Pištolji - iskustva i preporuke
Re: Pištolji - iskustva i preporuke
Mirok wrote:Sorry,ne znam kuda sam gledao,7,5 ne može ,premali kalibar.
Moja greška!
I najbolji grješe...
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,
Kako mislite da bi došlo do propucavanja sa HS-om? a strajekr je. Puno lovačkih prića oko raznih problema s opaljenjima na pištoljima i ne vidim potrebu nošenja metka u cijevi.
Imaš pravo. Sa HS SF je nemoguće da se to desi a opet s druge strane pištolj sa vanjskim udaračem ima puno više šanse da se desi opaljenje kao posljedica pada iz futrole pogotovo u lovu.Poki wrote:Kako mislite da bi došlo do propucavanja sa HS-om? a strajekr je. Puno lovačkih prića oko raznih problema s opaljenjima na pištoljima i ne vidim potrebu nošenja metka u cijevi.
Propucavanja je bilo sa svakim pištoljem i biti će. Nema te kočnice ili vrste akcije koji će to spriječiti 100%, osim samog korisnika.
Previše je tu različitih pištolja nabrojano, a zahtijevi korištenja (lov, plinkanje, nošenje, takmičenje) su dijametralno suprotni. Jedan pištolj to ne može pokriti kvalitetno, a da ne bi bilo razočaranja ili nepotrebne muke. Ili vidjeti koja je primarna namjena i po tome odlučiti, ili uzeti dva komada
Previše je tu različitih pištolja nabrojano, a zahtijevi korištenja (lov, plinkanje, nošenje, takmičenje) su dijametralno suprotni. Jedan pištolj to ne može pokriti kvalitetno, a da ne bi bilo razočaranja ili nepotrebne muke. Ili vidjeti koja je primarna namjena i po tome odlučiti, ili uzeti dva komada
μολὼν λαβέ
Isto kao i sa Glockom, metak u cijevi, loš holster i vraćanje pljuce u isti. Grip safety se lako deaktivira i kada je hvat drške ovlaš lagani.Poki wrote:Kako mislite da bi došlo do propucavanja sa HS-om? a strajekr je. Puno lovačkih prića oko raznih problema s opaljenjima na pištoljima i ne vidim potrebu nošenja metka u cijevi.
μολὼν λαβέ
Na početku sam rekao da HP 35 Browning MarkIIIS ima sigurnost koja sprečava opaljenje ako pištolj padne s metkom u cijevi, da bi došlo do opaljenja mora se povući okidać ako se spušta udarać i prst sjlizne neće doći do opaljenja. Ali nažalost više se ne proizvodi.
Nisam rekao da bi došlo do opaljivanja, nego da je kako ja to gledam, lakše uzrokovati opaljivanje na strikeru ako se drži u neadekvatnoj futroli, pa zato se i više manje svi ti pištolji nose u Kydexu, jer je tvrd i nema šane da se savine i takne okidač.Poki wrote:Kako mislite da bi došlo do propucavanja sa HS-om? a strajekr je. Puno lovačkih prića oko raznih problema s opaljenjima na pištoljima i ne vidim potrebu nošenja metka u cijevi.
Ni ja trenutno ne vidim potrebu da se mučim dok možda ne dođem do DiN za SO, nikad nisam bio napadnut, niti ne želim. Kad me netko napadne, idem u PU predat zahtjev. Ako mi daju, super, pištolj za pas i idem. Ne vidim razlog nošenja metka u cijevi, valjda ću imati vremena ako me netko napadne, sposobnost pod stresom i mogućom paljbom, da repetiram jednog... Isto kao i dilema koliko metaka nositi? Ja mislim da je 10 dosta, 15 sigurno, 19 overkill, ali kako tko misli, od viška glava ne boli. Ima situacija (preko bare, ne kod nas) gdje se, ako nažalost dođe do takve situacije, riješi unutar 6-7 metaka (mislim da je to prosjećna brojka opaljenih metaka u samoobambenoj situaciji), a ima i nekih gdje se to razvuče preko 10, 16, 20 komada. Pa zato i Ameri nose i rezervne spremnike.
Potreba nastaje kao rezultat situacije, bilo da se tebi dogodilo, nekome u tvojoj blizini, ili nešto što se može dogoditi bilo kome od nas, a ja sam gledao tu i tamo te situacije. U većini slučajeva, ako si mirnih živaca imaš sposobnost repetiranja, a vremena nemaš. Da ti dođe netko na 1m i drži ti nož, probaj repetirat...
Možda sam malo ošao u krajnost, ali eto...
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Propucavanje općenito?
Pažnja,obuka,oprez ,a ako mene pitate......bez metka u cijevi.
Bez obzira koji je pištolj.
Jer dovoljna je samo jedna greška.....!?
99% pištolja s vanjskim udaračem ima pasivnu blokadu igle, shadow i TS mu ionako nije nitko preporučio. Da se dogodi opaljenje morala bi pući blokada igle i zub udarača ako je u SA, u DA bi se morao dogoditi udarac u udarač i puknuće blokade.Cezar wrote:Imaš pravo. Sa HS SF je nemoguće da se to desi a opet s druge strane pištolj sa vanjskim udaračem ima puno više šanse da se desi opaljenje kao posljedica pada iz futrole pogotovo u lovu.Poki wrote:Kako mislite da bi došlo do propucavanja sa HS-om? a strajekr je. Puno lovačkih prića oko raznih problema s opaljenjima na pištoljima i ne vidim potrebu nošenja metka u cijevi.
Put your money where your mouth is.
Sa svim pištoljima je bilo slučajnih opaljenja, naravno. I sa svakim je moguće ako korisnik nestručno rukuje.
Pištolji s vanjskim udaračima (barem oni kojima sam ja rukovao) imaju zub koji ne došušta udaraču da dotakne iglu dok okidač nije pritisnut (kao transfer bar na revolveru), što u mojim očima izgleda kao dobar sigurnosni sistem. Jedino bi se moglo desiti da tijekom udara na pod igla zbog inercije opali, ali mislim da se i to rješilo nekom oprugom koja ju "gura" prema udaraču, dalje od metka.
Pištolji s vanjskim udaračima (barem oni kojima sam ja rukovao) imaju zub koji ne došušta udaraču da dotakne iglu dok okidač nije pritisnut (kao transfer bar na revolveru), što u mojim očima izgleda kao dobar sigurnosni sistem. Jedino bi se moglo desiti da tijekom udara na pod igla zbog inercije opali, ali mislim da se i to rješilo nekom oprugom koja ju "gura" prema udaraču, dalje od metka.
Mirok wrote:Propucavanje općenito?
Točno to
Lemi_O2 wrote: Previše je tu različitih pištolja nabrojano, a zahtijevi korištenja (lov, plinkanje, nošenje, takmičenje) su dijametralno suprotni. Jedan pištolj to ne može pokriti kvalitetno, a da ne bi bilo razočaranja ili nepotrebne muke. Ili vidjeti koja je primarna namjena i po tome odlučiti, ili uzeti dva komada
Malo jesam zeznuo namjenu, trebao sam napisati "all rounder", moja greška...
Kočnicu udarne igle imaju i čisti SA(sa vanjskim udaračem) pištolji (imam na Tanfu LCE) i striker pištolji (imam na Glocku 17.5) koji onemogućuju hod igle ako pištolj padne (inercijsko opaljenje) ili ako se povuče okidač a navlaka nije zabravljena.I svi ostali osim čistih "trkačih" pištolja imaju taj sustav. Mehaničke sigurnosti bilo kojeg modernog pištolja su dostatne.Mauseras wrote:Sa svim pištoljima je bilo slučajnih opaljenja, naravno. I sa svakim je moguće ako korisnik nestručno rukuje.
Pravilno rukovanje i trening su najvažniji.
Last edited by Lemi_O2 on 03 Apr 2021, 22:23, edited 1 time in total.
μολὼν λαβέ
To naravno, ali prije nego kupiš auto pitaš okolo ljude koji možda imaju iskustva s tim autima, zar ne?Poki wrote:Pištolj je kao auto onaj koji ti najbolje paše taj kupiš.
Da ne otvaram novu temu, malo sam gledao i vidio da ČZ još uvijek radi 75-icu, pa sam htio pitati ako netko zna da li još koja tvornica u Europi radi skroz metalne pištolje?
TanfoglioMauseras wrote:Da ne otvaram novu temu, malo sam gledao i vidio da ČZ još uvijek radi 75-icu, pa sam htio pitati ako netko zna da li još koja tvornica u Europi radi skroz metalne pištolje?
μολὼν λαβέ
Lemi_O2 wrote:TanfoglioMauseras wrote:Da ne otvaram novu temu, malo sam gledao i vidio da ČZ još uvijek radi 75-icu, pa sam htio pitati ako netko zna da li još koja tvornica u Europi radi skroz metalne pištolje?
Koji je njihov uvoznik kod nas?
Mislim da kod nas nema nitko. Ja sam svog kupio u Sloveniji.Mauseras wrote:Lemi_O2 wrote:TanfoglioMauseras wrote:Da ne otvaram novu temu, malo sam gledao i vidio da ČZ još uvijek radi 75-icu, pa sam htio pitati ako netko zna da li još koja tvornica u Europi radi skroz metalne pištolje?
Koji je njihov uvoznik kod nas?
https://www.jbi.si
μολὼν λαβέ