Pištolji - iskustva i preporuke

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
istra champion
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Re: Pištolji - iskustva i preporuke

Post by istra champion » 03 Apr 2021, 23:21

Imamo, Rijeka ili okolica...jolly će znati točno...
SCORE:278 COMPETITION/186MEDAL; 105 GOLD 57 SILVER 24 BRONZE
4 TIME NATIONAL CHAMPION 6 TIME SECOND PLACEMENT 6 TIME THIRD PLACEMENT
25m VK REVOLVER 10+10 NATIONAL TEAM RECORD-567
CUSTOM GUN MASTER
http://www.skistra.hr
https://www.facebook.com/skistramarcana

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 03 Apr 2021, 23:33

Uspio sam se sjetiti onih tri riječi koje znam iz talijanskog, na stranici Tanfoglia piše da je kod nas uvoznik Tomić Arms u Rijeci, ali im stranica ne radi.
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 04 Apr 2021, 01:30

Mauseras wrote:
Mirok wrote:Sorry,ne znam kuda sam gledao,7,5 ne može ,premali kalibar.
Moja greška!

I najbolji grješe... ;)
Griješi se, griješi... ;)

Samo ime kalibra je u pravilu marketing i ne treba ga se držati striktno, nego pogledati specifikacije.

7.62mm je u inčima točno 0.300"

Kalibar 7.5mm FK ima promjer zrna 7.8mm ili 0.307" a to znači praktično isti promjer kao i 308 Winchester/7.62x51 NATO.
https://en.wikipedia.org/wiki/7.5_FK
https://en.wikipedia.org/wiki/.308_Winchester

Npr. 7.5x55 Švicarski ima promjer 7.78mm ili 0.306" što je još uvijek definitivno > 7.62mm
https://en.wikipedia.org/wiki/7.5×55mm_Swiss

.300 Winchester Magnum je opet promjera 0.308" inča unatoč imenu, kao i skoro svi drugi američki kalibri koji imaju .30 u imenu.

7.62 ruski (x25, x39, x54R) variraju ali su u pravilu malo veći 0.309-0.311"

U načelu, svi kalibri koji počinju sa .30 ili sa 7.5mm pa naviše su veći od 7.62mm.

Naravno, vrlo je moguće da će neuki ljudi koji rade na referadi praviti problem zbog naziva 7.5, ali to je drugi par postola.

Sent using Tapatalk
The truth is hate to those who hate the truth.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 04 Apr 2021, 06:08

istra champion wrote:Imamo, Rijeka ili okolica...jolly će znati točno...
Uvoznik za Tanfoglio, ne uvozi vise.
Kad sam ga sreo zadnji put, kaze da je mala potraznja, da se ne isplati.

Ovo je sa stranca tanfoglia.

TOMIC ARMS
Orbis-Pi d.o.o.
51000 Rijeka, Croatia
Tel : +385 98 711 416

www.tomic-arms.com
hrvoslav.tomic1@ri.t-com.hr
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 04 Apr 2021, 06:51

Točno, kada sam ja kupovao prije par godina, više nije radio Tanfo.
Nema kod nas ništa. Što nema u Bojni, Lovcu i HS-u, odmah na raspolaganju, najbolje zaboraviti i skoknuti do Slovenije.
μολὼν λαβέ

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Apr 2021, 07:11

Lemi_O2 wrote: Što nema u Bojni, Lovcu i HS-u, odmah na raspolaganju, najbolje zaboraviti i skoknuti do Slovenije.
Ovo je i moje iskustvo.
Primjer: naci Anschutza MK 22lr, za match, u Hrvatskoj, nemoguca misija. (osim ponekad na njuskalu, polovno)
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 04 Apr 2021, 08:32

Mauseras wrote:Da ne otvaram novu temu, malo sam gledao i vidio da ČZ još uvijek radi 75-icu, pa sam htio pitati ako netko zna da li još koja tvornica u Europi radi skroz metalne pištolje?
Jesi mislio na čelične? Ili metalne pa ulazi i aluminijski ram?
Klonova CZ 75 sistema ima masa:
Canik/Tristar C-100, C-120, P-100, P-120;
Tanfoglio desetine modela...;
Švicarski Phoenix, ekstremno skupo...
Izraelski IWI/IMI Jericho u raznim modelima. Odličan pištolj, teško dobavljivo kod nas
Turski SAR
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 04 Apr 2021, 09:42

timmy75 wrote: Švicarski Phoenix, ekstremno skupo...
Mislis, "Sphinx"? Inace, i oni kloniraju CZ75, sve u svemu dok se origigi cz 75, proizvodi jos uvijek u nekoliko solidnih varijanti (po razumnim cijenama), ne treba traziti dalje. Ali kad stanu cijene ce krenuti u nebo, kod ostalih proizvodjaca.
Turn better into best!

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 04 Apr 2021, 09:57

...Pardini GT9....
μολὼν λαβέ

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 04 Apr 2021, 10:01

jolly wrote:
timmy75 wrote: Švicarski Phoenix, ekstremno skupo...
Mislis, "Sphinx"? Inace, i oni kloniraju CZ75, sve u svemu dok se origigi cz 75, proizvodi jos uvijek u nekoliko solidnih varijanti (po razumnim cijenama), ne treba traziti dalje. Ali kad stanu cijene ce krenuti u nebo, kod ostalih proizvodjaca.
Sad je Phoenix, prije se zvao Sphinx, ali ista stvar, samo su promijenili ime. https://phx.swiss/

Inače i ČZ je otišla cijenama dosta gore. Obični 75 i Compact su bili jako dugo vremena oko 600€, nakon početka korona situacije su oko 870-890€, ovisno o državi.
Put your money where your mouth is.

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 04 Apr 2021, 10:42

timmy75 wrote:
Mauseras wrote:Da ne otvaram novu temu, malo sam gledao i vidio da ČZ još uvijek radi 75-icu, pa sam htio pitati ako netko zna da li još koja tvornica u Europi radi skroz metalne pištolje?
Jesi mislio na čelične? Ili metalne pa ulazi i aluminijski ram?
Klonova CZ 75 sistema ima masa:
Canik/Tristar C-100, C-120, P-100, P-120;
Tanfoglio desetine modela...;
Švicarski Phoenix, ekstremno skupo...
Izraelski IWI/IMI Jericho u raznim modelima. Odličan pištolj, teško dobavljivo kod nas
Turski SAR

Metalne, uključujući aluminijske

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 05 Apr 2021, 10:07

Barut wrote:
Mauseras wrote:
Mirok wrote:Sorry,ne znam kuda sam gledao,7,5 ne može ,premali kalibar.
Moja greška!

I najbolji grješe... ;)
Griješi se, griješi... ;)
S one strane velike slane bare prijatelj je htio kupiti kugle za svoje 30 cal. puške (njegove su sve .308"). Trgovac, u ne baš tako maloj trgovini, mu je pokušao prodati kugle za 303 British, koje su inače promjera .3125". Kad mu je ovaj razrogačenih očiju objasnio da je 303 veći za cijelih .0045", ovaj se čudom čudi gdje on vidi problem, "it's only .0045" difference".

U jednoj drugoj trgovini sam htio kupti pištolj i tipa sam preko telefona molio da dobro pogleda da nije aluminijsko kućište, jer me zanimao pištolj samo sa čeličnim. "I have just what you want" veli "majstor", a ja u auto i nakon uru i pol vožnje, pogledam pištolj, sav izlizan da se s par metara jako dobro vidjelo da je to aliminijsko kućište. Pa ajde, kad sam već tu, pitam ima li koji Ruger Bisley. "I have one in 44 Magnum" udostoji se "majstor" pogledati me, i pokaže mi vrata druge prostorije. Vidim, u vitrini stoji jedan, jako dobro izgleda, pa priđoh bliže. Bio je 41 Magnum, a ne 44. Kad sam ga upozorio na to, on me bijelo gleda što ja to govorim. Sve mi izgleda da tip, koji se očito niti malo ne razumije u oružje, nekom bio zamjena, pa budući da je bila subota, nisu u tom zabitom mjestu baš previše brinulu hoće li im tko od vlasti doći.

Priča iz jednog od američkih magazina, iz 80-tih. Dosta poznat strijelac i autor brojnih članaka, došao na poveću izložbu i pita predstavnika firme imaju li u planu napraviti revolver za 454 Casull. Ovaj ga čudno pogleda i pita što će mu to. Čovjek reče da bi ga volio imati. Predstavnik ga otpili da je film "Dirty Harry" "dokazao" da je 44 Magnum najjači revolver na svijetu, i da nema potrebe ni za kakvim jačim.

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 05 Apr 2021, 11:14

'Muricaaa... ma sve je to isto, samo piči :D
Glavno da posao ide, lako za sitnice...
μολὼν λαβέ

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 05 Apr 2021, 11:20

Tipicno za "polustrucnjake" je da izbjegnu odgovor na postavljeno pitanje, sugerirajuci nesto drugo
(sugestija dolazi iz kreativnog centra mozga, pogotovu kad tokom razgovora pogledaju slucajno, malo gore, pa u stranu - gdje oci se okrecu ka kreativnom centru mozga, sto je body language i indikacija hitne inprovizacije na neocekivani upit).

Kod "majstora" bilo koje struke koji nude uslugu, ovo ide ka sugeriranju tehnickog rjesenja koji im je lakse napraviti (i naplatiti)
Kod nasih trgovaca, se svodi na ono sto mogu ponuditi. (bez da pretjeruju oko mogucnosti uvoza po narudzbi, kod nas)

Sto je znanje trgovca ili "majstora" nize, ponudjena rjesenja su apsurdnija, pogotovu kod stvarnih znalaca struke koji traze nesto specificno da kupe.

Medjutim, kad kupac, klijent, ili musterija - ne zna nista, a na brzinu se educira po internetu, i koji su u 5 minuta nauci surfajuci na internetu (pogotovu americkim web sajtovima).
Onda je situacija jos gora, jer su nezadovolni ako ne mogu dobiti porizvod ili uslugu od porfesionlaca, a stvar je aspurdnije jer ako nisu znalci i stricnjaci, onda bi im i prosjecni proizvod vec bio zadovoljavajuci za namjenu.,

Tako da rad s ljudima - klijent prema profesionalcu, ili profesionalac prema klijentu, trazi odredjene komunikacijske vjestine, da bi se naslo zadovljavajuce rjesenje. I klijent i profesionalac, mogu biti na bilo kojem stupnju znanja.

Ako kao klijent, kupac, iz sportskog streljackog miljea, udjes u klasicni lovacki ducan u hrvatskoj (jer osim po kojeg izuzteka nema u HR sportskog streljackog ducana), trazeci nesto specificno za sport, sanse su vrlo velike da izadjes nezadovoljan iz ducana. A onda da trgovac, kaze kasnije, ajme kakva budala meni dolazi u ducan - "on misli da smo mi amerika".....

Za streljastvo postoji za sad, u HR, odredjena ponuda u Bojna doo, odnosno za sportske klubove Sportcomerce. Sve drugo je slucajno ako se naleti, bas u lovackom ducanu.
Sportcommerce poboljsava ponudu, i postaje sve zanimljiviji, sa novim rukovodstvom. To je moje neko vidjenje stvari.
Za lovacke ducane, opce ponude i prakse, ako trazim nesto speicificno za lov ili streljastvo (i obicno znam zasto mi to treba), nazovem, pitam, ako ima super, ako nema - trazim dalje. No hard feelings. to je tako.
Turn better into best!

Onty
Narednik
Narednik

Post by Onty » 05 Apr 2021, 13:19

Uđem u jednu trgovinu, da vidim što imaju, i riječ po riječ o oružju za lovce, pa rekoh da je za lovce dobar 10 mm Auto, a još bolji 41 ili 44 Magnum. Trgovac me u čudu gleda, "Pa kaj će vam to?". On je jednom pucal iz 10 mm Auto, ma skoro mu ruku odvalilo i još bi mu pola glave odbilo da se nije izmakao. Što se njega tiče 9 mm je "čist dost" za sve što ima papke i šape.

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 05 Apr 2021, 13:41

J***s musko koje ne moze kontrolirati 10 auto i 44 magnum. Ma i 500 S&W! Ma glupost uopce pricati o tome!
BUM BUM...

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 05 Apr 2021, 14:02

berbenn wrote:J***s musko koje ne moze kontrolirati 10 auto i 44 magnum. Ma i 500 S&W! Ma glupost uopce pricati o tome!
Hihihi, a šta sa ženama koje mogu kontrolirati.....
https://youtu.be/yg2qj29EReE
μολὼν λαβέ

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 05 Apr 2021, 15:23

Takvima se nemoj zamjerati! :mrgreen:

Mauseras
Skupnik
Skupnik

Post by Mauseras » 05 Apr 2021, 18:01

Lemi_O2 wrote:
berbenn wrote:J***s musko koje ne moze kontrolirati 10 auto i 44 magnum. Ma i 500 S&W! Ma glupost uopce pricati o tome!
Hihihi, a šta sa ženama koje mogu kontrolirati.....
https://youtu.be/yg2qj29EReE
Tih se treba bojati...

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Apr 2021, 10:14

jolly wrote:
Ako kao klijent, kupac, iz sportskog streljackog miljea, udjes u klasicni lovacki ducan u hrvatskoj (jer osim po kojeg izuzteka nema u HR sportskog streljackog ducana), trazeci nesto specificno za sport, sanse su vrlo velike da izadjes nezadovoljan iz ducana. A onda da trgovac, kaze kasnije, ajme kakva budala meni dolazi u ducan - "on misli da smo mi amerika".....
Dobro si me nasmijao cijelim postom, na zalost to je realnost okruzenja u kojem zivimo. Mali smo i gotovo.
Nemoguće je Nemoguće

Post Reply