COVID19 - opasnost 21. stoljeća

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: COVID19 - opasnost 21. stoljeća

Post by jolly » 17 Dec 2020, 12:43

Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

IB43
Natporučnik
Natporučnik
Been thanked: 2 times

Post by IB43 » 17 Dec 2020, 12:46

Naša vlada i stožer su se pogubili. Sa jedne strane imaju lockdown i srljanje u bankrot, sa druge strane imaju zdravstveni sustav koji srlja u kolaps (posljedično vodi i to u bankrot).

Što odabrati? Katastrofa je oboje, ne bih volio biti vladi i stožeru u koži. Pokušavaju nešto po sredini, ja im želim sve najbolje, i da nas sreća posluži. Jer očito se gube.

Najviše je na nama, običnim ljudima. Mi disciplinom možemo izvuči situaciju na dobro.
Ali treba to obasniti. Naši ljudi se povode za teorijama zavjera ili umjetno stvorenom panikom. Ali teško za razumom.

PS
I mene je u oko ubo datum rođenja na potvrdi od ranije. :-D

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 17 Dec 2020, 12:58

IB43 wrote:
Najviše je na nama, običnim ljudima. Mi disciplinom možemo izvuči situaciju na dobro.
OVO JE KLJUCNA RECENICA! :A25:
Zato sam slicno i stavio u potpis, na svoj nick, jos kad je poceo covid.

Covid 19 je pandemija, drzavna, drustvena i socioloska, ekonoska kriza, koja moze imati dalekosezne posljedice, a izlaz iz tog je samo na osnovu zajednickih napora vlade, kriznog stozera, i discipliniranog odnosa i ponasanja pojedinca.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 17 Dec 2020, 12:59

IB43 wrote:Naša vlada i stožer su se pogubili. Sa jedne strane imaju lockdown i srljanje u bankrot, sa druge strane imaju zdravstveni sustav koji srlja u kolaps (posljedično vodi i to u bankrot).

Što odabrati? Katastrofa je oboje, ne bih volio biti vladi i stožeru u koži. Pokušavaju nešto po sredini, ja im želim sve najbolje, i da nas sreća posluži. Jer očito se gube.

Ali treba to obasniti. Naši ljudi se povode za teorijama zavjera ili umjetno stvorenom panikom. Ali teško za razumom.

PS
I mene je u oko ubo datum rođenja na potvrdi od ranije. :-D
Nemoj to pisati !!! Brzo će te proglasiti staljinistom,udbašem,fašistom...Kakva disciplina ,pa vidiš da u Švedskoj ruže cvjetaju a ne nose maskice :D
Moraš pisati ovako : gripa obična,niko ne umire od toga,maskice su glupost,tu nešto smrdi,ne miriše na dobro,nešto tu nije dobro,sve je u k...,moja sloboda,ja mogu,ja imam pravo :mrgreen: Zaboravih...pametnom dosta :mrgreen: :mrgreen:
Ne možeš napisati nešto razumno a da teoretičari nemaju neki odgovor koji su pročitali na portalu babe Višnje iz Špišić Bukovice

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 17 Dec 2020, 13:42

Nešto mi ne ide postotni račun (tako se ta matematička operacija u vrijeme mog školovanja zvala) no neće baš štimati da je smrtnost od covida 1% ili čak 0,2% . Po najnovijim podacima 74,5 000 000 oboljelih a umrlih 1.6 000 000. Dakle matematika je egzaktna nauka i ne trpi nepreciznost.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 17 Dec 2020, 13:59

Apsolutno se slažem da matematika ne trpi nepreciznost,ali i tvoje napisane brojke.... :A02:

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 17 Dec 2020, 14:07

Trapavi. Stvar je da svi zaraženi nisu u statistici. Većina nije svjesna da su imali koronu.

Serološkim testovima i istraživanjem se došlo do spoznaje da je stvarni broj 5-10 puta veći od službene statistike potvrđenih slučajeva. Ovisi o broju provedenih testova u nekoj državi.

0.2% je postotak od ukupne populacije kada bi bila zaražena.
RH ima oko 4 milijuna ljudi. Znači, kada bi se svi zarazili istobno, umrlo bi 8000 ljudi (statistika polazi od toga da svi dobiju rspirator i medicinsku skrb, nema podataka što bi bilo bez bolnica). Kod nas bi broj bio i nešto veći jer smo stariji od svjetskog prosijeka, a stari su najugroženiji.

Nama broj zaraženih pada ne radi mjera stožera, a pripisati će to oni sebi. Nego nam je statistika toliko loša da vjerovatno već osijećamo prve naznake kolektivnog imuniteta.
Kolektivni imunitet je ograničen i ne traje dugo. Kada nestane, slijedi 3. val, pa 4. val... Nema to veze sa klimom, virus je prisutan od tropa do arktika, svejedno mu je koje je godišnje doba.

Nema drugog načina, osim discipline. Sve ostalo je samo privremeno, do idućeg vala.

Nije to samo oko bolesti i starih. Nego je i oko ekonomije i budućnusti vlastite djece.
Jednostavno, treba stisnuti zube i na neko vrijeme trpiti masku. Distanca je i stvar pristojnosti, ulaziti u tuđi privatni prostor baš i nije pristojno.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 17 Dec 2020, 14:38

Mirok wrote:Apsolutno se slažem da matematika ne trpi nepreciznost,ali i tvoje napisane brojke.... :A02:
pogledaj teletekst a onda tupi gluposti.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 17 Dec 2020, 15:10

Pusti teletekst. Imaš ozbiljne znanstvene medije i službene statistike. To je puno vjerodostojnije.

Malo serološko istraživanje je provedeno i kod nas u 4/5 mjesecu. Oko 2.5% je bilo pozitivno (uzorak od oko 1000 ljudi). Što znači da smo u to vrijeme imali oko 100.000 zaraženih (uzorak je premalen za shvatiti ovo ozbiljno). Što je 20-50 puta više od službenog broja.
Nije za se čuditi, jer je broj testiranih bio malen.
Također, samo je 2% pozitivnih imalo imunitet, znači da kolektivni imunitet nije riješenje, traje ograničeno.
Za broj umrlih rezultat nikada nisu objavili. U SADu je duplo veći od službenih statistika, ali tamo nemaju svi osiguranje i pristup svim bolnicama.

Kao što je već napisano. Nije oko težine bolesti. Nego oko zdravstva. Naše zdravstvo danas je na oko 40% kapaciteta respiratora samo na račun COVIDa, plus standardni pacijenti. Broj stalno raste, u tome je problem. Zdravstvo će pasti, pa država uvodi lockdown da smanji priljev u bolnice. A to državu sve košta, lockdown, zdravstvo... sve je iz proračuna.

Hrvatska nije bogata država poput nekih skandinavskih koje mogu otrpjeti i više valova. Nas može dotući i ovaj val. Hrvatska je u problemima i bez korone.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 17 Dec 2020, 16:02

Slično je i sa cijepivom. I ono je ograničeno, trenutno nitko ne zna koliko dugo. Predpostavka je nekoliko mjeseci, ali zapravo nitko ne zna. Kao ni djeluje li na mutacije virusa koje su zabilježene.

Cjepivo će definitivno biti slamka spasa zdravstvu i ekonomiji. Zato ga se i forsira. Ali sa koronom ćemo se morati obračunati mi, svaki od nas. Jedino tako se može iskorijeniti.

Sistem maska/distanca funkcionira. Ali svi moraju biti disciplinirani i raditi kao jedan.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 17 Dec 2020, 17:15

IB43 wrote:Slično je i sa cijepivom. I ono je ograničeno, trenutno nitko ne zna koliko dugo. Predpostavka je nekoliko mjeseci, ali zapravo nitko ne zna. Kao ni djeluje li na mutacije virusa koje su zabilježene.

Cjepivo će definitivno biti slamka spasa zdravstvu i ekonomiji. Zato ga se i forsira. Ali sa koronom ćemo se morati obračunati mi, svaki od nas. Jedino tako se može iskorijeniti.

Sistem maska/distanca funkcionira. Ali svi moraju biti disciplinirani i raditi kao jedan.
Kakav sistem maska -distanca pa ovdje pojedinci potiču nedisciplinu i nepridržavanje mjera.Znači neposluh i namjerno raditi kontra onoga što treba , e a onda govore kako smo najzadnji u Europi. Nije ni čudo da jesmo ,sa ovako discipliniranim narodom (u velikom postotku). Čudo bi bilo da stojimo bolje sa ovakvim ponašanjem . Svako zlo i nedaća više utječe na siromašne nego na bogate ,bilo i biće.

IB43
Natporučnik
Natporučnik

Post by IB43 » 17 Dec 2020, 18:43

Znam. Vidim to i sam i žao mi da je tako. Vidim po svijetu, npr. daleki istok, da se lokalno dobro drže. Problem im naprave stranci.

Sistem maska/distanca zaista funkcionira. Nisam bez razloga bio 6 puta testiran. Od toga 3 puta duplo jer nisu vjerovali da sam negativan. Proveo u karanteni sve skupa 12 tjedana. Bilo je sa razlogom. Radio sam i kretao se među zaraženima i boravio u žarištima.
U timu nas je 10, još je nitko nije dobio. Ali svi smo disciplinirani, pazimo jedan na drugoga i radimo timski.

Šteta što ljudi tome ne vjeruju.

Sada kada sam dolazio doma, ljudi su me čudno gledali zašto stojim skoro na kiši dalje od svih sa maskom na licu.
Ne shvaćaju da je bilo radi njih, ne radi sebe. Da su znali odakle dolazim i gdje sam sve bio, pobjegli bi glavom bez obzira.

I ovo zaraženih što sam radio sa njima. Niti jedan nije imao simptome ili osjećao išta. Vidjeli su testom.

Nije korona teška bolest, ako je i dobijete, šanse su velike da nećete toga biti svjesni. Problem je da se brzo širi, komplikacije su fatalne i uništi zdravstvo, time i ekonomiju. Na kraju posredno i sve nas, bilo to financijski gubitkom posla, bilo komplikacijom bolesti.

Riješenje je jednostavno, ali izvedba....

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 17 Dec 2020, 19:03

IB43 wrote:Znam. Vidim to i sam i žao mi da je tako. Vidim po svijetu, npr. daleki istok, da se lokalno dobro drže. Problem im naprave stranci.

Sistem maska/distanca zaista funkcionira. Nisam bez razloga bio 6 puta testiran. Od toga 3 puta duplo jer nisu vjerovali da sam negativan. Proveo u karanteni sve skupa 12 tjedana. Bilo je sa razlogom. Radio sam i kretao se među zaraženima i boravio u žarištima.
U timu nas je 10, još je nitko nije dobio. Ali svi smo disciplinirani, pazimo jedan na drugoga i radimo timski.

Šteta što ljudi tome ne vjeruju.

Sada kada sam dolazio doma, ljudi su me čudno gledali zašto stojim skoro na kiši dalje od svih sa maskom na licu.
Ne shvaćaju da je bilo radi njih, ne radi sebe. Da su znali odakle dolazim i gdje sam sve bio, pobjegli bi glavom bez obzira.

I ovo zaraženih što sam radio sa njima. Niti jedan nije imao simptome ili osjećao išta. Vidjeli su testom.

Nije korona teška bolest, ako je i dobijete, šanse su velike da nećete toga biti svjesni. Problem je da se brzo širi, komplikacije su fatalne i uništi zdravstvo, time i ekonomiju. Na kraju posredno i sve nas, bilo to financijski gubitkom posla, bilo komplikacijom bolesti.

Riješenje je jednostavno, ali izvedba....
To je upravo ono što je a i kako treba da bi bilo rezultata.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 17 Dec 2020, 22:09

Trapavi wrote:
Mirok wrote:Apsolutno se slažem da matematika ne trpi nepreciznost,ali i tvoje napisane brojke.... :A02:
Pusti teletekst i pogledaj kakve gluposti pišeš.
Ako ti nije jasno ,pogledaj kako pišeš brojeve,a pozivaš se na preciznost :A02:

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 17 Dec 2020, 22:32

Mirok wrote:
Trapavi wrote:
Pusti teletekst i pogledaj kakve gluposti pišeš.
Ako ti nije jasno ,pogledaj kako pišeš brojeve,a pozivaš se na preciznost :A02:
Da krivo sam napisao pa ću napisat sedamdesetčetiri i pol miliona zaraženih . Umrlih milinišesto hiljada. To opet za postotni račun od 1% ne štima .
Ukratko lupetaš glupost iz samo tebi znanog razloga.A ti pusti teletekst pa računaj pametan ne treba ni računat.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 17 Dec 2020, 22:46

A ti pogledaj onda na teletekstu ili negdje drugdje koliki je procijenjeni broj pozitivnih,pa onda izračunavaj mortalitet.
Na broj evidentiranih dodaj x 10,pa i više.
Glupost :A02: ukratko ili nadugo?

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 17 Dec 2020, 22:57

Mirok wrote:A ti pogledaj onda na teletekstu ili negdje drugdje koliki je procijenjeni broj pozitivnih,pa onda izračunavaj mortalitet.
A to je procjenjenih, procjenjeni nisu i izbrojani pa nisu u računu nego zamišljeni . Da nije i to Capak i Božinović procjenio .

damirdj75
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by damirdj75 » 17 Dec 2020, 22:58

Samo kazne,udarac po džepu razumiju i teoretičari :D :D Naravno uz osmjeh pisati :lol: :lol:

Mirok
Brigadni General
Brigadni General

Post by Mirok » 17 Dec 2020, 23:08

Trapavi wrote:
Mirok wrote:A ti pogledaj onda na teletekstu ili negdje drugdje koliki je procijenjeni broj pozitivnih,pa onda izračunavaj mortalitet.
A to je procjenjenih, procjenjeni nisu i izbrojani pa nisu u računu nego zamišljeni . Da nije i to Capak i Božinović procjenio .
Nisu,oni nemaju tih sposobnosti.
A i da imaju ne bi smjeli reći.

Trapavi
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Trapavi » 17 Dec 2020, 23:21

Mirok wrote:
Trapavi wrote:
Nisu,oni nemaju tih sposobnosti.
A i da imaju ne bi smjeli reći.
A ti naravno imaš uvid u to ko od koga mora tražit dozvolu za nešto reć . Naravno nakon što su bili na procjeni kod tebe da vidiš jesu li sposobni .
Uostalom zbog čega sve to kad bolest praktički malo postoji malo ne .

Post Reply