Pištolji - iskustva i preporuke
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: Pištolji - iskustva i preporuke
Trziste u Hrvatskoj je formirano prema ponudi i potraznji koju cine slijedeci faktori:lex-lutor wrote:Dobro si me nasmijao cijelim postom, na zalost to je realnost okruzenja u kojem zivimo. Mali smo i gotovo.jolly wrote:
Ako kao klijent, kupac, iz sportskog streljackog miljea, udjes u klasicni lovacki ducan u hrvatskoj (jer osim po kojeg izuzteka nema u HR sportskog streljackog ducana), trazeci nesto specificno za sport, sanse su vrlo velike da izadjes nezadovoljan iz ducana. A onda da trgovac, kaze kasnije, ajme kakva budala meni dolazi u ducan - "on misli da smo mi amerika".....
- 1.500 - 2.000 registiranih sportskih strijelaca, naspram 55.000 - 60.000 lovaca. (sportski strijelci cine ne vise od 3% zainteresiranog trzista, a i od njih je barem pola na malom kalibru, ili zracnom programu)
- 3-4 streljane za veliki kalibar, od kojih su neke sa vrlo ogranicenim pristupom. (i nista juznije od Rijeke, pola hrvatske prema jugu nema streljanu, a to eliminira dalamtinsko dubrovacki dio interesa trzista za sport u hrvatskoj)
- Uvozna adminsitracija trgovaca, je zahtjevna.
- 90% lovaca koji predtsavljaju preko 90% inetersenog trzista u hrvatskoj je zadovoljno izborom kalibra oruzja iz standardne ponude, i lovakce municije na nivou 30-06, 8x57, 308 win, 7x64, 300 win mag, 9.3x62, 22lr i 22wmr, odnosno za kratko: 9x19, 38 sp, 357 mag, 45 acp. (mislim da su svi svjetski - evropski brandovi prisutni na trzistu, pa je samo pitanje modela koji se uvoze kod nas)
I to je to. Lovacki ducani se vrte u tom krugu, i tako planiraju uvoz.
Medjutim kako rekoh, sportkih streljackih ducana nema, odnosno u zadnjih par ponuda sportska ponuda je pokrenuta i siri se ponuda, za sad je to - bojna doo, i sportcommerce.
A ja razvio svoju filozofiju, nazovem pitam jel ima ovo ili ono, ako nema, trazim dalje, najcesce vec u sloveniji se nadje. Ne gubim zivce radi nedostatka ponude kod nas.
Onih nekoliko posto, koji trazi nesto specificno, snalazi se kako ko zna. Ja sam jednu pusku, koju sam konacno nabavio, trazio nesto vise od dve godine. Dodatna komplikacija, ne proizvodi se vec dugo (nema novih u ducanu), i kalibar je rijedak za nase prostore (pamnema ni polovnih bas obilato). Znaci trazis svugjde dok ne naleits.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Da li su Zastavini pištolji dobri kao "all around" pištolji? Mislim i na nove i stare, specifično M70A/M70AA.
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,
"all round" bi bio?Mauseras wrote:Da li su Zastavini pištolji dobri kao "all around" pištolji? Mislim i na nove i stare, specifično M70A/M70AA.
lov NE
sport NE
samoobrana-kuća - Da, u slučaju da nemaš neki prikladniji.
samooobrana-nošenje NE
Put your money where your mouth is.
Zanimljivo je to o stanju tržišta vatrenog oružja. Dodao bih i da se zakonodavac potrudio da poslovanje zadrži debelo u prošlom stoljeću, inzistiranjem na procedurama i postupcima koji su modernom čovjeku nezamislivi.
timmy75 wrote:"all round" bi bio?Mauseras wrote:Da li su Zastavini pištolji dobri kao "all around" pištolji? Mislim i na nove i stare, specifično M70A/M70AA.
lov NE
sport NE
samoobrana-kuća - Da, u slučaju da nemaš neki prikladniji.
samooobrana-nošenje NE
All round bi bio da ga nosim u lov (pošto je malo jeftiniji mi nije žao ako zapne za neku granu ili slično pa da se ogrebe), ne nužno sport kao "profesionalni" nego "gađanje limenki" (znači lagani jeftiniji plinking, za precizu revolver), za samoobranu u kući uzimam revolver, a za DiN SO ću odlućiti kad i ako dođe vrijeme.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
I to nije sučajno !Ariel wrote:Zanimljivo je to o stanju tržišta vatrenog oružja. Dodao bih i da se zakonodavac potrudio da poslovanje zadrži debelo u prošlom stoljeću, inzistiranjem na procedurama i postupcima koji su modernom čovjeku nezamislivi.
Da li netko ima iskustva s HS95? Našao sam par na Njuškalu, ali nigdje ne mogu naći neke recenzije...
https://www.njuskalo.hr/pistolji/prilil ... s-32760647
https://www.njuskalo.hr/pistolji/pistol ... s-32719382
https://www.njuskalo.hr/pistolji/hs-95- ... s-30362835
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
prateci ovaj forum godinama, ne sjecam se nekih pisanija i recenzija o ovom pistolju.
To je bio prijelazni model od PHP prema HS2000 (HS9).
Mislim da ce ti najbolje biti da malo prosurfas po google, o tom pistolju, mozda nesto nadjes.
Mislim da ce ti najbolje biti da malo prosurfas po google, o tom pistolju, mozda nesto nadjes.
Turn better into best!
jolly wrote:prateci ovaj forum godinama, ne sjecam se nekih pisanija i recenzija o ovom pistolju.
Surfao jesam, jedino sam našao par članaka o povijesti i kako je zamijenio PHP i kopirao SIG P226, nema ni jedne recenzije korisnika...
-
dundoivica
- Stožerni Narednik

pričao mi frend bivši šef da je imao hs 95 u iraku kao plačenik i da je bio jeben nikakvih zastoja niti problema sa pjeskom a kao pištolj odlična kopija siga p226 e sad ak si ko ja i pališ se na sigove a nemaš para za sig možda nije loša ideja. za cz 99 srpski opet darko sa dum duma je govirio o njima u jednom videu i izneo gadne mane tak da za one koji če reći da je bolja opcija cz 99 sam kažem.
Hs 95 je oke...ali definitivno zastavu izbjegni... Nije nizasta plus malo naboja u okviru... Bas lose...Mauseras wrote:Da li netko ima iskustva s HS95? Našao sam par na Njuškalu, ali nigdje ne mogu naći neke recenzije...
Bolje da čekić nosiš
Slučajni događaj stvar je nemara...
Do prije korone za te pare se mogla naći solidna 75ica.
Moj savjet ti je da se ostaviš tog drloga (Zastave i HSovi iz Manolićeve mladosti). Ako nemaš love, sačekaj, skupi 1000kn više, nisu neke pare, za 2 mjeseca ćeš uštedit. Uzmi rabljenog XDMa ili 75B i amen.
Moj savjet ti je da se ostaviš tog drloga (Zastave i HSovi iz Manolićeve mladosti). Ako nemaš love, sačekaj, skupi 1000kn više, nisu neke pare, za 2 mjeseca ćeš uštedit. Uzmi rabljenog XDMa ili 75B i amen.
Gledao sam okolo, našao sam kod nas, a i vani, par dobrih ponuda koje su mi u budžetu, uključujući S&W 5906 (kojeg ima poznanik, odličan odličan pištolj), S&W 5904 i S&W 39-2, Steyr GB, Steyr M9 A1 i C9 A1, SIG SAUER SP2022 i P226, par Hi-Powera i par 1911-a u 9mm (Colt i Springfied). Zastava je otpala, makar su mi fora zbog tog klasičnog izgleda, te novce ću pametnije potrošiti...
Ako netko ima još nešto za preporučiti, slobodno...
Od nabrojanih neki od Steyra, odličan pištolj. Od gvožđurije probaj Arex Zero ako ti paše P226, bolji je od originala.Mauseras wrote:Gledao sam okolo, našao sam kod nas, a i vani, par dobrih ponuda koje su mi u budžetu, uključujući S&W 5906 (kojeg ima poznanik, odličan odličan pištolj), S&W 5904 i S&W 39-2, Steyr GB, Steyr M9 A1 i C9 A1, SIG SAUER SP2022 i P226, par Hi-Powera i par 1911-a u 9mm (Colt i Springfied). Zastava je otpala, makar su mi fora zbog tog klasičnog izgleda, te novce ću pametnije potrošiti...
μολὼν λαβέ
Lemi_O2 wrote:Od nabrojanih neki od Steyra, odličan pištolj. Od gvožđurije probaj Arex Zero ako ti paše P226, bolji je od originala.Mauseras wrote:Gledao sam okolo, našao sam kod nas, a i vani, par dobrih ponuda koje su mi u budžetu, uključujući S&W 5906 (kojeg ima poznanik, odličan odličan pištolj), S&W 5904 i S&W 39-2, Steyr GB, Steyr M9 A1 i C9 A1, SIG SAUER SP2022 i P226, par Hi-Powera i par 1911-a u 9mm (Colt i Springfied). Zastava je otpala, makar su mi fora zbog tog klasičnog izgleda, te novce ću pametnije potrošiti...
Steyr-a sam bio posudio, S9 (onaj subcompact), čini mi se odličan, a i ovaj M9 koji gledam ima istu kočnicu, što je odlično. Arexa sam gledao, i cjenovno mi se čine super, tu su negdje kao i ovi rabljeni SIG-ovi koje gledam, u postupku sam pronalaženja najbolje (nove) ponude.
Jesmo zaključili što tražiš?Mauseras wrote: Ako netko ima još nešto za preporučiti, slobodno...
Veličina? Full size ili compact?
Masa? Čelik, aluminij ili plastika?
Koji red veličini cijene?
timmy75 wrote:Jesmo zaključili što tražiš?Mauseras wrote: Ako netko ima još nešto za preporučiti, slobodno...
Full size
Masa nebitna, čelični/aluminijski i plastika (može i vanjski udarač i striker)
Cjenovni rang do nekih 1000 Eura
Ako ne misliš nosit s metkom u cijevi, izbor je jednostavan, da ne može biti jednostavniji. ČZ Shadow 2, probaj naći malo rabljeni. Ima ih.Mauseras wrote:timmy75 wrote:Jesmo zaključili što tražiš?Mauseras wrote: Ako netko ima još nešto za preporučiti, slobodno...
Full size
Masa nebitna, čelični/aluminijski i plastika (može i vanjski udarač i striker)
Cjenovni rang do nekih 1000 Eura
Također gledam pištolje do cca 1000€, prvotna namjena bi bila plinkanje na streljani, a poslije mozda i IPSC.
Da li netko ima iskustva s ČZ SP 01 shadow?
Be peaceful, be courteous, obey the law, respect everyone; but if someone puts his hand on you, send him to the cemetery.
Malcolm X
Malcolm X
Za te pare ukoliko se potrudiš i potrošiš vremena dalo bi se naći i rabljeni Shadow 2 u dobrom stanju...Heckler wrote:Također gledam pištolje do cca 1000€, prvotna namjena bi bila plinkanje na streljani, a poslije mozda i IPSC.
Ako želiš rabljeni Shadow 1, u Slo ili Aut se da naći i za 650€, samo malo pričekaj i budi uporan na njihovim oglasnicima. Naravno ako ti je Slovenija bizu, ako nije, ne isplati se baš.
Meni osobno je premala razlika u cijeni S1 vs S2 da bi išao na S1. Razlika je u trgovinama oko 20% u slučaju kupnje novog oružja.
Ajmo reći da baš želiš Shadow 1.
Pištolj je odličan, 10 godina vladao je IPSC produkcijom, do dolaska Shadowa 2.
Ono što se meni sviđa kod S1 je manji "undercut" kod beaver taila i ispod štitnika okidača. Shadow 2 kao da nema mesa na tom mjestu i za velike šake nekada zna biti sitan. Shadow 2 će ti zbog toga dati agresivniji i viši hvat.
Sve drugo ti je na strani S2, pa za 20% razlike u cijeni, iskreno ne znam koliko se S1 isplati.
Nišani su bolji na S2, vodilica povratne opruge je metalna, spremnici su 19 vs 18 (nebitno), udarač je bolji na S2, okidač je ravniji na S2, ram je teži i deblji kod S2, navlaka je lakša kod S2, kočnica i slide stop previše strše kod S1. Zarezi za repetiranje su bolji, "checkering" drške kod S2 je puno bolji. Dugme za izbacivanje okvira je veće. Duža cijev kod S2.
Masa je veća kod S2, to je plus kod trzaja, ali u tranzicijama je S1 u maloj prednosti zbog manje mase.