IPSC-OPEN DIVISION

IPSC
rubinho
Skupnik
Skupnik

Re: IPSC-OPEN DIVISION

Post by rubinho » 09 Dec 2008, 00:58

mrki 007 wrote: No da skratimo - kad počinješ pucati IPSC??
trenutno se zelim upoznati sto bolje sa pravilima i provodjenjem istih, kad bi isao u sport ukljucivalo bi da sa nekim pocnem punit streljivo, jer po do sada vidjenom ducani su preskupi, treca a ne manje vazna stvar je problem oko dozvola, papirologije...
osim sadasnjeg uzeo bi rado ČZ M75 SP01 shadow jer kako sam se uvjerio izbalansiran je do savrsenstva a novo izdanje s dvije cijevi poboljsava uporabu i u civilstvu
ukratko jos najmanje godinu cu biti promatrac i proucavat (tj. zapitkivat)
po cinu narednik, neka vas ne zavara ovo ispod nicka

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 09 Dec 2008, 01:19

Rubinho,
da skratimo!

Nešto mi nije jasno,a to je fakt da ti u stvari nisi niti počeo pucati a već razmišljaš o varanju?!? :o
Ovo je bilo šala,naravno...
Postavljaš dodatna pitanja a sad da ti ovdje mrki ili ja ne prepričavamo (on je već počeo pisati kobasice od pravila,a čini mi se da će uskoro prestati jer bi to značilo da treba ispisati oko 60-tak stranica teksta :D :D :D inače će od umora riknuti za kompom :A14: ) predlažem učlanjenje u klub i juriš na tekme... :A25:

Glede pravila uvijek postoji situacija u kojoj netko nešto pokušava smuljati i prevariti. Zato postoje i suci koji bi to trebali sankcionirati. :A10:
Kao što je mrki i naveo od iduće sezone suci će MORATI a i BITI će drastično rigorozniji tako da će sankcioniranja biti vrlo česta. :A18:
Dakle ukoliko te suci uhvate u "zaobilaženju" pravila letiš u OPEN koji je ultimativna divizija.
U svezi jakosti streljiva tu je tebi odnosno svakom strijelcu dano veliko područje u kojem se možeš igrati (tražiti optimalno streljivo koji proizvodi slabiji trzaj i dr.) pod uvjetom da zadovoljiš tzv. Power factor.
Ne podcjenjuj znanje sudaca...i ne gledaj naše kao uzor jer se suočavamo s lažnom kolegionalnošću koju ćemo nastojati iskorijeniti...
Kada dođeš na neko LEVEL III natjecanje tada se vrlo brzo uvjeriš kako suci provale da si prčkao po spremnicima ili nečem drugom...
Provjera težine okidanja se uvijek obavlja prije ili tijekom natjecanja a također i Power factor...
Tada se od strijelaca "random" tehnikom izuzima po 8 komada metaka koji moraju proći Chronograph i ispuniti Power factor.
Pojedinci se nerijetko iznenade kada vani dobiju po "ušima" ali znaš kako naši razmišljaju i uči uvijek na svojim greškama što zanči težim putem.
Shadow je odličan izbor ukoiko želiš pištolj SA/DA konfiguracije! :A28:

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 09 Dec 2008, 01:22

Dopada mi se IPSC, po ovom svemu sto sam procitao je vrlo interesantno iako nije bas lagano kao sto izgleda. :A25:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 09 Dec 2008, 01:28

Naravno da nije lagano...
Mnogi "kvazi" i tzv."iskusni" strijelci iz drugih disciplina vrlo često podcjenjuju IPSC no većinom su to naklapanja koja nemaju veze s realnošću. A mnogi i ukoliko odluče pokazati svoje tzv.znanje i vještinu shvate koliko je to zahtjevan sport te se vrlo brzo i kompromitiraju.

No, osnovna vrijednost IPSC-a je ta što značajno podiže kulturu sigurnog rukovanja vatrenim oružjem kod svakog pojedinca i što je vrlo zabavan za pucati.
Nakon jednog IPSC treninga ideš doma sretan i radostan što dovoljno govori o njemu kao sportu. :A13:

A o zahtjevnosti dovoljno je spomenuti pucanje u pokretu, iz stojećeg, sjedećeg, čučećeg, ležečeg stava... Pucanje u statične i pokretne papirnate mete, u metalne rekativne mete i još mnoge druge elemente koje sad nebih nabrajao...

Ukoliko želiš dobrodošao u svijet IPSC-a.... :A25:

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 09 Dec 2008, 03:03

http://www.ipsc.org/pdf/RulesHandgun.pdf

Jesu pravila ista za EU i USA?

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 09 Dec 2008, 10:55

U nacelu jesu ali s druge strane i nisu....
Ovako kada nastupaju izvan SAD-a Ameri se pridržavaju svjetskih (tih pravila koja si našao na www.ipsc.org) no dok nastupaju u SAD-u Ameri imaju svoja zasebna pravila.
Razlike uopce nisu neke bitnije naravi...
Recimo oni nemaju STANDARD divizije. Kod njih se to zove LIMITED, pa onda imaš LIMITED 10 (radi poznatih zakonskih ograničenja kapaciteta spremnika).
Pa recimo položaj holstera u LIMITED je drugačiji od STANDARD divizije i moguće je oružje nositi kao i u OPEN diviziji.
Ima tu još minornih zahvata no osnovi se sve svodi na isto...a to je D-V-C odnosno preziznost-snaga-brzina-
Hoće reći da kao strijelac moraš biti precizan, rabiti oružje jakog kalibra (9 mm PARA minimum) i biti brz,vraški brz... :A09:

rubinho
Skupnik
Skupnik

Post by rubinho » 09 Dec 2008, 11:54

necu pisati velikim slovima jer je to nepristojno ali cu boldati, ne pokusavam uciti kako varati i zaobilaziti pravila, pokusavam dokuciti nacine kako popraviti ovo o cemu sam pisao jer sam iz vidjenog primijetio jako slabu angaziranost sudaca na nepostivanje nekih pravila
pokoji put daju DQ za pomijeranje guna s mete i to je sve
nisam se 300% uvjerio u istinitost stvari o kojima sam pisao ali bi volio neke stvario razjasnit prije nego bi se upustio u trosenje novaca i pokusaj postene igre, znam da u zivotu nije sve posteno ali u ovome sportu sam primijetio da i dobar strijelac pada zbog vanjskih utjecaja koji nemaju sto traziti ako je fair play
navikli smo da u nogometu od sudije ovisi ishod igre ali mislim da ovaj sport ne okrece toliko novaca da se neaktivnost sudaca moze pripisati "visim" interesima
inace u zivotu pokusavam na posten nacin zaradit za kruh nas svagdasnji i zato trazim da se nesto razjasni, ako je moguce, jer poslije losih rezultata ne smijes puno kukat a ovako jos uvijek smijem
hvala na objasnjenjima i zelim mirnu ruku i bistar pogled strijelcima

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 09 Dec 2008, 12:29

Napisao sam da je šala stoga nisam niti mislio da bi ti pokušavao varati,a da nisi niti počeo pucati. :A09: Vidio si da je napisano u šaljivom tonu.Nema uvrede.
No,da ne duljim.
Što se tiče sudaca načelno si u pravu.No,to sigurno riješavamo od iduće sezone tako da ćemo zahtjevati na većoj strogoći glede opreme.
Ima tu i nekih ozbiljnijih stvari tipa umjesto čistog DQ-a sudac strijelcu dodijeli ponovno pucanje i da sad opet ne duljim oko toga.
Rekoh to je problem koji će uvijek biti prisutan jer ljudi su ljudi,a na nam je da ga pokušamo u najvećoj mogućoj mjeri smanjiti...Zato je ipak potrebno odreći se lažne kolegijalnosti i ležnih kvazi prijateljstava.
Bilo je evidentiranih i većih prijevara od strane sudaca no,zato su te osobe sankcionirane a neke čak i eliminirane iz hrvatskog IPSC-a.
Što se tiče opreme kreni redom:
a.) prvo odluka o oružju-koji model pištoja i za koju diviziju
b.) nadalje holsteri i mag.holderi-preporučam ResCompov CR Speed ili Ghost od Amadinija.
c.) kada vidiš kako ti ide na red dolazi preša-preporučam odmah uzeti progresivnu bez imalo okolišanja.Single stage ti u IPSC-u ništa ne koristi,samo ti muku zadaje.Netko kasnije uzme dodatnu SS prešui no samo radi dekapislacije no i to je već nešto o čemu bi trebao razmišljati tek kada skupiš iskustvo.
d.) pravila i vježbanje-ovo konstantno trebaš imati na umu i to je to.S pravilima odmah možeš krenuti. :A27:

rubinho
Skupnik
Skupnik

Post by rubinho » 09 Dec 2008, 12:39

hvala bojnice, hvala i ostalima
ovo mi je pomoglo da razbistrim um i odaberem ispravan put, tko zna mozda se nekad sjetimo ovog teksta kao dobrog temelja
ovakve rasprave i napisi pomazu dosta i ostalima i mogu pozvati buduce natjecatelje da pruce pravila ponasanja i potrebno od opreme pa da krenu sa, po meni, plemenitim sportom

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 09 Dec 2008, 13:52

Slažem se...

toni_u
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by toni_u » 09 Dec 2008, 16:33

Hm,opet ja sa pitanjem ;) Gdje se mogu kupiti kvalitetni holsteri za IPSC?

ResComp CR Speed,Amadini Ghost...
d_7_8_1.jpg
d_7_8_1.jpg (10.25 KiB) Viewed 645 times
amadini_holster_s.jpg
amadini_holster_s.jpg (3.41 KiB) Viewed 647 times

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 09 Dec 2008, 18:36

Amadinijev holster možeš naručiti kod Amadinija direktno, a može ti ga poslati u Sloveniju, pa ga uzmeš na kakvoj tekmi kojih tamo ima dosta, ili ti ga netko od nas donese.
U svakom slučaju počni pucati, zabavno je.

Jedna mala sugestija moderatorima: predlažem da se uvede nova kategorija - tema u koju bi spadao IPSC i srodne discipline, kao što je napravljeno za crni barut. Svi dosadašnji tekstovi o IPSC-u bi se mogli staviti u tu temu pa bi oni koje to zanima mogli imati sve na jednom mjestu.
NO TRESPASSING - VIOLATORS WILL BE SHOT - SURVIVORS WILL BE SHOT AGAIN
Lijepa riječ i pištolj u ruci otvaraju svaka vrata

mrki 007
Skupnik
Skupnik

Post by mrki 007 » 09 Dec 2008, 19:05

Potpuno se slažem sa tobom nobile, bilo bi vrlo praktično imati posebnu kategoriju za IPSC.

Bojniče, ono je bio kratki "izvadak" iz pravila, ali zbog onoga što si i sam rekao prešao sam na stvar i pozvao čovjeka da nam se pridruži.
Poklonit ćemo mu potpunu obuku i trening, baš kao i svima do sada... :D :D :D :A25:
D-V-C
M R K I

patch
Satnik
Satnik

Post by patch » 09 Dec 2008, 21:42

nobile157 wrote:Jedna mala sugestija moderatorima: predlažem da se uvede nova kategorija - tema u koju bi spadao IPSC i srodne discipline, kao što je napravljeno za crni barut. Svi dosadašnji tekstovi o IPSC-u bi se mogli staviti u tu temu pa bi oni koje to zanima mogli imati sve na jednom mjestu.
Razmatramo tu mogućnost i vjerujem da će nešto biti učinjeno u vrlo skoro vrijeme. Ovo sa CB podforumom dobrim dijelom funkcionira, a bio je kao test podforum.

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 09 Dec 2008, 21:53

Vjerovali ili ne ja sam taj prijedlog iznesao pred adminom i modovima jucer navecer...............
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 10 Dec 2008, 00:46

Pohvaljujem prijedlog... :A28:

BojnikPerGall
Desetnik
Desetnik

Post by BojnikPerGall » 10 Dec 2008, 01:04

toni_u
Hm,opet ja sa pitanjem Gdje se mogu kupiti kvalitetni holsteri za IPSC?

ResComp CR Speed,Amadini Ghost...
Najbolji način jest slijedeći:
a.) Učlani se u neki klub-definitivno prvi korak!!! :A16:
b.) Po modelu oružja i svojim osobnim sklonostima biraj koji ti holster paše ali tek nakon što probaš neke od holstera koje već netko ima u klubu
c.) Kada si odabereš model holstera koji ti najviše paše tada isprobaš i remene (osnovni i podremen) i kada utvrdiš koji ti broj treba s obzirom na širinu struka krećeš u nabavku uz to da obvezno uzimaš i minimum 4 mag.holdera.
d.) Kada znaš što točno hoćeš naručiš od klupskih kolega koji idu van na natjecanja da ti nabave opremu po tvojim specifikacijama,a nitko ti takvu molbu neće odbiti. Cijene vani direktno na natjecanju obično su znatno niže od cijena po trgovinama ili cijena prilikom kupovine putem interneta.

Jednaki postupak je i s ostalom opremom:
naočale,antifoni,range bag,speed timeri (ako želiš imati svoj),preša,komponente za punjenje itd.

Sretno i srdačno te očekujemo u CROPSA svijetu!

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 23 Feb 2009, 20:58

Moram reći da je nezgodno suditi strijelcima iz OPEN kategorije. Jači faktor, jači pucanj; zbog kompenzatora - udarni val unatrag, baš po glavi suca. A ako usta ostanu otvorena, plombe ispadaju!!

Malo karikiram, ali dosta je OPEN strijelaca pucalo jučer i prekjučer u Toppo di Travesiu i bogme je bilo nezgodno suditi.

Malo sam isprobao pucati takvim pištoljem, malo mi je bilo nespretno zbog jedne crvene točke koja služi kao nišan, ali kad sam isprobao pucati pištoljem za MODIFIED, e tu mi je išlo bolje.
STEEL CHALLENGE Toppo di Travesio 071.JPG
STEEL CHALLENGE Toppo di Travesio 073.JPG
Kao što se vidi na fotkama, pištolji za ovu kategoriju moraju biti točno određenih dimenzija i stati u kutiju određene veličine, pa je gan zato čudno oblikovan. I ovaj ima kompenzator i HYBRID cijev, te optoelektronički nišan, samo manji. S ovim mi je bilo lakše pucati, a bilo je i brže.

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 23 Feb 2009, 21:04

Svako oružje sa optoelektroničkim ciljnicima u IPSC-u spada u OPEN (ako nije MODIFIED), a puca se i revolverima, kao što vidite..
STEEL CHALLENGE Toppo di Travesio 153.JPG
STEEL CHALLENGE Toppo di Travesio 152.JPG

nobile157
Pukovnik
Pukovnik

Post by nobile157 » 24 Feb 2009, 21:07

Ovako izgleda optoelektronički nišan
STEEL CHALLENGE Toppo di Travesio 074.JPG
STEEL CHALLENGE Toppo di Travesio 075.JPG