NABAVNA DOZVOLA
Re: NABAVNA DOZVOLA
Situacija je sljedeca pa sta mi je ciniti:
Zelim nabaviti pistolj kalibra 9mm..
Koristio bih ga za streljanu (primarno), doma drzao za samoobranu, i nosio u lov. Dakle htio bih i dozvolu za nosenje i drzanje.
Sta da navedem kao razlog nabavke. Moze se sve to?
Lovac sam i posjedujem vec karabin i sačmu..ali sam zaboravio kako sve to ide. kratkog oruzja nemam jos.
pozz
Zelim nabaviti pistolj kalibra 9mm..
Koristio bih ga za streljanu (primarno), doma drzao za samoobranu, i nosio u lov. Dakle htio bih i dozvolu za nosenje i drzanje.
Sta da navedem kao razlog nabavke. Moze se sve to?
Lovac sam i posjedujem vec karabin i sačmu..ali sam zaboravio kako sve to ide. kratkog oruzja nemam jos.
pozz
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Razlog:
"Pošto sam lovac oruzje bih nabavio u svrhe lova."
ako bas hoce opsirnije:
"Pošto sam lovac oruzje bih nabavio u svrhe lova za zadavanje samilosnog hitca divljači"
ako vec imas oruzje za drzanje i nosenje u svrhu lova onda nemas problema, samo u zahtjevu navedes da trazis nabavnu za "lovacki pistolj" i to je to
"Pošto sam lovac oruzje bih nabavio u svrhe lova."
ako bas hoce opsirnije:
"Pošto sam lovac oruzje bih nabavio u svrhe lova za zadavanje samilosnog hitca divljači"
ako vec imas oruzje za drzanje i nosenje u svrhu lova onda nemas problema, samo u zahtjevu navedes da trazis nabavnu za "lovacki pistolj" i to je to
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
e super.. jos da pitam. da li se mora ici opet na lijecnicki i te pizdarije.. prije 2 godine sam izvadio ove dozvole za puske. pa pretpostavljam da nemoram opet ici na pregled vec samo zatrazim nabavnu?
Traži nabavnu za lovački pištolj, za to ti je dovoljna potvrda da si lovac, a dozvola je za držanje i nošenje, ali SAMO U LOVIŠTU, ne van lovišta. Taj gan možeš koristiti i za sport i za samoobranu. Liječnički moraš napraviti svakih 5 godina, a provjera ide uvijek za svaku nabavnu.

NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Tako je, nama koji smo radili nabavne po starom sistemu ljecnicki vrijedi 10g. i ako dobijes novi oruzani list i u njemu ce ti pisati 10g. kad prodje tih 10g. oni ti salju obavjest/uputnicu da odes na pregled i produzis oruzane, nakon toga ces biti po novom zakonu dakle 5g.... to ti je trosak: oruzani + slikanje + biljezi + postanski harac + ljecnicki naravno... ali ni to nije problem svakih 5g. sveukupno ako imas 3 kom onda ok, ako imas 4-6 onda placas 2 seta itd... nije da kosta ko registracija auta svake godine pa nebi trebalo biti problem.
-
Reven
nov sam na ovom forumu i htio bih znati što moram napraviti da bi dobio dozvolu za posjedovanje oružja
- blackpowder
- Nadnarednik

Ovo je izvadak iz aktualnog zakona o oružju koji je stupio na snagu 01.09.2007. kako bi pohvatao konce pročitaj cijeli zakon neće škoditi:Reven wrote:nov sam na ovom forumu i htio bih znati što moram napraviti da bi dobio dozvolu za posjedovanje oružja
1. Odobrenje za nabavu oružja fizičkoj osobi
Članak 10.
Nadležno tijelo izdat će fizičkoj osobi odobrenje za nabavu oružja za oružje kategorije B ukoliko ispunjava opće i posebne uvjete.
Opći uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi su:
1) da ima opravdani razlog za nabavu oružja,
2) da je navršila 21. godinu života,
3) da nije pravomoćno osuđena za kaznena djela protiv Republike Hrvatske, za kaznena djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom, za kaznena djela protiv života i tijela, kaznena djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine te kaznena djela koja u sebi sadrže elemente nasilja, a sadržani su u kaznenim djelima protiv imovine, protiv slobode i prava čovjeka i građanina, protiv spolne slobode i spolnog ćudoređa, protiv braka, obitelji i mladeži, protiv pravosuđa, protiv javnog reda, protiv službene dužnosti, protiv Oružanih snaga Republike Hrvatske, protiv okoliša koja se odnose na mučenje ili ubijanje životinja, ili ako je za takvo kazneno djelo pokrenut postupak,
4) da nije pravomoćno kažnjena za prekršaj odnosno da se ne vodi postupak za prekršaj iz područja javnog reda i mira i drugih zakona u kojima su propisani prekršaji s elementima nasilja, posebice za prekršaje iz područja nasilja u obitelji ili joj je izrečena zaštitna mjera radi nasilja u obitelji,
5) da ne postoje druge okolnosti koje ukazuju da bi oružje moglo biti zlouporabljeno, a osobito: češće i prekomjerno uživanje alkohola, konzumacija opojnih droga ili drugih omamljujućih sredstava, poremećeni obiteljski odnosi, sukobi s okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje te drugi poremećaji u ponašanju, disciplinske povrede propisa o lovstvu ili športskom streljaštvu i sl.,
6) da ima uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja.
Posebni uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi su:
1) da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je zdravstveno sposobna za držanje i nošenje oružja,
2) da raspolaže tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i da poznaje propise koji se odnose na držanje ili držanje i nošenje oružja.
Iznimno od stavka 2. točke 2. ovoga članka odobrenje za nabavu oružja može se izdati policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnicima Oružanih snaga Republike Hrvatske i pravosudne policije s navršenih 18 godina života, koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, zaštitarima koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, članovima športske streljačke udruge koji se aktivno natječu u streljaštvu i osobama s položenim lovačkim ispitom.
Članak 11.
Postojanje uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 1. ovoga Zakona podnositelj zahtjeva dokazuje uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti.
Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja izdaju zdravstvene ustanove, trgovačka društva koja obavljaju djelatnost medicine rada i specijalisti medicine rada u privatnoj praksi koji su ovlašteni za obavljanje takvih zdravstvenih pregleda uz prethodno pribavljeno mišljenje izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite.
Fizička osoba kojoj je izdano uvjerenje iz stavka 2. ovoga članka dužna je svakih pet godina pristupiti zdravstvenom pregledu radi utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za držanje i nošenje oružja.
Uvjerenje o zdravstvenoj sposobnosti izdaje se s rokom važenja od pet godina.
Fizička osoba ili nadležno tijelo koje nije zadovoljno izdanim uvjerenjem o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja, može izjaviti žalbu u roku od 15 dana od dana primitka uvjerenja drugostupanjskoj zdravstvenoj komisiji koju imenuje ministar nadležan za zdravstvo.
Izabrani liječnik primarne zdravstvene zaštite, kao i svaki drugi liječnik koji ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja ili tijeku liječenja vlasnika oružja, a koje utječe na zdravstvenu sposobnost za držanje i nošenje oružja, dužan je odmah po saznanju za takvu promjenu izvijestiti nadležno tijelo.
Članak 12.
Postojanje uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 2. ovoga Zakona podnositelj zahtjeva dokazuje:
1) za oružje kategorije B – potvrdom o osposobljenosti za držanje i nošenje i pravilnu uporabu oružja koju izdaje nadležno tijelo Ministarstva unutarnjih poslova,
2) za lovačko oružje kategorije B – lovačkom iskaznicom kojom se dokazuje položeni lovački ispit i bavljenje lovom,
3) za športsko oružje – članovima športske streljačke udruge koji se aktivno natječu u streljaštvu, uz pisanu potvrdu krovne udruge koja vodi evidenciju članova svih hrvatskih športskih streljačkih udruga.
Policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova, pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske i pravosudne policije koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje, postojanje posebnih uvjeta iz članka 10. ovoga Zakona dokazuju ispravom izdanom od nadležnog ministarstva iz koje je vidljivo da su zdravstveno sposobni i osposobljeni za držanje i nošenje oružja.
Zaštitari koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje postojanje posebnih uvjeta iz članka 10. ovoga Zakona dokazuju dopuštenjem za obavljanje poslova privatne zaštite.
Članak 13.
Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu oružja za samoobranu ukoliko dokaže da je njezina osobna sigurnost ugrožena ili bi mogla biti ugrožena u tolikoj mjeri da joj za njezino osiguranje treba oružje te ukoliko zbog naravi posla ili okolnosti u kojim ga obavlja postoji potreba za nabavom oružja, a aktivnostima i mjerama institucija sigurnosti ili drugim mjerama se ne bi mogla osigurati dostatna zaštita.
Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu lovačkog oružja ukoliko posjeduje lovačku iskaznicu.
Fizička osoba ima opravdani razlog za nabavu športskog oružja ukoliko se aktivno bavi športskim streljaštvom.
Policijski službenik ovlašten je tražiti i prikupljati podatke i obavijesti od građana radi utvrđivanja uvjeta iz članka 10. stavka 2. točke 5. ovoga Zakona. O prikupljenim podacima i obavijestima sastavlja se službena bilješka.
Postojanje uvjeta iz članka 10. stavka 2. točke 6. ovoga Zakona utvrđuje policijski službenik neposrednim opažanjem u stambenom ili drugom prostoru gdje se oružje drži, koje se nalazi u mjestu prebivališta, odnosno sjedišta vlasnika ili korisnika oružja, o čemu sačinjava zapisnik.
Članak 14.
Nadležno tijelo zatražit će od podnositelja zahtjeva koji ispunjava opće uvjete iz članka 10. stavka 2. ovoga Zakona da u roku od 60 dana dostavi dokaze o ispunjavanju posebnih uvjeta iz članka 10. stavka 3. točke 1. i 2. ovoga Zakona.
Nadležno tijelo može izdati odobrenje za nabavu oružja za samoobranu radi držanja ili držanja i nošenja, a športskog oružja radi držanja, ukoliko su ispunjeni opći i posebni uvjeti iz članka 10. ovoga Zakona.
Nadležno tijelo može izdati odobrenje za nabavu lovačkog oružja radi držanja i nošenja, ukoliko su ispunjeni opći i posebni uvjeti iz članka 10. ovoga Zakona.
Članak 15.
Nadležno tijelo odbit će zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi ako ne ispunjava uvjete za nabavu oružja propisane ovim Zakonom.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
ZNAŠ LI OVO PROČITATI - ZAHVALI TO SVOJOJ UČITELJICI!
ČITAŠ LI OVO NA LATINICI - ZAHVALI DRAGOVOLJCIMA!
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

za pocetak procitatj clanake o nabavnim dozvolama u ovom podforumu...Reven wrote:nov sam na ovom forumu i htio bih znati što moram napraviti da bi dobio dozvolu za posjedovanje oružja
http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=398 - OBRAZAC - ZAHTJEV ZA NABAVNU DOZVOLU
http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=399 - OBRAZAC - NABAVNA DOZVOLA
http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=400 - OBRAZAC - ZAHTJEV ZA REGISTRACIJU
http://forum.hr-oruzje.org/viewtopic.php?f=3&t=262 - REGISTRACIJA ORUZJA NAKON NABAVKE
onda sto ti nije jasno ti budemo pojasnili...
blackpowder wrote:Ovo je izvadak iz aktualnog zakona o oružju koji je stupio na snagu 01.09.2007. kako bi pohvatao konce pročitaj cijeli zakon neće škoditi:.....Reven wrote:nov sam na ovom forumu i htio bih znati što moram napraviti da bi dobio dozvolu za posjedovanje oružja
editirano by patch: nepotrebno ponavljanje xxx puta istog teksta!!!!
A na koji način se može dobiti dozvola za sakupljanje aktivnog oružja? Novi zakon ne poznaje sakupljanje aktivnog oružja, već samo straoga koje više nije u funkciji. Za sada nisam nigdje dobio odgovor na to pitanje, a oružje sakupljam na klasični način. kao i svaka osoba, prvo nabavna zatim registracija i na kraju Oružani list.
Nisi morao sve citirati, zauzima puno mjesta bez veze, a sakupljanje novog oružja je jednostavno: nabavna dozvola, liječnički pregled i ostala procedura i sakupljaj do mile volje. Naravno, moraš imati sef za oružje.
- blackpowder
- Nadnarednik

Šime nažalost zakon je ostao nedorečen u nekim vrlo bitnim područjima kao što je naprimjer SAKUPLJANJE . Svaki kolekcionar će se složiti da je sakupljanje TRAJNO ONESPOSOBLJENOG oružja ravno kuhanju buzare od praznih školjki. Svrha sakupljanja starog oružja je sačuvati od propasti i zaborava bitan dio naše povijesti ali sačuvati u takvom stanju da netko jednog dana može shvatiti svu genijalnost konstruktora i vještinu majstora puškara. U vrijeme Domovinskog rata, iz nužde (embarga na uvoz oružja), nastalo je toliko jedinstvenih primjeraka čija se konstrukcija mogla mjeriti sa genijalnošću ili čistim ludilom (neki su primjerci bili opasniji za onoga koji je pucao nego za onoga na koga se pucalo) no zbog sveopće ANTI GUN histerije velik dio je nepovratno uništen. Rijetki preostali primjerci na raznim bjelosvjetskim aukcijama postižu za naše uvjete vrtoglave cijene. Čudim se kako nikome nije palo napamet da se automobilima oldtimerima izbuše cilindri i izrežu gume zbog toga što ne prolaze tehnički pregled i ne zadovoljavaju ECO norme!
Postupak prevođenja oružja iz "aktivnog" statusa (na dozvolu za držanje i nošenje ili držanje u status KOLEKCIONARSKOG trebao bi biti jednostavan - vlasnik odjavi oružje na MUP-u i preda ga osobi sa kolekcionarskom dozvolom koja oružje upisuje u OBRAZAC 23 i kako bi rekli kuhari - TO JE TO! Tako bi se sačuvali mnogi vrijedni primjerci lovačkog i sportskog oružja a ne kao sad kad me duša boli gledajući kako se po nalogu vlasnika lovačka puška (često u kategoriji Stradivarija među violinama) masakrira rezanjem, varenjem i piljenjem, dok ne počne ličiti na nasukanu ljušturu školjke. Ja sam osobno pristalica onesposobljavanja kod kojeg je onemogućemo umetanje streljiva u ležište, te ispaljivanje i zamjena cijevi a sačuvani su svi dijelovi i mehanizam koji su karakteristični za to oružje ....
O ostalom na PP molim te.
Postupak prevođenja oružja iz "aktivnog" statusa (na dozvolu za držanje i nošenje ili držanje u status KOLEKCIONARSKOG trebao bi biti jednostavan - vlasnik odjavi oružje na MUP-u i preda ga osobi sa kolekcionarskom dozvolom koja oružje upisuje u OBRAZAC 23 i kako bi rekli kuhari - TO JE TO! Tako bi se sačuvali mnogi vrijedni primjerci lovačkog i sportskog oružja a ne kao sad kad me duša boli gledajući kako se po nalogu vlasnika lovačka puška (često u kategoriji Stradivarija među violinama) masakrira rezanjem, varenjem i piljenjem, dok ne počne ličiti na nasukanu ljušturu školjke. Ja sam osobno pristalica onesposobljavanja kod kojeg je onemogućemo umetanje streljiva u ležište, te ispaljivanje i zamjena cijevi a sačuvani su svi dijelovi i mehanizam koji su karakteristični za to oružje ....
O ostalom na PP molim te.
KRIMINALIZACIJOM LEGALNIH POSJEDNIKA ORUŽJA - ORUŽJE ĆE POSJEDOVATI SAMO KRIMINALCI!
Osobno sam protiv bilo kakvog onesposobljavanja oružja. Akom netko sakuplja oružje, onda o tom oružju treba voditi brigu i odgovara za sve nelegalne postupke s istim. Zašto se ne bi održalo natjecanje u gađanju iz kolekcionarskih primjeraka oružja na primjer? To se radi u cijelom svijetu, osim kod nas.
Ja sam imao za držanje i nošenje, kada sam kupio drugi pištolj i išao ga registrirati uzeli su mi ovu za držanje i nošenje iako je još bilo mjesta na njoj. Te oba pištolja prebacilii na dozvolu za držanje i naravno to naplatili.Mike_Torello wrote:ako ju vec imas, ne vidim razlog da ti ne daju novu, totalna besmislica, a ako u ovoj ima mjesta a vjerojatno ima jer imas samo zbroju? onda nebi trebalo biti nikakvih problema osim troska oko drzavnih biljega. =) SRETNO!Original_G wrote:btw. kaj bum sad dobil, novu dozvolu samo za držanje ili upis u staru koja je za drž. i nošenje?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

vjerojatno su za to imali neki razlog... ljecnicki?Carlos wrote:Ja sam imao za držanje i nošenje, kada sam kupio drugi pištolj i išao ga registrirati uzeli su mi ovu za držanje i nošenje iako je još bilo mjesta na njoj. Te oba pištolja prebacilii na dozvolu za držanje i naravno to naplatili.
imas li polozen lovacki ispit ili si clan streljackog kluba, ako nisi onda je taj postupak sasvim opravdan!
ako si ga koristio za pucanje na streljani onda ti se skoro nista nije promjenilo... i dalje ides s njim na streljanu (procedura opisana u bezbrojnim postovima do sada) i to je to.
kako su ti pistolji registrirani kao "sportski" ili kao "lovacki"?
uredoMike_Torello wrote:vjerojatno su za to imali neki razlog... ljecnicki?Carlos wrote:Ja sam imao za držanje i nošenje, kada sam kupio drugi pištolj i išao ga registrirati uzeli su mi ovu za držanje i nošenje iako je još bilo mjesta na njoj. Te oba pištolja prebacilii na dozvolu za držanje i naravno to naplatili.
imas li polozen lovacki ispit ili si clan streljackog kluba, ako nisi onda je taj postupak sasvim opravdan!
ako si ga koristio za pucanje na streljani onda ti se skoro nista nije promjenilo... i dalje ides s njim na streljanu (procedura opisana u bezbrojnim postovima do sada) i to je to.
kako su ti pistolji registrirani kao "sportski" ili kao "lovacki"?
Sve je uredu sa ljecničkim i ostalim. Registrirani su na sportsko oružje redovno treniram i idem na takmicenja.
I naravno imam potvrdu od društva.
Meni se ništa ne mjenja ali samo navodim moj slučaj.
Meni tu nešto ne štima. Kako su ti mogli bez pitanja i objašnjenja prebacit s D.I.N na N?
Koliko ja znam, sportski strijelci koji imaju natjecateljski karton, imaju dozvolu za držanje i nošenje?
Jedino ako nemaš taj natjecateljski karton (to je uvedeno nedavnim promjenama u zakonu) onda te valjda zbog toga ne vode kao aktivnog strelca?
Donedavno je bilo dovoljno samo da imaš potvrdu od kluba da se natječeš, ali su sada uveli i neke dodatne kriterije.
Koliko ja znam, sportski strijelci koji imaju natjecateljski karton, imaju dozvolu za držanje i nošenje?
Jedino ako nemaš taj natjecateljski karton (to je uvedeno nedavnim promjenama u zakonu) onda te valjda zbog toga ne vode kao aktivnog strelca?
Donedavno je bilo dovoljno samo da imaš potvrdu od kluba da se natječeš, ali su sada uveli i neke dodatne kriterije.
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva:
http://www.youtube.com/user/Breadf4n
Ja sam kao spotrski strijelac od 1998.-2008.god. imao za drzanje i nosenje a od kad sam 2008.god. produzivao dali su mi samo za drzanje jer kao samo lovci imaju za nosenje a sportskim strijelcima je dovoljno samo za drzanje. Navodno neka izmjena u zakonu. Meni nije ni bitno jer ionako nemam namjeru nositi oruzje okolo za pasom.
Ma vode me kao aktivnog strijelca jer su tražili da donesem tu potvrdu sa naglaskom na aktivni, prilikom registracije drugog pištolja tražili su da potpišem suglasnost za prebacivanje da D.i.N na N. Kada sam pitao razlog rekli su da je to nova procedura koju su im rekli da obavljaju. Znam da nisam jedini. Prije dava tjedna sam isao predati za dvije nabavne i upitao sam voditeljicu sto je sada sa dozvolama i rekla je da se radi na tome da se opet uvedu D.i.N za sportaše.Breadfan wrote:Meni tu nešto ne štima. Kako su ti mogli bez pitanja i objašnjenja prebacit s D.I.N na N?
Meni je sve jedno jer i onako nebi nosio oružije ali je puno ugodnije napuniti 5-6 okvira po zimi u toplom dnevnom boravku pa krenuti na streljanu nego na streljani sa -10. I uvijek paziti da slučajno jedan metak ne ostane u dnu torbe sa pištoljem i radi toga imati probleme. Uz to drugi strijelci su mi rekli da pri prelasku granice radi takmicenja zna biti problema sa dozvolom za D.
Sve pet, ali što je sa prijelaskom granice npr. povodom putovanja na neko natjecanje? Čuo sam da je obavezna D.I.N. za te slučajeve. Što je onda sa IPSCom? Da li neko ko ima dozvolu samo za držanje smije na strelištu nositi pištolj u futroli?toni_u wrote:Ja sam kao spotrski strijelac od 1998.-2008.god. imao za drzanje i nosenje a od kad sam 2008.god. produzivao dali su mi samo za drzanje jer kao samo lovci imaju za nosenje a sportskim strijelcima je dovoljno samo za drzanje. Navodno neka izmjena u zakonu. Meni nije ni bitno jer ionako nemam namjeru nositi oruzje okolo za pasom.
Meni sad tu ništa nije jasno..
Reportaže iz svijeta oružja i sportskog streljaštva: