Potresi, ovi novi
Potresi, ovi novi
Ponovo zatreslomalo prije, dva puta, čulo se i u Ninu.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Re: Potresi, ovi novi
Poslao sam danas ranom zorom 5 bocuna flaširane vode i jučer nešto hrane i vode donirao preko Crvenog Križa. To je tlaka i stres nama koji smo 50, 60 km daleko pa zatrese nekoliko puta samo i malo što bude, materijalna šteta manja uglavnom samo, a ne mogu ni zamisliti kako je ljudima tamo.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ja sam bio danas tamo,imam vikendicu na Kupi.
Tlo se stalno trese,viksa mi je potpuno čitava ,samo sam morao namjestiti kapu dimnjaka.
U kući sve razbacano,ormari i ladice sve otvoreno i stvari izbačene van,tavan razbacan,slike pale.
Uglavnom kao da je bomba pala!
Organizatori pomoći apeliraju da ljudi individualno ne sakupljaju i šalju pomoć,već da prate medije kako će se to raditi ciljano.
A ima svega .
Neki šalju kupaće kostime i kojekakve gluposti,starudiju koja za ništa nije itd.
Tlo se stalno trese,viksa mi je potpuno čitava ,samo sam morao namjestiti kapu dimnjaka.
U kući sve razbacano,ormari i ladice sve otvoreno i stvari izbačene van,tavan razbacan,slike pale.
Uglavnom kao da je bomba pala!
Organizatori pomoći apeliraju da ljudi individualno ne sakupljaju i šalju pomoć,već da prate medije kako će se to raditi ciljano.
A ima svega .
Neki šalju kupaće kostime i kojekakve gluposti,starudiju koja za ništa nije itd.
a to mi se posebno gadi. Babe skupljaju smeće, teško in je to odnit bacit u kontejner, a onda kad se ovako nešto dogodi, volu doć s paketom i naslikavat se ka spasiteljice, ili još bolje, nazovu volontere da dođu po to, a ustvari oslobodile se smeća.Mirok wrote:Neki šalju kupaće kostime i kojekakve gluposti,starudiju koja za ništa nije itd.
Evo ja sam zadnja dva dana proveo na tom području, pomagali smo po okolnim selima na koje se u početku nije toliko fokusiralo. Prvo smo bili u selu koje je bilo epicentar potresa, donjeli smo agregat, podignuli šator, ljudima dali potrepštine. Svi su oni, zajedno sa okolnim selima i dobrim dijelom Petrinje, Gline i Siska spavali na ulicama u autima ili šatorima. Grozno za vidjeti ali iznenađujuće koliko su ljudi pozitivni u vezi svega, pogotovo ljudi na selu koji su povezaniji i samostalniji od ljudi po gradovima. Uglavnom hranu nisu uzimali jer imaju svoju, higijenske potrepštine tako-tako, odjeću gotovo da nisu... trebala im je pomoć u vidu šatora, agregata i zdravih ruku koje mogu odraditi posao. Još smo kroz noć sretali volontere poput nas u kolonama koji su patrolirali selima i pomagali koliko mogu. Najviše posla bilo je i ostalo oko saniranja krovišta na kućama koje su i dalje podobne za život, tu smo popravili i presložili krov na jednoj kući i razvozili cerade gdje je trebalo dok nismo ostali bez njih. Jučer je već bilo more volontera iz cijele HR i tu su krenuli problemi, ljudi su dolazili sa željom da pomognu ali bez jasne vizije što i kako pa se se vrtili i kompletno blokirali promet, Vatrogasci zajedno sa MORHOM imali su problema sa rasčišćavanjem ulica i prilaskom oštećenim kućama, MUP je to dosta dobro regulirao obzirom na situaciju. Sve moguće službe bile su na terenu i odrađivale posao pa smo zaključili da ćemo najbolje pomoći ako im se maknemo s puta, zato smo se sinoć i vratili.
Zanimljivo, nitko ali nitko od službi prvi dan nije imao "korona" maske na licu pa ni propadnici Civilne Zaštite s kojima smo radili. Odgovor je bio "jebeš to sada". Jučer su pripadnici MUPa i MORHa ipak imali, no puno rijeđe po selima nego u gradovima.
Zanimljivo, nitko ali nitko od službi prvi dan nije imao "korona" maske na licu pa ni propadnici Civilne Zaštite s kojima smo radili. Odgovor je bio "jebeš to sada". Jučer su pripadnici MUPa i MORHa ipak imali, no puno rijeđe po selima nego u gradovima.
-
Mirok
- Brigadni General

Pa maske su im za slikanje!
Ja kada sam išao,kako su rekli propusnice su ukinute,ali prije naplate prema Sisku ,jake snage MUPa.
Uglavnom stvorili su takvu gužvu,izazvali srdžbu ljudi, jer su svaki auto zaustavljali sa pitanjem"KUDA"?
To je brutalno izgledalo,potpuno nepotrebno,ali netko valjda poručuje da je ipak gazda i da sve kontrolira.
Putovanje auto cestom je zbog toga bilo potpuno promašeno, jer se na policijsku kontrolu čekalo i po pola sata,a vožnja njome traje manje.
Možete misliti kada ideš prekontrolirati nekretninu,postoji li uopće,netko nekome ide pomoći,netko za nekoga svoga vidjeti je li živ,a onda policijska blokada i pametno pitanje!?
A propusnice ukinute!?
Ja kada sam išao,kako su rekli propusnice su ukinute,ali prije naplate prema Sisku ,jake snage MUPa.
Uglavnom stvorili su takvu gužvu,izazvali srdžbu ljudi, jer su svaki auto zaustavljali sa pitanjem"KUDA"?
To je brutalno izgledalo,potpuno nepotrebno,ali netko valjda poručuje da je ipak gazda i da sve kontrolira.
Putovanje auto cestom je zbog toga bilo potpuno promašeno, jer se na policijsku kontrolu čekalo i po pola sata,a vožnja njome traje manje.
Možete misliti kada ideš prekontrolirati nekretninu,postoji li uopće,netko nekome ide pomoći,netko za nekoga svoga vidjeti je li živ,a onda policijska blokada i pametno pitanje!?
A propusnice ukinute!?
O nevolji koja je zadesila ljude na tom podrucju tesko je vise nesto dodati, ne dogodilo se nikada nikome je najboje zelja za ovu i sve sljedece nove godine. Ono sto me muci je tolerancija sustava na PLJACKU, grupe cigana pa i pojedinci koriste ljudsku tragediju i nevolju za pljacku sada trajno osiromasenih ljudi. Mislim da svi znamo kakva naredba vazi u USA pa i nekim drugim zemljama ukoliko nacionalna garda ili policija uoci takvu vrstu zlocina za vrijeme katastrofa... Sto se sutra moze ocekivati od ljudskog smeca koje se tako ponasa u takvim okolnostima? Sutnja sustava ali na zalost i medija po tom pitanju ??? Zasto ???
Nemoguće je Nemoguće
-
Mirok
- Brigadni General

To je dno dna.lex-lutor wrote:O nevolji koja je zadesila ljude na tom podrucju tesko je vise nesto dodati, ne dogodilo se nikada nikome je najboje zelja za ovu i sve sljedece nove godine. Ono sto me muci je tolerancija sustava na PLJACKU, grupe cigana pa i pojedinci koriste ljudsku tragediju i nevolju za pljacku sada trajno osiromasenih ljudi. Mislim da svi znamo kakva naredba vazi u USA pa i nekim drugim zemljama ukoliko nacionalna garda ili policija uoci takvu vrstu zlocina za vrijeme katastrofa... Sto se sutra moze ocekivati od ljudskog smeca koje se tako ponasa u takvim okolnostima? Sutnja sustava ali na zalost i medija po tom pitanju ??? Zasto ???
Ma to bi se trebalo odmah rješavati,samo ljdsko smeće i ološ može to činiti u ovakvim uvjetima!
Lešinari,predatori,gamad!
Zašto se šuti?
Zato da bi se prikazalo da je sve najbolje što može biti,a zapravo nije.
Vidjeli ste što su ljudi dovikivali Plenkoviću?
To je zato što se politika kune kako radi na dobrobiti ljudi,a Petrinja od DRa naovamo gotovo ništa nije dobila.
Nešto kako se ni o Vukovaru više ne govori?
Je li vam to poznato?
Kako mi je otac pričal da je nakon potresa u Skoplju na ulice poslana vojska sa bojevom municijom baš radi sprečavanja pljačke I navodno da je par ljudi bilo ubijeno. Takvo lešinarenje bi i ja tako kažnjaval bez imalo grižnje savjesti.
Last edited by Groff on 01 Jan 2021, 01:56, edited 1 time in total.
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
Hrvatska jednostavno nema institucije koja ima znanje za brzom organizacijom u kriznim situacijama nakon elementarnih nepogoda, žalosno....... Hebajga lad ljudi koji rade u takvim službama očito nisu osposobljeni za to ili su “ zauzeti” važnijim poslovima.
Ploviti je potrebno, živjeti nije !
-
Mirok
- Brigadni General

Zauzeti......kontrolom normalnih ljudi.
Sve se može riješiti kada se hoće.
Da istina je ,kada su prije bile takve katastrofe,Tito je i vojsku postavio i imali su ovlasti pucati na licu mjesta na gamad.
Sve se može riješiti kada se hoće.
Da istina je ,kada su prije bile takve katastrofe,Tito je i vojsku postavio i imali su ovlasti pucati na licu mjesta na gamad.
-
Mirok
- Brigadni General

Nevjerojatno je i sada kada nema vojnoga roka,da ne postoji široka Civilna zaštita koja bi organizirano pomagala potrebitima.
Ljudi ima dovoljno i oni bi bili mobilizirani u takvim prilikama.
Za ove pljačke postoji policija ,vojska,pričuva,pa ako treba ima i nas koji imamo znanja i sredstava da pomognemo regularnim snagama.
Ali nema za to političke volje!
Za ove pljačke postoji policija ,vojska,pričuva,pa ako treba ima i nas koji imamo znanja i sredstava da pomognemo regularnim snagama.
Naravno da ne jer naši mediji koji su dno dna ne bi opisali pljačke onako kako i jest nego bi se rastrubili i to svi kako se ugrožava prava manjina . Lex je ljepo naveo što u takvim situacijama treba , znači bojevu municiju i udri kad se ne može drugčije . Što su Ameri ludi , pa kad je bio uragan Katrina pa garda ima jasna i glasna naređenja . Proglasi izvaredno stanje i ozakoni na neki način takve stvari . ja ih svakodnevno gledam kako pale bakrene kabele i dime zagađujuć okolinu , nikad ama nikad niko ih nije ni pokušao opomenut a kamoli spriječit . Em što su najbolje trenutno zemljište jednostavno uzurpirali em rade svašta i svi im se dodvoravaju. Lokalnim vlastima su glasači , a državnim opet koalicija za broj ruku .Mirok wrote:Nevjerojatno je i sada kada nema vojnoga roka,da ne postoji široka Civilna zaštita koja bi organizirano pomagala potrebitima.
Kad je narod u ovakvim teškim situacijama tako se ponašat zaslužuje brutalan odgovor .
-
Mirok
- Brigadni General

Nema tu manjina.....opleti po pljačkašima i gamadi da ih više nema!
Slušam tu šta rade...pljačkaju i porušeno,a i kuće koje su ok,samo nema nikoga u njima.
Dolaze i sa kamiončićima,stanu kod kuća,razvuku cerade,kao rade nešto kao da su na svome,a zapravo iznose stvari i pljačkaju!
Šljam,gamad, smeće ljudsko,to ne treba zatvoriti,za to treba smrtna kazna vješanjem i to javno!
Moglo bi se desiti da se ljudi samoorganiziraju i krenu to efektno rješavati,jer država šuti!
Bojim se samo da će netko tko štiti sebe i bližnje ,nakon toga biti pravno procesuiran na sudu i da bi mi TO mogli pratiti javno!
Pošto se o ovoj sramoti šuti!
Sva sreća da nisam u takvoj situaciji,jer mislim da ne bih imao sluha za ološ!
Imao bih za njih nešto drugo!
Ne mogu to shvatiti,drušvene mreže sve objavljuju,a pravna država šuti!?
Znam da živimo u Hrvatskoj,ali što je previše ,previše je!!!
Slušam tu šta rade...pljačkaju i porušeno,a i kuće koje su ok,samo nema nikoga u njima.
Dolaze i sa kamiončićima,stanu kod kuća,razvuku cerade,kao rade nešto kao da su na svome,a zapravo iznose stvari i pljačkaju!
Šljam,gamad, smeće ljudsko,to ne treba zatvoriti,za to treba smrtna kazna vješanjem i to javno!
Moglo bi se desiti da se ljudi samoorganiziraju i krenu to efektno rješavati,jer država šuti!
Bojim se samo da će netko tko štiti sebe i bližnje ,nakon toga biti pravno procesuiran na sudu i da bi mi TO mogli pratiti javno!
Pošto se o ovoj sramoti šuti!
Sva sreća da nisam u takvoj situaciji,jer mislim da ne bih imao sluha za ološ!
Imao bih za njih nešto drugo!
Ne mogu to shvatiti,drušvene mreže sve objavljuju,a pravna država šuti!?
Znam da živimo u Hrvatskoj,ali što je previše ,previše je!!!
Treba biti oprezan s glasinama. Ne kažem da je istina ili nije, samo da ima svakakvih priča.
U slučaju da zaista pljačkaju, vlasti bi zaista moglo biti u interesu da se o tome šuti. Ipak su to glasači koje je eftinije kupiti od klasičnih uhljeba (za cijenu socijalne pomoći u usporedbi s punom plaćom). A i EU ne voli da se dira u manjine, manje više iz istih razloga.
U slučaju da zaista pljačkaju, vlasti bi zaista moglo biti u interesu da se o tome šuti. Ipak su to glasači koje je eftinije kupiti od klasičnih uhljeba (za cijenu socijalne pomoći u usporedbi s punom plaćom). A i EU ne voli da se dira u manjine, manje više iz istih razloga.
Ma sve je to u redu ali te manjine imaju 5 puta više prava , zamisli uzmeš bez lipe teren sa pogledom na cjeli kvarnerski zaljev, napraviš kuću, priključiš sve komunalije , naravno sve uz dodatnu socijalnu pomoć . Ko je onda ugrožen? da li manjine ili većinski narod . Baš me zanima gdje u Europi imaju takve privilegije.Ariel wrote:Treba biti oprezan s glasinama. Ne kažem da je istina ili nije, samo da ima svakakvih priča.
-
Mirok
- Brigadni General

Ne mogu se pomiriti sa time.Ariel wrote:Treba biti oprezan s glasinama. Ne kažem da je istina ili nije, samo da ima svakakvih priča.
Pljačkaš je pljačkaš,nebitno manjinac ili ne.
Nikakva opravdanja za vlasti nema,jer ako se ne reagira ,ljudi će upotrijebiti samopomoć!
Tako je, samo bi ja još nadoda da ovo nisu obični pljačkaši, nego najgora vrsta, lešinari na tuđoj katastrofi.Mirok wrote:Pljačkaš je pljačkaš,nebitno manjinac ili ne.
Jedna stvar je recimo Kuščeviću, Jakovčiću, Čačiću i takvima opljačkati vikendicu, ili jadnim ljudima srušenu kuću u kojoj in je sve što imaju.
Danas sam dan proveo u Sisku na sanaciji dimnjaka i krovišta na 3 kuće...dok sam bio na krovu protreslo nas je, pozelenio sam od straha al eto... Drago mi je da sam sa ekipom pomogao koliko sam mogao i barem malo olakšao ljudima
Slučajni događaj stvar je nemara...
Što se Brazilaca tiče mi smo po dolasku vidjeli dvije grupe (prva noć nakon potresa) no nismo išli za tim jer nismo tako nešto očekivali. Po dolasku u sela epicentra su nam rekli da ne žele napustiti domove/ruševine upravo zbog njih jer će sve pokrasti i da su već krenuli s akcijama.
Dno dna i najgora stvar koju si mogu zamisliti je svoju sreću temeljiti na tuđoj nesreći, a to se u HR događa na onom najnižem nivou - Brazilci lešinare po ruševinama i na onom najvišem - političari kradu naš novac. U oba slučaja problem bih rješavao po kratkom postupku da se mene pita.
Dno dna i najgora stvar koju si mogu zamisliti je svoju sreću temeljiti na tuđoj nesreći, a to se u HR događa na onom najnižem nivou - Brazilci lešinare po ruševinama i na onom najvišem - političari kradu naš novac. U oba slučaja problem bih rješavao po kratkom postupku da se mene pita.