VHS-2 poluautomatska puška - kada bi bilo, bi ste li kupili

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: VHS-2 poluautomatska puška - kada bi bilo, bi ste li kup

Post by jolly » 18 Sep 2020, 05:22

Mike_Torello wrote:
jolly wrote:po meni, malopradajna cijena bi mogla biti izmedju 10-14.000 kn.

Ako HSS koji ima najvecu grupu potenicjalnih korisnika ga uvede u tehnicki pravilnik za VK-PAP, postat ce poprilicno popularan, u nekolliko sezona.
I sama disciplina vk pap, ce ozivjeti. (sad je disciplina vk pap, i m48 na izdisaju)
ma bas me zanima koliko ce ovih koji sada pucaju PAP i M48 biti u stanju izbrojiti gore spomenutu cifru, znam jednog koji je kupio spektiv od cca 2000kn "prodao bubreg i nogu" ni dan danas zeni ne smije reci nista o tome... a sad da kupi naovu pusku i za nju određenu kolicinu streljiva za trening i natjecanje... PAP i M48 su zivi zato sto su jos relativno jeftini pristupacni i sto jos svi imaju neke zalihe tog streljiva. Osobno ako cu vec izbrojiti 15kkn za pusku, onda ce to prije biti neka long range repetirka s odgovarajucom optikom.
kamo srece da postane dostupna, to bi me veselilo, vjerojatno bih ju jednom i kupio da financije nisu problem kao i vecini nas.
Cijena je u svemu ogranicavajuci faktor.
Ali ja to gledam, slicno, kao kad smo raspravljali o upisninama u lovacko drustvo: sa visokom upisnonom se principjelno ne slazem, ali cinjenicno veliki broj lovaca upisan u drustva dokazuje da se moze .

Druga stvar, iz primjera streljastva.
Sportska snajperska puska, + oprema, koliko dodje takvo ulaganje? investicija barem 4-5.000 eur, ako se racuna i pokoja sitnica dodatne opreme. i ovo je skromna oprema. nesto malo bolje bit ce i skuplje.
Pa onda vidi u zadnjih 10 godina porast broja natjecanja, i broja natjecatelja u long range disciplinama.

Bez obzira sta je oprema u trenutnom pravilniku za natjecanje VK pap (iVK puska 7.9) jeftina, popularnost discipline je u opadanju, a long range bez obzira sta kosta je u porastu.

kad je krenula javna rasprava o novim disciplinama, bio sam napisao prijedlog izmjena.
izvukao sam podatke biltena zadnjih 5 godina, za pap i m48, i za osijek i msk long range a grafikoni porasta ili pada popularnosti su u privitku.
(ima jos long range natjecanja u HR, ali rezultati porasta odaziva ce biti slicni - jer isti ljudi rotiraju po turnirama u HR)

zato mislim, da skupa cijena opreme, ne zaustavlja porast poluarnosti long range disciplina.
A jeftina cijena opreme za m48 i pap, ne zasutavlja pad popularnosti ovih. Po meni, ni ne moze se nacionalni program nekog natjecanja bazirati na opremi koja se vise ne proizvodi....

Grafikoni porasta/pada popularnosti na osnuvu biltena, su dolje, u zadnjih pet godina. (klasicne disiciplin u opadanju, moderno u porastu, na osnovu tog - pretpostavljam da bi tako bilo i u slucaju da se modernizira pravilnik za Pap i dopusti koristenje MODERNIH pusaka)
Attachments
00 odaziv na drzavno.jpg
00 odaziv na long range.jpg
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Sep 2020, 06:17

Da se nadovezem na prethodno, a vezano za formiranje cijena nove puske.

Ove godine, je bila akcija HSS za nabavku opreme za zaintersirane klubove.
malokalibarsko i zracno oruzje, prema subvencioniranim cijenama. Po meni, dosta pvoljno. i Cijene spustene.

http://www.hrvatski-streljacki.hr/Publi ... px?id=2541

Zato mislim da HSS ovdje moze odigrati kljucnu ulogu.
Nek prvo donesu - Novi liberalniji pravilnik, i nakon tog ponuditi nabavku opreme klubovima po subvencionarinm cijenama.

Naravno, ako nema volje ili sluha za to, nista od svega. Mogu i dalje gurati stari pravilnik za pusku, pa dok traje, a kasnije samo ugasiti tu disciplinu.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 18 Sep 2020, 07:00

ja svako malo cujem od sogora lovca dosli iz zg-a ili sa mora ili neznam ni ja od kud iz hr u goste i nađe se par likova uvjek sa 4000 ili 5000 eura vrijednim puskama. tak da bit ce ljudi koji ce si to moc priustit.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Sep 2020, 07:05

U svakom malo vecem skupnom lovu, vidi se nekoliko dobrih skupih pusaka. Domaci lovci.
Turn better into best!

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 18 Sep 2020, 09:20

Postoji ono što bi mi htjeli (uvođenje puške u pravilnik za natjecanja, popusti, da će je 1000 sportskih strijelaca kupiti) i hrvatska realnost.

Kada otiđem iz gnijezda uskoro i zaposlim se i ako će se proizvoditi civilna varijanta, sigurno ću je kupiti, jer volim military-style oružje više od svega, ali kako je netko rekao, to će se tako i kupovati - većinom za gušt.
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 Sep 2020, 12:24

jolly wrote: Cijena je u svemu ogranicavajuci faktor.
Ali ja to gledam, slicno, kao kad smo raspravljali o upisninama u lovacko drustvo: sa visokom upisnonom se principjelno ne slazem, ali cinjenicno veliki broj lovaca upisan u drustva dokazuje da se moze .
neka drustva su povecala upisnine nakon sto su skupili određeni broj clanova, to ne znaci da su svi clanovi dosli po cijeni trenutne upisnine i nije mjerilo.
Druga stvar, iz primjera streljastva.
Sportska snajperska puska, + oprema, koliko dodje takvo ulaganje? investicija barem 4-5.000 eur, ako se racuna i pokoja sitnica dodatne opreme. i ovo je skromna oprema. nesto malo bolje bit ce i skuplje.
Pa onda vidi u zadnjih 10 godina porast broja natjecanja, i broja natjecatelja u long range disciplinama.
ne bih se slozio sa tolikim ulaganjima, ima ljudi koji pucaju long range sasvim ozbiljno i sa manjim ulaganjima... porast broja natjecanja da, u svakom slucaju, samo sjecam se da je tamo 2012-2014 bilo 70-80 natjecatelja na grobnik sniper cupu... mislim da sad nema ni pola od toga... ovo ostalo u statistici sto si naveo je ugodno iznenađenje.
zato mislim, da skupa cijena opreme, ne zaustavlja porast poluarnosti long range disciplina.
A jeftina cijena opreme za m48 i pap, ne zasutavlja pad popularnosti ovih. Po meni, ni ne moze se nacionalni program nekog natjecanja bazirati na opremi koja se vise ne proizvodi....
nema vise jeftinih M48 i pap, nove se kupiti ne mogu, promjena cijevi je skuplja nego se prebaciti na longrange, jos je jedino streljivo za njih "jeftino" dok se ne potrose zalihe, a znam da su neki vec presli na komercijalno streljivo, mislim da je to glavni razlog... uz to sto long range ide najcesce u "privatnoj" organizaciji pa tu ima i sponzora a na VK M48/PAP bas i nema nekih nagrada koje bi privukle paznju natjecatelja i iz drugih drzava kao sto je slucaj sa LR natjecanjima... tu mozda lezi razlog popularnosti
Grafikoni porasta/pada popularnosti na osnuvu biltena, su dolje, u zadnjih pet godina. (klasicne disiciplin u opadanju, moderno u porastu, na osnovu tog - pretpostavljam da bi tako bilo i u slucaju da se modernizira pravilnik za Pap i dopusti koristenje MODERNIH pusaka)
bilo bi lijepo da si uvrsio i originalni sniper kup na grobniku, rado bih vidio i tu statistiku kao bivsi natjecatelj
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 Sep 2020, 12:26

dundoivica wrote:ja svako malo cujem od sogora lovca dosli iz zg-a ili sa mora ili neznam ni ja od kud iz hr u goste i nađe se par likova uvjek sa 4000 ili 5000 eura vrijednim puskama. tak da bit ce ljudi koji ce si to moc priustit.
kljucno je ovo, par njih ce si moci priustiti... ionako je mali postotak ljudi koji se bavi streljastvom, a jos je manji postotak tog postotka koji si mogu priustiti ovo sto si gore spomenuo.... spadamo na promile vec.
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 Sep 2020, 12:27

johnnyboyy1711 wrote:Kada otiđem iz gnijezda uskoro i zaposlim se i ako će se proizvoditi civilna varijanta, sigurno ću je kupiti, jer volim military-style oružje više od svega, ali kako je netko rekao, to će se tako i kupovati - većinom za gušt.
nadam se samo da ce ti placa moci pokriti odlazak iz gnijezda i istovremeno financirati ovaj hobby :D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Sep 2020, 12:46

Mike_Torello wrote: uz to sto long range ide najcesce u "privatnoj" organizaciji pa tu ima i sponzora a na VK M48/PAP bas i nema nekih nagrada koje bi privukle paznju natjecatelja i iz drugih drzava kao sto je slucaj sa LR natjecanjima... tu mozda lezi razlog popularnosti

nema vise jeftinih M48 i pap, nove se kupiti ne mogu, promjena cijevi je skuplja nego se prebaciti na longrange, jos je jedino streljivo za njih "jeftino" dok se ne potrose zalihe, a znam da su neki vec presli na komercijalno streljivo, mislim da je to glavni razlog... uz to sto long range ide najcesce u "privatnoj" organizaciji pa tu ima i sponzora a na VK M48/PAP bas i nema nekih nagrada koje bi privukle paznju natjecatelja i iz drugih drzava kao sto je slucaj sa LR natjecanjima... tu mozda lezi razlog popularnosti
U mome slucaju, "popularnost" long range ne lezi nekim nagradama. Za one najbolje u tome - to je medalja ili peharcic tu i tamo, i poneka nagrada sponzora - sto nije cesto.
Nasuprot, cijeni opreme, municije, i putovanja, je neisplativo.... vodi racuna da ima ljudi koji se natjecu medjunarodno u long range. Putovanja s vremenom pojedu znatno novaca.
(izracunao sam da me dvodnevni izlet iz Rijeke prosle godine na "Grom" u Osijeku kostalo oko 3500 kn, kotizacija, gorivo, cestarina, nocenje, streljivo, obrok, itd...onda uzmi da ima ljudi koji idu na natjecanja u Balkanskoj ligi, putuje se i dalje.... itd... trosak po putovanju je jos veci)

Ja to radim iz gusta, i volim preciznu pusku... a nazalost ne znam kad sam vidio preciznu papovku ili m48... (ne kazem da to ne postoji, ali to je sve teze naci), pa me jednostavno to ne zanima - da ulazem vrijeme i novac u nesto sto je vec istroseno i izraubano.

Inace, kad sam isao gledati biltene, trebao sam zavrsiti prijedlog u nekom roku, gledati sve biltene svih natjecanja, u zadnjih pet godina, uzelo bi mi dosta vremena.
Turn better into best!

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 18 Sep 2020, 13:16

Mike_Torello wrote:
johnnyboyy1711 wrote:Kada otiđem iz gnijezda uskoro i zaposlim se i ako će se proizvoditi civilna varijanta, sigurno ću je kupiti, jer volim military-style oružje više od svega, ali kako je netko rekao, to će se tako i kupovati - većinom za gušt.
nadam se samo da ce ti placa moci pokriti odlazak iz gnijezda i istovremeno financirati ovaj hobby :D
Ma lagano napišem taj diplomski do kraja pa negdje u konstrukcije/dizajn oružja. Ne bi trebalo bit loše za inženjere strojarstva :mrgreen: Ako završim u HS-u, prva serija poluautomatskih VHS-ica ide forumašima sa dodatnim popustom :D :D :D :D
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Sep 2020, 13:29

johnnyboyy1711 wrote:
Ma lagano napišem taj diplomski do kraja pa negdje u konstrukcije/dizajn oružja. Ne bi trebalo bit loše za inženjere strojarstva :mrgreen: Ako završim u HS-u, prva serija poluautomatskih VHS-ica ide forumašima sa dodatnim popustom :D :D :D :D
I pokreni proizvodnju serije malokalibarke, lovackog karabina i long range puske! (ako hoces moderno, onda bullpup)
Turn better into best!

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 18 Sep 2020, 16:34

jolly wrote:
johnnyboyy1711 wrote:
I pokreni proizvodnju serije malokalibarke, lovackog karabina i long range puske! (ako hoces moderno, onda bullpup)
Johny,ti znaš da sme si mi zagrepčanci navek dobri bili z vami iz V.Trgovišča! :mrgreen:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 Sep 2020, 17:31

jolly wrote:U mome slucaju, "popularnost" long range ne lezi nekim nagradama. Za one najbolje u tome - to je medalja ili peharcic tu i tamo, i poneka nagrada sponzora - sto nije cesto.
ali ne mogu ne primjetiti da su natjecanja s bogatim nagradama posjecena i od strane natjecatelja iz Slovenije, BiH, Mađarske mislim... dok ona bez nagrada spadaju uglavnom na nas domace, a prvo je grobnik bio jedino okupljaliste, a sad ima i Vrbovec i Osijek pa se malo rasteglo :D
Nasuprot, cijeni opreme, municije, i putovanja, je neisplativo.... vodi racuna da ima ljudi koji se natjecu medjunarodno u long range. Putovanja s vremenom pojedu znatno novaca.
naravno da je neisplativo, al' ako recimo osvojis optiku u vrijednosti 3000kn... znas ono lakse je plakati u mercedesu nego na biciklu :D
(izracunao sam da me dvodnevni izlet iz Rijeke prosle godine na "Grom" u Osijeku kostalo oko 3500 kn, kotizacija, gorivo, cestarina, nocenje, streljivo, obrok, itd...onda uzmi da ima ljudi koji idu na natjecanja u Balkanskoj ligi, putuje se i dalje.... itd... trosak po putovanju je jos veci)
poznato mi to... ja kalkuliram i ove po zagrebackoj zupaniji, na Grobniku nazalost nisam bio godinama, a u Osijeku jos nikad :(
Ja to radim iz gusta, i volim preciznu pusku... a nazalost ne znam kad sam vidio preciznu papovku ili m48... (ne kazem da to ne postoji, ali to je sve teze naci), pa me jednostavno to ne zanima - da ulazem vrijeme i novac u nesto sto je vec istroseno i izraubano.
slazem se
Inace, kad sam isao gledati biltene, trebao sam zavrsiti prijedlog u nekom roku, gledati sve biltene svih natjecanja, u zadnjih pet godina, uzelo bi mi dosta vremena.
razumljivo, no opet, cudno mi je da nisi uzeo u obzir bas ono natjecanje koje je ustvari otvorilo LR scenu u hrvatskoj...

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 Sep 2020, 17:33

johnnyboyy1711 wrote:Ma lagano napišem taj diplomski do kraja pa negdje u konstrukcije/dizajn oružja.
nek ti je sa srecom.
Ne bi trebalo bit loše za inženjere strojarstva :mrgreen: Ako završim u HS-u,
prije ces ravrsiti kod Rimca sve mi se cini :D taman je izdvojeni pogon u V.T. :D
prva serija poluautomatskih VHS-ica ide forumašima sa dodatnim popustom :D :D :D :D
kad bi to barem tako islo :D rijeci ti se pozlatile :D

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 18 Sep 2020, 17:47

jolly wrote:(ako hoces moderno, onda bullpup)
na stranu to sto se kod nas proizvodi ali rekao bih da Bullpup vec neko vrijeme nije "moderan"... sad na brzinu iz glave, od jurisnih pusaka vrijednih spomena, VHS, Famas i L85... eh da i SteyrAUG.... jel ima jos sta a da se intenzivnije koristi? Znam da ima jos kojecega na taj princip ali da je bas ono intenzivno u upotrebi?

osobno bih radije gledao neki scenarij na AR/M4 platformi :D

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 18 Sep 2020, 18:09

Ovak bi to moglo izgledat kad bude u prodaji? :A13:

Osjećam leptiriće u trbuhu :oops:

Image

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 18 Sep 2020, 18:17

Nije mi to lijepa puška ako bih bio još više kritičan rekao bih da je ružna i nezgrapna :mrgreen:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times
Been thanked: 2 times

Post by Mirok » 18 Sep 2020, 18:31

damirdj75 wrote:Nije mi to lijepa puška ako bih bio još više kritičan rekao bih da je ružna i nezgrapna :mrgreen:
Ma da,ružna uh !
Ali ako bi bio dobar popust .......,ma ja bi ju kupio zbog Johnyija. ;)

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 18 Sep 2020, 18:33

Bullpup iz korijena mijenja koncepciju puske. Neko prihvaca, neko ne.

Ali mislim da je to vrhunac ergonomije.
(Inace, ja sam tradicionalista, i konzervativac i preferiram klasicno, ali priznajem kvalitete moderne ergonomije)

https://www.youtube.com/watch?v=iCRqY9CEujE
Turn better into best!

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 18 Sep 2020, 18:44

Ono što me zanima od početka je, je li tko radio uopće ikada testove preciznosti a da je javni info? Ne mislim na ovo što vojnici govore za nju, jer sam se naslušao cijeli spektar mišljenja, od super precizne puške do zadnjeg sranja - ovo drugo ne vjerujem pola posto. Mišljenja vojnika su što se tiče bilo čega vrlo raznovrsna.

Znači da su koristili match grade streljivo, da se pucalo u kontroliranim uvjetima na 100 metara te mjerenje preciznosti? Ima li takvo nešto zabilježeno i da je dostupno?

Može li se pretpostaviti da bi preciznost bila negdje u rangu neke kvalitetno napravljene AR-15?

Post Reply