Set za lovca pocetnika

Lovačke priče, iskustva, doživljaji, lovački psi, fotografije...
tugo
Pozornik
Pozornik

Set za lovca pocetnika

Post by tugo » 16 Aug 2020, 15:05

Pozdrav!
Sto preporučujete da bi lovac pocetnik trebao kupiti?
Oruzje, optika, oprema?

Lovit ću rijetko jer realno nemam vremena.
Srna, svinja, zecovi su skoro izumrli ali opet.

Sto bi bilo kao jeftin set, best buy, nebo je granica...

Sent from my SM-G965F using Tapatalk

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: Set za lovca pocetnika

Post by jolly » 16 Aug 2020, 18:04

Uzmi deset lovaca na hrpu, i ni jedan nece imati istu opremu.
Drugo, nisi rekao budget.

ALi po meni, moj osobni izbor bi bio, naravno da se drugi iskusni ne moraju u svakoj tocki slagati samnom:

- Repetirajuci karabin, u kalibru dovoljne snage za svu divljac u Hrvatskoj. (30-06, 8x57, 7x64, 308 win, su najpopularniji, ali ima jako puno drugih jednako dobrih). Lovacki karabin da ima i mehanicke nisane
(magnum kalibre stavljam osobno u speicjalizirane kalibre - znaci ne univerzalne -, pa ih ne propuracam za pocetak, ali kasnije kad se razviju afiniteti, svakako. (300 win mag, 7 rem mag, 338 win mag, 8x68, napopularniji kod nas)

- Sacmarica, bokerica. kalibar 12x76 (ali koristi ces municiju 12/70), sa izmjenjivim chokovima, moze sa jednim ili dva okidaca, sa (jako vazno danas) certifickatom da moze korsiti neolovnu sacmu.
(ni polozarama ne fali nista, ovo je samo moj osobni afinitet)

- dvogled, do 8x povecanja, dovoljno

- optika za pusku, izbor je veliki, ali rekao bih all round optika je promjera 50mm.
znaci, nesto u nivou 2.5-10x50, priblizno, sa osvjetljenom tockom. posluzit ce za vecinu lovnih situacija, ceka, pogon, stand, pirsch.

- lovacki noz

- lovacki ruksak

- kabanica

- ostala lovacka roba

- cipele, za po terenu, lovacke

- cizme za gaziti po blatu ili po jutarnjoj rosi

- torba za pusku ili - puske

- remen - redenik za sacmene patrone

- narandzasti, svjetli prsluk

- lovacka jakna

- kapa silterica, ili sesir

- lampa za pojas

- ako bas jako volis oruzje, onda i lovacki pistolj ili revolver (minimalni kalibar je 7.62x25, onda dalje 9x19, 357 mag, bi bila 3 najcesca), uz pistolj i futrola, i torba ili kutija za prenosnje

- pribor za ciscenje oruzja

- razne sitinice, ducani puni svega, visak za pernato, daljinomjeri, vabilce za ovo ili ono, da ne nabrajam sad, kad krenes u lov, skuzit ces ne brini

To bi bio osnovno.Od svega navedenog, najmanje stedjeti na optici za pusku.
Ako se ide u nabavku svega tog, u varijantama polovno, malo bolje kvalitete, novo, malo nize kvalitete, sve skupa, hmm 20 - 25 -30.000 kuna, pocetna investicja?

Tesko mi reci, zaokruzio sam vise po osjecaju, nego po nekom cjeniku.
Ako nemas limita u budgetu, nema ni gornjeg limita koliko se moze potrositi.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Mraz
Razvodnik
Razvodnik

Post by Mraz » 18 Aug 2020, 15:19

Kao što je Jolly rekao/napisao, sve ovisi o buđetu. Možeš uzeti Moru Companion od 100kn a možeš i neki Fallk HK9 ili NL5 od kojih 3000kn. A ima i skupljih. Možeš uzeti Alpina gojzerice tipa Tibet od kojih 700kn, Meindl ili Haix za 2x te cijene u istom rangu, Harkillu za 3x. A ima i skupljih. Dalekozor možeš uzeti Deltu za 1000kn a možeš i Swarovski za 10000kn. A ima i skupljih. Odjeću u Decathlonu ili pak Fjallraven za 5-10x kn u odnosu na Decathlon. A ima i skupljih. Naglavnu lampu možeš uzeti Skilhunt/Sofirn za 250-300kn, Zebralight/Armytek za 600-700kn pa do Češkog Lucifer lights koje su 3000-3500kn. A ima i skupljih.

I tako dalje...

Sa samim popisom bih se u globalu složio sa gornjim postom.

assembler
Pozornik
Pozornik

Post by assembler » 21 Jun 2022, 23:09

Ekipa, molim vas pomoc oko izbora lovackog karabina, da ne otvaram novu temu prikrpati cu se na ovu.
Sto vise gledam, manje znam :mrgreen:

Znam da zelim nesto u 30-06 ili .308 Winchester kalibru i trenutno dostupno kod nasih trgovaca. Plusevi su mehanicki ciljnici (ili rupe za njih - no nije uvjet), manja masa i navoj na cijevi (pretpostavljam da nije problem ovo rijesit naknadno kod puskara, kao i meh. ciljnike).
Bergare su svugdje dostupne, ali iz nekog razloga ja Bergaru bas i ne bih. Jednostavno ne volim spanjolske proizvode.

Za oko su mi najvise zapele Tikka T3X, Hanel Jaeger 10 (ili jos bolje NXT), Zbrojovka 557/600, Sako S20, ali mogu sve uzeti u obzir sto preporucite (Browning, Mauser, Steyr...)
Maximalna kolicina kuna od kojih sam se spreman oprostiti je cca 20000 bez optike, ali sam siguran da bih bio sretan i zadovoljan s puskom od 10000 kn, pa i manje.

Ako treba dodatnih informacija prije preporuke, samo recite

EDIT: napomena - iskljucivo novo u ducanu jer kao pravi Hrvat kupujem na djemdo :mrgreen:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 22 Jun 2022, 10:06

CZ 600, zaboravi, izbjegavaj ko kugu. Firma je dala safety recall za taj prozivod.
https://www.czub.cz/en/support-recall/

Po meni, moras napraviti check listu sta zelis da puska ima:

Modularna puska. Da, ne?
Rastavis je lako i mjenjas cijevi. Kupis je sa dvije cijevi ili vise. (svaka cijev jedna nabavna dozvola)
Medjutim, te puske kostaju vise od obicnih, i ako ne mislis mjenjati cijevi, platio si funckiju koja ti ne treba.
Visoka cijena nije odraz kvalitete (koja je neupitna), vec dodatne modularne funkcije koja omogucuje izmjenu cijevi.

Zatvarac.
Controll round feed (mauser 98 sustav)
Push feed (prakticki sve ostalo)
Linearni zatvarac, radi samo horizonralnim pokretom, a bravljenje moze biti radialno (blasr r8), ili roatciono svi ostali (Merkel helix, na pr)

Kocnica
Three possition safety, treca pozicija omogucuje otvaranje zatvaraca kad je puska zakocena
2 position safety, fire/safe.
Handspannung - napinje ili relaskira iglu. Najbolje rjesenje, ali samo puske vislje klase.

Ubrzica
Njemacka - sa dva okidaca
Francuska, s jednim okidacem, aktivira se pokretom napred.
Ili je puska naprosto bez ubrzice.

Kuciste
Kuciste moze biti aluminijsko ili celicno. Kod aluminijskog bravljenje se obavlja u cijevi. Da li te smeta aluminij na puski?

Moze biti, zatvoreno odozgo ko tikka ili steyr, pa se mora puniti okvirom, a okvir u lovu moze se izgubiti (svima se desilo bar jednom)
Ili kuciste otvoreno odozgo, pa se moze puniti preko otvorenog zatvaraca, a to je najbrzi nacin prepunjavanja u lovu.
tom slucaju magazin moze biti fixni ili izmjenjivi, izmjenjivi je opet moguce izgubiti.

Magazin
Jednoredni, ili dvordedni, ili rotacioni
Jednoredni su obicno manjeg kapaciteta do 3 , a ako u veceg kapciteta, strse van iz kundaka, (na pr tikka t3x, sauer 202).
Da li ti to vizuelno smeta?

Fixni ili izmjenjivi?

Kundak.
Kompozitni, drveni, od laminata? Biraj

Duzina cijevi, profil cijevi.
Profil cijevi, debljina, malo deblja cijev znaci malo tezu pusku, ali trpi vise hitaca na strelistu. primjer su razne varmint puske. tikka varmint
DUljina cijevi, mora biti 65 cm, za magnum kalibre, dok je za uobicajene zrednje kalibre 56 - 60 cm, najcesce. Nije dobro ici na kracu cijev (po meni) pojacava se bljesak, i trzaj, gubi se nesto brzine zrna.

Priprema za motazu optike.
Nacelno moze biti:
- priprema patenitrana kod proizvodjaca, (na pr. blaser r8), implicira da uzmes i njihovu montazu za optiku
- izbusene rupe da se nosaci ili piccatiny zasarafe, vecina danas to ima. (najjednsotvanije, samo izbuse rupe s navojem za montazu)
- ugradjena sina (ko merkel helix)
- lastin rep, dove tail.
Diskutabilno, najbolja priprema montaze je lastin rep, jer kad se nosaci na to postave, postize se najcvrsca baza za montazu u tvorniciki centriranom zlijebu lastinog repa. (cz 550, cz 557, sako 85, ruger guide gun, itd)

Ovo bi bile osnovne moguce specifikicije detalja za lovacki karabin.
Napravi si check listu sta zelis da ti puska ima. Kakv okidac, kakva kocnica, kakav spremnik, kakvo kuciste????)
Nakon tog trazis pusku.

Moj izbor bi se vrtio na ovim modelima: sako 85, sauer 101, mauser m12, tikka t3, ruger guide gun (ima ga u bojni, sa navojem je) haenel jaeger 10, mozda blaser r8 ili merkel helix, u svijetu modeluarne puske, linarnog zatvaraca

Spomenuo si mauser:
Skrenuo bih paznju na model 98
https://www.mauser.com/en/MAUSER-98/

Pocetna cijena novog m98 je 10.000 eur, to prema tvom budgetu ne dolazi u obzir.

Medjutim razlog takove visoke cijene je opci nedostatak pusaka controlled round feed (izguglaj taj pojam) otkako je zbrojovka prestala proizvoditi model cz 550.
Drugim rijecima, ako uzmes polovnu zbrojovku cz 550, koja se nadje po oglasima u vrlo razumnim cijenama, dobio si pusku mauser 98, koja kao nova kosta 10.000 eur.
Predstavlja controlled round feed zatvarac. (vise se ne proizvodi), napravljena je od drva i zeljeza, sto je danas vrlo neobicno. Nema plastike, nema aluminija. Bili su modeli sa izmjenjivim ili fixnim dvorednim spremnikom.

Push feed pusku, danas radi svaka tvornica. Ima ih u razlicitom cjenovnom rangu. Pa tako imas i mauser m12, ali je push feed, nije CRF.
Razlike ta dva sustava, moras proguglati da sad ne nabrajam.

Ne tvrdim da je jedan bolji od drugog, ali postoje razlike, a neki ljudi preferiraju jedan, ili drugi.

Sako 85, je puska koja ima sve predispozicije, da se izrazim full optional.
3 position safety, metalni spremnik, dvoredni, flush sa kundakom, moze se i skinuti, dove tail priprema, francuska ubrzica..

Zakljucak:
Nabrojao sam ti glavne specifikacije po mogucnostima moderne puske.
Uzmi papir i olovku,
Zapisi po svakoj stavki sta zelis da ima tvoja puska. kakvo okidanje hoces, kundak, itd itd...
Kad si to zapisao, onda iz liste modela, suzi izbor na dve, tri prihvatljive puske. Pogledaj ih u ducanu, i vidi koja ti najbolje lezi.

U best buy varijanti, mislim da su to puske sako 85, ruger guide gun.
U varijanti linearnog zatvaraca, blaser r8, i merkel helix. (ali nije jeftino, obje su modularne)
U varijanti polovne CZ 550.

Ako uzmes polovnu cz 550, za ostatak para kupi jos jednu bokericu, kal 12, tako da imas i sacmaricu pa si kompletan.
Attachments
cz 600 recall.jpg
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Cezar
Razvodnik
Razvodnik

Post by Cezar » 22 Jun 2022, 22:03

https://www.beretta.com/en/brx1/
Beretta BRX 1
cal. 30 06, 308, 300 win mag cijena cca 1540€
napravljena da parira Blaseru ali 50% jeftinija

assembler
Pozornik
Pozornik

Post by assembler » 22 Jun 2022, 22:56

Hvala ljudi,

Vidim prednosti controlled feed mehanizma, no meni osobno nije uvjet (iako je svakako prednost)
Za one koji mozda ne znaju, ovdje je vrhunski objasnjena razlika izmedu controlled feed-a i push feed-a:
https://www.luckygunner.com/lounge/cont ... eed-rifles

Sto se ostalih specifikacija tice:
modularnost - nije uvjet, ali je svakako plus
kocnica - 3 pozicijska
ubrzica - ne
kuciste - preferiram celik, no ako to ujedno znaci da puska ima preko 3.5 kg, moze i aluminij
magazin - izmjenjivi, moze polimer, moze strsati
kundak - preferiram dobru sintetiku, ali moze i drvo/laminat
duzina cijevi - svakako duga cijev (dugacku cijev mozes skratiti, kratku ne mozes produziti)
priprema za montazu optike - mislim da je picatinny najzgodniji

Kod Rugera mi se iskreno ne svidja izgled i kratka cijev, nehrdajuci celik je veliki plus a i cijena je dosta dobra. Jesam dobro skuzio da Ruger Guide Gun ima Mauser CRF tip zatvaraca?
Blaser mi je preskup
Beretta BRX 1 - prvi izbor i mislim da bi to moglo biti to. Samo ju moram prvo malo popipat :mrgreen:
Merkel Helix - ovo mi je uz Sako 85 drugi izbor za sada (ako uopce itko ima Sako na stanju)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 23 Jun 2022, 05:58

Kad se trazi nesto specificno, onda svakako pogledaj Italiju i Sloveniju, i sta se nudi u njihovim trgovinama.
Medjutim, za lovacku pusku, mislim da je izbor kod nas solidan. Naci ces nesto za sebe.
Turn better into best!

zoommode
Razvodnik
Razvodnik

Post by zoommode » 24 Jun 2022, 09:32

Potpisujem asemblera.

zhrvoje
Skupnik
Skupnik

Post by zhrvoje » 24 Jun 2022, 12:33

I Beretta je imala safety recall kao i CZ 600, ja ne bih brzao sa kupovinom, tek su je vratili na trziste...
Ako su modularne puske u igri, svi se mogu sakriti pred Blaserom.

Klikni na link ispod mog posta, mozda nadjes nesto zanimljivo na ovu temu...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jun 2022, 12:51

Remington,hs produkt, cz, neki su od safety recalla koje pamtim.
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 24 Jun 2022, 14:37

zhrvoje wrote: svi se mogu sakriti pred Blaserom.
Blaser r8 zaista ima najingenioznija rjesenja. Moze se sloziti u bilo koju konfiguraciju puske, bio sa modernim kompzitnim thumb hole kundakom, ili klasicnim drvenim kundakom, pistol grip. Sa spremnikom iznad okidaca, skracuje duzinu puske za pedalj, sto takodjer nije zanemarljivo
Osim tog, uobicajeni blaser r8 ima alu kuciste, medjutim za jace kalibre, ili za one koji to zele postoji i kuciste od celika.
Osim tog, ima neuobicajeno visoku preciznost.
Osobno mislim da je preskup, ali zaista blaser r8, ima mnoge kvalitete, i originalna rjesenja.
Turn better into best!

assembler
Pozornik
Pozornik

Post by assembler » 24 Jun 2022, 15:29

Sto se tice recalla Berette, problem je bio s ruckom zatvaraca na prvoj seriji i problem je iskljucivo bio na strani korisnika - ako se prate upute kod prebacivanja puske s ljevorukog na desnoruki mod (i obratno), ne moze se dogoditi:

"Specifically, a user has reversed the charging handle on the bolt without positioning it correctly in its seat as indicated in the user manual. It should be noted that this event did not cause any injury."

Napravili su recall i stvar popravili na novijim serijama BRX-a. U svakom slucaju, ja sam odlucio - to je to. Samo nikako da dodje ta nabavna... (cekam vec 3 tjedna - znam da nije puno ali meni je)

Vjerujem da je Blaser vrh, ali takva mu je i cijena.

Cezar
Razvodnik
Razvodnik

Post by Cezar » 24 Jun 2022, 22:58

Imaš je u FULIBER trgovini u Opicini na stanju u 30-08. Tamo ti izvoznu odrade oni za cca 20€.

assembler
Pozornik
Pozornik

Post by assembler » 24 Jun 2022, 23:21

Cezar :A25:
I hvala sto si mi skrenuo paznju na tu Berettu

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 25 Jun 2022, 14:32

jolly wrote:...Uzmi deset lovaca na hrpu, i ni jedan nece imati istu opremu...
E to je sigurno. Ali svak će predložiti svoje, pa če čovika zbuniti još više :lol:
jolly wrote:...Drugo, nisi rekao budget...
Kako nije rekao? Pa piše: "nebo je granica" :lol:
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

assembler
Pozornik
Pozornik

Post by assembler » 25 Jun 2022, 16:22

Hawk wrote: E to je sigurno. Ali svak će predložiti svoje, pa če čovika zbuniti još više :lol:
Istina, kao sto rekoh, sto vise gledam i vise se informiram, manje znam sto zelim :mrgreen:

Hawk
Satnik
Satnik

Post by Hawk » 26 Jun 2022, 11:38

assembler wrote:
Hawk wrote: E to je sigurno. Ali svak će predložiti svoje, pa če čovika zbuniti još više :lol:
Istina, kao sto rekoh, sto vise gledam i vise se informiram, manje znam sto zelim :mrgreen:
ma to ti je tako, ne sekiraj se. Bitno je da se ne zaletiš, pa posli skužiš da to nije to što si želija.
Da si pita samo jednog, sve bi bilo izgledalo puno jasnije i jednostavnije, a onda posli kad vidiš, saznaš i skužiš i ostalo, popizdiš :lol:
Poslušaj "jolly", bar one prve di stavke, ostalo će doći samo po sebi.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.

Soldier1210
Pozornik
Pozornik

Post by Soldier1210 » 02 Feb 2023, 17:59

Pozdrav svima kupio bi ovaj srednji nosac za M48 pa me zanima da li ce odgovarati za M48, jer ide kao za k98 i vz 24?
Attachments
IMG_20230202_165905.jpg

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Feb 2023, 09:26

Soldier1210 wrote:Pozdrav svima kupio bi ovaj srednji nosac za M48 pa me zanima da li ce odgovarati za M48, jer ide kao za k98 i vz 24?
Posalji upit direktno u trgovinu.
Turn better into best!

Post Reply