F-KLASA

ISSF i srodne discipline, Olimpijske streljačke discipline.

Moderator: Original_G

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: F-KLASA

Post by dejandlesk » 04 Aug 2017, 09:44

Ni druge stvari ne treba gurati gdje im nije mjesto! :A21:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 04 Aug 2017, 13:07

Wagner wrote:A "neki" iskusniji moraju naučit da ne guraju nos+arkadu gdje mu nije mjesto, hahahah...
Auuuuuuuuuu....to nisam vidio, zar je netko bio " nasminkan " kad smo bili gore ? Kud bas da ja to ne vidim, sada bi bilo zajebancije ....
Nemoguće je Nemoguće

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 05 Aug 2017, 11:26

Moze li neka recenzija o pucaljkama koje su se koristile?!!!!
BUM BUM...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 9 times
Been thanked: 17 times

Post by jolly » 05 Aug 2017, 12:18

Bili su sve poznati decki, dakle vjerojatno iste puske kao i na prethodnim natjecanjima.
Medjutim bilo bi zanimljivo saznati na kakvoj kombinaciji montaze, optike, kalibra je nedostajalo klikova, sto je prethodno spomenuto.

Moja pretpostavka je na optikama velikog povecanja, sa montazom bez nagiba u 308 win?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 06 Aug 2017, 08:13

Zbog nedostatka vremena pucalo se samo u .308 Win. (znači F/TR).
Izvorni plan je bio da se puca i F/O no nije se stiglo.
Klikova je nedostjalo na jednom SSG-u čija montaža nema šinu pod
nagibom.
1. Nesika K (Dolphin arms)
2. Remington 700
3. Remington 700
4. SAKO TRG-22
itd.
van konkurencije je bio SAKO TRG-42 u .338 LAPUA s kompenzatorom.

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Aug 2017, 11:27

I meni je nedostajalo KLIKOVA na SSG-u, nemam sinu pod nagibom, a staklo je Sightron SIII 8-32x56.

Mislio sam da imamm puno vise rezerve ali ocito nije bas tako, 900m je ipak too-much za normalnu montazu....
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Aug 2017, 11:32

Ja imam nosace s nagibom 20 minuta.
Nazalost ovu sam priliku zbog posla i sluzbe propustio, da vidim vrijedi li mi racunica.

Medjutim, po mojoj racunici, cini mi se da bih trebao imati dovoljno klikova do nesto malo preko 1000 metara, 168 graina, pocetnih 792 m/s, kad sam racunao.
Nadam se da ce jos biti ovakvih druzenja, za provjeru.

U svakom slucaju, bravo decki!

Kod nedostatka klikova, moze jos pomoci i holdover s tockon gadjanja uz pomoc mil-dot koncanice, ili neke druge balisticke koncanice.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Aug 2017, 13:08

Jolly, sve ti je to relativno dok se racuna na papiru, no kada osvane 35 stupnjeva vreline, pa malo promjene nadmorske visine, pa malo vlaga u zraku ..i ode sve u 3 PM...

Imao sam na 308W V0 1060 m/s pa ti vidi...drugi problem je sto imam BR koncanicu bez ikakve numeracije...

Zadovoljan sam svime, ali jednostavno prije ili kasnije se pokaze koji alat treba koristiti u datoj prilici i to samo dokazuje da bez treninga u raznim uvijetima NEMA ni iskustva ni novih saznanja, zapravo imas novi problem jer ako krenes u diskusiju sa nekom koji cuje nesto tipa price da pucas na 900m a nije u zivotu probao opaliti nista dalje od 100m podsmjehivanje je neizbjezno... :A14:
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Aug 2017, 13:58

Lex,
naravno treniranje je majka svega, a kad treniras u razlictim udaljenostima i uvjetima treba sve pisati.
Koncanica bez skale, svakako ne pomaze.

Ali, od ovog sta navodis:
- Velika vrucina = topal zrak = rijedak zrak - podize pogodak
- veca nadmorska visina - rijedak zrak - podize pogodak
- vlaga u zraku (malo poznati fakat) - podize pogodak

"Vislji pogoci" smanjuju klikove. Znaci, ako je i sad falilo, treba u ovom slucaju nakositi montazu.

U pravu si svakako za treniranje, i ako bude prilike opet gadjanja na 900, volio bih ne propustiti. Sa iskustvom sam ogranicen do ovih nasih turnirskih 600 m.
A ljudi sa iskustvom do 100 m, vjerojatno percepiraju gadjanje na malo dalje (od 300 na dalje) kao jednostavnu kompenzaciju pada. :mrgreen: Mi znamo da ipak nije tako jednostavno. Ne treba tome obracati paznju :A25:
Turn better into best!

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 13 Aug 2017, 17:37

Ako nekog zanima i želi usporediti s rezultatima našeg treninga u privitku su rezultati iz Ottawe FTR 900m sa
otvorenog prvenstva Kanade (prethodi upravo započetom svjetskom prvenstvu). Zapadni vjetar se kretao od 2.5 (08:00) do 5.5 m/s (16:00). Temperatura se tijekom gađanja kretala od 22-25 deg.C. Usporedbe radi najbolji rezultati su dosta bolji, ali ima i desetak lošijih od naših prvih pet.

stolttom
Skupnik
Skupnik

Post by stolttom » 13 Aug 2017, 17:38

privitak sam zaboravio...
Attachments
900 m REZULTATI OTTAWA.pdf
(36.53 KiB) Downloaded 27 times

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 13 Aug 2017, 22:13

Ja sam siguran da bi vecina te ekipe na Grobniku odustala od pucanja....bilo bi WTF pa kod nas za vrijeme Tornada nitko ne izlazi iz sklonista a Vi se ponasate kao da je to normalno....
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Aug 2017, 06:11

Tornado na Grobniku! Ova je dobra! :A25:

Ne znam lex,
Ne bih se slozio.
USA-Kanada-Australia-New Zealand su zemlje gdje ovaj sport buja i cvate, na rodnom i plodnom tlu.

Veca baza stanovnistva iz koje se dovlace strijelci, pravna regulativa (na svakoj livadi se moze pucati i dozvoljen reloading), podrska industrije i trgovine, tradicionalna kultura oruzja, prosjecni zivotni standard srednje klase, itd
Ne bih bas rekao da bi oni pobjegli s Grobnika.

Inace sta se tice brojnosti strijelaca, pogledaj samo broj ljudi na biltenu sta je stoltom stavio prethodno. (7 stranica A4, sitnog fonta)
Naravno da takva baza izvlaci vrhunske rezultate u gornjem dijelu liste. (od kojih barem petorica imaju "sretan dan")

Gle ovo iz jednog teksta sta sam procitao nekidan o F-klasi, i danasnjem standardu precinosti (1/4 - 1/2 moa... na vecim udaljenostima, a ne na 100m), sto mislim da jos nismo dostigli, pa kaze :

In F-Class, at the Mid Range level (300 to 600 yards) most shooters agree that the minimum degree of accuracy that allows you to avoid dishonor is five shots in ½-inch, which is certainly within the reach of the XXXXX target rifles I’ve seen.
One High Master with whom I discussed the matter says that 100-yard groups are irrelevant, since no one competes at 100 yards. What he looks for is groups that measure .75-inch at 300 yards. When you consider that the X-ring of a 300-Yard F-Class target is 1.42 inches in diameter, and that the diameter of a golf ball is 1.68 inches, and that you’re going to be shooting at something smaller than a golf ball from three football fields away, this makes sense.

Kod nas je ovaj sport na pocetku razvoja.
Ne znam da li nas ima 50 u HR koji se redovito srecemo po tekmama, ne racunajuci goste iz SLO i od drugdje.

Moj je dojam da ko uspije kod nas lokalno napraviti 1/2 moa na 300, pa i 2 moa na 600 sa grupom pogodaka centriranom oko sredine taj je debelo u medalji.
Ako dublje analiziram, moj je dojam da je kod nas osnovni problem nedostatak redovnog treniranja, iz svih razloga koje smo do danas temeljito izanalizirali, pa da ne ponavljam.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 Aug 2017, 09:30

Primjetio si da vecinu toga okrenem na zajebanciju cisto iz razloga sto znam da smo teme prozvakali i sto tople vode ima u izobilju te ne treba tratiti vrijeme na njeno otkrivanje.

Vecina sportskih saveza u HR je trenutno svrsishodna sama sebi tj. za nekoliko desetina uhljeba kojima je primarni cilj docekati morovinu uz sto manje obaveza, HSS je samo jedan od njih a svi znamo da je to tako.

Broj takmicara u bilo cemu ne moze rasti ako ne postoji neki veci cilj i interes od lokalnog prema drzavnom nivou, minimalne promjene zakona o strelistima bi to drasticno promjenile ali promjene moze inicirati samo masa okupljena u neko legalno tijelo, sa jedne strane mi zelimo naprijed a EU na mala vrata suzava ono sto je nama san !

-Na mala vrata se debelo smanjuje uvoz military optika iz USA u EU, sve je gotovo pod ITAROM i vrlo uskoro civili nece moci nista od toga kupiti nego samo vojska

- ZA mil optike EU proizvodjaca se sprema druga vrsta restrikcija tj. tocna evidencija krajnjeg kupca, vrlo vjerovatno i nemogucnost kupnje u nekoj buducnosti.

- E pa sada u kojem to smijeru ide.....??
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Aug 2017, 10:46

Ako do tog dodje kupovat ces optike s nekakvim oblikom dozvole za kupnju, i eventualno uz upis u OL.

S tim, da ovo otvara prilicno siroku debatu, kojoj nema kraja, jer vecina vojnih optika je nizeg povecanja do 12X, eventualno 24x.
A to je opet prakticni nivo lovackih optika (makar ove do 12x)
Ogranicit / zabranit lovcima optike je duboko zadiranje u lovnu etiku, jer bi rezultiralo povecanim brojem ranjavanja divljaci.
pa kako definirati vojnu / sportsku optiku?
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 Aug 2017, 11:57

Tvoja, moja i logika vecine kolega sa foruma, lovaca, strijelaca su NEBITNE !

CILJ je zadan vec davno, sve ostalo sto se radi mora dovesti do cilja na nacin da to bude sto manje primjetno, vecinu toga sam i prestao pratiti, sto zbog vremena a sto zbog toga sto mi se sve pocelo gaditi jer vidim gdje to vodi.

DA se u streljastvu mogu okrenuti milioni kao u cestogradnji ili gradjevini svaka zupanija bi imala barem dvije od 1000m i svaki grad barem jednu automatiziranu... :A14:
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 14 Aug 2017, 13:38

Lex,
Siris paniku po forumu. bez potrebe.

Evo, kako se stvari pocinju slagati na mjesto, i reloading se pomalo opet legalizira kod nas... zelim reci, nema tu teorija zavjere. I neke stvari idu na bolje. takodjer i poluatomatsko oruzje ostaje, (prakticki nepromijenjeno) po zadnjoj eu direktivi, a vidio si sam koja je buka i panika bila oko tog.

Medjutim, otisli smo u off-topic.
Ajmo nazad na F-class.
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 14 Aug 2017, 17:12

jolly wrote:.... i reloading se pomalo opet legalizira kod nas.....Ajmo nazad na F-class.
Imas pravo.....jedini je problem sto ovo sa reloadingom slusam od petog mjeseca 2012, toliko smo samostalni i neovisni da se uopce vise i ne brinem, znam da ce sve odluke ici nama u korist.
Nemoguće je Nemoguće

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 15 Aug 2017, 05:15

Lex,
Vidio si nedavni Wagnerov post, clanak novog zakona o eksplozivim tvarima regulira nedorecenost cak i postojecem zaokonu o oruzju, gdje reloading nije specificno zabranjen, ali ni dozovoljen. Sa novim zakonom je dozvoljen.

Ajde malo brige na veselje, stalno si mi nesto zabrinut i pesimistacan! :A25:
Turn better into best!

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 15 Aug 2017, 11:34

jolly wrote:.....Ajde malo brige na veselje, stalno si mi nesto zabrinut i pesimistacan! :A25:
Neeeee... ja sam samo OPTIMIST sa puno iskustva = Pesimist :-)

" novim zakonom" - kojim to po redu, onim sto ide vec 5-ti puta u proceduru ?
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply