Povratak navlake nakon umetanja okvira

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Post Reply
Poki
Pozornik
Pozornik

Povratak navlake nakon umetanja okvira

Post by Poki » 01 May 2021, 02:15

Vidio sam video da neki striker pištolji nakon što navlaka ostane u zadnjem položaju nakon ispucanog zadnjeg metka kada se jako ubaci puni spremnik navlaka se sama vrati i ubaci metak u cijev bez otpuštanja. Jeste li imali takvih iskustva i sa kojim pištoljem?

Mraz
Razvodnik
Razvodnik

Re: Povratak navlake nakon umetanja okvira

Post by Mraz » 01 May 2021, 07:29

Na HS-Produkt i Glock modelima koje sam koristio nisam nikada imao taj slučaj. Iskreno, ne znam ni kako bi to bilo moguće osim ako su "slide stop notch" i "slide release" toliko potrošeni ili deformirani da kliznu od trzaja. Ne znam naše izraze za te dijelove.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 01 May 2021, 07:42

HS, XDM, GLOCK - nikad nisam imao takav slucaj.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

Post by berbenn » 01 May 2021, 09:37

Ja isto nikada!
BUM BUM...

Poki
Pozornik
Pozornik

Post by Poki » 01 May 2021, 13:02

Na ovoj američkoj stranici imate objašnjenje i razgovor oko ove funkcije na pištoljima
https://www.thehighroad.org/index.php?t ... se.868867/

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 01 May 2021, 14:59

Ti neovisno stavljao puni, polupuni ili prazni spremnik u rukohvat sa umetanjem aktiviraš zakretač držača spremnika i podižeš zadržač zatvarača (slide stop). Ja bi rekao da je u većini slučajeva kao i kod pucanja slučaj da se nehotice otpusti zadržač zatvarača a od greški da je opruga zadržača zatvarača preslaba. Potrošiti zadržač zatvarača je vrlo teško, nije nemoguće, ali ako govorimo o dijelu koji je novonapravljen i prošao je kontrolu kvalitete na više mjesta u tvornici, to se ne bi smjelo dogoditi. Opet i on može biti loše izliven pa pukne, ali ne bude ''potrošen''.

Inače se svaki pištolj u tvornici testira na suho sa i bez spremnika, a sa spremnikom umetnutim je teže spustiti zadržač zatvarača nego bez njega.

Doduše za taj problem s otpuštanjem ako se spremnik nabije sam negdje gledao neki video ili čitao, a čini mi se da je bilo riječi o Glocku 3 generacije, prve ili među prvim godinama proizvodnje.

Poki
Pozornik
Pozornik

Post by Poki » 01 May 2021, 15:05

To se događa i sa novim pištoljima pogledajte link gore. Navodno je to normalno.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 01 May 2021, 15:08

Nije normalno i to ti se ne smije dogoditi. Ako ti se to dogodi riječ je o tvorničkoj grešci.

Poki
Pozornik
Pozornik

Post by Poki » 01 May 2021, 15:10

Kod normalnog umetanja punog okvira to se ne događa, događa se samo kada se okvir ubaci tako da se jako udari po dnu okvira.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 01 May 2021, 15:40

Nekako sam mišljenja da se radi o CZUB pištolju. Potpuno normalno, ne brini ništa. Ako pucaš IPSC bitno je jedino da se dogodi uvijek ili nikad, da znaš na čemu si. Imaš problem ako je IPSC i ostaje ti navlaka u zadnjem položaju :D, NHF.
Možeš zaturpijati slide stop da se dogodi uvijek.
EDIT: objašnjenje

"you don't need to use a lot of force with most guns, most especially after they are broken in. You just need to hold the gun right to do it. when the mag goes in the needs to be held so that the motion of the mag coming to stop moves the frame up and forward, so that the slide attempts to stay in it's location, compressing the recoil spring as it tries to do this, this allows the slidestop spring to drop the slidestop, and when the motion of the frame stops, the recoil spring sends the slide forward. simple. "
Put your money where your mouth is.

Poki
Pozornik
Pozornik

Post by Poki » 01 May 2021, 18:02

Našao sam na francuskom forumu da se to zove "Da, to je tehnika koja se naziva "ponovno punjenje u 45".

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 01 May 2021, 18:50

Moj ČZ P-10 to ima i to je ciljano tako napravljeno. Pri tome spremnik treba baš odlučno ubaciti.

Evo i video na 3:05:
https://youtu.be/ESh3wW9rc5I?t=185

Poki
Pozornik
Pozornik

Post by Poki » 01 May 2021, 21:35

Video je interesantan.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 02 May 2021, 10:06

Ariel wrote:Moj ČZ P-10 to ima i to je ciljano tako napravljeno. Pri tome spremnik treba baš odlučno ubaciti.

Evo i video na 3:05:
https://youtu.be/ESh3wW9rc5I?t=185
Bi li dinamometrom izmjerio silu zadržača zatvarača i poslikao ga u donjem položaju bez spremnika u rukohvat i sa umetnutim praznim spremnikom ali da navlaka nije na pištolju?

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 09 May 2021, 00:16

neznam meni se na glocku to dogodi ako baš želim ali ga moram ošamariti ko budalu koja mi ide na živce. i mislim da ima pištolja na kojima se to može lakše postić i onih na kojima se to teže postigne i mislim da nije nikakva greška u oružiju.
ali je dosta neugodan osječaj za ruku bar meni na mom glocku i osobno sam mišljenja da nije pouzdana metoda brze izmjene spremika jer pogotovo u stresnoj situaciji mislim da nebi uvjek upalilo a i nije ništa brže čak bi rekao da je i sporije od pritiska poluge za vračanje navlake u prednji položaj.

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 05 Jun 2021, 10:42

Da se nadovežem na temu pošto sam kupio P-10S. Probao sam na suho sa praznim spremnikom i ne pušta zatvarač automatski naprijed ma kako jako ga umetnem.

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 05 Jun 2021, 11:25

Na modernim ne-modificiranim pištoljima ta pojava nije nikakva namjerno napravljena funkcija, ma koliko to neki probali progurati kroz PR.Naravno na svakom se može pobrusiti držač navlake ili na CZ sistemu držač se zamijeni pinom, što radi IPSC ekipa.
Jednostavno se radi o tome da ako se pogodi kut i sila dolazi do over insertion spremnika koji pak otpušta držač navlake.
Probano na više pištolja: razrađeni XDM, malo žešći udarac i odrađuje; Tanfoglio LCX, nemoguće osim sa jednim spremnikom na kojem su usne modificirane; na Glocku 17.5, moguće ako udarim kao sivonja.
μολὼν λαβέ

Post Reply