CZ 455 LUX .22LR

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
sin
Skupnik
Skupnik

CZ 455 LUX .22LR

Post by sin » 05 Jun 2012, 10:44

Moje bavljenje streljaštvom nije dugog vijeka, recimo nekih dvije godine, od toga zadnjih godinu dana se malo ozbiljnije bavim tim sportom. Lovačkog staža imam malo više, nekih desetak godina. No, budući da zbog nekih svojih svjetonazora u lov ne idem (moje aktivnosti u lovačkom društvu se svode na radne akcije, kuhanje čobanca i graha, te druženje s kolegama lovcima...) nemam priliku tako često pucati. Zbog toga sam se odlučio učlaniti u streljačko društvo. No, već kad se puca, šteta je ne okušati se na polju streljaštva. Nemam nekih ambicija postići nekakav nezapamćen uspjeh na natjecanjima, nego sam se ovog prihvatio iz čistog gušta.
Tražeći pušku za streljaštvo savjetovao sam se sa nekolicinom iskusnih i dugogodišnjih strelaca, i po njima prvi izbor za serijsku malokalibarsku pušku bi bio Češka Zbrojovka Brno 2 ili 452-2E.
Pokušaji kupnje puške preko oglasa nisu bas urodili plodom, budući da ono što se nudilo, barem po mojim mjerilima, nije bilo baš reprezentativno, pa sam se na koncu ipak odlučio za novu pušku.
Na žalost, spomenuti model 452 se više ne proizvodi, tako da je izbor pao na model 455, nasljedinka legendarnog modela 452.
Ovdje u nastavku donosim nekoliko fotografija, tehničke podatke te neke osnovne karateristike i značajke modela 455.
Neki osvrti koje sam dao u ovom tekstu su isključivo moji osobni i subjektivni pogledi, tako da se ne mora svako složiti sa njima, ali dani su u dobroj namjeri, pa mi nemojte zamjeriti.
Ovo radim s ciljem da ako, danas-sutra, neko bude imao namjeru kupiti ovu pušku stekne barem približan dojam što uzima.
Image
Nova generacija malokalibarskih pušaka ZKM 455 zamjenila je model 452 koji je prepoznat i cijenjen kod velikog broja sportskih strelaca u serijskom programu, zato sam pojedine karakteristike modela 455 komparirao s modelom 452.
Model 455 dolazi u 5 podmodela (Standard, Supermatch, American, Varmint i Lux)
U ovom tekstu izneseni su podaci za model 455 LUX.
Osnovne karakteristike:
Image
Prvo što se zamjećuje, kada se uspoređuju ove dvije puške, je znatni kraća cijev kod modela 455.
Ta puška ima i jednu bitnu karakteristiku (a to je po meni glavna novost kod ove puške) - izmjenjivu cijev. Inovativna tehnologija omogućuje jednostavnu i brzu izmjenu cijevi, a to se može vidjeti na sljedećem video uratku:
http://www.youtube.com/watch?v=4EiGCC2H4sM
Iako se u filmu radi o modelu American, nema neke bitne razlike između 455 LUX i 455 American, osim što model American nema mehaničke ciljnike.

Image
Na raspolaganju su cijevi u tri kalibra: .22LR; .22WMR i .17HMR.
Puška dolazi sa mehaničkim, otvorenim ciljnikom.
Image
Mehanički ciljnik se može podešavati. Zadnji ciljnik po horizontali (windage) i vertikali (elevation), i prednji po vertikali.
Image
Puška tvornički dolazi upucana na 50 m. To je podatak iz korisničkog priručnika, ali nije navedeno na koju vrstu streljiva se to odnosi.
Sila okidanja je podesiva od minimalno 0,3 kg do ???(nepoznat podatak). Kod moje puške, kad sam je kupio, sila okidanja je bila podešena na 1,3 kg.
Na puški se nalazi i šina za optiku širine 11 mm.
Razlika između ovih dviju pušaka je vidljiva i kod zatvarača.
Image
Tako npr. zatvarač kod 455 LUX nema čep (klapnu ili bradavicu) kod korjena ručice zatvarača.

Zbog različitih zatvarača, i samo ležište zatvarača se razlikuje kod ova dva modela.
Image

Zatvarač se kod modela 455, kao i kod prethodnog modela, izvlači pritiskanjem okidača dok je zatvarač u zadnjem položaju.
Inače, puška se lako repetira, a hod zatvarača je kratak pa je repetiranje moguće obaviti palcem desne ruke.
Kolega strelac koji godinama puca sa modelom 452 je rekao, nakon probe, da mu je 455 puno ergonomičniji i da mu bolje ''leži''.
Zbog dužine cijevi je bio malo sumnjičav glede preciznosti, ali nakon ispucanih nekoliko serija, zaključili smo da preciznost zaista nije upitna.
Trenutno je montirana optika jer pucam uglavnom na 100 m.
Što se tiče streljiva, još uvijek vršim probe s raznim vrstama streljiva. Kako sam rekao, za sada uglavnom pucam na 100 m i za sada mi se na toj udaljenosti RWS HVHP (2,6g/40 gr) pokazao kao najbolji.
Inače, cijena puške (kupljena u prosincu 2011.) je bila u prosjeku 3.000,00. Osobno mislim da to nije neka pretjerano visoka cijena s obzirom na pouzdanost Češke Zbrojovke (znam ljude koji imaju Zbrojovkine malokalibarske puške stare 40ak godina, s kojima i nakon ispucanih 20 i kusur tisuća metaka još uvijek postižu zapažene rezultate). No, što se tiče ove puške, još je malo rano govoriti o tome koliko je pozdana, ali nekako sam uvjeren da će me poslužiti puno godina.

Na koncu, ako me pitate dali bih preporučio ovu pušku, bez puno oklijevanja bih rekao: Da, ovu pušku preporučujem od srca.

Pozdrav i dobro pucanje!
Srce kucaj, puško pucaj...
Guns control means shooting a tight group!

smokejumper74
Pozornik
Pozornik

Re: CZ 455 LUX .22LR

Post by smokejumper74 » 07 Jun 2012, 21:42

Suprer si opisao kratko i jasno :)

i sam razmisljam da uzmem istu ali u 22WMR

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 08 Jun 2012, 11:46

Ja sam, kao što rekoh, iznimno zadovoljan sa puškom. Ako je uzmeš, mislim da nećeš pogriješiti.

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 25 Jun 2012, 17:41

Evo fotografije pogodaka koje sam napravio sa puškom iz naslova:

RWS HIGH VELOCITY HP 2,6 g/40 gr
Udaljenost 100 m; 10 hitaca
Image

SELLIER & BELLOT HP 2,48 g/38 gr
Udaljenost 100 m; 10 hitaca
Image

Probe streljiva sam odradio prije mjesec dana.
Kao što se vidi, sa RWS-om sam imao nešto bolje rezultate.
Na 50 m još nisam radio pokuse sa streljivom, ali doći će i to na red.
Za sada sam još uvijek na 100 m i sljedeći puta planiram isprobati:
Image
S lijeva na desno:
RWS CLUB
RWS SUBSONIC HP
HANSEN CARTRIDGE COMPANY (Pobjeda-Goražde)
POBJEDA GORAŽDE .22 LR STANDARD
FIOCCHI M 300 MATCH
LAPUA STANDARD PLUS
WINCHESTER LASER HP

šile
Skupnik
Skupnik

Post by šile » 25 Jun 2012, 20:31

kolega iznimno lijepo si počeo dopunjavati ovu hvale vrijednu temu i samo tako i nastavi !!
možeš li ubaciti i podatke o broju i koracima žlijebova u spominjanim cijevima i modelima pušaka....
osobno imam brno 2 koju koristimprvenstveno za trening-usklađivanje dsanja i okidanja a najbolje grupe na 50 metara postižem sa anemičnim rws subsonic-om i rws club-om !

karabalic
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by karabalic » 25 Jun 2012, 22:11

Jedno pitanjce,,,inače posjedujem ČZ 550 EXCLUSIVE - EBONY EDITION u 30-06 kalibru i isto planiram uzeti 22LR, pitanjen glasi dali se mogu ukloniti mehanički nišani na 550 Lux jer ih ne koristim i volim puške bez mehaničkih nišana, a nisam našao kod nas 455 American.
Volim crno pa makar i ofarbano.......

IgyBoy
Razvodnik
Razvodnik

Post by IgyBoy » 25 Jun 2012, 23:40

A moze se, ali bi onda trebao novu brunazu. Meni opet nikako ne sjedaju cijevi bez nisana. Ajde ok, za streljastvo ne trebaju, ali u lovu nikad ne znas kad ce ti zatrebati.

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 26 Jun 2012, 19:03

šile wrote:kolega iznimno lijepo si počeo dopunjavati ovu hvale vrijednu temu i samo tako i nastavi !!
možeš li ubaciti i podatke o broju i koracima žlijebova u spominjanim cijevima i modelima pušaka....
Modeli Standard, American, Varmint i Lux imaju 6 žljebova, a model Supermatch ima 12 žljebova.
Korak uvijanja kod modela Lux u kalibru .22 LR je desni, a za ostale cijevi i modele nemam podatak, ali pretpostavljam da je desni.
šile wrote:osobno imam brno 2 koju koristimprvenstveno za trening-usklađivanje dsanja i okidanja a najbolje grupe na 50 metara postižem sa anemičnim rws subsonic-om i rws club-om !
Da, to mi se čini sasvim logičnim budući da se radi o nešto sporijem streljivu. Recimo, RWS Subsonic HP ima početnu brzinu zrna 315 m/s, a RWS Club 330 m/s dok RWS HVHP ima početnu brzinu od 385 m/s. Teoretski bi, na udaljenosti od 50 metara, RWS Subsonic i Club trebali imati bolje rezultate nego HVHP.
karabalic wrote:Jedno pitanjce,,,inače posjedujem ČZ 550 EXCLUSIVE - EBONY EDITION u 30-06 kalibru i isto planiram uzeti 22LR, pitanjen glasi dali se mogu ukloniti mehanički nišani na 550 Lux jer ih ne koristim i volim puške bez mehaničkih nišana, a nisam našao kod nas 455 American.
Ja s druge strane volim kad puška ima i mehanički nišan, ali to je ipak stvar ukusa i preferencija. Pitao si dali se na 550 LUX mogu ukloniti nišani, ali pretpostavljam da si mislio na 455 LUX? Koliko znam 550 LUX u kalibru .22 LR niti ne postoji.
IgyBoy je u pravu, mogli bi se ukloniti, ali onda bi morao cijev brunirati. To da kod se kod nas ne može naći model American vjerujem, ali predpostavljam da se preko nekog od trgovaca oružjem ta puška može naručiti.
Možda ćeš malo duže čekati, ali bolje i to nego se zafrkavati sa uklanjanjem nišana.

karabalic
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by karabalic » 27 Jul 2012, 11:21

Evo i ja sam su uzeo 455 LUX .22 lr malo za po šumi malo za mete. Zasad nikakvih dojmova jer je u dučanu čekamo našu ultra brzu administraciju.

Kupio sam odmah i optiku http://www.nv-optics.cz/optisan_mamba_3-12x56_raq

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 27 Jul 2012, 11:50

Sretno sa administracijom. I čestitke na prinovi :A25:
Btw, optika lijepo izgleda, koliko si dao za nju?

karabalic
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by karabalic » 27 Jul 2012, 12:14

sin wrote:Sretno sa administracijom. I čestitke na prinovi :A25:
Btw, optika lijepo izgleda, koliko si dao za nju?
Hvala, optika je iz HR samo nisam vidio da je Ritoša ima na web shopu. http://www.ritosa-trgovine.hr/ritosa-lo ... tml?sef=hm

Uz optiku idu nosači, poklopci, nastavak za sunce sve u svemu :A25:

sin
Skupnik
Skupnik

Post by sin » 27 Jul 2012, 13:00

Ako te u nedjelju put nanese u Čazmu, svrati do streljane pa možeš isprobati moju pušku.

dinkooooo
Civil
Civil

Post by dinkooooo » 28 Sep 2014, 18:36

moze pomoc...imam cz 22 LR brno 2
kako skinuti nisan jer mi smeta za optiku....

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 28 Sep 2014, 19:21

Na Brno 2 nisam ikad skidao zadnji ciljnik, medjutim, na cz 452 jesam.
A puske su vrlo slicne, pa mozda funkcionira.
Elem, probaj ovako:
Ulovi podkundak lijevom rukom i stavi palac na prednji dio lista nisana - priblizno na 170 - 180 metar oznake zadnjeg nisana, stisni list nisana cvrsto lijevim palcom na navedenom mjestu, a desnom rukom povuci list zadnjeg nisana prema nazad. Pazi na oprugu, da je ne izgubis.
Na cz 452 to tako funkcionira. Za Brno 2, nisam siguran.

Nakndani edit:
Meni je uvjek bilo steta skidati zadnji nisan, radi optike.
Razmisli I o slijedecim opcijama:
1. malo vislji nosac optike.
2. Optiku pomaknuti u nazad, da sjedne iza zadnjeg nisana, ako ti ergonomski odgovara.
3. Zamjena optike (ako financijski moze): Duza optika da predje preko zadnjeg nisana pa da objektiv sjedne blizu cijevi, ili kraca optika pa da objektiv bude iza zadnjeg nisana.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 29 Sep 2014, 00:10

jolly wrote: Ulovi podkundak lijevom rukom i stavi palac na prednji dio lista nisana - priblizno na 170 - 180 metar oznake zadnjeg nisana, stisni list nisana cvrsto lijevim palcom na navedenom mjestu, a desnom rukom povuci list zadnjeg nisana prema nazad. Pazi na oprugu, da je ne izgubis.
Na cz 452 to tako funkcionira. Za Brno 2, nisam siguran.
Tako je i kod Brna 2.
sin wrote: Da, to mi se čini sasvim logičnim budući da se radi o nešto sporijem streljivu. Recimo, RWS Subsonic HP ima početnu brzinu zrna 315 m/s, a RWS Club 330 m/s dok RWS HVHP ima početnu brzinu od 385 m/s. Teoretski bi, na udaljenosti od 50 metara, RWS Subsonic i Club trebali imati bolje rezultate nego HVHP.
.

Teoretski da ali u praksi ne mora znaciti da je do brzine iako se generalno za meceve koristi sporije streljivo,zavisi sto cijev odredjene puske voli,ja sa mojom sa SB HV 390 m/s i Aquilom Super Extra 380 m/s radim grupe od 15mm cak i manje na 50m a Belot Standard 325 m/s i RWS Club mi je razbacivala puska i na 5 cm (doduse kod Belota Standard se valjda nesto dramaticno promjenilo pa su me zadnje serije ovog streljiva iznenadile odlicnom preciznoscu u rangu navedenih HV ) (TOZ puska) dok npr u ČZ 511 sto god ubacim ponasa se isto, uvjek solidno,nit briljira nit lose os subsonica do HV .

lovac1977
Civil
Civil

Post by lovac1977 » 29 Sep 2014, 03:41

Nisam jos upoznat sa 455 ali ovaj 452 22lr koji mi kolega posjeduje je super precizan. On je prezadovoljan sa grupama od 12-15mm na 50 m. Probali smo dosta razlicite municije lapua, remington, federal, cci itd. I do sada su najbolji lapua ali winchaster pakovanje od 333kom pravi super grupe od 15mm bez ikakvi problema a koji su duplo jeftiniji od lapue streljiva. Pozz

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Sep 2014, 07:17

455 ima istu preciznost kao i 452. Jedino mu je malo glasniji pucanj, radi krace cijevi.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 29 Sep 2014, 14:26

jolly ,jeli se tvoja 452 poboljsala ista na 100m ? jbmti led gledao sam Nutnfancija na YT neki dan kako radi ½ MOA grupe sa njom i 455 sa resta na 100 y, ko o sale :)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 29 Sep 2014, 20:09

Iskreno da kazem, nisam bas previse radio pokuse sa MK puskom u zadnje vrijeme, medjutim nedavno sam nesto testirao sa RWS 22lr HVHP.
Na 50 m, pogoci se dodiruju, a na 100 m, sa istom municijom, recimo od 5 metaka, 3 x 10, I onda dva flyera u 8, negdje u 10 sati. :A00: Prosjecna serija od 5 metaka, daje 2-3x10, a ostalo od 8 do 9. (govoreci o 100m)

BTW 100 yardi malo je krace od 100 metara, ali za MK nije zanemarljivo... :mrgreen:
Turn better into best!

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 29 Sep 2014, 23:44

Manite se HVHP ak zelite neku precizu. Club je za njih svemirska krstarica

Post Reply