Hatsan 125 sniper -snaga??

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Re: Hatsan 125 sniper -snaga??

Post by Darko11 » 05 Mar 2015, 23:30

Kod Hatsana 125 nije moguce opaliti dok je cijev prelomljena,ima neka kocnica,tako da je do samoopaljenja doslo najvjerovatnije odmah po zatvaranju cjevi ili tik prije zatvaranja.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 06 Mar 2015, 09:16

To je istina, no vrijedi samo u slučaju normalno podešenog okidača. Kočnica je aktivirana dok je cijev prelomljena, no ona blokira obarač, a ne polužje koje drži zapet klip. U slučaju samookidanja, propušta polužje blokade, bez pomicanja obarača, tako da je navedeni scenarij, više nego moguć.
Pozdrav!

elektricar86
Razvodnik
Razvodnik

Post by elektricar86 » 06 Mar 2015, 09:47

dejandlesk wrote:Ako nije došlo do gibanja cijevi prilikom samoopaljenja, postoji velika vjerojatnost da se cijev nije savinula. Savijanje cijevi dešavalo se kod samoopaljenja u preklopljenom položaju. Udarac cijevi u čelo, ne moram ni spominjati.
Držim fige!
:A25:

elektricar86
Razvodnik
Razvodnik

Post by elektricar86 » 06 Mar 2015, 09:54

Darko11 wrote:Kod Hatsana 125 nije moguce opaliti dok je cijev prelomljena,ima neka kocnica,tako da je do samoopaljenja doslo najvjerovatnije odmah po zatvaranju cjevi ili tik prije zatvaranja.
Da,kao sta sam vec i rekao,doslo je malo prije zatvaranja cijevi.
Diabola koja se nalazila u cijevi,je usljed opaljenja malo izasla van,i ostecenja na njoj pokazuju da je je cijev pritisnula uz onaj dio di izlazi zrak iz cilindra.
Znaci,kao neke "skare" ,ali je nije precvikalo do kraja,jer se olovo savilo.
A i brtva na ulazu u cijev je u tom trenutku izletila iz lezista.

elektricar86
Razvodnik
Razvodnik

Post by elektricar86 » 06 Mar 2015, 10:12

dejandlesk wrote:To je istina, no vrijedi samo u slučaju normalno podešenog okidača. Kočnica je aktivirana dok je cijev prelomljena, no ona blokira obarač, a ne polužje koje drži zapet klip. U slučaju samookidanja, propušta polužje blokade, bez pomicanja obarača, tako da je navedeni scenarij, više nego moguć.
Pozdrav!
Bas tako.
Kocnica blokira pomicanje okidaca,a ne sistem koji otpusta oprugu,i u slucaju preosjetljivosti okidaca postaje beskorisna.
To je jos jedna velika greska,trebali su kocnicom odvojiti sistem okidaca,i sistem otpustanja opruge.
Pa bi do samoopaljenja moglo doci samo u trenutku otpustanja kocnice,ali ruku na srce,to je i dalje jebeno opasno.

Btw. Ako pogledate slike obaraca na Hatsanu za americko trziste,lijepo se vidi da su vijci za stelovanje okidaca svi sa glavom,znaci,nema sanse podesiti preosjetljivost ako se koriste original vijci.
Dok za nase trziste postavljaju vijke bez glave,sa tzv. upustenom glavom,i takav vijak mozes zavidavati u beskonacnost,bez ikakvog limita.

elektricar86
Razvodnik
Razvodnik

Post by elektricar86 » 01 Jul 2015, 15:57

Nakon poduzeg natezanja sa prodavacem,i uvjeravanja mene da sam 100% krivac za nastalu nezgodu,u medjuvremenu je i puska bila kod ovlastenog servisera(u garanciji),te je taj serviser nije vratio u prvobitno ispravno stanje,dali je manjak volje ili znanja,neznam,necu ni nagadjati,ali znam da je nakon toga vlasnik trgovine nije mogao upucati,taman dobije grupu,i onda diabole pocmu setati naokolo,ja sam tada odbio preuzeti pusku.
Dalje,raspitao sam se kod pravnika,i kod ovlastenog vjestaka za zracno i vatreno oruzje,koji su mi potvrdili da nisam nista krivo napravio,te da imam osnove za podnosenje prijava trzisnoj inspekciji,itd.
To sam bio i spreman napraviti,te sam isto napisao i prodavacu u mailu,nakon toga sam dobio povrat novca u punom iznosu cjene puske.
Mislim da vise necu imati posla sa puskama Hatsan proizvodjaca,ne zbog same kvalitete puske,nego mi se neda opet imati posla sa glavnim uvoznikom,i ovlastenim serviserom doticne marke.

Post Reply