IPSC-OPEN DIVISION
- BojnikPerGall
- Desetnik

-
renato0013
- Razvodnik

Re: IPSC-OPEN DIVISION
ma to je super - al to je daleko skuplje od produkcije
samo je problem po mom misljenju sto kod nas nema ni dovoljno ljudi u produkciji
mislim da ce se sa poboljsanjem standarda i vecim reklamiranjem povecati broj ljudi koji se bave ipsc-om
samo je problem po mom misljenju sto kod nas nema ni dovoljno ljudi u produkciji
mislim da ce se sa poboljsanjem standarda i vecim reklamiranjem povecati broj ljudi koji se bave ipsc-om
- BojnikPerGall
- Desetnik

Naravno da jest skuplje...
Ove su slike samo tu da ljudima i vizualno predoče što je to OPEN division.
Ove su slike samo tu da ljudima i vizualno predoče što je to OPEN division.
Ovo je najjača kategorija IPSC-a iako po meni je prerasla u samu suprotnost praktičnog streljaštva. Gan sa kompenzatorom, optikom i produženim spremnikom nikako ne može biti PRAKTIČAN, ali, kao sportska disciplina - svaka čast. Velika je razlika u načinu rješavanja stage-ova u ovoj i u kategoriji STANDARD, recimo. Ako pogledate klip istog stage-a koji puca open i kada puca standard strijelac, vidljive su poprilične razlike u načinu rješavanja, a open strijelci su daleko brži.
Kod nas - pa problem je i sa production, ali to ne znači da se neće pojaviti dečki koji si to mogu priuštiti i koji će to pucati. U Sloveniji i Srbiji ih već ima dosta da se i te kategorije boduju.
Kod nas - pa problem je i sa production, ali to ne znači da se neće pojaviti dečki koji si to mogu priuštiti i koji će to pucati. U Sloveniji i Srbiji ih već ima dosta da se i te kategorije boduju.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata
- BojnikPerGall
- Desetnik

I u automobilizmu F1 nije praktično uporabljiv ali to ne znači da nije atraktivan za gledanje i sudjelovanje.
OPEN jest čista, punokrvna sportska disciplina, ali to je i PRODUCTION, zar ne?
E sad praktičnost?
Što je danas praktično, dalo bi se raspravljati. Niti Long course u bilo kojoj diviziji gdje moraš ispucati recimo npr.32 metka nije praktičan? Zar ne?
Bitno je da se među strijelcima razvijaju slijedeće stvari:
a) Odgovoran odnos prema oružju
b) Razina tehničke kulture rukovanja vatrenim oružjem
c) Streljačke sposobnosti brzog i preciznog pogađanja (odlični OPEN strijelci su istodobno i odlični strijelci u bilo kojoj drugoj diviziji).
Urbana legenda odnosno pokušaj opravdavanja onih koji se ne bave IPSC-om jest u pravilu upravo to kao IPSC strijelci su su sportski, ne policijski pa ne odveć i praktični... Ali...
Nakon što se dim baruta raziđe kako to da IPSC strijelci i u svim drugim situacijama igraju dominantnu ulogu?!
Gdje god se pojave dominiraju uključujući i Bianchi Cup koji se sastoji i od recimo jednog dijela "NE DIHAJ" pucanja.
P.S. Molim da se sad ovo ne pretvori u objašnjavanja što je to Binachi Cup jer to znam i da se ne cjepidlači po tome...
OPEN jest čista, punokrvna sportska disciplina, ali to je i PRODUCTION, zar ne?
E sad praktičnost?
Što je danas praktično, dalo bi se raspravljati. Niti Long course u bilo kojoj diviziji gdje moraš ispucati recimo npr.32 metka nije praktičan? Zar ne?
Bitno je da se među strijelcima razvijaju slijedeće stvari:
a) Odgovoran odnos prema oružju
b) Razina tehničke kulture rukovanja vatrenim oružjem
c) Streljačke sposobnosti brzog i preciznog pogađanja (odlični OPEN strijelci su istodobno i odlični strijelci u bilo kojoj drugoj diviziji).
Urbana legenda odnosno pokušaj opravdavanja onih koji se ne bave IPSC-om jest u pravilu upravo to kao IPSC strijelci su su sportski, ne policijski pa ne odveć i praktični... Ali...
Nakon što se dim baruta raziđe kako to da IPSC strijelci i u svim drugim situacijama igraju dominantnu ulogu?!
Gdje god se pojave dominiraju uključujući i Bianchi Cup koji se sastoji i od recimo jednog dijela "NE DIHAJ" pucanja.
P.S. Molim da se sad ovo ne pretvori u objašnjavanja što je to Binachi Cup jer to znam i da se ne cjepidlači po tome...
Rekao sam već na nekom postu da je OPEN puno jači od drugih kategorija, tj. da ako se gleda isti stage kada ga puca strijelac production i open klase, vidljiva je drastična razlika u brzini i taktici rješavanja stage-a u korist opena. Mislio sam da gan baš i nije praktičan za nošenje kao modeli iz production klase, ali u svakom slučaju, nadam se da će uskoro i kod nas netko početi pucati open. Da je atrakcija - je. A da je činjenica da IPSC strijelci u pravilu najbolje prolaze u bilo kojoj disciplini (osim ne dihaj), i to je istina, više puta dokazana.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Ako bojnik pooštri kontrolu oružja na tekmama, bit će ih dosta u openu koliko vidim!
- BojnikPerGall
- Desetnik

Što reći biti će i novih hrvatskih šampiona! Lagani pehar u ruke kao državni prvak i piči...
Btw.mi u klubu već imamo OPEN strijelca jest da je oružje PRODUCTION ali neće slušati pa neće... Ode u SLO i pljus u OPEN!

Btw.mi u klubu već imamo OPEN strijelca jest da je oružje PRODUCTION ali neće slušati pa neće... Ode u SLO i pljus u OPEN!
- BojnikPerGall
- Desetnik

Ukratko:toni_u wrote:Koja je razlika izmedu OPEN i PRODUCTION?
PRODUCTION: tvorničko oružje s cijeve ne dužom od 127 mm. Znači "out of the box" pištolji. Zabranjeni pištolji "single action". Ima još razlika no ovo je osnova.
OPEN: kao što kaže i sama riječ oružje koje je u potpunosti prerađeno i opremljeno optoelektorničim ciljnicima, kompenzatorima trzaja, dužim spremnicima (vidi slike ne početku posta) i bla, bla... Također je Power Factor veći od onoga u PRODUCTION.
ovo mi se svidja
, i koliko uopce dođe jedan prosječan pištolj za open diviziju, i jel se moze kupit u Hr takvo što 
HS-9mm
- BojnikPerGall
- Desetnik

U RH još uvijek ne možeš kupiti OPEN pištolj.marko wrote:ovo mi se svidja, i koliko uopce dođe jedan prosječan pištolj za open diviziju, i jel se moze kupit u Hr takvo što
No valja navesti kako se "običan" tvornički pištolj uvijek koristi kao baza za OPEN pištolj. Kod OPENA je zanimljivo to što svaki strijelac pištolj prerađuje i oprema prema svojoj volji i željama. Također napominjem da su optolektronički ciljnici plus nosači za njih jedna od većih osnovnih troškova čitaj novca koji bez ikakve ugradnje moraš odmah platiti.
No tko voli i želi ne pita za cijenu...
smije li se u ipsc diviziji (open, standard...) koristiti streljivo iz "kucne" radinosti?
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka
- BojnikPerGall
- Desetnik

Naravno... pa streljivo "kućne izrade" zaštitni je znak IPSC-a.
U svim divizija preko 95 % strijelaca rabi streljivo kućne izrade...
Samostalna izrada streljiva spada u dio opće kulture IPSC-a!
U svim divizija preko 95 % strijelaca rabi streljivo kućne izrade...
Samostalna izrada streljiva spada u dio opće kulture IPSC-a!
ima li zakona o mjerenju izlazne brzine zrna?
naime fizika kaze da sto je izlazna brzina manja u toliko bi i trzaj (na nepreradjenom gunu) bio manji pa bi meta bila prije na ciljniku a kad zbrojimo milisekunde s brojem streljiva koje se ispuca po stageu to bi donosilo prednost
pratio sam nekoliko natjecanja i jos nisam vidio da sudije konreoliraju silu okidanja i brzinu zrna na izlazu iz cijevi a to su mjesta moguce manipulacije
npr: na glock (17) treba ostvarit silu od 2.5 kg da bi se izvrsilo okidanje a to se manipulacijom smanji pa dolazi do "mekseg" okidaca a to bi recimo vec bilo za open diviziju
tvornice daju specifikacije o sili okidanja i slicnim stvarima pa se vodim brojkama sa sluzbenih stranica
naime fizika kaze da sto je izlazna brzina manja u toliko bi i trzaj (na nepreradjenom gunu) bio manji pa bi meta bila prije na ciljniku a kad zbrojimo milisekunde s brojem streljiva koje se ispuca po stageu to bi donosilo prednost
pratio sam nekoliko natjecanja i jos nisam vidio da sudije konreoliraju silu okidanja i brzinu zrna na izlazu iz cijevi a to su mjesta moguce manipulacije
npr: na glock (17) treba ostvarit silu od 2.5 kg da bi se izvrsilo okidanje a to se manipulacijom smanji pa dolazi do "mekseg" okidaca a to bi recimo vec bilo za open diviziju
tvornice daju specifikacije o sili okidanja i slicnim stvarima pa se vodim brojkama sa sluzbenih stranica
Smije se koristiri punjeno streljivo u svim divizijama ali ono mora imati zadani "power faktor" prema IPSC pravilima za određenu kategoriju. Njega dobivaš jednostavnim matematičkim izračunom - kad složiš metak u kućnoj radinosti izmjeriš brzinu zrna (na kronograf) u stopama/sec te istu pomnožišš sa težinom zrna te podjeliš sa 1000.rubinho wrote:smije li se u ipsc diviziji (open, standard...) koristiti streljivo iz "kucne" radinosti?
Minimalni faktor snage za Porduction division je 125.... i to je to
I svakako - oni koji aktivno i puno pucaju IPSC (barem većina njih - naravno ima i onih koji ne) a nisu dobro sponzorirani ili dubljeg džepa rabe streljivo iz kućne radinosti....razlog je više nego jasan .....
D-V-C
M R K I
M R K I
Postoje jasna pravila koja sucima dopuštaju mjerenje power faktora i sile okidanja u svako vrijeme. Na natjecanjima u RH i na manjim natjecanjima u svijetu te provjere nisu česte (ali se događaju) ali na većim (Level III i višim) su pravilo!!!rubinho wrote:ima li zakona o mjerenju izlazne brzine zrna?
Prije samog početka natjecanja (a poslije plaćanja kotizacije
Tijekom natjecanja obično je jedan prostor obilježen kao prostor u kojem se izvodi mjerenje brzine i izračunavanje faktora snage te ukoliko se tijekom natjecanja utvrdi kako strijel nema zadani/traženi faktor dopušteno mu je nastaviti natjecanje ali se njegov ostvareni rezultat ne boduje.
Što se tiče ostale opreme svakog strijelca prilikom tj. prije samog početka realizacije stagea sudac na stageu kontrolira ispravnost opreme - položaj holstera, držača za spremnike i sve ostalo što se smatra opremom. U svakom trenutku može biti izvršena kontrola opreme bilo kojeg strijelca te isti sukladno stanju iste može biti iz jedne kategorije prebačen u drugu (obično je to iz PROD i STAND u OPEN - nikada obratno.
D-V-C
M R K I
M R K I
Pravilno razmišljaš!!! minimalna sila okidanja za Production division je 2,27 kg - ali samo za PRVI METAK na stageu, svaki slijedeći može biti manji - što i je pravilo kod oružja koja imaju double/single action sustav okidanja (DA/SA). Manje okidanje u Production division je sve za OPEN - HITNO I HITROrubinho wrote: npr: na glock (17) treba ostvarit silu od 2.5 kg da bi se izvrsilo okidanje a to se manipulacijom smanji pa dolazi do "mekseg" okidaca a to bi recimo vec bilo za open diviziju
Vjeruj mi - kako sada stvari stoje od slijedeće sezone u Hrvata će mnogi završiti u OPEN, naravno ukoliko nastave sa nedopuštenim zahvatima na opremi
D-V-C
M R K I
M R K I
da ne quotam nepotrebno, vojna policija mir
na spremnike sam zaboravio, teoretski bi bilo moguce modificirati oprugu i dopustiti komad streljiva vise?
na spremnike sam zaboravio, teoretski bi bilo moguce modificirati oprugu i dopustiti komad streljiva vise?
teoretski a i praktično je dopušteno sve - dok te sudac ne skuži!!! a gdje je sportsko ponašanje nestalo????rubinho wrote:da ne quotam nepotrebno, vojna policija mir
ako ćemo u detalje možeš čačkat i povećavat utvrđivač navlake i utvrđivač spremnika ali sve do jednom....
No da skratimo - kad počinješ pucati IPSC??
D-V-C
M R K I
M R K I