IPSC/IDPA

IPSC
Đimi
Pozornik
Pozornik

Re: IPSC/IDPA

Post by Đimi » 01 Aug 2021, 14:51

Hvala obojici na odgovorima.

Obzirom na cjelokupnu situaciju, najvjerojatnija i je solucija da ću se učlaniti barem u neki od klubova za klasično streljaštvo. Nažalost vidim da se, tipićno za našu državu, sve odvija puževim korakom, al svakako se nadam povoljnijem raspletu cijele priče, barem u pogledu strelišta. Slažem se da je njihov nedostatak najveća prepreka za sam razvoj ovog sporta.

Još jedno pitanje, nisam najbolje shvatio ovaj dio:
Ako steknes uvjete za potvrdu saveza da si aktivni natjecatelj, nabavka oruzja nije problem, niti poluautomatske puske nije problem.
Zakonski spremnik je limitiran na 10 komada
.

Primjerice, klub u Stobreču je vezan za steljaštvo sa malokalibarskim i VK pištoljskim streljivom. To onda u biti znači da članstvo u tom klubu ne daje osnovu za nabavku PA puške u velikom kalibru, obzirom da se praktički nema gdje ni koristiti (nagađam, stvarno nisam upoznat sa zakonskom procedurom po tom pitanju, niti da li je to možda interna stvar klubova i sl.). S druge strane, ako se na cjelokupno sportsko oružje gleda baš kao na takvo, sportsko, i bez razdiobe prema kalibru ili u ovisnosti kojom disciplinom se klub bavi, onda bih se učlanio u taj klub i već na neki način snašao, pa odlazio na druga strelišta koja imaju mogućnost korištenja većih kalibara.

Zanimljiva mi je još jedna stvar, zakonski čak i sportsko oružje je ograničeno na 10 metaka (mislio sam da u toj kategoriji ne vrijedi to pravilo obzirom na sportske puške sa odvojivim kapacitetima uglavnom 30 metaka). Po tome gubi se sami smisao posjedovanja npr. AR15 pušaka ako se ne može koristiti puni kapacitet. Kako je moguće nabaviti takvu pušku i kupiti standardne spremnike i kasnije ograničiti upotrebu na 10 metaka kod korištenja. Ako sam dobro shvatio, oružjem kategorije A se smatraju čak i pištolji sa odvojivim spremnikom većim od 20 metaka (po tome i nekakav Glock kad se u njega umetne tvornički spremnik od 33 metka postaje ilegalan :?: ). Možda je problem moje tumačenje kategorizacije oružja, ali po ovome mi se čini da postoji kontradiktornost u samom zakonu.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 01 Aug 2021, 15:23

Ne trebas brkati pojmove.
Ako si akitvni natjecatelj, i dobijes potvrdu da si aktivni natjecatelj - ishodovat ces nabavnu dozvolu za dugo i / ili kratko sportsko oruzje.
Na osnovu nabavne dozvole mozes kupiti oruzje bilo kojeg kalibra, od .17 do .50 - 12.7mm (mozda i vise, pa nije 50 limit, ima jos i-505 gibbs, 600 NE, 700 NE, itd)

Nabavna dozvola je dokument izmedju tebe i drzave, a ne izmedju tebe i kluba. Ako ti pise na nabavnoj dugo sportsko oruzje, mozes kupiti pusku za sport bilo kojeg kalibra u B kategoriji.

To sta na nekoj streljani ne mozes pucati VK pusku, pa mozes otici na drugu streljanu, na primjer.
Ako na nabavnoj dozvoli pise sportska puska, mozes kupiti sportsku pusku u bilo kojem kalibru, kategorije b.

Ko ti brani nakon tog da svaki tjedan vozis iz splita u Osijek na streljanu Pampas na trening, ako imas volje i mogucnosti.
Naravno, ovo je glupo, ali tu nemas zakonsko ogranicenje sta se tice kupovine.
(po toj logici, u rijeci nam zatvorilo streljanu, pa sta sad da svi klubovi u rijeci vrate oruzje? snalazimo se kako mozemo, zupanijska prvenstva za normu ordadjujemo u istri ili delnicama, i guramo kako znamo)

Obzirom na tvoju situaciju kupi MK pusku 22LR, poluautomat ovako nesto:
http://www.bojna.hr/?i=puska-smithwesso ... rtikl=2884

Ako zelis ar15 u 223 rem, mozes i to kupiti, ali ako nemas gdje pucati onda je glupo. nema smisla.
Postavlja se pitanje, obzirom da nabavljas lovacko oruzje, ima li tvoje lovacko drustvo mjesto za vjezbe gadjanja iz karabina i lovistu? to je eventualna opcija.

Sta se tice kapaciteta spremnika, to smo zakinuti, na 10 komada po spremniku.
Premda sa cijenom municije, brzo dodjes do zakljucka da je i deset puno. Ali sta je tu je.

Medjutim, 22lr, poluautomat moze imat veci kapacitet. smanjeni kapacitet odnosi se na kalibre centralnog paljenja, ne odnosi se na 22lr i na kalibre rubnog paljenja
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Aug 2021, 15:43

Đimi wrote:Hvala obojici na odgovorima.

Obzirom na cjelokupnu situaciju, najvjerojatnija i je solucija da ću se učlaniti barem u neki od klubova za klasično streljaštvo.
Raspitaj se dobro koji je klub najaktivniji u VK pistolju u Splitu.
Tamo se uclani.
Jer ako se uclanis u klub, koji je pasivan, ili postoji samo na papiru (ako ima takvih) ili trenira samo zracni program, neces biti zadovoljan.
Odi ti u VK pistoljase.
Turn better into best!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

Đimi
Pozornik
Pozornik

Post by Đimi » 01 Aug 2021, 15:46

Ako si akitvni natjecatelj, i dobijes potvrdu da si aktivni natjecatelj - ishodovat ces nabavnu dozvolu za dugo i / ili kratko sportsko oruzje.
Na osnovu nabavne dozvole mozes kupiti oruzje bilo kojeg kalibra, od .17 do .50 - 12.7mm (mozda i vise, pa nije 50 limit, ima jos i-505 gibbs, 600 NE, 700 NE, itd)

Sad je stvar puno jasnija, ovo mi je bila najbitnija stavka. Po pitanju treniranja, zasad će biti po onome, pokrij se koliko ti je prekrivač dug :D . Sačmarica i pištolj će se imat gdje koristit, za ovo ostalo barem imam informacije od kojih mogu krenuti.

Zahvaljujem na pomoći :A25:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 01 Aug 2021, 15:51

Samo se uclani u aktivni streljacki klub, koji puca VK pistolj i ne brini. :A25:
Turn better into best!

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Aug 2021, 12:19

Đimi wrote:Hvala obojici na odgovorima.

Obzirom na cjelokupnu situaciju, najvjerojatnija i je solucija da ću se učlaniti barem u neki od klubova za klasično streljaštvo. .
Najsigurnija opcija ti je uclanjenje u AKTIVNI KLUB klasicnog strelkastva koji trenira vk na Stobrecu.

u medjuvremenu, saznao sam da u Splitu postoji i IPSC klub.
Zove se Klub za prakticno streljastvo "45 ACP".
Ovo su podaci.
https://www.sportilus.com/klubovi/klub- ... vo-45-acp/

Da li je klub akivan ili ne, ne znam ali kontakiraj ih i pitaj.
Turn better into best!

Đimi
Pozornik
Pozornik

Post by Đimi » 08 Aug 2021, 13:00

Odlično, hvala ti :A25:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna

Post by jolly » 08 Aug 2021, 15:04

Đimi wrote:Odlično, hvala ti :A25:
Na zalost - NETOCNA INFORMACIJA - s moje strane.

Vidim sad na internetu da je taj klub u likvidaciji.
Turn better into best!

Post Reply