.357 sig ili .357 magnum cijevi 4" ???
.357 sig ili .357 magnum cijevi 4" ???
Poštovani znalci.
Budući da sam već podosta od vas naučio, obračam vam se ponovo. U nedoumici sam između svačega nešto.
Naime, lovac sam i trebalo bi mi kratko malo moćnije oružje za potragu ranjene divlje svinje (svjestan sam koliko je opasna)
i da je kugla iz šačme najbolja, ali nisam svaki put u mogučnosti imati je pored sebe da sad ne objašnjavam.
To isto kratko oružje bih sa sobom vukao po planini pošto planinarim.
Znači prvenstveno za lov (ukoliko bude potrage) a već se dešavalo, a onda i ovo drugo. Znam da je bitan prvi metak u takvim
situacijama. Kada sam njuškao po forumima u potrazi za meni potrebnim, došao sam do ovog kalibra (357sig) koji je močan
a u kompaktnim dimenzijama.Kažu da sa zrnom od 8g. daje šta i magnum 357 iz cijevi 6" u isto 8g.
Uzeo bih HS-a u tom kalibru sa cijevi od 127mm, dok Glock 31 ima 114mm, ima poligonalne cijevi ali košta 2000 kn više.
Duža cijev od 13 mm ukorist HS-a u tom kalibru nije zanenariva, mislim da se dobije još više na brzini a onda i na svemu ostalom.Dalje koliko vidim, kod nas se može dobiti samo Belot sa zrnom od 9g. i ppu od 8g. oba su fmj zrna što mi odgovara
zbog penetracije, a oblik im je takav da predaju dobro energiju (stožasti), ali budući da nema nikakvih informacija sa terena,
iz prakse, ne znam što dobivam (u vreči)
Da ima kod nas kupiti dobre municije tipo američka "underwood","hornady" ne bih se dvoumio za kalibar već eventualno
za pištolj između ova dva.
Zbog toga još razmišljam o 357 mag u 4" sa težim zrnom 10.25g. (bilo bi najbolje u 6" ali zbog dimenzija...) ili .44 rem. mag. sa 4" ali mi se baš
ne puca iz tog topa (pogotovo krača cijev još veći trzaj).
Imam nešto iskustva kroz streljaštvo pištoljima kao i otprije
iz vojske.
Pištolj ili revolver što kupim koristiti ću isključivo za to što sam napisao + naravno samilosni hitac.
Molim sve poznavaoce sa se slobodno raspištolje...
Hvala vam svima unaprijed.
Budući da sam već podosta od vas naučio, obračam vam se ponovo. U nedoumici sam između svačega nešto.
Naime, lovac sam i trebalo bi mi kratko malo moćnije oružje za potragu ranjene divlje svinje (svjestan sam koliko je opasna)
i da je kugla iz šačme najbolja, ali nisam svaki put u mogučnosti imati je pored sebe da sad ne objašnjavam.
To isto kratko oružje bih sa sobom vukao po planini pošto planinarim.
Znači prvenstveno za lov (ukoliko bude potrage) a već se dešavalo, a onda i ovo drugo. Znam da je bitan prvi metak u takvim
situacijama. Kada sam njuškao po forumima u potrazi za meni potrebnim, došao sam do ovog kalibra (357sig) koji je močan
a u kompaktnim dimenzijama.Kažu da sa zrnom od 8g. daje šta i magnum 357 iz cijevi 6" u isto 8g.
Uzeo bih HS-a u tom kalibru sa cijevi od 127mm, dok Glock 31 ima 114mm, ima poligonalne cijevi ali košta 2000 kn više.
Duža cijev od 13 mm ukorist HS-a u tom kalibru nije zanenariva, mislim da se dobije još više na brzini a onda i na svemu ostalom.Dalje koliko vidim, kod nas se može dobiti samo Belot sa zrnom od 9g. i ppu od 8g. oba su fmj zrna što mi odgovara
zbog penetracije, a oblik im je takav da predaju dobro energiju (stožasti), ali budući da nema nikakvih informacija sa terena,
iz prakse, ne znam što dobivam (u vreči)
Da ima kod nas kupiti dobre municije tipo američka "underwood","hornady" ne bih se dvoumio za kalibar već eventualno
za pištolj između ova dva.
Zbog toga još razmišljam o 357 mag u 4" sa težim zrnom 10.25g. (bilo bi najbolje u 6" ali zbog dimenzija...) ili .44 rem. mag. sa 4" ali mi se baš
ne puca iz tog topa (pogotovo krača cijev još veći trzaj).
Imam nešto iskustva kroz streljaštvo pištoljima kao i otprije
iz vojske.
Pištolj ili revolver što kupim koristiti ću isključivo za to što sam napisao + naravno samilosni hitac.
Molim sve poznavaoce sa se slobodno raspištolje...
Hvala vam svima unaprijed.
Re: .357 sig ili .357 magnum cijevi 4" ???
nekako mi logika ide na pištolj kontra revolvera... uzmi u obzir i 10auto
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Vezano za 357 sig kalibar, prvo dobro istrazi trziste da li po lokalnim ducanima uopce ima tog streljiva i po kojoj cijeni.
ja ga nisam nikad vidio u lokalnim HR ducanima u ponudi, prmda da budem iskren nisam ni pitao. provjeri.
Ja bih ti preporocio pistolj u kalibru 45 acp.
Ako ti se svidja HS (ili XDM) zasto ne? U 45 acp? veci presjek zrna daje veci prijenos energije, probojnost mozes regulirati i sa razlicitim tipovima zrna.
Od manjih probojnih (i snaznih kalibara) po probojnosti je pri vrhu TT - 7.62.
Ali ni ostali uobicajeni kalibri nisu losi - 40 sw, ko sta navodi sjekira, ili 9x19. ova zadnja dva isto imas u verzijama HS-a takodjer.
Ako ti treba za lov, HS (pa i XDM) ima dvije lijepe prednosti: od polimera su, dakle lagani za nosanje, a drugo imaju ugradjeni piccatiny rail ispod na koji moze staviti lampu za naci ranjenu divljac u slabijoj vidljivosti.
nema nista lose ni u 357 magnum revolveru, premda je bez sine, medjutim ako se javi potreba za brzim pucanjem, na double action, preciznost ce ti biti prilicno oslabljena zbog jace sile okidanja. znaci, samo ako si zadovljan sa jednim preciznijim hicem.
Pistolji hs ili xdm rade na single action nacinu rada, i ponovljeno okidanje je olaksano, a brzi hici precizniji.
Ovo sve prethodno govorim za uporabu u lovu. I sve sto navodim, naravno podrazumijeva da nekoj prakticnoj uporabi prethodi vjezba i trening.
Takodjer, od Tetejca, pa sve do 357 magnuma i preko 45 acp, niti jedan od ovih kalibara nije ni blizu ni po snazi karabinskom metku, niti po prijenosu energije breneke kugli, ali to bis trebao i sam znati, ali navodim da ne ocekujes neka cuda.
A vezano za planinarenje po sumi i planini, (znam da ce ovo izazvati burnije komentare) napominjem da za nosenje lovackog oruzja u sumi (pa i kratkog) treba dozvola lovoovlastenika (ili lovackog drustva), a u suprotnom si u prekrsaju.
Po meni, nije bas pametno upustati se u to. osobno mi nije poznat slucaj da je divljac napala planinara, ili prolaznika sumom. Sa ranjenim divljaci je druga stvar, ali planinarenje samo po sebi ne stvara ranjenu divljac da bi kao takva predstavljala opasnost.
ja ga nisam nikad vidio u lokalnim HR ducanima u ponudi, prmda da budem iskren nisam ni pitao. provjeri.
Ja bih ti preporocio pistolj u kalibru 45 acp.
Ako ti se svidja HS (ili XDM) zasto ne? U 45 acp? veci presjek zrna daje veci prijenos energije, probojnost mozes regulirati i sa razlicitim tipovima zrna.
Od manjih probojnih (i snaznih kalibara) po probojnosti je pri vrhu TT - 7.62.
Ali ni ostali uobicajeni kalibri nisu losi - 40 sw, ko sta navodi sjekira, ili 9x19. ova zadnja dva isto imas u verzijama HS-a takodjer.
Ako ti treba za lov, HS (pa i XDM) ima dvije lijepe prednosti: od polimera su, dakle lagani za nosanje, a drugo imaju ugradjeni piccatiny rail ispod na koji moze staviti lampu za naci ranjenu divljac u slabijoj vidljivosti.
nema nista lose ni u 357 magnum revolveru, premda je bez sine, medjutim ako se javi potreba za brzim pucanjem, na double action, preciznost ce ti biti prilicno oslabljena zbog jace sile okidanja. znaci, samo ako si zadovljan sa jednim preciznijim hicem.
Pistolji hs ili xdm rade na single action nacinu rada, i ponovljeno okidanje je olaksano, a brzi hici precizniji.
Ovo sve prethodno govorim za uporabu u lovu. I sve sto navodim, naravno podrazumijeva da nekoj prakticnoj uporabi prethodi vjezba i trening.
Takodjer, od Tetejca, pa sve do 357 magnuma i preko 45 acp, niti jedan od ovih kalibara nije ni blizu ni po snazi karabinskom metku, niti po prijenosu energije breneke kugli, ali to bis trebao i sam znati, ali navodim da ne ocekujes neka cuda.
A vezano za planinarenje po sumi i planini, (znam da ce ovo izazvati burnije komentare) napominjem da za nosenje lovackog oruzja u sumi (pa i kratkog) treba dozvola lovoovlastenika (ili lovackog drustva), a u suprotnom si u prekrsaju.
Po meni, nije bas pametno upustati se u to. osobno mi nije poznat slucaj da je divljac napala planinara, ili prolaznika sumom. Sa ranjenim divljaci je druga stvar, ali planinarenje samo po sebi ne stvara ranjenu divljac da bi kao takva predstavljala opasnost.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Hm, 10mm auto, sve super ali gdje nabaviti pištolj u tom kalibru a pogotovo municiju kod nas. Ako netko zna molim da kaže.
Za 357sig ima municije i to kako sam rekao od ppu-a i belota. Ima ih u više trgovina po hrvatskoj, ali za 10mm auto nikad
čuo da ima išta od toga u hr.
Za 45 acp ipak ne bih, sve super ali ne da se usporediti sa 357sig, 357 mag, 44 mag ili 10mm auto.
Nisam nikad pucao iz .44 rem mag pa ne znam kakav je trzaj, ali kažu da je jak.
Inače to bi mi bio pravi zaustavljajuči metak, ali vjerujem i u 357 obitelj sa pravim metkom+zrnom.
Kad bi bio dostupan .41 magnum...to bi bio idealka...3u1.
Hvala vam na brzim odgovorima...
U iščekivanju slijedečih...
Za 357sig ima municije i to kako sam rekao od ppu-a i belota. Ima ih u više trgovina po hrvatskoj, ali za 10mm auto nikad
čuo da ima išta od toga u hr.
Za 45 acp ipak ne bih, sve super ali ne da se usporediti sa 357sig, 357 mag, 44 mag ili 10mm auto.
Nisam nikad pucao iz .44 rem mag pa ne znam kakav je trzaj, ali kažu da je jak.
Inače to bi mi bio pravi zaustavljajuči metak, ali vjerujem i u 357 obitelj sa pravim metkom+zrnom.
Kad bi bio dostupan .41 magnum...to bi bio idealka...3u1.
Hvala vam na brzim odgovorima...
U iščekivanju slijedečih...
Zaboravih... tetejac 7,62x25, ma sve super, pogotovo što je ppu izbacio zrno sa holow pointom, ali pištolji su
nepouzdani... mislim ono pad kad je metak u cijevi pa čujem zna opalit... ne hvala
nepouzdani... mislim ono pad kad je metak u cijevi pa čujem zna opalit... ne hvala
- jolly
- Cinker - bojna

Pa eto, sve si sam napisao, uzmes HS ili XDM u kalibru koji hoces.
Ako ima 357 sig municije u lokalnim trgovinama, ako ti odgovara cijena, uzmes u tom kalibru i budes veseo.

Ako ima 357 sig municije u lokalnim trgovinama, ako ti odgovara cijena, uzmes u tom kalibru i budes veseo.
Turn better into best!
Ne muci se puno.
- 357 Magnum,
- cijev 4"
- Inox radi uvijeta koristenja
- Municja Geco ili Fiocchi sa SP ili HP zrnom
Za to sto ti treba i vise nego dovoljno.
Jos mozes staviti u burence i kombinaciju 3 x sacma za zmije + 3 x HP/SP zrno
- 357 Magnum,
- cijev 4"
- Inox radi uvijeta koristenja
- Municja Geco ili Fiocchi sa SP ili HP zrnom
Za to sto ti treba i vise nego dovoljno.
Jos mozes staviti u burence i kombinaciju 3 x sacma za zmije + 3 x HP/SP zrno
Nemoguće je Nemoguće
u našim dućanima možeš nabaviti što god hoćeš, uvest će ti, naravno platit ćeš polog ili cijelu cijenu unaprijedvrakun wrote:Hm, 10mm auto, sve super ali gdje nabaviti pištolj u tom kalibru a pogotovo municiju kod nas. Ako netko zna molim da kaže.
Kod nas se municija na zalost ne ispalti kupovati, cijene su bezobrazne u odnosu samo na Sloveniju a da ne govorimo u odnosu na Austriju. Pogotovu ako se netko jos odluci na malo cudnije kalibre 10mm i klonove. E sada ako je to ciste lovacke prirode pa covjeku 50 kom. traje 5 godina onda nema veze, no ako zeli malo i zapucati onda postaje preskupa igra.sjekira wrote:...u našim dućanima možeš nabaviti što god hoćeš, uvest će ti, naravno platit ćeš polog ili cijelu cijenu unaprijed....
Sa 357 Mag imas i alternativu da pucas .38 specijal dok u ovim drugim opcijama to nemas.
0.44 Mag i to jos sa 4" zaboravi jer trza ubitacno, imat ces psihicku barijeru od tog kalibra ( podsvjesni strah od trzaja ) tako da cak i u slucaju stvarne potrebe imas ogromne sanse da promasis vepra na 5 metara !!!
Nemoguće je Nemoguće
Hvala svima, da, slažem se sa skupom municijom pogotovo sa egzotikom za Hr. (10mmauto), kao i za .357 mag a bogami
za .44 mag sam i očekivao takve odgovore.
Volio bih ako ima netko iskustva sa .357sig, bilo kakva da nešto napiše...
Čekat ću, valjda će se netko javiti...
Još jednom hvala svima...
Čekat ću, valjda će se netko javiti...
pa gledao sam u kettneru u austriji match streljivo .308 2€ komad toliko je i kod nas..lex-lutor wrote:Kod nas se municija na zalost ne ispalti kupovati, cijene su bezobrazne u odnosu samo na Sloveniju a da ne govorimo u odnosu na Austriju. Pogotovu ako se netko jos odluci na malo cudnije kalibre 10mm i klonove. E sada ako je to ciste lovacke prirode pa covjeku 50 kom. traje 5 godina onda nema veze, no ako zeli malo i zapucati onda postaje preskupa igra.sjekira wrote:...u našim dućanima možeš nabaviti što god hoćeš, uvest će ti, naravno platit ćeš polog ili cijelu cijenu unaprijed....
Sa 357 Mag imas i alternativu da pucas .38 specijal dok u ovim drugim opcijama to nemas.
0.44 Mag i to jos sa 4" zaboravi jer trza ubitacno, imat ces psihicku barijeru od tog kalibra ( podsvjesni strah od trzaja ) tako da cak i u slucaju stvarne potrebe imas ogromne sanse da promasis vepra na 5 metara !!!
Koje si gledao vani a koje kod nas ?sjekira wrote:...pa gledao sam u kettneru u austriji match streljivo .308 2€ komad toliko je i kod nas..
Norma, Lapua, Honady, RWS, Sakko, Berger ????
Koliko znam samo Bellot je cca 13-15 Kn
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Bellot, hpbt je cini mi se bio oko 12-13 kn.lex-lutor wrote:Koje si gledao vani a koje kod nas ?sjekira wrote:...pa gledao sam u kettneru u austriji match streljivo .308 2€ komad toliko je i kod nas..
Norma, Lapua, Honady, RWS, Sakko, Berger ????
Koliko znam samo Bellot je cca 13-15 Kn
A norma diamond line (premazan sa moly-jem) oko 16 kn
Last edited by jolly on 04 Jul 2016, 04:50, edited 1 time in total.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Vrakun,vrakun wrote:Hvala svima, da, slažem se sa skupom municijom pogotovo sa egzotikom za Hr. (10mmauto), kao i za .357 mag a bogami
Čekat ću, valjda će se netko javiti...![]()
Daj molim te objasni nam, zasto si toliko zapeo za taj 357 sig?
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

[quote="lex-lutor"
Jos mozes staviti u burence i kombinaciju 3 x sacma za zmije + 3 x HP/SP zrno[/quote]
Zmije su zasticene zakonom! To ne dolazi u obzir!
Molim da se notira.
Jos mozes staviti u burence i kombinaciju 3 x sacma za zmije + 3 x HP/SP zrno[/quote]
Zmije su zasticene zakonom! To ne dolazi u obzir!
Molim da se notira.
Turn better into best!
Naravno da su zasticene , no tada neka ih onaj tko je donesao zakon uklanja o svom trošku sa privatnih posjeda i neka preuzme odgovornost po svim oblicima , materijalnu, moralnu, krivičnu itd. za moguće posljedice..jolly wrote:....Zmije su zasticene zakonom! To ne dolazi u obzir!
Molim da se notira....
Raspitaj se malo koliko te košta ako pozoveš neku od službi da ti ukloni gmaza, a koliko ćeš ih čekati da ne govorim. Sa zmijama su napravili smijuriju kao i sa Vukom, očito moraš biti retardiran da te netko primi u službu koja piše takve zakone.
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Ah, uvjek pesimisticno! Lex, zasto uvjek tako? Uvjek bi se nesto naplacivalo, pa neka steta pokrivala, pa neki dodatni troskovi!
Zasto uvjek tako?
Pravi lovac, ljubitelj oruzja, planinar, sportski strijelac u setnji sumom, ili izletnik bi trebao njezno, vlastitom rukom dohvatiti poskoka, ridjovku, i slicno, da uz sto manje nanosenja stresa neduznom bicu, premjestiti ga sa sumskog puta, da ga kakvo terensko vozilo ne zgazi!
na isti nacin, premjestiti ga iz privatnih vrtova i okucnica, i naravno, imajuci u vidu cim manje stresan postupak sa ovim zivotinjama. Kod premjestanja takvih zivotinja preporucljivo bi bilo drzati ih cim blize vlastitom tijelu, obzirom da su zmije hladnokrvna bica, i neophodnu toplinu upijaju iz okoline.
A ne pricati takve stvari, o nekakvom burencetu sa sacmenim punjenjem za zmije.
Neko bi jos mogao pomisliti da ti to govoris za ozbiljno!
Dobro,
salim se.
medjutim, vezano za vuka mediji kontinuirano vode kampanju i napise o stetama koje vukovi nanose, o povecanju brojnosti vucje populacije, itd.. U stvari povecanje broja vuka, nije nigdje u medijima pozitivno prikazano.
Ovo je zapravo zacudjujuce, jer su javni mediji tradicionalno protiv lovaca, i lovne politike i lovne problematike.
Zato, ne bih se zacudio da se kontrolirani lov vuka uskoro i pravno regulira, uslijed visegodisnjeg pracenja problema kroz medije, i obzirom da su prvi presedani u lovu na vuka vec napravljeni u nekim drzavam EU.
Inace, korjen zakonodavstva u ovom smislu proizlazi iz evropskog, u svrhu zastite evropskih grabezljivaca.
Vjerojatno se dobijaju i odredjeni poticaji. Pa je tema skakljiva.
Zasto uvjek tako?
Pravi lovac, ljubitelj oruzja, planinar, sportski strijelac u setnji sumom, ili izletnik bi trebao njezno, vlastitom rukom dohvatiti poskoka, ridjovku, i slicno, da uz sto manje nanosenja stresa neduznom bicu, premjestiti ga sa sumskog puta, da ga kakvo terensko vozilo ne zgazi!
na isti nacin, premjestiti ga iz privatnih vrtova i okucnica, i naravno, imajuci u vidu cim manje stresan postupak sa ovim zivotinjama. Kod premjestanja takvih zivotinja preporucljivo bi bilo drzati ih cim blize vlastitom tijelu, obzirom da su zmije hladnokrvna bica, i neophodnu toplinu upijaju iz okoline.
A ne pricati takve stvari, o nekakvom burencetu sa sacmenim punjenjem za zmije.
Neko bi jos mogao pomisliti da ti to govoris za ozbiljno!
Dobro,
salim se.
medjutim, vezano za vuka mediji kontinuirano vode kampanju i napise o stetama koje vukovi nanose, o povecanju brojnosti vucje populacije, itd.. U stvari povecanje broja vuka, nije nigdje u medijima pozitivno prikazano.
Ovo je zapravo zacudjujuce, jer su javni mediji tradicionalno protiv lovaca, i lovne politike i lovne problematike.
Zato, ne bih se zacudio da se kontrolirani lov vuka uskoro i pravno regulira, uslijed visegodisnjeg pracenja problema kroz medije, i obzirom da su prvi presedani u lovu na vuka vec napravljeni u nekim drzavam EU.
Inace, korjen zakonodavstva u ovom smislu proizlazi iz evropskog, u svrhu zastite evropskih grabezljivaca.
Turn better into best!
Ma serem se ja po EU i svima njima. Da ista vrijede nikada se ne bi mogla Bugarska, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska naci unutar EU...znaci cista MATEMATICKA potreba, locirati, okupirati, iskoristiti, ispljunuti !!!jolly wrote:...Inace, korjen zakonodavstva u ovom smislu proizlazi iz evropskog, u svrhu zastite evropskih grabezljivaca.
Nemoguće je Nemoguće
Pa da odgovorim na pitanje Jollyu.
.357 sig je stvoren kako sam na početku rekao da u kompaktnim mjerama (pištolj sa cijevi dužine 4") konkurira .357 magnumu
u istoj gramaži (8g) sa dužinom cijevi 6".
Zatim taj .357 sig radi gadne rane (da ne ulazimo u ciljnu balistiku, ima tekstova na stranim forumima) ali municija koje je kod nas za kupiti PPU i Belot nisu nigdje testirane, mislim, ne mogu pronači ništa na netu.
Zato se i dvoumim između .357 sig-a i .357 mag sa zrnom 10.25 g. koji daje više, recimo pouzdaniji itd.
Sve ima svoje...
.357 sig je stvoren kako sam na početku rekao da u kompaktnim mjerama (pištolj sa cijevi dužine 4") konkurira .357 magnumu
u istoj gramaži (8g) sa dužinom cijevi 6".
Zatim taj .357 sig radi gadne rane (da ne ulazimo u ciljnu balistiku, ima tekstova na stranim forumima) ali municija koje je kod nas za kupiti PPU i Belot nisu nigdje testirane, mislim, ne mogu pronači ništa na netu.
Zato se i dvoumim između .357 sig-a i .357 mag sa zrnom 10.25 g. koji daje više, recimo pouzdaniji itd.
Sve ima svoje...