskustva.
Hvala vam svima unaprjed!!!
Lovac sam 2 god. i sad planiram kupiti 22-250 ili 223 molim vas vaša mišljenja i osobni odabir između njih, zanima me za lov na srnu i da napravi čim manju štetu na mesu, i za štetočine molim vas vaša iskustva znam da je 22-250 magnum, da na velikim daljinama ima mali pad zrna ali koliki je udarac kundaka? koja municija je jeftinija inače imam Mk brno 2, 22lr i sad mi treba nešto jače osobno gledam čz 527, molim vas prijedloge i iskustva.
Hvala vam svima unaprjed!!!
Re: 223 ili 22-250????
Uzmi 243. i rijesi sve probleme. Ima dosta napisano o svakom ovom kalibru, gdje ujedno i pisu mane i prednosti istih.
Hvala na savjetu, nisam naveo da imam 3006, 8x57, kombinirku 7.57r sad bih baš htio nešto manje između 22lr i 3006 jer zadnjiput sam upucao srnu sa 3006 normom 11,7 i sreča što je bio predio crijeva pa baš nije bilo velike štete ali da sam je pogodio u kost mislim da bih je rasturio.Sad me zanima nešto kao što sam gore naveo mada nisam ni iskljčio ni kalibar koji si ti naveo samo dali je to u istom rangu kao i ovo što ja planiram kupiti, i zanima me čim manji trzaj, što jeftinija municija, i po mogučnosti čim manji pad zrna na veče daljine kao i što manja šteta na divljači i što veča preciznost oružja..Sad se jako dvoumim između ova dva modela koje sam naveo mada može doči u obzir i 243všto bih ti osobno odabrao da si u mojoj situaciji i zašto? molim savijet jer nemam baš iskustva sa ovim kalibrom...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Koliko sam upoznat sa situacijom brza i laka zrna prave vecu stetu na divljaci od sporih i teskih zrna, moj stari lovi sve sa 8x57, sad je dobio neku kombinirku od brata, zaboravio ali mislim da je 7x54r ili 7x57r nisam obracao paznju... sjecam se da je pricao dok je imao .243 i sa njim dijagonalno pogodio lisicu da se raspala k'o krpa, a racunam da je .22-250 jos zesci metak pa ono, valjalo bi uzeti u obzir...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Da puno kolega priča tako da čak jači metak sa manjom brzinom manje oštečuje divljač, ja osobno sam pucao na srnjaka na 77 metara sa 3006 sa normom 11,7 g iza prve plečke sa čeke i pogodio sam taman isprjed crijeva i sve je otpalo van iz njega, oštečenje mesa gotovo da i nema ali moji kolege koji su pucali i da je metak malo zahvatio kost tu je nastalo veliko oštečenje, zato sad tražim nešto laganije za srnu i predatora na večim daljinama normalno moram gledati i na cijenu metaka znači evo mojih potreba i želja na izboru imam 22-250 i 223 sad trebam donjeti pametnu odluku pa molim nekoga tko ima više iskustva sa ovime i da kupuje osobno sa sebe što bi odlučio i zašto???
22-250 ima mali pad zrna, i dobar je za daleko i sve stima, ali je prebrz za tu malu gramazu i pravi ogromene stete, za stotocine moze, dobar, ali srnecu divljac previse razbija.
.223 nazivaju i srnecim kalibrom i to sve govori o njemu, tko ga ima jako zadovoljan i vise mu za srnecu divljac ne treba.
.243 isto tako srneci kalibar i cesto su dileme izmedju njega i .223, ali prednost je ta da s .243 mozes puknut i na nesto vece od srnece divljaci ako zatreba.

.223 nazivaju i srnecim kalibrom i to sve govori o njemu, tko ga ima jako zadovoljan i vise mu za srnecu divljac ne treba.
.243 isto tako srneci kalibar i cesto su dileme izmedju njega i .223, ali prednost je ta da s .243 mozes puknut i na nesto vece od srnece divljaci ako zatreba.
Hvala kolega igyboy ali što bi ti osobno uzeo ja ove veće kalibre imam 3006,8X57,7X57r, i čak mk brno 2 22lr e sad nije loš odabir ni 243 samo koliki trzaj on ima?cijena metaka i izbor, pad zrna i te neke stvari me zanimaju, inače nekoliko kolega mi je isto predložilo 243 tako da sam sad još u večoj dilemi, ali svejedno mislim na 223 ili 22-250, čuo sam da 22-250 pravi velike podljeve jer je jako brz, da je bolje 223 ali sad svatko ima svoju priču ili da možda uzmem 22WMR ali pošto imam brno 2 mislim da bi bilo bezveze dakle 22-250 ili 223 možda čak i 243 ali teško se odlučiti jer nemam baš puno za i protiv pa neznam što učiniti...
Miki 1, uzmi .223 Rem.
Za sve to što si napisa da imaš, i za što ti triba, to je pravi izbor.
Oba kalibra su dobra ali za srnu .223 je zakon, meci se lakše nabavljaju i jeftiniji su.
22-250 ti je obično dosta veća puška, dok se .223 radi u mini-mauzer izvedbi, a to je dosta manja, kompaktnija i zgodnija puška, koja i ne zaostaje puno iza 22-250.
Ja san lovija sa 22-250, onda san preša na .223 i zaljubija se u taj kalibar.
Za sve to što si napisa da imaš, i za što ti triba, to je pravi izbor.
Oba kalibra su dobra ali za srnu .223 je zakon, meci se lakše nabavljaju i jeftiniji su.
22-250 ti je obično dosta veća puška, dok se .223 radi u mini-mauzer izvedbi, a to je dosta manja, kompaktnija i zgodnija puška, koja i ne zaostaje puno iza 22-250.
Ja san lovija sa 22-250, onda san preša na .223 i zaljubija se u taj kalibar.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Ok hvala, mislim da ču ipak 223 e sad što da uzmem 223 crvenu zastavu interarms(RAĐENA ZA ENG.)ili cz 527 novu?Molim nekoga tko zna više za mišljenja?
za srnu uzmi ono što imaš a to ti je 7x57r i nemaš bolje
i 223 ti pravi dosta velike podljeve i razbija meso
dok 7-ica to ne radi zbog blagom metka
i 223 ti pravi dosta velike podljeve i razbija meso
dok 7-ica to ne radi zbog blagom metka
uzmi bilo koju ali da nije crvena zastava m85miki 1 wrote:Ok hvala, mislim da ču ipak 223 e sad što da uzmem 223 crvenu zastavu interarms(RAĐENA ZA ENG.)ili cz 527 novu?Molim nekoga tko zna više za mišljenja?
Ja ti iman CZ Mod. 85 (Interarms Mark-X) već 20 godina i zadovoljan san.miki 1 wrote:Ok hvala, mislim da ču ipak 223 e sad što da uzmem 223 crvenu zastavu interarms(RAĐENA ZA ENG.)ili cz 527 novu?Molim nekoga tko zna više za mišljenja?
Dok je bila nova, bilo je malo problema sa zatvaračen na jako niskin temperaturema, ali sve se lako riješilo laganin poliranjen, doma, bez puškara. Je da je CZ, jebiga, ali za te pare, to je dobra puška.
Hvala vam puno nažalost sad sam u još večoj dilemi jer neznam što na kraju kupiti, umjesto da suzim krug sad je tek proširen 223, 22-250 sad su neki još predložili 243 i na kraju neka pucam sa svojom biksom 7X57r istina na to nisam ni pomiosljao, jer mi stoji u ormaru i samtrao sam da pravi veliku štetu na mesu ali mislim da je i bitan metak sa kojim se puca tj zrno, ja za nju imam hornady 162gr to je možda malo prejako zrno dali trebam kupiti manju gramažu jer sa ovim zrnom mogu pucati jelene, divlje svinje...Sa 3006 i metkom norma nosler balistic tip9,7 gram nosler bst sam pusao na srnjaka na 77m srečom pogodio sam ga u meoko, štete na mesu nije bilo, osim što su mu crijeva i sve ispalo van, e sad bih nesto slabije ali čitam da postoje tu razne cake o težini zrna tvrdoči i da čak dablji kalibar napravi manje štete jer nemože predati svu energiju.Stvarno sam si uzeo truda i tražim mišljenja što bi bilo bolje.Mada sad me stvarno zanima 223 ili 22-250, znači nešto što ima čim manji pad zrna na večim daljinama, čim manji trzaj, čim veča preciznost da vidim da neki lovci pucaju na srneću divljač sa 300wmr ali gađaju u glavu ili odmah iza glave u vrat da je čim manja šteta mada to nije po pravilu.Dakle imam nabavnu i za mjesec dana mi izlazi pa bih želio nešto kupiti.Mene osobno zanima i pucanje na večim daljinama recimo 500m jer palja je oklada da pocamo na 500m i tko če pogoditi čim bliže u metu jeli idealnije 223 ili 22-250 a i zanima me čim manji trzaj, osobno nisam nikad pucao sa 223 niti 22-250.Zanima me duljina cijevi na zastavinom intermarxu jer nova cz527 ima 60 cm navodno zastava ima 50, našao sam i rabljenu 223 intermaxs u odličnom stanju i sad se dvoumim što pametno kupiti.Nedavno sam čuo da neki lovci idu u lov na srneću divljač sa 8x57 i to vojnom municijom da to napravi najmanje štete.Molim vas dakle da uzmete u obzir ono najvažnije za mene, čim veča preciznost,mali pad zrna na večim daljinama, manji trzaj...
Interarms MarkX 223 Rem duljina cijevi je 50 cm.
Manji pad radi veći trzaj i obratno, ali ova gore 223 Rem ti je lakša puška od 22-250, tako da neku razliku u trzaju lako da nećes ni osjetiti.
Ako imaš priliku nabaviti stariju Interarms MarkX, Mini-Mauser, 223 Rem, kupi je. Cijena će ti biti povoljna, a to je dobra puška. Dobro pogledaj cijev iznutra, to je vazno.
Manji pad radi veći trzaj i obratno, ali ova gore 223 Rem ti je lakša puška od 22-250, tako da neku razliku u trzaju lako da nećes ni osjetiti.
Ako imaš priliku nabaviti stariju Interarms MarkX, Mini-Mauser, 223 Rem, kupi je. Cijena će ti biti povoljna, a to je dobra puška. Dobro pogledaj cijev iznutra, to je vazno.
Hvala Hawk, sad i razmišljam ja imam 3006 interarms mark X i dali da kupim rabljenu zastavu u kalibru 223 ili novu cz 527, razlika je rabljena zastava interarms dobijem 3000 več jako dobru bez optike sa nosačima staru 4 god jako malo pucano iz nje i sa nešto metaka, dok sam našao cz-527 staru 2mj za 4500 sa nosačima i bez optike, ispaljeno 10 metaka,našao sam i jednu zastavu 22-250 isto malo ispaljenih metaka sa dobrom optikom i 50 metaka za 3500kn, sad koliko znam zastava 223 ima 50 cm cijev i 6 žlijebova u cijevi ili čak 4, dok cz-527 ima 60 cm cijev i 8 žlijebova sad što kupiti preporuke molim ili možda iči na rabljeni stariji interarms cca 20god sa optikom za cca3700kn? za 4500 več i mogu dobiti 243 sa optikom samo sad po svim vašim savjetima se koncentriram na 223 jer mislim da mi to treba, čim manji pad zrna na večim daljinama, mali trzaj, jeftina cijena metaka, eto što sad kupiti između zastave i cz????
Mislin da je kod tebe stvar puno kompleksnija nego si je ti uspija prikazat.
Meni nije jasno jel ti želiš kupiti karabin u nekom manjem kalibru da ga imaš,
ili ti treba karabin za lov srneće divljaći.
Ako je 1. situacija, onda lipo odeš u dućan i kupiš.
A za situaciju br. 2,
moje je mišljenje da pored ovih koje si nabrojija da imaš kupovina još jednog totalano bacanje novaca.
Samo odabir kvalitetnog streljiva sa bonded ili monolitnim zrnom u bilo kojem kal. od navedenih bi te poštedilo razbijanja divljači.
a opet imaš i alternativu, najjeftinija varijanta ti je da kupiš PPU Grom za 30-06 i probaš kako radi grupu s tvojim karabinom. Ako je dobra, bit ćeš zadovoljan i s učinkom
Meni nije jasno jel ti želiš kupiti karabin u nekom manjem kalibru da ga imaš,
ili ti treba karabin za lov srneće divljaći.
Ako je 1. situacija, onda lipo odeš u dućan i kupiš.
A za situaciju br. 2,
moje je mišljenje da pored ovih koje si nabrojija da imaš kupovina još jednog totalano bacanje novaca.
Samo odabir kvalitetnog streljiva sa bonded ili monolitnim zrnom u bilo kojem kal. od navedenih bi te poštedilo razbijanja divljači.
a opet imaš i alternativu, najjeftinija varijanta ti je da kupiš PPU Grom za 30-06 i probaš kako radi grupu s tvojim karabinom. Ako je dobra, bit ćeš zadovoljan i s učinkom
Gogo hvala na odgovoru tvoje mišljenje je sasvim u redu i zahvalan sam ti na njemu i vjerovatno si u pravu jer sa 3006, ili 8X57 ili sa svojom biksom 7x57r naravno sa dobrim streljivom vjerovatno mogu postiči dobre rezultate kod pucanja na srneču divljač, sad mislim na oštečenje, samo moram pravilno odabrati zrno i gramažu, e sad stvar je što imam jednu nabavnu i želio bih je iskoristiti i mislim pucati na malo veče daljine dakle htio bih nešto što ima čim manji pad zrna na večim daljinama(22-250 ima -8cm na 300m) mislim da je 223 nešto veći, na njega stavim neku dobru optiku možda čak i buris sa balistikom, i 223 ima mali trzaj misliš da mogu sa 3006 postiči isti rezultat na velike daljine kao sa 223 pošto 3006 ima veči pad zrna.Znači na srneču divljač ču pucati sa ovime što imam ali recimo lisica u zimi na 250metara kao sto sam ti opisao, ili gađanje u metu na 500m?Hvala ti na savjetu znači pucanje na srnu smo riješili sa ovime što imam ali još uvijek ostaje pucanje u metu na 500m, za neke vrane srake i lisicu mi je moja brno 2 22lr sa dobrom municijom idealna do 80m i jeftina je municija.Gle ja sam za 223 bio spreman dati 500e sa nekom solidnom optikom ili čak mi je bolja solucija bez optike pa gore stavim što očem, sad mi naletjela nova čz-527 sa nosačima bez optike jer optika je slaba 4x32 za 4500 i još dvoumim što kupiti...Jer vidiš kupio brno 2 za 1000kn stavio nosaće i optiku i puška bolja od puno novih što se preciznosti tiče..Zato me sad zanima intermarx rabljeni(mada sam našao jedan star 4 god ispucano 10 metaka sa nosačima za 3000kn ili cz-527 sa nosačima za 4500) znaš ja to kupujem jednom i volio bih imati dugoo..
Vidim da bolujemo od iste bolesti, ni meni se nabavna nije uspila zadržat u đepu dulje od par dana (sati...
aaaaaaaaaa )
Gledaj kako ja to slažen,
30-06 na 250 metara može šta zamisliš,
8x57 isto tako samo sa malo većim padom ( u odnosu na 30-06)
nemoj se puno zamarat padovima i tablicama, to ti bez testiranja u praksi ne znaći ništa.
Ako se tebi sviđa takav karabin ili je prilika za male novce, kupi ga,
ali bez prakse ( čitaj puuuuno metaka) i doooobre LR optike nema koristi.
Zato bi ja radije napravija investiciju u neku kvalitetnu tactical optiku i stavija je na 30-06 ili ovu super 8-icu i brdo metaka, pa nek se namisti šta oće na 300-400 metara, nego se pouzda u tablice iz kataloga, a znamo šta radi marketing....
ja san nedavno dobija ručak za cilu moju ekipu,
oklada je bila da neću pogodit ništa sa 22LR na 100 m, a složija san 7 kom u 2,5 cm.......Brno 1 iz 1947 godine i zrak ON M76 ( vojni snajper)
Doslovce vidiš zrno u letu do mete, ali svaki sjeda na misto.
Šta ti oću reć, vježba, vježba i vježba.
Imaš MK za jeftini trening, imaš 2 dobra karabina , znaći fali ti samo jedna super optika i roooookaj......s vremenom daljina postaje relativan pojam
Gledaj kako ja to slažen,
30-06 na 250 metara može šta zamisliš,
8x57 isto tako samo sa malo većim padom ( u odnosu na 30-06)
nemoj se puno zamarat padovima i tablicama, to ti bez testiranja u praksi ne znaći ništa.
Ako se tebi sviđa takav karabin ili je prilika za male novce, kupi ga,
ali bez prakse ( čitaj puuuuno metaka) i doooobre LR optike nema koristi.
Zato bi ja radije napravija investiciju u neku kvalitetnu tactical optiku i stavija je na 30-06 ili ovu super 8-icu i brdo metaka, pa nek se namisti šta oće na 300-400 metara, nego se pouzda u tablice iz kataloga, a znamo šta radi marketing....
ja san nedavno dobija ručak za cilu moju ekipu,
oklada je bila da neću pogodit ništa sa 22LR na 100 m, a složija san 7 kom u 2,5 cm.......Brno 1 iz 1947 godine i zrak ON M76 ( vojni snajper)
Doslovce vidiš zrno u letu do mete, ali svaki sjeda na misto.
Šta ti oću reć, vježba, vježba i vježba.
Imaš MK za jeftini trening, imaš 2 dobra karabina , znaći fali ti samo jedna super optika i roooookaj......s vremenom daljina postaje relativan pojam
Hvala ti puno gogo na 3006 imam buris laserscope(Ooptika ima lasersku daljinu, kompjuter za izračun pada zrna...)pogledaj malo po netu ali mi na 300m ima dosta veliki pad a na 500 još više ok ja se slažem sa svima vama imam puno oružja pošto sam relativno kratko vrijeme lovac, na 8x57 moram kupiti neku optiku(pošto če mi ona biti radna puška mada ima novu cijev)nešto za po kiši snijegu...
Sa brno 2 22lr se slažem na 80-100m kroz dobru optiku doslovce vidiš kako metak leti(doduše ja imam gore tasco 3-9x50 sa osvjetljenom končanicom, ali vidiš kad dođem u lovište i vidim na 150m kako pas lutalica tjera srnu sa brno 2 nemogu mu ništa,uzeo bi svejedo neki 223 ili 22-250 za pucanje na veče daljine jer imaju mali pad zrna pa makar optiku sa 3006 stavio na 223 ili neku drugu.Od svih pušaka koje imam najviše sam pucao sa brno 2 i puška je super nema trzaja,jefnina municija i kako sa njom padaju srake,vrane...Zato me svejedno muči 223 ili 22-250 i trebam neke pametne savjete.Tebi jako puno hvala na pomoči jer sad znam da mogu srnu pucati sa večim kalibrom samo je u pitanju zrno,punjenje...Ali što bi ti uzimao da kupuješ i da si na mome mjestu?223, 22-250(mada on je dosta velik i skuplji su metci ali ima pad -8cm na 300m) ili sad sam malo i u razmišljanju za 243 mada mislim da ču svejedno 223 samo još neznam interarms ili cz-527?????????
Sa brno 2 22lr se slažem na 80-100m kroz dobru optiku doslovce vidiš kako metak leti(doduše ja imam gore tasco 3-9x50 sa osvjetljenom končanicom, ali vidiš kad dođem u lovište i vidim na 150m kako pas lutalica tjera srnu sa brno 2 nemogu mu ništa,uzeo bi svejedo neki 223 ili 22-250 za pucanje na veče daljine jer imaju mali pad zrna pa makar optiku sa 3006 stavio na 223 ili neku drugu.Od svih pušaka koje imam najviše sam pucao sa brno 2 i puška je super nema trzaja,jefnina municija i kako sa njom padaju srake,vrane...Zato me svejedno muči 223 ili 22-250 i trebam neke pametne savjete.Tebi jako puno hvala na pomoči jer sad znam da mogu srnu pucati sa večim kalibrom samo je u pitanju zrno,punjenje...Ali što bi ti uzimao da kupuješ i da si na mome mjestu?223, 22-250(mada on je dosta velik i skuplji su metci ali ima pad -8cm na 300m) ili sad sam malo i u razmišljanju za 243 mada mislim da ču svejedno 223 samo još neznam interarms ili cz-527?????????
0 kojih -8 cm dečko pričaš ?
22-250 je kalibar za stare iskusne strijelce koji uvijek prije opaljenja ukalkuliraju sve negativne osobine tog metka poradi pokušaja predviđanja putanje zrna a pogotovo ukoliko pucaju na nešto dalje od 100-150 metara...
22-250 je kalibar za stare iskusne strijelce koji uvijek prije opaljenja ukalkuliraju sve negativne osobine tog metka poradi pokušaja predviđanja putanje zrna a pogotovo ukoliko pucaju na nešto dalje od 100-150 metara...
Last edited by Mike_Torello on 19 Jun 2012, 09:47, edited 1 time in total.
Reason: obrisan nepotrebno quotani tekst
Reason: obrisan nepotrebno quotani tekst