Pumperica za lov
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Pumperica za lov
Ja imam bokericu, ali gadjao sam glinene golubove iz polozare.
Imam bolji rezultat iz bokerice.
Sa njom i lovim.
Inace, da dodam, gadjati isto, ili cak bolje sa polozarom, mislim da je odraz vrhunskog strijelca.
Nemam ti sto reci, nego cestitati!
Kundak je bitan, bez daljnjega - i to je jedan od bitnih uvjeta kad se bira puska: sporting, trap, hunting tip kundaka... u ovisnosti o svrhi.
Imam bolji rezultat iz bokerice.
Sa njom i lovim.
Inace, da dodam, gadjati isto, ili cak bolje sa polozarom, mislim da je odraz vrhunskog strijelca.
Nemam ti sto reci, nego cestitati!
Kundak je bitan, bez daljnjega - i to je jedan od bitnih uvjeta kad se bira puska: sporting, trap, hunting tip kundaka... u ovisnosti o svrhi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Imam polozaru ali bokerica mi bolje lezi u ruci.Smatram da su bokerice bolje,cak i elegantnije, ali polozaru sacmaricu smatram ko Englezi,tradicionalnim simbolom lovacke puske.Must have puskom za lovca.Kod nasih starih lovaca na crno bijelim slikama, ko na wild westu,svi lovci imaju polozare sacmarice
.Ta naj klasicnija vrsta puske sacmarice obiljezila je jednu eru lova kao no1 lovacko oruzje za sve od sitne do krupne divljaci.Svojevremeno na ovim prostorima gotovo i jedino dostupno lovacko oruzje,pa joj ostade lokalni narodni naziv "lovacka puska"
U rukama danasnjih lovaca sve ih je manje,cak i kod Engleza gdje bokerice uzimaju maha.U USA pumparica i poluautomat su no 1 sacmarice po zastupljenosti danas,polozare su nekad dominirale kao jedino oruzje doseljenika i za obranu i za lov a danas su obicno "coach gun" samoobrambeno ili natjecateljsko oruzje ,a bokerica je kod njih prava rijetkost.Kako god bilo u povijesti oruzja ce ostati kao naj klasicnija i naj dominantnija izvedba puske sacmarice.
U rukama danasnjih lovaca sve ih je manje,cak i kod Engleza gdje bokerice uzimaju maha.U USA pumparica i poluautomat su no 1 sacmarice po zastupljenosti danas,polozare su nekad dominirale kao jedino oruzje doseljenika i za obranu i za lov a danas su obicno "coach gun" samoobrambeno ili natjecateljsko oruzje ,a bokerica je kod njih prava rijetkost.Kako god bilo u povijesti oruzja ce ostati kao naj klasicnija i naj dominantnija izvedba puske sacmarice.
Najbitnije je kako puška leži i kako se strijelac stopi s njome, položaj cijevi manje više. Navika. Istina da se bokericom lakše nišani ali ako si iskusan, brz i fokusiran na mušicu, cijevi i ne vidiš niti imaš pojma čime pucaš. Kundak je br.1. Definitivno. Dužina cijevi ne igra toliku ulogu kod normalnog streljiva, čok regulira sve. Cijev mora biti onolika koliko lovcu paše i da je puška u balansu. Npr. moj pajdo ima MP 153 sa 71 cm cijevi. Solidna radna puška ali u biti klinac. Kad je napuni sa 5 patrona, balans se poremeti skroz i vuče cijev dole, plus je duža zbog mehanizma itd.. Ja ne mogu s njome pogoditi ni kravu da poleti. Ali sa svojom TOZ 34 ili Suhl 125 kal. 16 položarom sam i više nego dobar.
Slug cijev bi trebala biti drugacija iznutra, uzljebljena poput risanice, zar ne?Hawk wrote:Kugle koje danas moreš nabaviti mogu se pucati iz svih glatkih cijevi, čak i onih čokiranih, iako je za preciznost bolje da je čok što manji ili da ga uopće nema, ali na manjim daljinama, na koje se sa kuglama inače i puca, to ne pravi veliku ili bitnu razliku.SL1982 wrote:Može objašnjenje? Nov sam u oružju sa glatkim cjevima pa mi malo pomozite.
Slug cijev nije drugačija iznutra, ona se tako zove zato što nema šinu i mušicu ka što imaju sačmarice, nego ima nišan ka kod karabina, koji je praktičniji za statičke ciljeve.
BUM BUM...
Slug cijev je naziv za sve kratke cijevi sa karabinskim nisanima,mogu biti uzlijebljene i glatke.
- jolly
- Cinker - bojna

Nacelno je to cijev za kugle prvobitno je to glatka cijev bez zlijeova, ali u novijim linijama je cijev sacmenog kalibra i uzlijebljena.berbenn wrote: Slug cijev bi trebala biti drugacija iznutra, uzljebljena poput risanice, zar ne?
Turn better into best!
Ne bih se slozio sa tobom, slug cijevi je osnovna namjena ispucavanje "slugova" a po domacem to mozes prevesti i kao kugla mada ti projektili izgledaju vecinom cilindricno, lagano je uzljebljena kako bi projektili dobili rotaciju.Darko11 wrote:Slug cijev je naziv za sve kratke cijevi sa karabinskim nisanima,mogu biti uzlijebljene i glatke.
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

Slug jeste kugla: breneke, foster, sabot...
Turn better into best!
lex-lutor wrote:Ne bih se slozio sa tobom, slug cijevi je osnovna namjena ispucavanje "slugova" a po domacem to mozes prevesti i kao kugla mada ti projektili izgledaju vecinom cilindricno, lagano je uzljebljena kako bi projektili dobili rotaciju.Darko11 wrote:Slug cijev je naziv za sve kratke cijevi sa karabinskim nisanima,mogu biti uzlijebljene i glatke.
Klasicne sacmene kugle tipa Breneke,Foster,Gualandi i sl namjenjene su za glatke cijevi,ne stabiliziraju se rotacijom i nema ih svrhe pucati iz uzlijebljene cijevi.Stabiliziraju se vecom masom u nosu projektilia, a zlijebovi sluze samo za prilagodbu coku i cak su po mom osobnom iskustvu naj preciznije iz punog coka ,iako kod slug cijevi forsiraju cilindar,mislim da nisu u pravu.Nekad su se iz sacmarica pucale doslovno okrugle kugle i imale su problem da se nisu smijele pucati iz cokiranih cijevi.Breneke je to rijesio zlijebovima i cilindricnim oblikom,iznutra je supljina i te kugle(u biti sve kugle dostupne danas na trzistu) se mogu potpuno bezbjedno pucati i iz punog coka.Razlika izmedju cijevi klasicne glatkocijevne sacmarice i glatke slug cijevi je sto slug cijev ima karabinske nisane i nije nepotrebno duga,tako da je slug cijev prilagodjenija za gadjanje staticnih meta na zemlji a ne letecih meta sto je prioritet klasicnim cijevima, iako se i klasicnim sacmenim cijevima puca krupna divljac i pogadja kuglom i na prilicnim daljinama,a naj efektivnije 30-70m.
Ozlijebljena slug cijev,popularna u svijetu tek nakon 90 ih je rezultat nastojanja da se sacmaricom pogadja krupna divljac i na daljinama preko 100m i namjenjena je za pucanje potkalibarnih sabot projektila koji su nalik na karabinsko zrno i imaju dosta veci B.C od klasicnih kugli .Iz tih cijevi nije preporucivo pucati klasicne kugle tipa Breneke npr,namjenjenih za obicne sacmarice jer ima nekih problema,npr dolazi i do pretjeranog poolovljavanja zlijebova a nekog veceg efekta preciznosti u odnosu na obicnu sacmaricu nema.
Stavio bih na Mossberg 500 crvenu točku pa me zanima da li
valjaju ove weawer i picantiny šinje sa ebaya, amazona .... za
malo para ili moram uzeti ove od recimo Rusana za 700 kuna ?
Ove sa neta su mi opet nekako skroz jeftine ... nema sredine ....
Ako netko zna i ima iskustva sa ovima sa neta
valjaju ove weawer i picantiny šinje sa ebaya, amazona .... za
malo para ili moram uzeti ove od recimo Rusana za 700 kuna ?
Ove sa neta su mi opet nekako skroz jeftine ... nema sredine ....
Ako netko zna i ima iskustva sa ovima sa neta
- istra champion
- Cinker - bojna

Valjaju, kupio ja preko net-a isto za Mossberg od UTG (#MB500T), za cca 200 kn.
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana
Imam za prodaju nekorištenu cijev za Mossberg 500.
Dugačka, 24 inča, sa tri čoka, dvije mušice, ventilirajućom
šinjom . Kao nova .
Da li netko zna koliko se kreće cijena za takve cijevi ?
Dugačka, 24 inča, sa tri čoka, dvije mušice, ventilirajućom
šinjom . Kao nova .
Da li netko zna koliko se kreće cijena za takve cijevi ?
Apsolutno sam za korištenje pumperice ali samo u pogonu u gustišu.Ja koristim winchester 1300 za tu svrhu
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.
Kod mene bi radila i na većini štandova, često je to klanac u brdu i puca se na blizu.SSG wrote:Apsolutno sam za korištenje pumperice ali samo u pogonu u gustišu.Ja koristim winchester 1300 za tu svrhu
Ne da bi radila na štandovima u kojekakvim klancima gdje se puca na jako kratko nego i radi i te kako . Nekoliko puta sam nosio Mosbergovu pumparicu napunjenu sa Breneke kuglama u lovu na svinje , i kad čekaš a odozdola psi natjeravaju svinje prema tebi a udaljenost za pucanje je 20 metara ti si gazda . Praktički ne skidaš pušku sa nišanske linije nego samo peglaš , kad se malo više izvježba gotovo da si brz ko sa poluautomatom.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
I pumperica dakako,ali općenito u dvocijevku staviti kugle i na blizu to je dobitna kombinacija.
Osobno mislim da bih se osjećao sigurnije sa time, i da mi na blizu izađe bilo što,pa i opasna divljač.
Ta težina zrna,veliki kalibar,zaustavna moć, garantira uspijeh.
U tim uvjetima radije bih imao to nego svoj 30 06..
Osobno mislim da bih se osjećao sigurnije sa time, i da mi na blizu izađe bilo što,pa i opasna divljač.
Ta težina zrna,veliki kalibar,zaustavna moć, garantira uspijeh.
U tim uvjetima radije bih imao to nego svoj 30 06..
Cijeli život sam u lovu, odstrijelio sam svinja svime i svačim. Ali ništa ih ne obara kao dobar pogodak kuglom, a imao sam i pogodaka na debelih 100 metara. Na blizu je udar strahovit, pogotovo ako pogodi u tvrdo. Na dalje nema brzinu ali zato lako probija i ostavlja veliki krvni trag. Naravno, ako se pogodi po mekšem iza plećke. Ako i nema prostrela, krvari na ulaznu samo tako. Ali rijetki su mi napravili 2 koraka ako sam pogodio dobro.