Promjena cijevi - nemoguća misija?
Re: Promjena cijevi - nemoguća misija?
Kod civilnih karabina na cjevi žigovi su sa desne strane , a sa ljeve oznaka kalibra. Govorim o Zastavinim karabinima. Logično ako oće kod pregleda to vidi i bedast a kamoli neko kome je to posao . Nekad su oni pogledali samo broj i gotovo, no kako će ko proć sad prilikom pregleda ako cjev nema tormentacijske žigove ko zna .Iggy wrote:Ne znam postoje li upće na cijevi M70 ikakvi žigovi, osim oznake kalibra. Ovo kod nas sirovih cijevi šta ima, vidi dobro koji je korak uvijanja i može li to za 7.62x39. jer ako su namijenjene za 308 ili 30-06 onda imaš problem i mogućnost da ti ne nosi dobro. Tj da budeš prisiljen puniti streljivo težim zrnima u 308 kalibru.
Znači nema stavit cjev od šarca ili M53 i da prođe , možda ako se ima sreće ali rizik je prevelikda bi se to isplatilo. Pa za papovku je znalo bit originalnih neprobušenih cjevi (za posudbu plinova) i nebruniranih ali tog je sve manje i ljudi se neće sa tim zezat.Za vojne cjevi ne znam gdje imaju žigove to treba vidit i dali ih opće imaju .
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Imao sam i par divljih ponuda po nižim cijenama ali ne igram takve igre. Mislim da vojne puške imaju na sebi do najmanjeg dijela utisnuto BK što je vjerojatno Vojna Kontrola. Sad... Da mi je netko stavio nešto tako na divlje i da je došlo do nekih problema s policijom, pitanje je koliko bi oni mogli skužit. Ali opet... Ne bavim se tim stvarima i ne funkcioniram na taj način.
Ne mogu si zamisliti da bi recimo mijenjao cijev i da ne bih napravio CIP test na puški. Cijeli život kao strijelac u rukama držim kontroliranu detonaciju u rukama i htio bih da ostane kontrolirano. Makar je već sa kontrolnicima za provjeru čeonog zazora gotovo sve jasno... CIP je samo potvrda.
Ne mogu si zamisliti da bi recimo mijenjao cijev i da ne bih napravio CIP test na puški. Cijeli život kao strijelac u rukama držim kontroliranu detonaciju u rukama i htio bih da ostane kontrolirano. Makar je već sa kontrolnicima za provjeru čeonog zazora gotovo sve jasno... CIP je samo potvrda.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway
Kužim pa upravo zato ti i jesam napisao u postu da je lako moguće sa tim ući u probleme. Zbog toga neće niko mjenjat cjevi jer nema kod nas gdje tormentirat a nosit pušku u Ferlach bi bilo skuplje nego vrijedi. Eto tako mi rekao Rusanov servis , a sve drugo je nelegalno i ko god tvrdi drugčije lako je moguće da uleti u probleme prilokom pregleda oružja.johnnyboyy1711 wrote:Imao sam i par divljih ponuda po nižim cijenama ali ne igram takve igre. Mislim da vojne puške imaju na sebi do najmanjeg dijela utisnuto BK što je vjerojatno Vojna Kontrola. Sad... Da mi je netko stavio nešto tako na divlje i da je došlo do nekih problema s policijom, pitanje je koliko bi oni mogli skužit. Ali opet... Ne bavim se tim stvarima i ne funkcioniram na taj način.
Idem sa svime odgovornim putem u životu. Ne mogu si zamisliti da bi recimo mijenjao cijev i da ne bih napravio CIP test na puški. Cijeli život kao strijelac u rukama držim kontroliranu detonaciju u rukama i htio bih da ostane kontrolirano. Makar je već sa kontrolnicima za provjeru čeonog zazora gotovo sve jasno... CIP je samo potvrda.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Znam, samo se nadovezujemo.
Inače... čini se da većina ljudi ne zna za ovo... https://elektroplastika.si/merilni.html - mislim da su mi tamo odradili test.
Kalašnjikov mi nije originalno imao CIP test, proces je trajao jedno popodne i drugi dan sam išao po pušku. Besplatno je bilo sve jer je kao bila njihova greška što su mi prodali necipiranu pušku.
Rekli su mi da je cijena kad sam plaćaš... sad se ne sjećam... mislim da 30 ili 50 eura... preko 50 nije bilo sigurno. Znam da sam se iznenadio da u biti nije uopće bilo tako skupo. Živim niti sat vremena vožnje od Maribora, tako da ako to sam vozim ne moram nikome davat za nekakve dnevnice i nemam puno troškova.
Inače... čini se da većina ljudi ne zna za ovo... https://elektroplastika.si/merilni.html - mislim da su mi tamo odradili test.
Kalašnjikov mi nije originalno imao CIP test, proces je trajao jedno popodne i drugi dan sam išao po pušku. Besplatno je bilo sve jer je kao bila njihova greška što su mi prodali necipiranu pušku.
Rekli su mi da je cijena kad sam plaćaš... sad se ne sjećam... mislim da 30 ili 50 eura... preko 50 nije bilo sigurno. Znam da sam se iznenadio da u biti nije uopće bilo tako skupo. Živim niti sat vremena vožnje od Maribora, tako da ako to sam vozim ne moram nikome davat za nekakve dnevnice i nemam puno troškova.
Last edited by johnnyboyy1711 on 25 Feb 2020, 11:56, edited 2 times in total.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Tko god radi nešto takvo, budie oprezni.
U prvome redu zbog sebe,drugih i samoga Zakona.
Ako bilo što nije jasno zatražite odgovor PU i to pismeno.
Najbolje je ispoštovati propise i onda mirno spavaš.
Ja sam zadnja dva produžavanja OL morao svo oružje donijeti na pregled.
Oružje je pogledano,brojevi,neke stvari su gledali povećalom.
Jedino tako si siguran i to je to.
U prvome redu zbog sebe,drugih i samoga Zakona.
Ako bilo što nije jasno zatražite odgovor PU i to pismeno.
Najbolje je ispoštovati propise i onda mirno spavaš.
Ja sam zadnja dva produžavanja OL morao svo oružje donijeti na pregled.
Oružje je pogledano,brojevi,neke stvari su gledali povećalom.
Jedino tako si siguran i to je to.
A po tome vjerovatno Slovenci imaju zavod gdje se mogu tormentirat puške , baš kad uvatim malo više vremena nazvat ću pa pitat dali vrše usluge i pod kojim uvjetima.johnnyboyy1711 wrote:Znam, samo se nadovezujemo.
Dobro ali otvara se tu čitav niz pitanja . Naprimjer dali mora ovlašteni puškar donijeti oružje na tormentaciju, ako ne pretpostavljam da mora izdati potvrdu ili tako nešto o izvršenom poslu. Mada mislim da nikakav individualni donos oružja neće bit moguć. Pa onda kakva prateća dokumentacija i dozvole će trebat jer ipak prelazi se granica sa oružjem. Ima tu toga dosta , neće biti baš ko otić u šoping.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Sve treba prije ispitati,naravno.
Prvo vidjeti sa našima što treba da bi puška išla u Sloveniju.
Onda pitati nijh što treba da bi oni primili pušku( opis radova i tvojih želja).
Prvo vidjeti sa našima što treba da bi puška išla u Sloveniju.
Onda pitati nijh što treba da bi oni primili pušku( opis radova i tvojih želja).
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Da ne ispadne da reklamiram nekog... dućan u kojem sam kupio pušku to nosi na tormentaciju. Ako nekoga zanima, neka me pita na poruke ili kako već.
Jedino što trebate je upisati oružje u europsku oružnu propusnicu. To je sve. Onda vam napišu pozivnicu bi se reklo pro-forme ili nekakav dokument da ipak postoji svrha dolaska, prijavi se na granici i to je sve.
Tu se još treba napomenuti da je to kada je već sve dogovoreno sa sve tri strane... strane koja testira, dućana i vas. I sve se da u jednom danu riješiti. Provjereno.
Jedino što trebate je upisati oružje u europsku oružnu propusnicu. To je sve. Onda vam napišu pozivnicu bi se reklo pro-forme ili nekakav dokument da ipak postoji svrha dolaska, prijavi se na granici i to je sve.
Tu se još treba napomenuti da je to kada je već sve dogovoreno sa sve tri strane... strane koja testira, dućana i vas. I sve se da u jednom danu riješiti. Provjereno.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Da još dodam. Moj slučaj je bio specifičan, pa sam drugi dan išao po pušku. Ta puška nije bila registrirana još, nastali su problemi zbog nedostatka CIP-a na policiji.
Inače su mi rekli da se to riješava za jedno popodne.
Inače su mi rekli da se to riješava za jedno popodne.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

navodno da su se i oni pokvarili... velim, navodno... bila neka prica od pred par godina da "im 1 od 10 cijevi kurcu ne valja"... e sad babska naklapanja, losi puskarski radovi, stvarno nevaljale cijevi ili nesto sedmo...johnnyboyy1711 wrote:Zbilja mi se ne daje sad neke velike pare za Lothara... ali malo ću pogledat za nešto između toga i Zastave, možda se nešto nađe što se tiče same cijevi. Po ovom i drugim forumima nisam uspio ništa naći da bi bilo malo objašnjeno što se od Zastavinih cijevi može očekivati. Za LW znam da je top.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

mene ova tema prilicno zanima, naime prijatelj je kupio karabin (on se zapalio i nije dobro pregledao, pa mu uvaljali) na kojem je vjerojatno mjenjana cijev, nema zigova apsolutno niceg, i uspio ju registrirati, sto smatram vise propustom i popustljivoscu policijskih sluzbenika, ali da ja to krenem sad prepisivati na sebe bojim se da bi u mojoj PP/PU nastali problemi... kako najbezbolnije rijesiti takvu situaciju i izbjeci oduzimanje?
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
Mislim da nikako, ako to službenik u policiji gdje nosiš na pregled prilikom prepisa vidi ode ona vjerovatno u Vučetić . U svakom slučaju nećeš je više vidit.Mike_Torello wrote:mene ova tema prilicno zanima, naime prijatelj je kupio karabin (on se zapalio i nije dobro pregledao, pa mu uvaljali) na kojem je vjerojatno mjenjana cijev, nema zigova apsolutno niceg, i uspio ju registrirati, sto smatram vise propustom i popustljivoscu policijskih sluzbenika, ali da ja to krenem sad prepisivati na sebe bojim se da bi u mojoj PP/PU nastali problemi... kako najbezbolnije rijesiti takvu situaciju i izbjeci oduzimanje?
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Ovo sam čuo ovdje ili na sličnom forumu da je Rusan govorio. Dal je sad to jedan od silnih mitova u svijetu oružja... Dobro pitanje.Mike_Torello wrote:navodno da su se i oni pokvarili... velim, navodno... bila neka prica od pred par godina da "im 1 od 10 cijevi kurcu ne valja"... e sad babska naklapanja, losi puskarski radovi, stvarno nevaljale cijevi ili nesto sedmo...johnnyboyy1711 wrote:Zbilja mi se ne daje sad neke velike pare za Lothara... ali malo ću pogledat za nešto između toga i Zastave, možda se nešto nađe što se tiče same cijevi. Po ovom i drugim forumima nisam uspio ništa naći da bi bilo malo objašnjeno što se od Zastavinih cijevi može očekivati. Za LW znam da je top.
Mislim da ću ići na Zastavu.
Koliko znam da bi se među sirovim cjevima izabrala najbolja trebalo bi imat kalibratore za taj kalibar cjevi i kontrolnike pravoće . Samo me zanima i baš bi volio znat koliko opće puškara to sve ima . Inače ne možeš nikako nego kako ti se posreć.
-
johnnyboyy1711
- Nadnarednik

Ovo je dosta zanimljivo. Nisam uopće razmišljao da bi puškari imali u svojem invertoriju probe i kontrolnike tog spektra.
Mike, puška je kako sam shvatio registrirana na prijatelja!?
Ako je tako, nek izvadi EU oružnu propusnicu, pa mailom dogovorite s Ferlachom datum i vrijeme dolaska kod njih.
Dok se prošetate i pogledate šta ima po dućanima lov. opreme, puška cip-irana. Dobiješ i račun. Cijena ako me pamćenje ne vara manje od 20€. Kad se vratite doma, prijepis i to je to. Naravno, ako su dokumenti (OL) i nova cijev u istom kalibru. Ako te bude zanimalo, javi pa ti pošaljem kontakte.
Svaki ovlašteni puškar vam i u HR može zamijeniti cijev, ako to želi. Samo na tormentaciju ćete morati sami kako je gore napisano. Osim izmjene cijevi, morat će puškar izvršiti i označavanje, kako je propisano zakonom. Danas to obično odnesu kod gravera koji u nekoliko puta laserom upiše na novu cijev neophodne podatke.
Koliko mi je poznato Slovenci nemaju tormentacioni Zavod, već firma koja je navedena u nekom od prethodnih postova koristi uslugu mađara, koji na njihov poziv dođu u SLO i obave tormentaciju.
Imam jednu tako tormentiranu pušku također i već sam negdje na forumu opisao taj slučaj s novom G&E puškom naručenoj direktno iz tvornice u Švicarskoj.
Ako je tako, nek izvadi EU oružnu propusnicu, pa mailom dogovorite s Ferlachom datum i vrijeme dolaska kod njih.
Dok se prošetate i pogledate šta ima po dućanima lov. opreme, puška cip-irana. Dobiješ i račun. Cijena ako me pamćenje ne vara manje od 20€. Kad se vratite doma, prijepis i to je to. Naravno, ako su dokumenti (OL) i nova cijev u istom kalibru. Ako te bude zanimalo, javi pa ti pošaljem kontakte.
Svaki ovlašteni puškar vam i u HR može zamijeniti cijev, ako to želi. Samo na tormentaciju ćete morati sami kako je gore napisano. Osim izmjene cijevi, morat će puškar izvršiti i označavanje, kako je propisano zakonom. Danas to obično odnesu kod gravera koji u nekoliko puta laserom upiše na novu cijev neophodne podatke.
Koliko mi je poznato Slovenci nemaju tormentacioni Zavod, već firma koja je navedena u nekom od prethodnih postova koristi uslugu mađara, koji na njihov poziv dođu u SLO i obave tormentaciju.
Imam jednu tako tormentiranu pušku također i već sam negdje na forumu opisao taj slučaj s novom G&E puškom naručenoj direktno iz tvornice u Švicarskoj.
Imali ili neimali ali bez toga nije moguće znati točan promjer cjevi , (bitno je dali je cjev na donjoj ili gornjoj granici kalibra ). Poželjno jest da je na donjoj mjeri , no to i nije najvažnije jer je još važnije da je prava što je moguće više . A to opet nije moguće znati bez kontrolnika pravoće cjevi . Znači kontrolnik određenog kalibri određene dužine mora nesmetano proći trasu cjevi .johnnyboyy1711 wrote:Ovo je dosta zanimljivo. Nisam uopće razmišljao da bi puškari imali u svojem invertoriju probe i kontrolnike tog spektra.
To se pregledava i klasificira u tvornici i kad se traži najbolja cjev za nekog napr mudonju onda to majstori ljepo izaberu i u daljnjoj obradi srede kako treba . Svaka cjev mora bit u granici ali kako se vrši kontrola očito nešto i promakne .