Promjena cijevi - nemoguća misija?
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Promjena cijevi - nemoguća misija?
Imam PAP M59/66, izvana očuvana kao da je iz tvornice, prošli i prvi vlasnik nije baš mario za cijev, čini se da se je pucalo vojno streljivo i čistilo WD-om. Grupe su tako-tako, ali nisu mi za sportsko streljaštvo (gađanje na 100 metara). Odmah da se ogradim, ne zanima me kupnja nove, ova mi je bila prva koju sam kupio, a izvana je zbilja ljepotica, nema niti ogrebotine po unutrašnjosti (osim cijevi), a a što se tiče ruskog SKS-a kojeg je trenutno i moguće kupit za male pare - ne, nisam ga mogao registrirat (nakon 4 mjeseca vještačenja u Zagrebu) jer su se Rusi sjetili skinut dolje originalni finiš, prefarbat ga nekom običnom bojom koja se dolje skida običnim otapalima za čišćenje cijevi, uključujući i oznake te serijski broj. Neke su ljudima prošle, nekima ne. Jugoslavenske nove ne možeš kupit u RH. Dakle sve te druge opcije me ne zanimaju.
Zadnja 3 mjeseca pokušavam naći puškara koji bi mogao izvesti taj, čini se, nemoguć zahvat - izmjenu cijevi na PAP-u. Usprkos tome što vidim da su ljudi to očito radili (mijenjali cijevi na PAP), dobivam samo odgovore: ne, ne ide, ne može itd. Pretpostavljam da je vjerojatno malo stvar i u tome što nisam lovac i nemam karabin za 30 000 kn ili su došla neka druga vremena. Ako itko poznaje nekoga da to može napraviti u nekom normalnom roku, neka ovdje napiše. Rado bih je i dao CIP-irati, tako da sve bude po ps-u.
Zadnja 3 mjeseca pokušavam naći puškara koji bi mogao izvesti taj, čini se, nemoguć zahvat - izmjenu cijevi na PAP-u. Usprkos tome što vidim da su ljudi to očito radili (mijenjali cijevi na PAP), dobivam samo odgovore: ne, ne ide, ne može itd. Pretpostavljam da je vjerojatno malo stvar i u tome što nisam lovac i nemam karabin za 30 000 kn ili su došla neka druga vremena. Ako itko poznaje nekoga da to može napraviti u nekom normalnom roku, neka ovdje napiše. Rado bih je i dao CIP-irati, tako da sve bude po ps-u.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Re: Promjena cijevi - nemoguća misija?
Mislim da misija nije uopce nemoguca nego jednostavno kvalitetni puskari imaju puno posla i izbjegavaju ovaj koji je tebi potreban, budimo iskreni ima dosta posla a imajuci u vidu vrijednost puske na trzistu tesko da se taj posao moze realno naplatiti.
Zasto ne kontaktiras direktno CZ u Srbiji ?
A sto se tice CIP-a nisam siguran da je bilo sto o oruzja iz EX YU imalo CIP?
Malo me zbunjuje prica da je serijski broj "farban" Do nedavno je to bilo mehanicki utisnuto a danas ima sve vise laserske gravure ...???
Malo me zbunjuje prica da je serijski broj "farban" Do nedavno je to bilo mehanicki utisnuto a danas ima sve vise laserske gravure ...???
Nemoguće je Nemoguće
Prije dvdesetak dana pričao sam sa čovjekom koji je minjao cijev na papovki. Pitao sam samo cijenu i reče oko 3500. Kad ga vidim pitati cu ko mu je to radio.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Za civilno oruzje:lex-lutor wrote:
U sklopu tovornice "Zastava" postoji zavod "ZIŽ", zavod za ispitvanje i žigosanje oružja.
Clan je CIP.
Problem je bio kad za vrijeme rata nisu placali clanarinu ili licencu CIP-u, ili tako nesto, ali se i za proizvodnju civilnog oruzja u to doba, i dalje radilo po istom standardu.
Mislim da su za oruzje za izvoz slali negdje na tormentaciju, i zigosanje. Ali tog ni ne vjerujem da je puno u cirkulaciji u doba embarga, itd. Sta se sigurnosti tice, oni su radili po svim CIP poceduraka kontinuirano, sa ili bez licence CIP-a
Vojno oruzje je posebna prica. Ne znam kako ce se to gledati kroz prizmu registracije u civilnoj evidenciji. U vecini ili u svim slucajevima nema zig tormentacije, ali bi trebalo da ima zig vojne kontrole, da je unutar standarda kvalitet. Zig je "BK" cirilicno, ili "VK" latinicno.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ako gledamo zdravo logicki ne bi trebalo biti problema, jer ako je nesto ispalilo par tisuca metaka bez problema sve je receno...no birokracija obicno nema veze sa logikom !jolly wrote:....Vojno oruzje je posebna prica. Ne znam kako ce se to gledati kroz prizmu registracije u civilnoj evidenciji. U vecini ili u svim slucajevima nema zig tormentacije, ali bi trebalo da ima zig vojne kontrole, da je unutar standarda kvalitet. Zig je "BK" cirilicno, ili "VK" latinicno.
Nemoguće je Nemoguće
Ajde pa javi. I mene interesira!damirdj75 wrote:Prije dvdesetak dana pričao sam sa čovjekom koji je minjao cijev na papovki. Pitao sam samo cijenu i reče oko 3500. Kad ga vidim pitati cu ko mu je to radio.
BUM BUM...
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

O tome i govorim. To je kao da dođeš automehaničaru sa nekim starim golfom i onda ti ne da odgodi nego uopće ne želi odradit posao jer je auto stariji i ne može se usporedit s nekim novim.lex-lutor wrote:Mislim da misija nije uopce nemoguca nego jednostavno kvalitetni puskari imaju puno posla i izbjegavaju ovaj koji je tebi potreban, budimo iskreni ima dosta posla a imajuci u vidu vrijednost puske na trzistu tesko da se taj posao moze realno naplatiti.
Policija inače prca i u igri je više lobija danas jer se s novim zakonom počelo prodavat "vojno" oružje tipa AK47 i AR15 u poluautomatskom režimu naravno, sa 10 metaka. Oni su meni naveli 20 stvari u rjesenju, razno raznih obzervacija za ruski SKS i na kraju napisali da ne ide, makar niti jedna tocka ne daje naznake da je upravo to razlog zašto ne mogu registrirat, a ljudima iz trgovine samo upitnici nad glavom. AK-47 tj AKM koji sam kupio u Sloveniji od firme WBP pak sada nakon 2 mjeseca ide natrag u Sloveniju na CIP I ponovo sve isponova.
Ljudi poput mene prolaze torture na policiji i za svaku i najmanju sitnicu koja ne štima ne zele ni pricat o registraciji.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
To ti je kako gdje, ali sa original SKS ne bi trebalo biti problema, kao ni sa YU PAP, ako je sve u original stanju! Mijenjati cijev je moguće, ali neisplativo skroz. Nađe se još papovki u super stanju za 1000 kuna. Najbolje bi bilo iz Zastave nekako nabaviti cijev i samo ugraditi, bez puno kompliciranja. Inače, papovka i sa lošijom cijevi često dobro nosi tako da probaš malo je očistiti i promijeniti streljivo pa vidi.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Kao što rekoh, u biti još nisam niti dobio pravi razlog, usprkos tome što sam dobio riješenje, zašto ne mogu registrirati SKS. Moram čekati sad malo da mi jave iz dućana što dalje. U policiji su se uhvatili kao pijan plota tih laserskih gravura koje su navodno ugravirane na premalu dubinu, makar oznake kao takve ne bi smjele imati nikakve veze osim serijskog broja, koji je ionako mehanički ugraviran na dubinu u sam prijamnik - receiver. Yugo PAP ima recimo ionako samo serijski broj i ništa drugo.Iggy wrote:To ti je kako gdje, ali sa original SKS ne bi trebalo biti problema, kao ni sa YU PAP, ako je sve u original stanju! Mijenjati cijev je moguće, ali neisplativo skroz. Nađe se još papovki u super stanju za 1000 kuna. Najbolje bi bilo iz Zastave nekako nabaviti cijev i samo ugraditi, bez puno kompliciranja. Inače, papovka i sa lošijom cijevi često dobro nosi tako da probaš malo je očistiti i promijeniti streljivo pa vidi.
Yugo PAP je prošla temeljito čišćenje više puta, skidao sam i bakar za kojeg prethodni vlasnik isto nije baš mario. Streljivo sam isprobao M67 jugoslavenski koji je meni bio jako neprecizan, Norinco kineski iz pedesetih koji je bio dosta OK, i S&B koji je dao najbolje rezultate.
Vjerojatno ću i napraviti tako, kontaktirat ću direktno Zastavu i vidjet što se može preko njih. Možda bi se moglo sredit da mi ju preko nekog dućana u RH dostave, pa ju ja od njih preko nabavne kupim i nekog probam očajnički zamolit da mi je ugradi u pušku.
Ne bi trebalo biti problema kod promjene, čak da je puškar nabavi i zamijeni jer ti ne bi trebala nabavna onda.
Koliko ja znam više niko od ovlaštenih (registriranih ) puškara neće da mjenja cjevi. Razlog je jednostavan , da bi sve bilo legalno nije ni malo financijski isplativo pa se niko toga ni ne pokušava uloviti. Gdje će oružje na tormentaciju? i koliko će to koštat?Iggy wrote:Ne bi trebalo biti problema kod promjene, čak da je puškar nabavi i zamijeni jer ti ne bi trebala nabavna onda.
Za papovku ima divljih cjevi a to je kriminal i ko je god promjeni čini krivično djelo . Imao sam M56 registriranu uredno sa cjevi ko špiglo jer mi je došla u ruke prije negoje neko prašio vojno streljivo sa njom. Bila je registrirana ko lovačko oružje sa blokiranim magazinom i jedva sam je prodao za 1000kn. Kako rekoh valjda sam ja prve metke ispalio sa njom , a kako je to isto oružje registrirat kao sportsko ne znam.
Pardon imao sam M59 koja tvornički nije imala mogućnost ispaljivanja tromblonskih mina. Znači greškom napisano u gornjem postu M 56.
Nikakav kriminal ni prekršaj nije ako ovlašteni puškar ugradi originalnu cijev, zapravo to nitko ne mora ni znati. A nakon toga ti možeš za svaki slučaj odraditi tormentaciju pa si sigurno miran. Iako je to već registrirana puška, i kad ide original cijev u istom kalibru ne bi trebalo biti problema. Na lovačkim M70 je promijenjeno x cijevi, pa nitko za to ne zna ni ti je bilo problema. Osim ako ja radim pregled, onda je zajeb.

-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Već je riješena ova priča. Ima još ljudi koji to rade. U pravu ste doduše... Jako malo je takvih. Čovjek iz Osijeka iz trgovine i servisa Mazur mi je ponudio pristojnu cijenu, s obzirom na trenutni apsolutni nedostatak tih pušaka.. U Sloveniji koga god da sam kontaktirao rekli su da može te je na kraju i jedna puškarska radnja iz Slovenije i prevladala.
Nije to na kraju ispao tako veliki zahvat kako su mi tu majstori pričali.
Puška mi je upisana u Europsku propusnicu, kupim ovdje cijev od Zastave original za 100 eura, ne treba nabavna niti ništa jer je sirova. U Mariboru će mi to napraviti. Skinut staru, stavit gore novu, bušenje rupe za plinove, populacija cijevi tj. dodavanje gore nišanskih blokova, plinskog bloka itd., poštimavanje zazora, bruniranje i tormentacija u blizini Maribora, gdje su mi tormentirali i kalašnjikov.
Unazad par mjeseci sam intenzivno bio u potrazi za papovkama, ruskim i jugoslavenskim. Jednostavno ih n-e-m-a. Ove moje mi je žao, jer je izvana ljepotica, samo joj je cijev malo nagrizla. Zato ću joj dati novu cijev i novi život
Po ljetu kad će bit više para ću se pozabaviti time, već sam kontaktirao puškara gore i rekao mu svoje planove.
Nije to na kraju ispao tako veliki zahvat kako su mi tu majstori pričali.
Puška mi je upisana u Europsku propusnicu, kupim ovdje cijev od Zastave original za 100 eura, ne treba nabavna niti ništa jer je sirova. U Mariboru će mi to napraviti. Skinut staru, stavit gore novu, bušenje rupe za plinove, populacija cijevi tj. dodavanje gore nišanskih blokova, plinskog bloka itd., poštimavanje zazora, bruniranje i tormentacija u blizini Maribora, gdje su mi tormentirali i kalašnjikov.
Unazad par mjeseci sam intenzivno bio u potrazi za papovkama, ruskim i jugoslavenskim. Jednostavno ih n-e-m-a. Ove moje mi je žao, jer je izvana ljepotica, samo joj je cijev malo nagrizla. Zato ću joj dati novu cijev i novi život
Po ljetu kad će bit više para ću se pozabaviti time, već sam kontaktirao puškara gore i rekao mu svoje planove.
A dobro ali ko će stavit žigove na cjev od M70 , neki sam dan zvao Rusana i reče tako da je to neisplatno i ne rade to (zamjenu cjevi). Neće niko primjetiti da je cjev zamjenjena dok ne dođe da je nosiš u mup radi napr zamjene odnosno produženja oružnog lista . E sad dali će se više angažirat da pregleda sve ili samo ofrlje pitanje je , ako posumnja ćao ode ona u Vučetić uz ostale probleme što sljede.Iggy wrote:Nikakav kriminal ni prekršaj nije ako ovlašteni puškar ugradi originalnu cijev, zapravo to nitko ne mora ni znati. A nakon toga ti možeš za svaki slučaj odraditi tormentaciju pa si sigurno miran. Iako je to već registrirana puška, i kad ide original cijev u istom kalibru ne bi trebalo biti problema. Na lovačkim M70 je promijenjeno x cijevi, pa nitko za to ne zna ni ti je bilo problema. Osim ako ja radim pregled, onda je zajeb.![]()
![]()
Ne znam postoje li upće na cijevi M70 ikakvi žigovi, osim oznake kalibra. Ovo kod nas sirovih cijevi šta ima, vidi dobro koji je korak uvijanja i može li to za 7.62x39. jer ako su namijenjene za 308 ili 30-06 onda imaš problem i mogućnost da ti ne nosi dobro. Tj da budeš prisiljen puniti streljivo težim zrnima u 308 kalibru.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Kad zbrojim svoje troškove i ono što mi je rečeno od strane puškara ispada 450-500 eura. S tim da to uključuje i bruniranje, znači praktički će mi puška biti kao iz tvornice. Kod moje je specifično što zbilja nije vidjela puno metaka, kao što sam rekao, nema uopće tragove korištenja, samo cijev...
Iggy... dobro da ste me sjetili
Morat ću se uputit do dućana da to vidim, proučim i popričam sa nekime upravo oko tih sitnica. Za korak mi do sada nije sinulo...
Zbilja mi se ne daje sad neke velike pare za Lothara... ali malo ću pogledat za nešto između toga i Zastave, možda se nešto nađe što se tiče same cijevi. Po ovom i drugim forumima nisam uspio ništa naći da bi bilo malo objašnjeno što se od Zastavinih cijevi može očekivati. Za LW znam da je top.
Iggy... dobro da ste me sjetili
Zbilja mi se ne daje sad neke velike pare za Lothara... ali malo ću pogledat za nešto između toga i Zastave, možda se nešto nađe što se tiče same cijevi. Po ovom i drugim forumima nisam uspio ništa naći da bi bilo malo objašnjeno što se od Zastavinih cijevi može očekivati. Za LW znam da je top.
- Stari Maček
- Razvodnik

Probaj nazvati PRS - Krešimir Ivekić - vrhunski puškar u Brezovici - ako ti on hoče napraviti - sreča tvoja.
Krešo 099-687-3850.

Krešo 099-687-3850.
Hvali Boga - dodaj streljivo!