ČIŠĆENJE VATRENOG ORUŽJA
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Re: ČIŠĆENJE VATRENOG ORUŽJA
Sory Mario! Trebala je biti sala. Zao mi je ako je zvucalo drugacije.
Head in the City. Hearth in the Field.
- oštrostrijelac
- Poručnik

Robla solo, te Robla solo mil su mi se pokazale OK za obje namjene, s time da olovo traži još i mehaničko odstranjivanje.
Stare Roble solo valjda više i nema u prodaji, a bila je zakon.
Sada rade i Roblu solo force, ali nijesam je još nabavio i probao.
Za revolver mi se za mehaničko odstranjivanje olova dobar pokazao alatič firme Hopes.
H+N HS zrna su zakon jer ne olove cijev, pošto su pobakrena, a time i zdravija.
Stare Roble solo valjda više i nema u prodaji, a bila je zakon.
Sada rade i Roblu solo force, ali nijesam je još nabavio i probao.
Za revolver mi se za mehaničko odstranjivanje olova dobar pokazao alatič firme Hopes.
H+N HS zrna su zakon jer ne olove cijev, pošto su pobakrena, a time i zdravija.
Oštri
E jeb ga....ti si pitao a ja sam ti rekao sto znam....nisam ti rekao da sljedis moja iskustva jer je to neizvedivo za vecinu korisnika posto su u pitanju kemikalije koje se bas i ne kupuju kao kruh......Uglavnom na rukama jos i danas imam potpise dusicne i fluorne kiseline pa neke teme i ne spominjem jer ljudi previse olako shvacaju neke stvari misleci da je sve to igra ....jolly wrote:Ajme Lex,
A ti meni ode u meni neizvedivu polu legalnu, kemijsko- teoretsku digresiju u ciscenju zivom - do koje uopce ne znam kako doci, ni kako ju skladistiti, ni kako je poslije baciti (bas da je ne izlijevam po vlastitom vrtu).
Sad sam na cudu!
Opcenito se u streljastvu stvorilo KRIVO misljenje o Zivi i zato sam namjerno spomenuo metodu ciscenja sa zivom koja je vjerovatno nepoznata velikoj vecini. No u svakom slucaju to nije igra, izrazito ima otrovna isparenja, nakuplja se u ljudskom tijelu, otapa plemenite metale i bez laboratorijskih uvijeta ili barem improviziranog Digestora sa njom se ne treba igrati....!!!
Eto mozda je OFF-TOPIC ali ne skodi znati i nesto sto bas i necete naci u novim knjigama koje se danas tiskaju..........
Nemoguće je Nemoguće
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Moram priznati da nisam znao za te metode. U svakom slucaju dobro je znati.
Thank's Lex.
Thank's Lex.
Nema tu puno pameti, dobro nauljiti nakon pucanja bilo čime. Asol s, wd, brunox... Nakon sat, dva mesingana četkica i neko otapalo tipa spreja za čišćenje kočnica,karburatora, ili nitro razrijeđivač. (paziti na lak ili plastiku). Cijev ribati četkicom uz dodavanje otapala dok ne počne curiti čista tekućina. Zatim može suha krpa,pa ulje i opet dvije suhe za potvrdu. Nakon toga zaštita brunoxom,Asol U ili naš ZOK koji je odličan,dostupan i jeftin. Još tko voli može prije zaštite uljem sve oprati toplom vodom i deterdžentom. Agresivna sredstva tipa Robla solo mill i sl. koristim jednom do dva puta godišnje, ostavim par minuta u cijevi i dobro očistim. Govorim o lovačkom oružju, tko se bavi streljaštvom i često puca potrebno je češće skidati olovo ili bakar. Najvažnije od svega je kada dođete doma PUŠKU DOBRO NAULJITI, čistite kad stignete. Posebno papovke i tandžare jer su sklone hrđi, a i streljivo im je zajebano. Mene su neki ismijavali kada bih u brdu (ako bi ostali preko noći) čistio pušku,moja i danas grupira savršeno,a njih četvorica su morali kupiti nove.
Ma sve 5Woolf Blaser wrote:Sory Mario! Trebala je biti sala. Zao mi je ako je zvucalo drugacije.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Mehanizmi zatvaraca na puski, mehanizmi okidanja u tijelu pistolja, nakupljanje garezi u mehanizmu revolvera?
Jel se to rastavlja i cisti povremeno ili ne?
Pitam jer vidim po uputstvima proizvodjaca da to ne preporucuju (oni samo preporucuju "field stripping") - vec stavljaju u sferu ovlastenog puskara.
S druge strane akumulacija cadji i prljavstine je neupitna tokom upotrebe.
Dakle, jel rastavljate povremeno oruzje do zadnje vide ili ne?
Recimo oruzje na crni barut ja rastavljam do zadnje vide, a za ovo ostalo - radim field stripping i ciscenje cim bolje mogu, ali mehanizam pita pa sam nekako sklon ici u malo ozbiljnije rastavljanje... ali ne usudjejem se bas.
Jel se to rastavlja i cisti povremeno ili ne?
Pitam jer vidim po uputstvima proizvodjaca da to ne preporucuju (oni samo preporucuju "field stripping") - vec stavljaju u sferu ovlastenog puskara.
S druge strane akumulacija cadji i prljavstine je neupitna tokom upotrebe.
Dakle, jel rastavljate povremeno oruzje do zadnje vide ili ne?
Recimo oruzje na crni barut ja rastavljam do zadnje vide, a za ovo ostalo - radim field stripping i ciscenje cim bolje mogu, ali mehanizam pita pa sam nekako sklon ici u malo ozbiljnije rastavljanje... ali ne usudjejem se bas.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ja cistim SVE. Nije mi problem kad vec imam rastavljeno. Ne vidim zasto bi bio problem to otvoriti i detaljno ocistiti. Nije to nikakva nuklearna fizika.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Oruzje se svakako treba odrzavati. Svaka necistoca u cijevi ima
za posljedicu povecani pritisak u cijevi i vece naprezanje za nju,samim
tim se vise zagrijava a to nepovoljno utjece na preciznost i trajnost cijevi.
za posljedicu povecani pritisak u cijevi i vece naprezanje za nju,samim
tim se vise zagrijava a to nepovoljno utjece na preciznost i trajnost cijevi.
pozdrav,
ovdje sam nova i pod hitno mi treba jedna informacija...nije baš vezana za čišćenje pištolja, nego za održavanje. trebala bi mi nekakva mast za konzerviranje pištolja na recimo 2.godine, koju mogu naći na hrvatskom tržištu...
netko 
ovdje sam nova i pod hitno mi treba jedna informacija...nije baš vezana za čišćenje pištolja, nego za održavanje. trebala bi mi nekakva mast za konzerviranje pištolja na recimo 2.godine, koju mogu naći na hrvatskom tržištu...
Lis 3, obična mineralna mast od Ine. Pištolj dobro očistiti i sve djelove dobro namazati mašću. Može i bilo koja mast za ležajeve i sl....
hvala...Iggy wrote:Lis 3, obična mineralna mast od Ine. Pištolj dobro očistiti i sve djelove dobro namazati mašću. Može i bilo koja mast za ležajeve i sl....
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Sve osim grafitne masti. Grafitnu nećeš kasnije moći očistiti pa će ti ruke od pištolja biti prljave ko da skidaš getribu s fićeka.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Obzirom da i sam imam slicne probleme...da li znaci mogu bez problema koristiti te
masti za podmazivanje za zastitu oruzja na duzi vremenski period !?
Kolegica je spomenula dvije godine, a to je dugo vremensko razdoblje!
masti za podmazivanje za zastitu oruzja na duzi vremenski period !?
Kolegica je spomenula dvije godine, a to je dugo vremensko razdoblje!
- Mirotvorac_99
- Pozornik

Kod konzerviranja mastima i u odgovarajucoj fizickoj zastiti tipa masnog papira, PVC folije na normalnim temperaturama koje nisu tavanske (+40 C) ili vanjske u vlaznoj atmosferi (-10 C), znaci normalne sobne temperature moze konzervacija trajati min 5 god. a i duze.
Vazan preduvjet je prethodno dobro ocisceno oruzje, odvojeni remnici i drvene obloge, kundaci ako se radi o dugom oruzju. I nema brige.
Ja osobno ne bih preporucio tovatnu mast ali bih se recimo odvazio za LIS 3, posto je blaza, finija i prozirnija, ugodnijeg mirisa sto je na prvi pogled dovoljno za namjenu ako se bas nema sto drugo.
Inace su postojale originalne masti za konzerviranje naoruzanja ali to je vec neka druga i zaboravljena prica. Meni je ostala upravo jedna takva teglica masti za uspomenu
Sam postupak konzerviranja preporucio bih blago zagrijavanje dijelova oruzja a onda nanosenje masti drvenim stapicem, kada ona pri dodiru sa zagrijanom povrsinom iz masnog prelazi u tekuce stanje (kao ulje), ulazi u sve pukotine, a onda se hladjenjem recimo cijevi, prelazi ponovno u "masno" stanje i to je to.
Vazan preduvjet je prethodno dobro ocisceno oruzje, odvojeni remnici i drvene obloge, kundaci ako se radi o dugom oruzju. I nema brige.
Ja osobno ne bih preporucio tovatnu mast ali bih se recimo odvazio za LIS 3, posto je blaza, finija i prozirnija, ugodnijeg mirisa sto je na prvi pogled dovoljno za namjenu ako se bas nema sto drugo.
Inace su postojale originalne masti za konzerviranje naoruzanja ali to je vec neka druga i zaboravljena prica. Meni je ostala upravo jedna takva teglica masti za uspomenu
Sam postupak konzerviranja preporucio bih blago zagrijavanje dijelova oruzja a onda nanosenje masti drvenim stapicem, kada ona pri dodiru sa zagrijanom povrsinom iz masnog prelazi u tekuce stanje (kao ulje), ulazi u sve pukotine, a onda se hladjenjem recimo cijevi, prelazi ponovno u "masno" stanje i to je to.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Hvala na opsirnom objasnjenju!
Jos jedno pitanje; kakva je ustvari ta mast sto imas ,u kantici,!?
- Mirotvorac_99
- Pozornik

Tu mast sam dobio od poznanika koji je nekad radio na poslovima cuvanja i skladistenja. Inace je ona originalno bila u kantama od vise desetaka litara (nisam tocno pitao). Pa mi je nagrabio u jednu staklenku od krastavaca...jedino ti mogu reci od kuda su bili krastavciWoolf Blaser wrote:Hvala na opsirnom objasnjenju!
Inace se kod njega ta ista mast zagrijavala u posudama a rasklopljeno oruzje potapalo, ocjedjivalo i onda skladistilo na duzi rok
-
Woolf Blaser
- Natporučnik