Lovački pištolj ???

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: Lovački pištolj ???

Post by dejandlesk » 13 Feb 2020, 16:42

Apsurdnog li zakona!
Neke vrste divljači, odnosno predatore, dopušteno je odstrijeliti kalibrom 22lr. Ako se može odstrijeliti, ne vidim razlog zašto se ne bi moglo dostrijeliti. Primjerice odstrel bređe vrane, nije dopušten, jer se divljač ne odstreljuje kad je visoko bređa ili vodi mladunčad. Sve jasno i logično, a ovo s kalibrima......
Pozdrav svima!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 13 Feb 2020, 18:49

Harry Selby, poznati africki lovac, za svrhu samilosnog nosio je colt woodsman, 22lr.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 13 Feb 2020, 19:18

Ja više ne nosim ništa za samilosni hitac, smatram to nepotrebnim . Doduše dobro da to zakon dopušta pa ko voli neka nosi.
Teško mi je nositi najmanje kilo željeza a i smeta , kad hodaš uzbrdo po planini i vereš se po kamenjaru svaki da kažem dekagram osjetiš.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 13 Feb 2020, 23:28

jolly wrote:Harry Selby, poznati africki lovac, za svrhu samilosnog nosio je colt woodsman, 22lr.
I po mome mišljenju dovoljno i za samilosni hitac.
Isto tako 22 lr je ubojitiji nego se obično misli.
Dodatno i iz razloga što moderna brza municija razvija do 280 J.
Ali pojam lovačkog kratkog oružja je kod nas zakonom tako određen.
Ako malo proguglate vidjeti ćete da se u svijetu jakim revolverima i pištoljima lovi odn odstreljuje.

SSG
Razvodnik
Razvodnik

Post by SSG » 14 Feb 2020, 12:37

Tema je lovački pištolj.Mi smo u RH a ne USA, Kanada ili ostale zemlje....
Trebamo se držati slova zakona koji vrijede kod nas u duhu pozitivnih propisa.Nitko ne spori da se veliko kalibarskim revolverima i/ili pištoljima ne lovi divljač ali kod nas u RH TO NIJE DOPUŠTENO!!
Kod nas u duhu trenutnog važećeg zakona odnosno pripadajućeg pravilnika je minimum dopušteni kalibar 7,62 i 300J.Ovaj forum čitaju i mlađi kolege i molim starije i iskusnije da ne pišu nebuloze. To što neki rade u policiji i ne poznaju Zakon pa daju ljudima svašta da nose na lovački nije garancija da u nekoj drugoj županiji ne možete imati zbog neznanja dotičnog referenta probleme pa čak i ostati bez oružja.Nepoznavanje zakona vas dečki ne oslobađa krivnje!Možete se poslije vadit na to da je sve legalno ali niste ni svjesni kaj znači kad ostanete bez cijevki!Pamet u glavu, dobro namjeran savjet!!
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 16 Feb 2020, 17:49

Recimo ovako:Kanada nismo nažalost!
Nisam primijetio da je bilo tko pozivao na nepridržavanje zakona.
Znamo i da Zakon kaže:kalibar najmanje 7,62 i snaga najmanje 300J.Naglasak na ii,a ne ili !
Komentirajući ubojitost kalibara,odnosi se iskustvo i praksu,a nikako na pozivanje na nepridržavanje zakona!
Nevidim zašto se nekome uzima za zlo što izražava svoje mišljenje.
Evo ,pozivam da svatko provjeri koja se udarna moć(J) uzima kao dovoljna da ubije čovijeka?
Iznenaditi ćete se sa time što kaže znanost(namjerno sada ne iznosim taj podatak).
I onda se sa pravom postavlja pitanje:ako je to dovoljno da usmrti čovijeka,kako nije dovoljno da dosmrti smrtno ranjenu životinju?
Po mome mišljenju time je sve rečeno.
A što se tiče što je kome i kako registrirano,netreba ljude plašiti oduzimanjem orużja.
Time što ga uredno prijaviš-registriraš, ti si svoje obavio i nemaš dalje odgovornosti.
Odgovornost može biti samo na službenicima koji su nešto možda krivo odradili.
Svakako da ljude pozivam da nabavljaju traženo što je sigurno u okviru Zakona,čisto da nebi bilo kada imali bilo kakvih problema!

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 17 Feb 2020, 00:38

Mislim da sam negdje pročitao, čuo.... ne znam odakle mi informacija da se u vojnoj terminologiji spominje energija od 80 J kao dovoljna za "izbacivanje vojnika iz stroja".
Je li podatak istinit, stvarno ne znam, no ako računam po formuli E=mxV2/2, udarac šakom nema ni približno toliku energiju, a ako sjedne na dobro mjesto, izbacit će iz stroja dobar dio ljudske populacije.
Velki pozdrav svima!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 17 Feb 2020, 00:44

Evo,točan podatak.
80 J uzima se kao dovoljno da ubije čovijeka.
Razumijemo li se sada o čemu govorimo?

Iggy
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Iggy » 19 Feb 2020, 13:43

Šta je tu je, ali 7.62 TT i 9mm Makarov za lov mogu, 9mm kratki (380) i svi niži ne mogu.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 19 Feb 2020, 13:55

Iggy wrote:Šta je tu je, ali 7.62 TT i 9mm Makarov za lov mogu, 9mm kratki (380) i svi niži ne mogu.
Točno,9mm Makarov može,za TT se i prije znalo.

Post Reply