Čišćenje cijevi

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Re: Čišćenje cijevi

Post by johnnyboyy1711 » 08 Feb 2020, 23:14

Trapavi wrote:Pardon zaboravio sam napisat no Asol S je namjenski proizveden za otapanje ostataka barutnih produkata i istiskivanje vode iz mikro pora u oružju , znači konstruiran je za čišćenje a ne da je to kao neka usputna namjena.
Gdje se može nabavit? Zbilja bih htio probat Asol S i Asol U.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 08 Feb 2020, 23:18

Opet samo da kažem no za podmazivanje imam više iskustva jer Asol U koristim duže vremena . On je namjenjen za podmazivanje i provjereno je dobar da sad ne obrazlažem jer bi dugo trajalo . No svako motorno ulje pa još moderna sintetička su sigurno ok , dvotaktoli da ne govorim. Asol U se garantira zaštita u zatvorenom prostoru od 12 mjeseci poslije podmazivanja i to i bude tako provjereno.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 08 Feb 2020, 23:25

Nabava kod mene išla ovako Poljostroj tel 01-3328841 . Cijena oko 90 kn za 1 litru Asola S i 1 litru Asola U . Naravno na licu mjesta a ja sam još platio poštarinu jer sam iz Rijeke.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 08 Feb 2020, 23:30

Ne bih htio ići previše off-topic, ali zna li netko koji je INA-in ekvivalent ZUON-u o kojem sam čitao, da je to bila jugo verzija "kozmolina" kojim se na dosta dugo konzervira oružje? To je onaj miris koji imaju skladišta i konzervirano oružje, ima boju kao Coca Cola, onako je malo tamno smeđe i onda više narančasto pri višim temperaturama.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 08 Feb 2020, 23:33

Ja bih ipak rekao da su sredstva za oružje najbolja za oružje.
Motorna ulja sadrže i neke komponente koje za oružje nisu idealne,kao kiseline ,deterdžente i dr.

Ne zaboravimo da motorna vozila imaju filtere koji odvajaju i te nusprodukte i na taj način produljuju vijek ulja.
Isto tako vrste metala su različite,pa i zbog toga i zbog različitosti pojava kod eksploatacije traže i drugačija sredstva.
Najbolji dokaz tomu su i brojna i različita motorna ulja, i činjenica da nemože svako ulje u svaki motor,a kamoli u oružje.
Privremeno možda da,povremeno možda da,u kombinaciji sa uljima za oružje da.
Ali svatko će procijeniti i donijeti odluku,a ja poslušati struku.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 08 Feb 2020, 23:39

johnnyboyy1711 wrote:Ne bih htio ići previše off-topic, ali zna li netko koji je INA-in ekvivalent ZUON-u o kojem sam čitao, da je to bila jugo verzija "kozmolina" kojim se na dosta dugo konzervira oružje? To je onaj miris koji imaju skladišta i konzervirano oružje, ima boju kao Coca Cola, onako je malo tamno smeđe i onda više narančasto pri višim temperaturama.
Alternativa ZUON ti je Asol U.
ZUON ti znači-zaštitno ulje opće namjene.
Nekakva alternativa DRNČu bi bila Asol S,s time da navodno asol S sada i štiti ,što drnč prije nije.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 08 Feb 2020, 23:41

U svijetu oružja postoje većinu vremena dvije strane. Da imam neki skupi komad oružja za par tisuća eura... vjerojatno ne bih stavio motorno ulje u/na njega. Možda i bi, ne znam.

Kao što sam napomenuo, imam oružje koje nema nikakve specijalne kvalitete što se tiče velike preciznosti izrade, neke sentimentalne ili druge vrijednosti. Vojno-policijski pištolj i poluautomatske puške.

Važno je ići nekom svojom logikom, pročitati malo, pogledati koji video, saslušati i na kraju donijeti svoj zaključak. Bitno je da ono čime se oružje održava nema neka agresivna svojstva. Vjerojatno kada bih koristio korišteno motorno ulje, ne bi bilo baš dobro. Ali ovako, mislim da je ok. Pročitao sam tehničke podatke (bar za ovo svoje), nema ništa što bi bilo značajno loše.

Uostalom, vidjet ću kako će mi to funkcionirati. Ako primjetim da neće, prijeći ću na nešto drugo. Ovdje se više vodim po tome što govore vojnici i ostali profesionalci, što ne znači da su oni apsolutno u pravu, ali je za njih funkcioniralo.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 08 Feb 2020, 23:42

Dopuna samo DRNČ znači -deterdžent za čišćenje.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 08 Feb 2020, 23:44

Mirok wrote:
johnnyboyy1711 wrote:Ne bih htio ići previše off-topic, ali zna li netko koji je INA-in ekvivalent ZUON-u o kojem sam čitao, da je to bila jugo verzija "kozmolina" kojim se na dosta dugo konzervira oružje? To je onaj miris koji imaju skladišta i konzervirano oružje, ima boju kao Coca Cola, onako je malo tamno smeđe i onda više narančasto pri višim temperaturama.
Alternativa ZUON ti je Asol U.
ZUON ti znači-zaštitno ulje opće namjene.
Nekakva alternativa DRNČu bi bila Asol S,s time da navodno asol S sada i štiti ,što drnč prije nije.
Da, sjećam se da piše u "Pravilu" da bi poslije DRNČ-a trebalo čim prije zaštiti uljem.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 09 Feb 2020, 00:06

Asol S štiti ali je namjenjen za čišćenje i kratkotrajnu zaštitu, poslije njega dolazi U koji je za dugu zaštitu (12mjeseci u zatvorenom prostoru).

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 09 Feb 2020, 00:16

Evo gledao sam malo trajnost sredstava.
Asol U i S rok trajnosti je tri godine.
Ballistol,rok trajnosti neograničen.
Mislim da i to govori o kvaliteti ?

joc2062
Pozornik
Pozornik

Post by joc2062 » 09 Feb 2020, 00:20

johnnyboyy1711 wrote:
Trapavi wrote:Pardon zaboravio sam napisat no Asol S je namjenski proizveden za otapanje ostataka barutnih produkata i istiskivanje vode iz mikro pora u oružju , znači konstruiran je za čišćenje a ne da je to kao neka usputna namjena.
Gdje se može nabavit? Zbilja bih htio probat Asol S i Asol U.
Diskont INA maziva, Radnička cesta 175. :A25:

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 09 Feb 2020, 00:27

Mene taj iz Radničke telefonom uputio na Poljostroj jer kao oni šalju i manje količine. Tko je i bilo i tako sam i dobio 1litru S i 1 litru U . Cjena je bila sa poštarinom 132 kn u Rijeku . Poštarina pojela 1 litru , no što se može.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 09 Feb 2020, 00:27

Navedena adresa ili Poljostroj ,Svetice(Zagreb)

Ruda
Razvodnik
Razvodnik

Post by Ruda » 09 Feb 2020, 00:35

Nemojmo brkati lončiće, kakve veze imaju s čim se čiste minobacači i topovi. Pod pojmom vojske i čišćenja to se odnosi na kratke i duge cijevi s kojima se mi možemo usporediti. S napomenom da u vojsci kod čišćenja nije problem bojevo streljivo, jer se ispale jako male količine godišnje, jedan vojnik u pješadiji ne ispali godišnje streljiva što neki od nas ispale u jednom odlasku na strelište. Najveći problem je manevarsko streljivo, jer na ustima cijevi kad se našarafi pojačnik trzaja večina gareži i baruta ostaje u pušci. Rekao bih da 1 manevarac uprlja oružje kao 100 bojevih metaka.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 09 Feb 2020, 01:01

Ruda wrote:Nemojmo brkati lončiće, kakve veze imaju s čim se čiste minobacači i topovi. Pod pojmom vojske i čišćenja to se odnosi na kratke i duge cijevi s kojima se mi možemo usporediti. S napomenom da u vojsci kod čišćenja nije problem bojevo streljivo, jer se ispale jako male količine godišnje, jedan vojnik u pješadiji ne ispali godišnje streljiva što neki od nas ispale u jednom odlasku na strelište. Najveći problem je manevarsko streljivo, jer na ustima cijevi kad se našarafi pojačnik trzaja večina gareži i baruta ostaje u pušci. Rekao bih da 1 manevarac uprlja oružje kao 100 bojevih metaka.
Pa kakve veze ima kad ga ionako čiste Asolom , bilo da se radi o manevarskom ili bojevom streljivu. Vojska čisti oružje sa onim što je usvojeno u službenu upotrebu a ne ide kupit brunox ili balistol ili što ja znam što . Bivša (jna) je koristila Drnč i Zuon, a ova sad Asol što jje tu negdje samo jedno od srpske tvornice FAM a ovo je INA . I da na pakovanju Asola stoji da je i za pješačko i artiljerijsko oružje.
Mi smo se trenutno ulovili Asola no svaka zemlja ima u službenoj upotrebi svoj ekvivalent ulja za čišćenje i podmazivanje .

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 09 Feb 2020, 01:07

Mirok wrote:Navedena adresa ili Poljostroj ,Svetice(Zagreb)
Rekao sam već da sam naručio u poljostroju na gore navedenom telefonu i platio pouzećem poštaru odnosno dostavljaču kojim šalju pošiljke.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 09 Feb 2020, 01:16

Trapavi wrote:
Mirok wrote:Navedena adresa ili Poljostroj ,Svetice(Zagreb)
Rekao sam već da sam naručio u poljostroju na gore navedenom telefonu i platio pouzećem poštaru odnosno dostavljaču kojim šalju pošiljke.
Nisi primijetio da smo u isti trenutak stavili post?

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 09 Feb 2020, 01:34

Nisam primjetio a kao što vidiš ja i informatička pismenost 2 suprotna pojma . No nebitno bitno je da sam dobio onako kako sam i rekao na temelju narudžbe telefonom . E kao što vidiš ta me dostava koštala jednu litru ali ko ga hebe.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 09 Feb 2020, 01:36

Čudi me da u Rijeci nemožeš nabaviti,pa u Rijeci je rafinerija INE ?

Post Reply