poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15

Vatreno oružje, rubnog ili centralnog paljenja.
Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Re: poluautomatsko oružije tipa ak 47 ili ar15

Post by Barut » 20 Oct 2021, 00:39

Slažem se. Moja preporuka bi bila da svi koji pune nabave zalihe komponenti, jer znam da u Americi puni jako puno ljudi i da je velika potražnja za komponentama. Ja sam se opskrbio s komponentama za bar 5-6k komada.
The truth is hate to those who hate the truth.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 20 Oct 2021, 06:33

Uključen sam u nabavku streljiva, pa čujem poneki info. Amerika guta sve, po višoj cijeni nego kod nas. Dok mi kukamo oko metka koji je sad 2,5 kn a bio je 2kn, kod njih se isti prodaje za 3,5kn. Zato ih je kod nas sve manje, jer svaki proizvođač ide za većom zaradom. A o količinama da i ne pričam.
Last edited by Ariel on 20 Oct 2021, 06:48, edited 1 time in total.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik
Been thanked: 2 times

Post by timmy75 » 20 Oct 2021, 06:47

Ne znam kako kod vas ali kod mene je u trgovini S&B 9x19 (FMJ, 124gr) metak 2,00 HRK već 4 godine. Bio je i prije COVID-a toliko, a i sada, streljivo novo, "21" na čahuri.

Cijena komponenti prije i sada za vrijeme COVID-a:

Čahura ("mixed range brass", "jednom korištena"): 0,1 --> 0,15 HRK
Kapisla: 0,17 --> 0,20 HRK
Barut (bolji, po metku): 0,13 --> 0,17 HRK
Barut (lošiji, po metku): 0,08 --> nema
Kugla (teška, IPSC): 0,4 --> 0,5 HRK

Metak ukupno:
0,8 --> 1,02 HRK

S tim da su komponente dosta teže dobavljive, a jeftinog i kvalitetnog baruta više i nema.
Put your money where your mouth is.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 20 Oct 2021, 08:10

unaci od 80 lipa do 1.20 kuna za metak zanimljivo

Barut
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by Barut » 20 Oct 2021, 13:33

timmy75 wrote:Ne znam kako kod vas ali kod mene je u trgovini S&B 9x19 (FMJ, 124gr) metak 2,00 HRK već 4 godine. Bio je i prije COVID-a toliko, a i sada, streljivo novo, "21" na čahuri.
Mislim da će to biti po principu "do isteka zaliha".
dundoivica wrote:unaci od 80 lipa do 1.20 kuna za metak zanimljivo
Da, to je normalno za nas koji punimo. Ne znam zašto se više ljudi ne bavi time. Vk metak te košta kao mk.
The truth is hate to those who hate the truth.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 20 Oct 2021, 14:19

ja bi rado ali dozvola radi sigurnosti to nedozvoljava samo lovci i sportsko oružije jebi ga a nisam u mogučnosti da ishodim sada jednu od te dvije.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 20 Oct 2021, 21:35

dundoivica wrote:unaci od 80 lipa do 1.20 kuna za metak zanimljivo
od 80 lipa do 102 lipe, ne 120, čitaj pažljivije. Bilo je i jeftinije dok je bilo jeftinog i dobrog baruta.
Barut wrote:
timmy75 wrote:Ne znam kako kod vas ali kod mene je u trgovini S&B 9x19 (FMJ, 124gr) metak 2,00 HRK već 4 godine. Bio je i prije COVID-a toliko, a i sada, streljivo novo, "21" na čahuri.
Mislim da će to biti po principu "do isteka zaliha".
Kako do isteka zaliha kad vidim da čovjek dobiva nove lotove i novija pakiranja po istoj cijeni. I u Njemačkoj je cijena oko 60€/250 i 15€/50.
Mislim da je cijena u USA puno volatilnija nego u EU. Ono što prodaju ovdje (EU) je malo, ali sigurno i isplativo, ako su pametna kompanija ne vidim razloga zašto bi gubili takve sigurne novce da bi poslali taj manji dio streljiva u USA. Kad korona prođe opet će cijene u USA pasti na male, ali i dalje itekako isplative razine. Kad bi sad digli cijene u EU, garantiram da bi nakon krize (kad se cijene padnu) izgubili dobar dio prodaje. U tom trenutku stabilna cijena i prodaja u EU bit će važna.

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 21 Oct 2021, 08:26

Koja trgovina?

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 21 Oct 2021, 21:55

A stvarno misliš da će izgubiti tržište ako sad mogu prodavati skuplje u SAD
pa zaboli proizvođače streljiva i oružja za tržište EU.
Svi veći su otvorili tvornice u SAD u zato što jedan manji grad u nekoj američkoj zabiti ispuca metaka i kupi oružja koliko
cijela Hrvatska skupa sa vojskom policijom i svim ostalim .
Sig sauer je zatvorio tvornicu u Njemačkoj i radi se u SAD-u ,Glock ima isto svoj pogon u SAD-u ,Fiocchi itd .
Tržište je tamo i brojke koje se tamo potroše su nepojmljive .
Neznam gdje ima S&B a po 2 kn jer u zadnje vrijeme nisam našao nikakvo streljivo u 9mm niti blizu 2kn a za punjenje
je nestašica kapisla i kako su mi rekli to će potrajati ako negdje nađeš da ima javi.

timmy75
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by timmy75 » 21 Oct 2021, 22:50

Poslao sam vam na PM za trgovinu gdje ima S&B streljiva po 2kn.

Što se tiče kapisli, ovu priču slušam od kad je korona počela. Naravno od hrvatskih trgovaca. Nema, jadni mi, ne šalju, moramo povećati cijene.
U Italiji je sada kutija Fiocchija 240€, može se naći i za manje u malim trgovinama bez weba. I ima ih svuda. Čista nesposobnost naših, da po 340€ prodaju to ovdje - prodalo bi se. Ali nekako čarobno dok to dođe do nas bi koštalo 500€.
(12000 pakiranje, small pistol)

Naravno istovremeno hvaljenje CCI-ja, Federala i koječega što imaju na lageru i pokušavaju utrpat ljudima po 50,60 lp kom.

johnnyboyy1711
Nadnarednik
Nadnarednik

Post by johnnyboyy1711 » 22 Oct 2021, 07:11

I sam sam bio kriv par puta za offtopic, al nažalost to postaje norma :/
"Things that are complex are not useful, things that are useful are simple." - Mikhail T. Kalashnikov
"This is the AK-47 assault rifle, the preferred weapon of your enemy, and it makes a very distinctive sound when fired at you, so remember it." - Tom Highway

Ariel
Natporučnik
Natporučnik

Post by Ariel » 22 Oct 2021, 13:35

Iako ima više ili manje sposobnih, svaka je ponuda odraz potražnje tj. tržišta. Nisu domaći trgovci bitno gluplji, pohlepniji ili neposobniji od Talijana ili Slovenaca. Nije čak ni država uvijek preglupa, često se zakoni i moraju donositi jer je status naslijeđen od ranije, pa treba sva ta gladna usta nahraniti visokim nametima. Ali istina je da ti zakoni itekako koče ovu djelatnost bilo neposredno trgovaca, bilo demotivacijom kupaca.

Za svaki tip metka ili kapisle treba uvozna dozvola i dozvola za puštanje u promet. Samo to košta nekih 1400kn, plus razni papirnati popratni troškovi. Koliko je to kapisli samo da se pokrije trošak tih dozvola? Uz to, proizvođači streljiva uopće ne žele razgovarati ispod iznosa od par stotina tisuća eura, osim ako se radi o starom partneru ili nekim drugim odnosima. I tu je ubijena zdrava konkurencija, koja bi možda i imala više sluha odnosno volje za rizikom. Radi se po sistemu "jedini sam i uvijek sam tako radio".

A tržište? Znate i sami da bi mnogi dali guze i za 1lp manje po metku ili kapisli. I općenito dominira jeftino ili tradicionalno (čistaj, zatucano, u puno slučajeva). Ljudi se također vole petljati u to koliko koji trgovac zarađuje, koliko bi po njima smio zarađivati, ima tu i jala, o svemu znaju više od bilo koga, a kao potrošači svi zajedno vrijede točno toliko kakva je i ponuda. "U milimetar".

Nije sve tako crno, ima svijetlih primjera, ali nije sve ni do trgovaca. Zašto nisam uvozio Daniel Defense niti ih namjeravam uvoziti u dogledno vrijeme? Jer svi traže jeftino bez obzira na kvalitetu, a i sam airsoft i slične drljarije idu daleko isplativije. U godinu dana uvijek se nešto pokazalo kao bolja investicija. A to je stvar tržišta, ja volju imam ali bih radio protiv računice.

Iskreno, da netko sad stavi na police FN SCAR, Knight's Amament SR15, Geissele AR okidač i railove, bio bi lud jer bi prodao ništa. A ludi ipak nismo toliko :).

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 22 Oct 2021, 14:11

johnnyboyy1711 wrote:I sam sam bio kriv par puta za offtopic, al nažalost to postaje norma :/
Kako Johnny kaže... :A00:

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 22 Oct 2021, 17:38

Ariel wrote:Iako ima više ili manje sposobnih, svaka je ponuda odraz potražnje tj. tržišta. Nisu domaći trgovci bitno gluplji, pohlepniji ili neposobniji od Talijana ili Slovenaca. Nije čak ni država uvijek preglupa, često se zakoni i moraju donositi jer je status naslijeđen od ranije, pa treba sva ta gladna usta nahraniti visokim nametima. Ali istina je da ti zakoni itekako koče ovu djelatnost bilo neposredno trgovaca, bilo demotivacijom kupaca.

Za svaki tip metka ili kapisle treba uvozna dozvola i dozvola za puštanje u promet. Samo to košta nekih 1400kn, plus razni papirnati popratni troškovi. Koliko je to kapisli samo da se pokrije trošak tih dozvola? Uz to, proizvođači streljiva uopće ne žele razgovarati ispod iznosa od par stotina tisuća eura, osim ako se radi o starom partneru ili nekim drugim odnosima. I tu je ubijena zdrava konkurencija, koja bi možda i imala više sluha odnosno volje za rizikom. Radi se po sistemu "jedini sam i uvijek sam tako radio".

A tržište? Znate i sami da bi mnogi dali guze i za 1lp manje po metku ili kapisli. I općenito dominira jeftino ili tradicionalno (čistaj, zatucano, u puno slučajeva). Ljudi se također vole petljati u to koliko koji trgovac zarađuje, koliko bi po njima smio zarađivati, ima tu i jala, o svemu znaju više od bilo koga, a kao potrošači svi zajedno vrijede točno toliko kakva je i ponuda. "U milimetar".

Nije sve tako crno, ima svijetlih primjera, ali nije sve ni do trgovaca. Zašto nisam uvozio Daniel Defense niti ih namjeravam uvoziti u dogledno vrijeme? Jer svi traže jeftino bez obzira na kvalitetu, a i sam airsoft i slične drljarije idu daleko isplativije. U godinu dana uvijek se nešto pokazalo kao bolja investicija. A to je stvar tržišta, ja volju imam ali bih radio protiv računice.

Iskreno, da netko sad stavi na police FN SCAR, Knight's Amament SR15, Geissele AR okidač i railove, bio bi lud jer bi prodao ništa. A ludi ipak nismo toliko :).
je sve to stoji al evo ja sam kupio armalite m15 def15f rado bi ja dd ar 15 ili heklera al brate mili 20 i nešta tisuča kuna nemam za pušku nekažem da je cjena nabijena vrijedi ona tih para al jednostavno nemam, takvo oružije zahtijeva i neki standard životni, jbt to je pola moje godišnje plače. hocu rec da za običnog ljubitelja oružija u situaciji u kojoj jesmo je to previše novca. i opet nekažem da su trgovci krivi vec da u zemlji u kojoj večina ljudi radi za minimalac ili nesto mrvu vise od minimalca (nemojmo se zavaravat službenom prosječnom cifrom kojom se mažu oči) je to veliki izdatak za samo povremeno odlaženje na streljanu ok ako se baviš sportom al ovak ne

matezg1
Narednik
Narednik

Post by matezg1 » 22 Oct 2021, 22:37

Nažalost ovaj sport je skup u bilo kojem obliku i sa 4-5000kn plaćom financirati ovakve gušte je nemoguće .
Lov je bio uvijek zabava za ljude više platežne moći ,IPSC i Long range je za ljude koji imaju svoj biznis i 10 000+ plaću to je jednostavno
činjenica ,streljaštvo iz nekih ex Yu vremena gdje je država financirala razne sportske organizacije više ne egzistira
a mnoge organizacije imaju hrpu ulhljeba koji cicaju lovu od države i sjede u raznim odborima i ne rad ništa.
Živimo u kapitalizmu i tržišno orijentiranoj ekonomiji nema više dat će država i trebamo to shvatiti nakon 30 godina .
Treba se primiti posla i raditi . Danas da odeš zidat imat ćeš 8000kn ali jebiga radnički znoj smrdi ako mogu primati plaćicu od 4500kn i ne radit ništ u
nekom uredu . nekad nije bilo posla i morao si moliti da te prime a danas ako nema mogućnosti izbora onda jebiga neće nikad ni biti.

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 22 Oct 2021, 23:29

opet ja i ti :D vid ta zidarska plača je možda u večim gradovima di je opet i sam život skuplji u pakracu ja nisam naletio ni na jednog zidara sa takom plačom več sa 4500 kn. i sad radim za klem security plača mi je oko 4000 do 4200 kn sa time da su mi putni troškovi 200 kn a putujem u 20km udaljen grad na posao u daruvar znači 40 km dnevno i dok pokrijem gorivo ajd ostane mi 3500kn negdje 100kn gore dolje ovisi o mjesecu. i pričao sam sa bauštelcima na gradilištu koje čuvam imaju oko 6000kn plaču i imaju smještaj tamo iz požege su i putuju kuč svaki drugi vikend. za takav režim sam mogao ostat radit vani i primat 10€ po satu plaču, put i snještaj osigurani radit mjesec dana i tjedan doma osim ako si dalje od hr tipa norveška, engleska...
ali meni je obitelj važnija imam dvoje male djece i ženu sa teškim autoimunim bolestima. A zadnji puta kad sam se vratio iz vana mlađi sin se na prozoru tresao i malo smijao pa malo plakao kad me je gledao kako izlazim iz auta. jebeš te novce kad ti djeca odrastaju maltene bez roditelja.
tu smo se nekak organizirali u Pakracu i jebi ga ima i prednosti i mana ali eto. Tu sam kupio kuču 2004 godine izgrađenu za 20 000€ 75m2 sa okučnicom i garažom. i život je mirniji i sporiji i bolji za obiteljski život sa djecom nego npr. zagreb i taki gradovi. Hoču još reči da je taka plača koju si naveo u večim gradovima ali i tamo ako nemaš obiteljsku kuču i moraš od nule kao ja i moja žena ovdje i to ti je malo daj kredit za nekretninu auto djeca i odu pare. i krpaš kraj sa krajem.

Mirok
Brigadni General
Brigadni General
Has thanked: 4 times

Post by Mirok » 23 Oct 2021, 09:36

Nisu ni u gradovima tolike plaće.
To su priče,kao i prosjek HR i prosjek Zagreba,90% ljudi je ispod tih njihovih prosjeka.
Ali nije ovo tema.

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 7 times
Been thanked: 13 times

Post by jolly » 23 Oct 2021, 19:02

matezg1 wrote:Nažalost ovaj sport je skup u bilo kojem obliku i sa 4-5000kn plaćom financirati ovakve gušte je nemoguće .
Lov je bio uvijek zabava za ljude više platežne moći ,IPSC i Long range je za ljude koji imaju svoj biznis i 10 000+ plaću to je jednostavno
činjenica ,streljaštvo iz nekih ex Yu vremena gdje je država financirala razne sportske organizacije više ne egzistira
a mnoge organizacije imaju hrpu ulhljeba koji cicaju lovu od države i sjede u raznim odborima i ne rad ništa.
Živimo u kapitalizmu i tržišno orijentiranoj ekonomiji nema više dat će država i trebamo to shvatiti nakon 30 godina .
Upravo sam slicno nedavno pisao na forumu, na nekoj drugoj temi.
Streljastvo mora naci nacin financiranja.
I lov kosta.
Medjutim, i lov i streljastvo zapravo kad se stvari posloze, nisu sezonsko pomodarstvo, vec dugogogodisnji i cesto dozivotan hobi.
Kroz takvu prizmu, jos uvijek se uz dosta odricanja i financijskog planiaranja pojedini ljudi snalaze da si to omoguce. Nisu svi koje srecem kroz ove aktivnosti financijska elita.
Medjutim, vremena su se promijenila, i sad smo zapravo u pravoj trazniciji, a ostale su navike iz starog sistema, ali vrijeme je novo i trazi posve drugaciji pristup.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

sjekira
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by sjekira » 25 Oct 2021, 12:21

dundoivica wrote:opet ja i ti :D vid ta zidarska plača je možda u večim gradovima di je opet i sam život skuplji u pakracu ja nisam naletio ni na jednog zidara sa takom plačom več sa 4500 kn. i sad radim za klem security plača mi je oko 4000 do 4200 kn sa time da su mi putni troškovi 200 kn a putujem u 20km udaljen grad na posao u daruvar znači 40 km dnevno i dok pokrijem gorivo ajd ostane mi 3500kn negdje 100kn gore dolje ovisi o mjesecu. i pričao sam sa bauštelcima na gradilištu koje čuvam imaju oko 6000kn plaču i imaju smještaj tamo iz požege su i putuju kuč svaki drugi vikend. za takav režim sam mogao ostat radit vani i primat 10€ po satu plaču, put i snještaj osigurani radit mjesec dana i tjedan doma osim ako si dalje od hr tipa norveška, engleska...
ali meni je obitelj važnija imam dvoje male djece i ženu sa teškim autoimunim bolestima. A zadnji puta kad sam se vratio iz vana mlađi sin se na prozoru tresao i malo smijao pa malo plakao kad me je gledao kako izlazim iz auta. jebeš te novce kad ti djeca odrastaju maltene bez roditelja.
tu smo se nekak organizirali u Pakracu i jebi ga ima i prednosti i mana ali eto. Tu sam kupio kuču 2004 godine izgrađenu za 20 000€ 75m2 sa okučnicom i garažom. i život je mirniji i sporiji i bolji za obiteljski život sa djecom nego npr. zagreb i taki gradovi. Hoču još reči da je taka plača koju si naveo u večim gradovima ali i tamo ako nemaš obiteljsku kuču i moraš od nule kao ja i moja žena ovdje i to ti je malo daj kredit za nekretninu auto djeca i odu pare. i krpaš kraj sa krajem.
koliko si star? zaposli se u policiji ako si ispod 30.. fali svuda pa i tamo to ti je cca 2000kn više

dundoivica
Stožerni Narednik
Stožerni Narednik

Post by dundoivica » 26 Oct 2021, 12:19

31 :D prisla baba sa kolačima i jebiga bubnu te negdje namore a zena ovdje i djeca i kuca i zenin posao itd... da ne nabrajam

Post Reply