Bergara B14 BMP

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Re: Bergara B14 BMP

Post by shakal_pb » 23 Oct 2018, 14:25

Jolly posto nabavna dozvola istice lagano, a u BiH trenutno jako los izbor karabina nekog nizeg i srednjeg cjebovnog ranga, izgleda da cu morati izabrati izmedju sabatti rover i bergara b14? Kakvo je tvoje misljenje u pogledu ta dva karabina? Oba su tu negdje oko 850€. U ozbiljnoj igri je i ceski karabin ali ga nema nigdje.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 18 times

Post by jolly » 23 Oct 2018, 17:32

Pitanje za lov ili streljastvo?

Ako je za lov, mislim da govorimo o istom nivou kvalitete.
Znaci pogledaj sitne detalje koji kasnije mogu biti bitni, a tebi odgovoraju
i nisani, spremnik, okidanje, kocnica, i opca ergonomija kako ti to lezi.

A za streljastvo...
Hmmm...
Jedna ima provucenu cijev (bergara), klasicni zlijeb, druga (sabatti) ima kovanu, ali je tip zlijeba multiradial rifling.
Al da sad ne bunim, ovo zanemarimo za trenutak.

Kod izbora izmedju te dvije isao bih ja na sabattija, iz razloga sta ima izuzetnoooo debeeelu cijev.
Koja po meni bolje trpi zagrijavanje kod pucanja vise htaca u match-u.

Negdje sam citao, mulitradial rifling da ima navodno i manje trenje, pa onda i vecu brzinu.
Sta sam izmjerio, sabati je za metak istog proizvodjaca imao brze zrno, ali ne mogu tvrditi 100% da ta teorija stima jer su bile dvije serije istog proizvodjaca iza dva lota pa tu moze biti razlika.

Ipak, za match, uzeo bih sabatti - od te dvije. (zbog debljine cijevi)

Za lov - ja mislim da su odlucujuci faktor sitna ergonomska rjesenja koja cine cjelinu, pa uzmi obje u ducanu u ruku.
I provjeri sve sitnice kako tebi odgovaraju, postavljanje kundaka, rotacija zatvaraca, okidanje, kocnica, itd

Sabati rover ima mehanicke nisane, meni je to bitna stavka za lovacki karabin, za bergaru nisam siguran.

U biti kad je ulovis u ruku jednu i drugu, u 2 minute sve ti je jasno. Za lov uzmi ono sta ti lezi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 24 Oct 2018, 07:22

Hvala na odgovoru. Kupujem pusku za lov. Sada malo gledam, sabatti ima veliki izbor sportskih pusaka za lr.i to sa strasnim debljinama cijevi, ali to je neka druga prica. Kod nas je to malo komplikovano obici sve i vidjeti, npr sabatti je u Sarajevu a Bergara u Capljini...imam jos par mjeseci odobrenja, ako u medjuvremenu ne stignu cehinje onda ide neka od dvije navedene i da, ima i bergare sa meh nisanima i sa lijepum drvenim kundakom. Opet najvise bi nio za cehinju, jer, gdje god sam pitao niko nema puno iskustva sa sabattijem.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 18 times

Post by jolly » 24 Oct 2018, 08:55

shakal_pb wrote:Sada malo gledam, sabatti ima veliki izbor sportskih pusaka za lr.i to sa strasnim debljinama cijevi,.
Da o njima govorim.

A kad spominjes ceske puske, i za lov, - ja bih njima dao prednost od prethodne dvije.
Pogotovu staroj CZ 550.
Ona se ne proizvodi vise ali ih ima dosta polovnih na trzistu. nova 557 ne znam kakva je. (ali lijepo izgleda :mrgreen: )
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Darko11
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by Darko11 » 24 Oct 2018, 20:49

shakal_pb wrote:Hvala na odgovoru. Kupujem pusku za lov. Sada malo gledam, sabatti ima veliki izbor sportskih pusaka za lr.i to sa strasnim debljinama cijevi, ali to je neka druga prica. Kod nas je to malo komplikovano obici sve i vidjeti, npr sabatti je u Sarajevu a Bergara u Capljini...imam jos par mjeseci odobrenja, ako u medjuvremenu ne stignu cehinje onda ide neka od dvije navedene i da, ima i bergare sa meh nisanima i sa lijepum drvenim kundakom. Opet najvise bi nio za cehinju, jer, gdje god sam pitao niko nema puno iskustva sa sabattijem.

Ceske puske imas u Kiwi Sport u Ljubuskom.

shakal_pb
Razvodnik
Razvodnik

Post by shakal_pb » 27 Oct 2018, 07:25

Darko imate li neki kontakt i znate li sigurno da ih sada ima na stanju? Vecina radnji sa oruzjem drzi cehinje ali ih trenutno nema osim u Srebreniku jedna sa plasticnim kundakom.

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 28 Oct 2018, 12:44

Evo njiove stranice.Uvijek kad dodjem vidim neki ceski karabin na stanju,oni su zastupnici ceske zbrojevke i ceske municije.

https://kiwi-sport.com/index.php/pirotehnika/

Darko11
Natporučnik
Natporučnik

Post by Darko11 » 03 Dec 2018, 05:35

Danas cuh za Bergare da su precizne ,ali da je kvalitet za ku.
Covjek je kupio,vrlo brzo odpao nisan u lovu,mehanizam za okidanje plasticni ili neka slitina kao na ovim Turskim i Spanskim zracnim puskama.Neznam jeli istina, ali ako je tako bjez te od toga.

Post Reply