IPSC/IDPA

IPSC
berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 1 time

IPSC/IDPA

Post by berbenn » 01 Sep 2017, 09:21

Pozdrav! Treba li za IPSC i IDPA disciplinu polagati kakav tecaj? Ako je tema na krivom mjestu neka se prebaci! I ako mi je moguce odgovoriti, koje su bitne razlike oruzja za pucanje ipsc, a koje idpa discipline?!
BUM BUM...

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Re: IPSC/IDPA

Post by jolly » 01 Sep 2017, 13:34

Treba.
I zaista je potreban! Dakle, nije sala.
Koristenje oruzja u tom sportu sasvim je drugacije nego koristenje u lovu ili klasicnom streljastvu, i moras znati sva pravila i postupke.
Opca sigurnost je na prvom mestu, a stiskanje okidaca na zadnjem.

Ide ovako:
Uclani se u klub koji se time bavi, i oni ce ti napravati tecaj u praksi i teoriji.
Bez tecaja, nema pristupa poligoni.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 02 Sep 2017, 08:08

A sto se oruzja tice, ako netko moze reci razlike, tj. dorade?!
BUM BUM...

Ozgy
Pozornik
Pozornik

Post by Ozgy » 02 Sep 2017, 09:17

Uglavnom se koriste stock oruzja , dozvoljene su neke manje izmjene.
sve detalje mozete naci na:

http://www.idpa.com/
“Having is not so pleasing a thing as wanting, it may not be logical but it is often true.”
“The bureaucratic mentality is the only constant in the universe.”
"If there's nothing wrong with me... maybe there's something wrong with the universe!"

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 03 Sep 2017, 11:12

Velikih razlika ima, pravila su vrlo jasna:
http://www.idpa.com/compete/rules
https://www.ipsc.org/pdf/RulesHandgun.pdf

Generalno, u IDPA se koriste "sluzbeni"pistolji, tocno odredjenih tt karakteristika, koriste se takticki elementi, dok u IPSC-u se mogu koristiti svi tipovi sa i bez preinaka (ovisno o diviziji) i nema taktickih elemenata.
I dalje sam u potrazi za IPSC klubom u HR.................... :A11:
μολὼν λαβέ

cheeky
Civil
Civil

Post by cheeky » 13 Sep 2017, 16:30

ima nas još koji smo u potrazi za IPSC klubom, al cini mi se da nema više nijedan u Zg. Okolica eventualno ??

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 13 Sep 2017, 20:41

Pa di ima? Cekajte, sto je sa deltom?
BUM BUM...

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 13 Sep 2017, 20:53

Zadnju informaciju sam dobio danas od kolege u LAS-u...Bastion, u Karlovcu, probaću ih kontaktirati...
Za sad je to -to....možda bude u budućnosti i..... :)
Ja sam ready-steady :)
Image
:mrgreen: :mrgreen:
μολὼν λαβέ

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 10 Jan 2020, 03:29

Da malo ozivim temu nakon poduzeg vremena :) Pitanje je isto: da li se pojavio ili ozivio kakav IPSC klub u Zagrebu ili okolici.
μολὼν λαβέ

AR15 fan
Natporučnik
Natporučnik

Post by AR15 fan » 07 Feb 2020, 20:10

Bastion Karlovac i dalje najbliže prema mom saznanju, a što je s Double Alpha u Zagrebu nemam informaciju

SSG
Razvodnik
Razvodnik

Post by SSG » 14 Feb 2020, 12:47

KPS Bastion Karlovac

https://kps-bastion.com/
I am armed I suggest you go rob and kill a Liberal.

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 16 Feb 2020, 15:41

SSG wrote:KPS Bastion Karlovac

https://kps-bastion.com/
Hvala, poslao sam im upit preko stranice, pa ćemo vidjeti...
μολὼν λαβέ

berbenn
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by berbenn » 24 Mar 2021, 16:00

Ima li što novo po ovom pitanju?
BUM BUM...

Lemi_O2
Narednik
Narednik

Post by Lemi_O2 » 24 Mar 2021, 17:17

Pridružujem se pitanju! :A03:
μολὼν λαβέ

Cezar
Razvodnik
Razvodnik

Post by Cezar » 29 Mar 2021, 23:28

Lemi_O2 wrote:Pridružujem se pitanju! :A03:
Momci, javite se u Bastion. Imate kontakte i telefone na web-u. Treninzi upravo počinju.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 30 Mar 2021, 06:28

Cezar wrote:
Lemi_O2 wrote:Pridružujem se pitanju! :A03:
Momci, javite se u Bastion. Imate kontakte i telefone na web-u. Treninzi upravo počinju.
Gdje su poceli trenirati?
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Đimi
Pozornik
Pozornik

Post by Đimi » 31 Jul 2021, 19:29

Pozdrav svima, napraviti ću bump na ovu temu jer mi se čini najbliža cjelokupnoj priči. Nastojat ću što jednostavnije sve sročiti, pa se unaprijed i ispričavam na podužem postu.
Već neko vrijeme me privlači ideja bavljenja praktičnim streljaštvom. Dugi niz godina posjedujem lovačku dozvolu, tako da mi oružje nije stran pojam, ali mi trap i skeet natjecanja nisu budila osobito zanimanje. Sami 3 gun stil natjecanja mi je puno privlačniji obzirom na samu dinamiku i raspon natjecateljskog oružja, pa se nastojim što više raspitati o uvjetima koje je potrebno ispuniti kao netko tko bi se upustio u takav tip sporta. Neke informacije sam dobio u PU, ali one uglavnom glase da dosta toga ovisi o samom streljačkom savezu i streljačkom klubu. Prije nego netko spomene, prolistao samo neke teme u potrazi za odgovorima :D . Krenuti ću s pitanjima, pa ako netko ima konkretniju informaciju...
1. pretpostavljam da se prvo potrebno učlaniti u "krovnu" streljačku organizaciju (HSPS/HSS, nisam baš upoznat s hijerarhijom), pa zatim u neki od streljačkih klubova? Trenutno nisam upoznat sa nijednim aktivnim klubom praktičnog streljaštva u Splitu ili bližoj okolici, postoji li uopće?
2. obzirom da sam trenutno u procesu nabave novog lovačkog oružja, da li je moguće njega koristiti na natjecanjima/susretima (sačmarica, pištolj) obzirom da za početak ne bih išao u nabavu posebnog oružja te vrste u svrhu streljaštva
3. postoji li u Splitu ili okolici streljana na kojoj bi se moglo vježbati sa sva tri tipa tipa oružja (ovdje je primarno naglasak na puškama AR15 ili AK tipa kakve se koriste na ovoj vrsti natjecanja, znam da postoji streljana za trap/skeet i pištolj)?
4. obzirom da bi neko oružje moralo biti vezano na sportsku dozvolu i pretpostavljam članstvo u nekom od klubova, kakve su obveze po pitanju prisustva na natjecanjima? Moje bavljenje ovim sportom ne bi nikada došlo do nekog profesionalnog nivoa, te bi se uglavnom svelo na rekreativno bavljenje. Postoji li opasnost da radi nekih obveza ili nemogućnosti prisustvovanja natjecanjima u godini članstva, prestane važiti sportska dozvola i da oružje mora biti prodano/predano i sl. Znam da je prije bio uvjet jedno natjecanje godišnje ako se ne varam, ali ne znam da li se mijenjalo nešto po tom pitanju?
5. eventualna problematika ili posebni uvjeti oko nabavke i posjedovanja pušaka AR15 i AK tipa? Da li primjerice članstvo u klubu koje ima pištoljske discipline, ujedno ispunjava i uvjet za nabavu prije navednih pušaka?
Koliko sam shvatio, sama 3 gun scena u nas nije baš razvijena, pa su moja pitanja uglavnom vezana za trenutnu dinamiku nabavke oružja i eventualne prepreke u nabavi istog. Ako je netko preživio ovu lavinu mojih baljezganja i voljan je podijeliti koju informaciju, bio bih zahvalan.
Još jednom isprike na podužem postu i ako sam negdje propustio očit odgovor na neko od pitanja.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 31 Jul 2021, 20:30

1. pretpostavljam da se prvo potrebno učlaniti u "krovnu" streljačku organizaciju (HSPS/HSS, nisam baš upoznat s hijerarhijom), pa zatim u neki od streljačkih klubova? Trenutno nisam upoznat sa nijednim aktivnim klubom praktičnog streljaštva u Splitu ili bližoj okolici, postoji li uopće?

Ne.
Uclani se u klub koji se bavi IPSC ili IDPA streljastvom. Kroz clanstvo u klubu, ulazis u sustav krovne organizacije.
Inace postoje tri krovna saveza (HSS, HSAS, HSPS-IPSC)

2. obzirom da sam trenutno u procesu nabave novog lovačkog oružja, da li je moguće njega koristiti na natjecanjima/susretima (sačmarica, pištolj) obzirom da za početak ne bih išao u nabavu posebnog oružja te vrste u svrhu streljaštva
Da. Moguce je.
Ali je potrebno da pistolj udovoljava tehnickim uvjetima za pojedinu disciplinu. Na primjer TTm57 (tetejac) 7.62 mm nije adekvatan za ove sportove. Ali, cz shadow, cz75, HS9, XDM jest. Kalibar 9mm ili jaci.
Sacamrica mora biti pump action, 12 GA, i streljivo iskljucivo trap streljivo.

3. postoji li u Splitu ili okolici streljana na kojoj bi se moglo vježbati sa sva tri tipa tipa oružja (ovdje je primarno naglasak na puškama AR15 ili AK tipa kakve se koriste na ovoj vrsti natjecanja, znam da postoji streljana za trap/skeet i pištolj)?

Provjeri streljanu u Stobrecu. Ali to nije streljana za prakticno, vec za klasicno streljastvo.
https://www.dalmacijadanas.hr/dvi-tri-r ... zastitari/
Jos jedna napomena: ti mozes vjezbati sva tri tipa oruzja, ali za sad u HR mi nemamo 3-gun natjecanja.

IPSC u Hrvatskoj se bazira samo na pistolju.
Pojedini klubovi rade steel challenge natjecanja (pump action shot gun - cakle, pumperica).
Postoji nekoliko pojedinaca koji se izvan hrvatske natjecu u PCC - pistol caliber carbine, ali u HR jos ni jedno natjecanje ovog tipa 3 gun, se nije desilo po mojim spoznajama.
Dakle, za IPSC i IDPA aktivnosti u HR, osnovna oruzja su pistolj i pump action sacmarica, 12 GA.

4. obzirom da bi neko oružje moralo biti vezano na sportsku dozvolu i pretpostavljam članstvo u nekom od klubova, kakve su obveze po pitanju prisustva na natjecanjima? Moje bavljenje ovim sportom ne bi nikada došlo do nekog profesionalnog nivoa, te bi se uglavnom svelo na rekreativno bavljenje. Postoji li opasnost da radi nekih obveza ili nemogućnosti prisustvovanja natjecanjima u godini članstva, prestane važiti sportska dozvola i da oružje mora biti prodano/predano i sl. Znam da je prije bio uvjet jedno natjecanje godišnje ako se ne varam, ali ne znam da li se mijenjalo nešto po tom pitanju?

Pravilnik o clanstvu u klubu ovisi o statutu pojedinog saveza, i statutu i pravilima kluba.
Vjerojatno ima razlika od jednog do drugog kluba.
Ovo je primjer jednog IPSC kluba i njihov pravilnik o clanstvu.
https://kps-strijelac.com/wp-content/up ... u-2020.pdf

Inace, jedno natjecanje godisnje, uvjet je za klubove u sustavu HSS, ne za druga dva saveza: HSAS ili HSPS.

5. eventualna problematika ili posebni uvjeti oko nabavke i posjedovanja pušaka AR15 i AK tipa? Da li primjerice članstvo u klubu koje ima pištoljske discipline, ujedno ispunjava i uvjet za nabavu prije navednih pušaka?
Koliko sam shvatio, sama 3 gun scena u nas nije baš razvijena, pa su moja pitanja uglavnom vezana za trenutnu dinamiku nabavke oružja i eventualne prepreke u nabavi istog. Ako je netko preživio ovu lavinu mojih baljezganja i voljan je podijeliti koju informaciju, bio bih zahvalan.
Još jednom isprike na podužem postu i ako sam negdje propustio očit odgovor na neko od pitanja.

Ako steknes uvjete za potvrdu saveza da si aktivni natjecatelj, nabavka oruzja nije problem, niti poluautomatske puske nije problem.
Zakonski spremnik je limitiran na 10 komada.

Dozvole za oruzje, oruzni list je trajan do promjene zdravstenog stanja. nece ti isteci.
medjutim ako od ne-aktivnosti ili nerada ili nemara, ili na neki nacin ne ispunjavas uvjete clanstva u klubu, time gubis status strijelca.

Onda ce te klub ispisati iz clansstva, a klub ili savez obavijestiti MUP da ne ispunjavas vise uvjete za sportsko oruzje, te ces izgubiti pravo na oruzje. Morat ces ga prodati u nekom roku. (mislim 6 mjeseci, treba provjeriti),

Ponavljam, ako ispunjavas uvjete za sportsko oruzje, mozes ishodovati nabavnu dozvolu, za bilo koji tip oruzja B kategorije, ali 3-gun scena ne postoji u HR za sad, po meni iz razloga nedostatka adekvatnog strelista.
Nije problem kupiti ar15 pusku i registrirati, ali ces je za sad koristiti samo na nekoj lokalnoj streljani za svoj gust, ili u na mjestu predvidjenom za vjezbe gadjanja.
Turn better into best!

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 01 Aug 2021, 07:27

Nekoliko savjeta:

1. Koliko znam u Splitu nema službenog IPSC kluba.

2. Najbolje bi ti bilo otići do prve streljane i raspitati se. Moguće da ima netko koga zanima IPSC.
Ako imaš koga u specijalnoj ili interventnoj pitaj i njih, moguće da netko od njih puca.

3. Znam da ima aktivan klub u Dubrovniku i registriran klub u Zadru. Probaj kontaktirati njih, moguće da će znati nekoga iz Splita. Imaš i klub u Širokom Brijegu, ali to ti vjerojatno nije opcija :)

4. Nemoj letjeti s kupnjom oružja, za početak je sasvim dovoljno pištolj tipca ČZ75 ili XDM. 3 gun kod nas ne postoji i maštanja o tome su iluzije.

5. Pokušaj se "umrežiti" s ljudima koji se bave time. Daleko najviše će ti pomoći jer to kod nas sve u povojima. Za naše prilike jako, jako skup sport, otežan administracijom i papirima oko oružja, a još veći problem predstavlja nedostatak strelišta.

6. Možda sam naveo puno negativnih stvari ili otežavajućih okolnosti. Ima i pozitive:
- adrenalinski dio bavljenja dinamičnim streljačkim disciplinama, bar po meni, neusporediv s klasičnim streljaštvom.
Put your money where your mouth is.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Aug 2021, 09:59

Timmy75 - je potpuno u pravu!

U Zadru imas SK Dalmacija i UPS Double tap (HSAS). Juznije mi nije poznato da ima drugih klubova u prakticnom streljastvu. (mozda ima, ali nije mi poznato)
U Vodicama se radi nova streljana za pistolj (ima tema o tome na forumu), ali klasicnog tipa
U Zadru je streljana Mocire, ali s dozvolom samo za mali klabar.
I imas ovu streljanu u Stobrecu.
https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/cr ... ina-307824

Dakle strelista za prakticno streljastvo u tvojoj blzini nema.

Najrazumniji put za tebe je slijedeci:
Uclani se u klub koji se bavi klasicnim streljastvom i treniraj pistolj ili pusku. (nije ni to lose, vjeruj mi! :mrgreen: )
I prati situaciju kako se razvija.

Puska:
Ako streljana na kojoj budes trenirao nema mogucnost pucanja iz puske velikog kalibra, onda imas mogucnost nabavke puske na bazi ar15 u kalibru 22LR. Sto je sasvim solidno za training.

Kad se familijariziras sa svojim oruzjem, ako imas mogucnosti, kontaktiraj neki od klubova u HSAS ili HSPS savezu, radi uclanjenja, i edukacije - napravi safety tecaj.
Pa kad budes njihov clan, odes s njima na neki event - training ili natjecanje. Par puta godisnje. To bi bilo realno u sadasnjoj situaciji.

KOMENTAR IZ SIRE PERSPEKTIVE:
Kako ce se stvari razvijati u ovom sportu kod nas u buducnosti ne znam, medjutim Za ovaj sport je najveci problem nedostatak strelista.

Funkcionlana strelista za IPSC su u Vinkvocima, Pampas Osijek se ponekad prilagodi potrebi, ali nije stalno - te poligon na Drenovi u Rijeci (koji je sad zatvoren).
Pulski HSAS bazira vecinom aktivnosti u Sloveniji.

S tim u vezi i problematikom nedostatka strelista, upravo je izasao novi pravilnik o strelistima, i o mjestima za vjezbe gadjanja.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1593.html

I moje je misljenje da ce se uskoro poceti formirati vise poligona za vjezbe diljem hrvatske, jer su pojedine stvari u novom pravilniku prilicno prilagodjene potrebama IPSC i IDPA sporta.
Ovo je samo moje optimisticko predvidjanje, ali za sad samo na nivou "wishfull thinking".
Pravilnik je tek ovaj mjesec stupio na snagu.

ZA KLASICNO STRELJASTVO:
Neovisno o prakticnom streljastu, lako je moguce da ce HSS izmjeniti pravilnik o klasicnim disciplinama za poluautomatsku pusku, i da ce se puske tipa ak47 ili ar15 u poluautomatskoj verziji uvrsititi u klasicne discipline. na forumu ima tema i o tome, jer je HSS oformio komisiju za nove discipline, i na tome se radi. (jedino, sta mi se cini da su se malo uspavali - ili nisu ni mrdnuli, ali ideja postoji, i ja ne mogu nikako zamisliti da ce im m48 i pap m59 koje se vise ne proizvode ostati u pravilniku slijedecih 20 godina - to se mora mjenjati, s tom komisijom ili bez njej)
http://www.hrvatski-streljacki.hr/Publi ... px?id=2489

Uglavnom, pusku ili pistolj mozes kupiti, treniraj na klasicni nacin, na najblizoj klasicnoj streljani, s vremenom ce se otvoriti opcije.
Turn better into best!

Post Reply