NOVO u HS-u!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Re: NOVO u HS-u!
Mozda onaj zbog kojeg je pistolj za americko trziste zadrzao naziv XDM, a za nase dobio ime SF19.Mario_Zg wrote:Koji gazda Springfield?
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
U prvo vrijeme je i kod nas bilo XDM-ova sa natpisom "springfield armory" pa su makli al je ostalo ime XDM ali su i to morali maknut jer je to ime iskljucivo za Ameriku i tjt. 90% amerikanaca misli da se ti pistolji prave kod njih bez obzira na natpis "made in Croatia". Samo jedan veliki marketinski trik a SA nema apsolutno nikakav utjecaj na ostalo.
Ništa vojno me zapravo i ne zanima. Volio bih možda original AK 47 ili 74 čisto onako za zabavu i povremeno pucanje iako nemam neke uvjete za to. Znači čisto iz nekog gušta. Zaboravljamo da je to vojna industrija, pištolji su igrom slučaja stvar za civile i sve ostale. što se tiče civilnog tržišta, ne vjerujem da uopće računaju na HR i okolicu. Neće biti jeftino i nema neku primjenu. Ali mislim da bi ipak trebali uvesti nešto dugo, jednostavno i jeftinije za početak. A da je dobro i pouzdano. Klasičan karabin za početak.Barut wrote:Ne znam što želiš reći?Iggy wrote:Za kojeg vraga će mi to??? Po funkcionalnosti i upotrebljivosti u svim uvjetima nikada neće nadmašiti AK, a ne daj Bože potrebe lako ću je zadužiti. I zašto se ne odluče na proizvodnju bar jednog jednostavnog modela karabina, plastični kundak i dva-tri popularna kalibra?? Sigurno bi uz normalnu cijenu jako dobro prošao na tržištu. Još uvijek su čisto vojna industrija, za nas smrtnike ostaju samo pištolji.
Slažem se s tim da bi u HS trebali proširiti gamu dugog oružja koje je upotrebljivo za civilne svrhe. Ali se ne slažem za AK. Ne želim pljuvati po kalašu i znam da je legendarna puška (i meni je u dugoročnom planu nabave) ali AK-47 je već pomalo zastarjeli koncept. Znam da ga još uvijek prati fama nezaustavljive pouzdanosti, ali to nije baš utemeljeno u realnosti koliko se misli. Ta fama dolazi primarno od amerikanaca, ito iz doba vijetnamskog rata, kada je u usporedbi AK-47 i M16/A1 kalaš zaista imao veliku prednost u pouzdanosti rada. Ali to je više rezultat problema koji su pratili M16 program nego ideje da je kalaš toliko bolji od svega ostalog. Danas je novi moderni AR-15 čak i pouzdaniji od danas proizvedenih kalašnjikova.
Naravno, VHS2 je relativno novi dizajn i trebati će neko vrijeme da se dokaže i da se ispeglaju svi "bugovi". Zbog toga smatram da je HS donio izvrsnu odluku da se puška plasira na civilno tržište. To znači da će VHS doći u mnogo više ruku i da će se iz njih puno više pucati u različitim uvjetima i okolinama, a to može samo pomoći da se riješe eventualni nedostaci i da puška dođe na dobar glas. Mislim da je tu odluku trebalo donijeti i puno ranije. Kad izađe na tržište će biti dobra prilika da HSS izmjeni disciplinu vojne puške i uvrsti VHS2 u službeni program natjecanja.
Sent using Tapatalk
Osobno, oduvijek sam htio repetirku iz HS-a, cak i da bi se potrudili napraviti s vanjskim izvlakacem tipa Mauser, odmah bi otisao u Karlovac i bacio im novce u dzep. Vjerojatno to i mogu napraviti za prihvatljivu cijenu (ako Mauser moze napraviti M18 za 6500kn, a da nosi 5 metaka metak u metak, mogao bi i HS, makar bi bila malo skuplja, pretpostavljam zbog trzista).Iggy wrote:Ali mislim da bi ipak trebali uvesti nešto dugo, jednostavno i jeftinije za početak. A da je dobro i pouzdano. Klasičan karabin za početak.
Ili lovackog poluautomata, tipa Benelli Argo ili Browning BAR, u plasticnom kundaku, nista preskupo. U cijenovnom rangu ArgoE, mozda cak i jeftinije ako nije drveni kundak...
Volim oružje, volim ga jako,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,
Da ga nema, jako bih plako,
Osim bullpupova, njih ne volim nikako
Da nestanu bullpupovi ni suze ne bih pustio,
- jolly
- Cinker - bojna

Mauserov izvlakac je nesto od ceg bjeze svi moderni proizvodjaci oruzja, sa robotiziranom proizvodnjom.Mauseras wrote:Osobno, oduvijek sam htio repetirku iz HS-a, cak i da bi se potrudili napraviti s vanjskim izvlakacem tipa Mauser, odmah bi otisao u Karlovac i bacio im novce u dzep. Vjerojatno to i mogu napraviti za prihvatljivu cijenu (ako Mauser moze napraviti M18 za 6500kn, a da nosi 5 metaka metak u metak, mogao bi i HS, makar bi bila malo skuplja, pretpostavljam zbog trzista).Iggy wrote:Ali mislim da bi ipak trebali uvesti nešto dugo, jednostavno i jeftinije za početak. A da je dobro i pouzdano. Klasičan karabin za početak.
Ili lovackog poluautomata, tipa Benelli Argo ili Browning BAR, u plasticnom kundaku, nista preskupo. U cijenovnom rangu ArgoE, mozda cak i jeftinije ako nije drveni kundak...
Ne treba ocekivati, da ce se tako nesto desiti u HS produktu.
Ali slazem se da bi bilo lijepo da otvore proizvodni program za civilni sektor, lovacke karabine, varmint puske, poluautomate, pa pomalo ka razvoju preciznog snajpera za streljastvo i sluzbe.
Turn better into best!
Ako će HS nešto i proširiti, to svakako neće biti zbog domaćeg tržišta. Malo nas je i imamo nisku platežnu moć, volimo gunđati oko svake lipe, a istovremeno najveće tržištze na svijetu guta što god im se pošalje. Bili bi ludi 
- jolly
- Cinker - bojna

HS produkt je stekao image proizvodjaca ultramodernog ergonomskog dizajna. (striker fire pistolj, plus bullpup) - otrpilike kao Keltec, koji ima program za civilno trziste i radikalne dizajne.
Ako HS bude drzao takvog image-a, osim onog sta vec diskutiramo dugo, a to je VHS puska u poluautomatskoj verziji, moja bi pretpostavka bila da ako mogu odvojiti proizvodne kapacitete za razvoj proizvoda za izvoz za civilno trziste da krenu u razvoj repetriajuce puske, linearne akcije (jer takvih nema puno modela u svijetu), i eventualno da naprave i nju u bullpup varijanti, ili sa spremnikom iznad okidaca. Odnosno, model repetirke da se ergonomijom, dizajnom, kvalitetom i cijenom nametne kao konkurencija blaseru. (Ako konkuriraju glocku za pistolj, ni blaser onda nije sveta krava). Ovakav razvoj bi bio u duhu modernog futirstickog dizajna koji do sad razvijaju uspjesno.
Pa kad krenu u izvoz u ameriku, neke mrvice mogu ponuditi i nasim ducanima, te nasem trzistu.
Ako HS bude drzao takvog image-a, osim onog sta vec diskutiramo dugo, a to je VHS puska u poluautomatskoj verziji, moja bi pretpostavka bila da ako mogu odvojiti proizvodne kapacitete za razvoj proizvoda za izvoz za civilno trziste da krenu u razvoj repetriajuce puske, linearne akcije (jer takvih nema puno modela u svijetu), i eventualno da naprave i nju u bullpup varijanti, ili sa spremnikom iznad okidaca. Odnosno, model repetirke da se ergonomijom, dizajnom, kvalitetom i cijenom nametne kao konkurencija blaseru. (Ako konkuriraju glocku za pistolj, ni blaser onda nije sveta krava). Ovakav razvoj bi bio u duhu modernog futirstickog dizajna koji do sad razvijaju uspjesno.
Pa kad krenu u izvoz u ameriku, neke mrvice mogu ponuditi i nasim ducanima, te nasem trzistu.
Turn better into best!
HS se bavi proizvodnjom ozbiljnog oružja a ne puškica sa 5 metaka bez uvrede ikome.jolly wrote:HS produkt je stekao image proizvodjaca ultramodernog ergonomskog dizajna. (striker fire pistolj, plus bullpup) - otrpilike kao Keltec, koji ima program za civilno trziste i radikalne dizajne.
- jolly
- Cinker - bojna

Zato je u HR jos uvjek najprisutinija srbijanska zastava, u lovackoj zajednici.AR15 fan wrote: HS se bavi proizvodnjom ozbiljnog oružja a ne puškica sa 5 metaka bez uvrede ikome.
A u sportskoj zajednici prisutno je sve ostalo. (ukljucujuci zastava zracne puske, na kojima se i dan danas trenira pocetnike u srtreljastvu)
Slobodno mozemo nastaviti i o HR tvornici streljiva koje nemamo, pa se najcesce kupuje PPU ili bellot, ali to nije tema..
Turn better into best!
Bez uvrede, ali karabin sa 5 metaka je vrlo ozbiljno oružje posebno u rukama uvježbanog strelca. Sasvim je druga namjena i nije usporediva sa VHS-2.AR15 fan wrote:
HS se bavi proizvodnjom ozbiljnog oružja a ne puškica sa 5 metaka bez uvrede ikome.
Rekao bih i da su potencijalne količine puno veće u odnosu na puškostrojnicu u koju su zagrizli makar kroz licencu.
Čini mi se da se brkaju komercijalni interesi (HS) i molba za popravljanje stanja u streljaštvu. Ovo drugo s HS nema nikakve veze, već s onima koji su dopustili da to toga doguramo. Pa neće valjda HS planirati proizvodnju kako bi se zbog nje popravilo stanje u streljaštvu.
Nema nikakve veze sa streljaštvom. HVu bi definitivno dobro došla puškica sa 5/10 magazinom domaće proizvodnje u poluatomatskoj izvedbi (designated marksman) i kao repetirka (sniper).
A lako ih se prenamijeni za civilno tržište (lov i sport).
Drugi je par rukava koliko je HSu isplativ pokušaj proboja na to tržište, preplavljeno dobro poznatim brandovima. HS je komercijalni poslovni subjekt, koji radi za profit. HV nije veliki kupac.
Najskuplje pojedinačno naoružanje su puškice sa 5/10 metaka magazinom.
https://www.sako.fi/rifles/sako-trg/trg-m10
Što se tiče ozbiljnog profesionalnog streljaštva. Tu su u igri specijalizirane izvedbe i custom puške sa kakvima HS nema ama baš nikakve veze. Neke magazin niti imaju.
https://www.dolphinguncompany.co.uk/rif ... en-rifles/
A lako ih se prenamijeni za civilno tržište (lov i sport).
Drugi je par rukava koliko je HSu isplativ pokušaj proboja na to tržište, preplavljeno dobro poznatim brandovima. HS je komercijalni poslovni subjekt, koji radi za profit. HV nije veliki kupac.
Najskuplje pojedinačno naoružanje su puškice sa 5/10 metaka magazinom.
https://www.sako.fi/rifles/sako-trg/trg-m10
Što se tiče ozbiljnog profesionalnog streljaštva. Tu su u igri specijalizirane izvedbe i custom puške sa kakvima HS nema ama baš nikakve veze. Neke magazin niti imaju.
https://www.dolphinguncompany.co.uk/rif ... en-rifles/
I to je moglo biti jos prije ulaska u EU da je RH imala sluha... Strojevi su vec bili tu.jolly wrote: Slobodno mozemo nastaviti i o HR tvornici streljiva koje nemamo, pa se najcesce kupuje PPU ili bellot, ali to nije tema..
Tvornica ne posluje po sluhu već poslovnom modelu.
Koji bi točno bio poslovni model tvornice streljiva u Hrvatskoj?
Koji bi točno bio poslovni model tvornice streljiva u Hrvatskoj?