Bergara B14 BMP

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Ozgy
Pozornik
Pozornik

Bergara B14 BMP

Post by Ozgy » 15 Apr 2017, 15:50

Namjeravam kupiti karabin za LR koji će biti upotrebljavan samo za to (papir) za oko mi je zapela Bergara B14 BMP koja kos nas dolazi negdje u 7-om mj. 2017. Pošto se ovaj BMP odnosi samo na razliku u kundaku zanimaju me mišljenja onih koji su probali B14 u nekom drugom izdanju.
Znači zanima me kvaliteta akcije , pouzdanost puške kao takve te da li je bilo kakvih općenitih drugih problema s njima.
Unaprije zahvaljujem.
“Having is not so pleasing a thing as wanting, it may not be logical but it is often true.”
“The bureaucratic mentality is the only constant in the universe.”
"If there's nothing wrong with me... maybe there's something wrong with the universe!"

Ozgy
Pozornik
Pozornik

Re: Bergara B14 BMP

Post by Ozgy » 15 Apr 2017, 15:55

PS što se tiče kalibra razmišljam o 308 kao dovoljno dobrom za 100 do 600m što se može pucat kod nas, svjestan sam da postoje i bolji ali prije kupovine puške razmišljam i o trošku streljiva pošto se nadam da ću puno trenirati a udaljenost dostupna za trening ,drenova kao najbliža, je max 200m dok Kovačevo ne bude dostupno za javnost i treninge (držim fige)
“Having is not so pleasing a thing as wanting, it may not be logical but it is often true.”
"If there's nothing wrong with me... maybe there's something wrong with the universe!"

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 11 May 2017, 14:39

za iskustva ćeš morati pričekati jer je Bergara tek počela proizvoditi puške (ok jednometke su proizvodili).. poznati su po proizvodnji cijevi.. akcija ti je remingtonova. ... dakle bolja od Remingtona :D zanimljivo je i da aftermarket kundaci (i sve ostalo) koji su napravljeni za R700 savršeno pašu i B14

Onaj HMR je zanimljiv.. treba vidjeti kolika bi mu mogla biti cijena. U svakom slučaju kažu da im puške debelo odskaču kvalitetom od ostalih proizvođača i istom cjenovnom rangu

Ozgy
Pozornik
Pozornik

Post by Ozgy » 12 May 2017, 20:38

Po onome što su mi rekli u dućanu ova što mene zanima(B14 BMP) dolazi na naše tržište negdje u 7om mj 2017 i cijena negdje oko između 1500-2000€. Ovim postom si mi ipak odgovorio na dio pitanja vidim da ima dosta lovačkih pušaka sa tankom cijevi u ponudi pa sam se nadao da je neko probao, prvenstveno me zanimalo koja je akcija na njima i kako se "ponaša". Kopao sam (očito nedovoljno) ali nisam našao da je remington na njima...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 18 times

Post by jolly » 12 May 2017, 22:11

Pojava da jedan nosac moze na vise pusaka nije neuobicajen.
Na primjer, bnelli argo i bowning bar koriste identicnu sinu, s rupama na istom mjestu.
Lako moguce u slucaju remington / bergara.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 13 May 2017, 16:17

U bergarinom slučaju akcija paše u aftermarket kundake tipa Mcmillan napravljenim za Remington 700. Dobar trik.

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 22 Oct 2017, 19:51

sjekira wrote:U bergarinom slučaju akcija paše u aftermarket kundake tipa Mcmillan napravljenim za Remington 700. Dobar trik.
Pase sve od Remington 700 , mehanizam okidaca , nosaci optike, stock :D prakticki kopija Remingtona zato ima povoljnu pocetnu cijenu :D
Samo nemogu nigdje naci na netu da garantiraju preciznost 1 Moa ili submoa

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Oct 2017, 20:10

po mom misljenju 1 moa je danas standard sa modernom municijom. malo koja nova puska iz tvornice to nije u stanju napraviti, uz malo truda oko izbora municije.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 22 Oct 2017, 21:34

jolly wrote:po mom misljenju 1 moa je danas standard sa modernom municijom. malo koja nova puska iz tvornice to nije u stanju napraviti, uz malo truda oko izbora municije.
Pa bas ima svasta, ali ima tvrtki koje stoje iza garantirane preciznosti kao recimo
https://www.legacysports.com/catalog/ho ... nge-rifle/

Bergara mi se svida i povoljna je , dostupna u Hr, ali nema nista tvornicke info garancije o prciznosti , a puska je namjenski napravljena s tom svrhom !

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Oct 2017, 21:44

Ako ti je preciznost briga, onda mozes udariti brigu na veselje. Barem sta se tice garancije preciznossti:
Ovo je s njihovih stranica.

http://bergarausa.com/faq.php#45

Q: Does my Bergara B-14 have accuracy guarantee?
A:
B-14 rifles are guaranteed to produce 100 yard groups of 1.0 MOA or better with quality factory match grade ammunition.
Turn better into best!

fricky
Desetnik
Desetnik

Post by fricky » 22 Oct 2017, 21:52

jolly wrote:Ako ti je preciznost briga, onda mozes udariti brigu na veselje. Barem sta se tice garancije preciznossti:
Ovo je s njihovih stranica.

http://bergarausa.com/faq.php#45

Q: Does my Bergara B-14 have accuracy guarantee?
A:
B-14 rifles are guaranteed to produce 100 yard groups of 1.0 MOA or better with quality factory match grade ammunition.
Ma to pise i za Ruger american od 400 $ ali ne garantiraju, a ti trazis pusku za natjecanje!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Oct 2017, 22:31

ja ne trazim, medjutim mislim da je ozgy potegao temu.

Inace garanciju preciznosti u fomatu papira sa pecatom proizvodjaca nisam nikad vidio.

To su sve neke generalne tvrdnje, kao ona iz linka, gdje kazu da preciznost moze biti uz uz "quality factory ammo". Bez daljnjih specifikacija pa se lako moze sporiti.
Kod boljih pusaka ces jos i dobiti metu sa tvornickog pucanja.

Postizanje preciznosti ovisi o vise faktora, kao sto svi znamo, garancija povlaci i reklamaciju, i to je prlicno neugodna situacija za proizvodjaca. A sa generalnom tvrnjom, uvijek, se mogu izvuci da na nekom vjestacenju proizvodjac nadje neku idealnu kombinaciju tvornicke municije, i reklamacija pada u vodu.

Kad uzmes pusku sa reputacijom (po meni, bergara ju ima), mozes biti relativno siguran da ces dobiti zadovoljavajucu preciznost. Naravno, kao kod svakog industrijskog proizvoda uvjek ima mogucnost da dobijes neki mucak koji je slucajno prosao kontrolu kvalitete, ali to je vise pitanje lose srece i pegule, nego pravilo.
Turn better into best!

Spinnaker
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by Spinnaker » 22 Oct 2017, 23:05

mnogi strijelci u RH je hvale, a da je nisu vidjeli, a kamoli puknuli iz nje.

Podsjetilo me na frendovu ženu, odlično zna zanat, al u mojoj mašti.......

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Oct 2017, 08:17

Imamo jednu obrnutu temu koju sam ja postavio na forum.
"Koje oruzje danas nije dobro", I na kraju ispalo da niko nije "prijavio" lose oruzje, a na forumu smo u zadnjih par godina i sazvakali novo oruzje sa tvornickim greskama u pojedinacnim i rijetkim slucajevima

Otprilike kao sta po standardu industrije svaki auto danas moze voziti preko 100 km/h, tako i ako ne bas svaka, onda barem preko 90% novih pusaka jednocijevnog tipa moze raditi grupe od jedne minute.

Cijevi se danas rade manje-vise dobro novim alatima, i tvornicka municija je izvrsna sta se tice preciznosti.
Preciznost danas nije kvaliteta koje je proizvodjacu skupa, u vecini slucajeva se svodi na dobru cijev, koja je uplivana, i preciznu izradu lezista. Dodaj na to jos neku debljinu cijevi (na 22mm ili vise)i stvar je prilicno jasna, da ne kazem sigurna oklada

Medjutim, cijena varira na drugim kvalitetama.
Okidac koji se moze stelati ili ne.
Magazin plasticni ili metalni.
Drveni kundak najvise klase, laminat, ili plasticni, ili pak metalni modularni
mehanicki nisani ili bez njih.
Puska opremljena vec sa sinom, ili bez nje (sa lastinim repom ili drugom pripremom za montazu)
Sa rezervnim spremnicima ili bez
Sa koferom za prijenos ili bez
Sa navojem na cijevi za plinsku kocnicu, ili bez tog
Sa plinskom kocnicom (na pr nova tikka a1) ili bez plinske kocnice uopce
itd.
Skini sve dodatne i skuplje opcije, nadjes renomiranog proizvodjaca... i eto neceg za pocetak. Problem je zapravo navlakusa za kasnije, pa se jeftinije puske cesto nadogradjuju, ali onda s vremenom dodjes opet na vislju cijenu.

Sto se same precizosti tice pravo pitanje vise nije da li puska moze postici 1 minutu, vec da li tvornicka puska sa tvornickom municijom moze postici pola minute. Tu ce vec nastati selekcija, lovacki karabini s tanjom cijevi tu vec ne prolaze filter, a za druge, ko zna...?!
Turn better into best!

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 04 Oct 2018, 12:17

Konacno sam imao priliku da vidi bergaru. Kod nas u BiH ovlasteni uvoznik je Obradovic doo iz Capljine. Ono sto tvrde zbog cega je bergara pristupacna cijeni jeste sto se sanduk radi metodom mikro odlivka a cijev metodom busenja a ne hladnog kovanja. Citajuci strane forume, takva metoda izrade cijevi daje preciznije cijevi i benchrest cijevi se rade tom metodom dok je hladno kovanje omasovljeno u drugom svjetskom ratu i skuplje su masine za kovanje...Sad koliko ovdje ima istine, ne znam. Praksa ce pokazati.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Oct 2018, 14:11

Mislim da si sve tocno napisao.
Bergara hmr koju sam ja vidio u praksi, tuce metak u metak na 100m.

za prozvodnju cijevi i preciznost, opet si vjerojatno u pravu.
http://precisionrifleblog.com/2014/01/0 ... le-barrel/

te busene cijevi mogu biti rezane - cut rifle,
ili provucene (ili narezane), button riflng, gdje se nareznica ili gura (push buttoned) ili povlaci (pull buttoned)

Medjutim,
vidio sam ja i kovane cijevi koje tuku metak u metak, i na pr. tikka, sako, itd... i ne vidim tu razliku u preciznosti.
Govorim iz prve ruke, jer imamo bergaru u klubu.
Ali da je Bergarta precizna - jest. J

Mislim da u serijskoj varijanti, osim nacina izrade zlijeba jako puno ovisi o dimenzijama i tolerancijama lezista i head space, pa za serijsku pusku (koja mora jesti svu tvornicku municiju) , njena preciznost zaista je relativno slicna - koparabilnim puskama durgih kvalitetnih proizvodjaca s kovanom cijevi.

I ne treba tu ocekivati nesto jako puno bolje, niti losije - ponavljam u serijskim varijantama, pa zato mislim da to nije revolcuionarno, osim sta je odlican odnos cijene i ocekivane preciznosti.

Medjutim, bergara ima i jednu ogranicenu seriju customized rifle, sa vjerojatno suzenim tolerancijama, i to bi se tek trebalo vidjeti kako to stoji s preciznoscu (samo je oko 5-6 puta skuplja od serijske).
Turn better into best!

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 05 Oct 2018, 21:18

Jolly, evo sta dalje kaze, sto moze biti odgovor preciznosti "Pomenuti proizvodjač proizvodi danas honovane cevi, tehnikom batonovanja, u toleranciji bilo kog kalibra od 0.002 mm /dve hiljadite/ a sve u preko 40 raznih kalibara. Da podsetimo, svi kalibri imaju u dijametru kao preciznu kotu 0.01 mm ili jednu stotu koja se mora ispoštovati. Španci to rade u dve hiljadite. Nije na odmet reći da Bergara ima svoju podružnicu u Americi ali i da ima svoj takmičarski tim u dalekometnom streljaštvu".

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Oct 2018, 06:30

Ono sto htjedoh reci jest da serijska bergara, je unutar preciznosti puske kovane cijevi, bolje kvaltiete.
recimo nisam vidio iz prve ruke razliku u prezicnosti izmedju bergare i tikke, u ruci istog strijelca. (tj. mene... :mrgreen: )

E, sad, kad proizodjac ili (sponzorirani) novinar naglasava pozitivne stvari, treba uvijek gledati i ceprkati u ono sto nije naglaseno.
Prije par godina smo raspravljali o vrstama cjevi (vidi malo po forumu), i postoji ozbiljna tvrdnja da busene cijevi imaju kraci rok trajanja, odnosno manji broj ispaljenja od kovanih, zbog razlicitog formiranja slojeva materijala u cijevi, koji se navodno u busenim cjevima brze trosi.
Znaci, u opcijama kad se koriste za natjecanja, mozda se pokazu kratkotrajnije. (za lov - posve sporedno)
Nisu jos uvijek toliko dugo kod nas na trzistu, da bi smo to potvrdili.

Takodjer, nije svaka bergara - bergara!

E, sad za americkI dio bergare, koji se spominje u navodima imas nesto drugo:

Podruznica u americi i takmicarski team koji se spominje u navodu, nije to bazirano na serijskoj bergari iz ducana, za maloprodajnu cijenu od 1000 eur.

Bergara BCR 30, 29, 19.. (BCR = Bergara custom rifle)

http://bergarausa.com/bergara_custom_ri ... _bcr29.php

Ono sto je zanimljivo je slijedece:
- Imaju samo 6 komada u proizvodnji na liniji u svakom trenutku.
- kad im se broj narudzbi u kasnjenju isporuke popeo na 3000 narucenih komada, prestali su sa preuzimanjem novih narudzbi
- cijena oko 5000 usd (uspredi takvu cijenu sa serijskom bergarom), za USA gdje se puske prodaju za manje od 1k.
- Garancija na pola minute preciznosti.

(ako se dobro sijecam Sako i Tikka su bile prve puske sa garancijom jedne minute na trzistu, a u ovom slucaju ne sjecam za ni jednu drugu koja iz tvornice izlazi u sa garancijom 1/2 min)

- tako da u zakljucku, mislim da serijska konfekcijska bergara ja sasvim konkurentna uobicajem puskama serijske kvalitete u - natjecanjima, ali nije niti pretjerano bolja.
- vanserijska bergara se probija, sve upucuje da je vrhunska.
- Obje bergare nisu isto. (premda navedeni clanak ne podvlaci razliku izmedju te dvije varijante)
- Vjek trajanja cijevi, moze biti nesto manji. Treba vidjeti.
Turn better into best!

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 06 Oct 2018, 07:24

Sve je tako, svaki proizvodjac oruzja koji ima svoj takmicarski klub takmicarima isporucuje tjunirano oruzje koje se razlikuje od serijskog, a marketing odradjuje svoje...Ono sto mene privlaci jeste da se u BiH za potrebe lova moze naci bergara sposter sa meh nisanima koji se mogu lako skinuti, u razlicitim kalibrima za 750€. Trenutno sto se moze uzeti za te pare jeste zastava, ili mosberg karabin. Ceskih karabina odavno nema na stanju. I mislim da za taj novac ne treba traziti bolje. Ako budes u prilici pogledaj na yt kanal DumDum momka iz srbije koji radi recenzije oruzja i imaju tri bergare, pa podjeli utiske.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 06 Oct 2018, 09:29

Da, mislim da je u svim namjenama i varijantama, ona u ozbiljnoj utrci za best buy pusku.
Turn better into best!

Post Reply