Čišćenje i održavanje zračnog oružja
Moderator: karabalic
Čišćenje i održavanje zračnog oružja
Nakon dužeg traženja našao sam Anschutz 335 Magnum u vrhunskom stanju.
Da bi i ostala u takvom stanju, zanima me kako pušku i dalje nastaviti održavati, s kojim proizvodima i na koji način?
Pretpostavljam da olovo stvara naslage na cijevi, te da ga je potrebno s vremenom odstraniti i očistiti cijev?
Mehanizam pretpostavljam nema potrebe podmazivati dodatno?
Pretražio sam forum u potrazi za odgovorom, ali sve je više manje nedorečeno, pa me zanima iskustvo nekoga tko se intenzivnije bavi i kuži u zračno oružje.
Da bi i ostala u takvom stanju, zanima me kako pušku i dalje nastaviti održavati, s kojim proizvodima i na koji način?
Pretpostavljam da olovo stvara naslage na cijevi, te da ga je potrebno s vremenom odstraniti i očistiti cijev?
Mehanizam pretpostavljam nema potrebe podmazivati dodatno?
Pretražio sam forum u potrazi za odgovorom, ali sve je više manje nedorečeno, pa me zanima iskustvo nekoga tko se intenzivnije bavi i kuži u zračno oružje.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Re: Čišćenje i održavanje zračnog oružja
da, cijev bi bilo dobro ocistiti od naslaga s vremenom, tj. kad skuzis da preciznost trpi... evo ja sam svoju bas danas malo ocistio... imam mesinganu, sinteticku i krpenu cetkicu, ali koristim uglavnom samo ovu mesinganu i eventualno krpenu da pobrisem ako je pri ruci, ako nije kao sto ju danas nisam mogao pronaci onda preskocim tu radnju... jedino na sto pazim da cetkicu uvijek provlacim u smjeru u kojem ide i diabola, dako da sipku za ciscenje koristim samo 2 nastavka bez onoga sa ruckom... u nedostatku cetkice moze se improvizirati špagom i komadićem krpice ili kupiti spagu koja ide na knap u cijev, a one uvijek imaju neka zadebljanja pa iskoristiti to zadebljanje da ocisti cijev...
(navodno komadic spuzve posprican sa WD40 na dnu posudice sa diabolama pomaze da se smanji zaolovljivanje cijevi, streljiva u posudici nebi trebalo biti puno, odprilike toliko da sve diabole koliko toliko budu u doticaju sa spuzvicom, a spuzvica bi se svako toliko trebala pospricati sa WD-om jer isti ishlapi... ali nisam jos isprobao, vise iz razloga da se ne zaprljam i zamastim dok pucam.)
Neki zagovaraju kapanje silikonskog ulja u cilindar a neki ne, najbolje je postupiti po pravilima koje preporuca TVORNICA a ne trgovac, distributer ili susjed. Podmazivanje cilindra se radilo prije dok su brtve bile od kože, sada kad su od sintetike uglavnom nema potrebe...
Ja sam osobno utisnuo MALU KOLICINU grafitne masti u cilindar nakon ispucanih cca 7.000 diabola... također sam MALO iste masti utisnuo u mehanizam gdje se nalazi opruga...
Uglavnom, prema proizvodjacu nisam trebao niti to napraviti, jer je u puski dovoljna kolicina "heavy tar" masti, koja se samim radom puske raznosi po cilindru ispred i iza klipa, i ukoliko puska nije rastavljana ili spricana sa kojekakvim sprejevima koji bi mogli isprati tu mast van ili stajala na suncu pa da je sve iscurilo van ta kolicina masti bi trebala biti dovoljna za cijeli vijek trajanja puške...
izvana klasično održavanje i podmazivanje da ne zahrđa kao i kod svakog oruzja... sa ballistolom nemozes omanuti =)
(navodno komadic spuzve posprican sa WD40 na dnu posudice sa diabolama pomaze da se smanji zaolovljivanje cijevi, streljiva u posudici nebi trebalo biti puno, odprilike toliko da sve diabole koliko toliko budu u doticaju sa spuzvicom, a spuzvica bi se svako toliko trebala pospricati sa WD-om jer isti ishlapi... ali nisam jos isprobao, vise iz razloga da se ne zaprljam i zamastim dok pucam.)
Neki zagovaraju kapanje silikonskog ulja u cilindar a neki ne, najbolje je postupiti po pravilima koje preporuca TVORNICA a ne trgovac, distributer ili susjed. Podmazivanje cilindra se radilo prije dok su brtve bile od kože, sada kad su od sintetike uglavnom nema potrebe...
Ja sam osobno utisnuo MALU KOLICINU grafitne masti u cilindar nakon ispucanih cca 7.000 diabola... također sam MALO iste masti utisnuo u mehanizam gdje se nalazi opruga...
Uglavnom, prema proizvodjacu nisam trebao niti to napraviti, jer je u puski dovoljna kolicina "heavy tar" masti, koja se samim radom puske raznosi po cilindru ispred i iza klipa, i ukoliko puska nije rastavljana ili spricana sa kojekakvim sprejevima koji bi mogli isprati tu mast van ili stajala na suncu pa da je sve iscurilo van ta kolicina masti bi trebala biti dovoljna za cijeli vijek trajanja puške...
izvana klasično održavanje i podmazivanje da ne zahrđa kao i kod svakog oruzja... sa ballistolom nemozes omanuti =)
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
Hvala na savjetima.
btw: primjetio sam par malih "piknjica" korozije, kako ih očistiti?
To bi vjerojatno trebalo nekako ispolirati?
btw: primjetio sam par malih "piknjica" korozije, kako ih očistiti?
To bi vjerojatno trebalo nekako ispolirati?
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

naspricaj WD u krpu i trljaj, ako su piknjice otici ce, ako je vec preslo u pitting, onda nema pomoci osim brusenja i ponovnog bruniranja...
Kako to točno utječe na cijev i preciznost (čuo sam to i prije i da imam break barrel zračnicu, pridržavao bih se toga, ovako moram preispitati)?Mike_Torello wrote:...jedino na sto pazim da cetkicu uvijek provlacim u smjeru u kojem ide i diabola...
Naime ako gurneš četkicu u smjeru kojim ide dijabola, izvlačiš je pretpostavljam na isti kraj dakle u smjeru suprotnom od onog kako ide dijabola. U konačnici prošao si četkicom jednak broj puta u smjeru dijabole i u smjeru suprotnom od dijabole.
Ako to i ima neki utjecaj na preciznost, kako onda čistiti underlever, sidelever ili PCP zračnice, te zračne pištolje kojima uglavnom ne možete ugurati šipku "straga"
Da li isključivo špagicama ili ...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

ma ne vjerujem da utjece na preciznost, ali neki se protive ciscenju cetkicom pa eto, pa da ne drljam bas previse po cijevi, ako sto i "ostetim" da barem bude "ris" u pravom smjeru =)
ne, nisi pozorno citao... skinem onaj dio gdje je rucka... uguram sipku u cijev na cijem kraju je cetkica... kad pocetak sipke izviri na prednjem kraju cijevi povucem ga a za njim ide i cetkica... dakle uvijek u jednom smjeru... ali to je zato sto JA to mogu i zato sto mi se da + malo praznovjerja... cisto sumnjam da bi bilo nekih problema da drljam s njom vamo-tamo, ali kao sto rekoh, mogu i nisam ljen pa ajde... inace bi islo onako kako se moze da nije breakbarel...shuro wrote:Naime ako gurneš četkicu u smjeru kojim ide dijabola, izvlačiš je pretpostavljam na isti kraj dakle u smjeru suprotnom od onog kako ide dijabola. U konačnici prošao si četkicom jednak broj puta u smjeru dijabole i u smjeru suprotnom od dijabole.
A dakle ipak provlačenje.... to mi je palo na pamet, ali sam onda pomislio "ma neeee... ma kom bi se to dalo...." 
Da li postoji igdje u hr za kupit pribor za čišćenje kalibra 4.5 mm, a koji sadrži onaj nastavak da se provuče krpica ?
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 19 times
Pribor za 4.5 mm sa tri tipa cetkice sam vidio u decathlonu i u trgovini bojna doo.
Ali nisam vidio nastavak za provuci krpicu.
Medjutim otkad postoji i kalibar 177 hmr u vatrenom oruzju, mislim da naci pribor za ciscenje zracnice nece biti problem
Ali nisam vidio nastavak za provuci krpicu.
Medjutim otkad postoji i kalibar 177 hmr u vatrenom oruzju, mislim da naci pribor za ciscenje zracnice nece biti problem
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
To ćeš teško naći.Marin223 wrote:Da li postoji igdje u hr za kupit pribor za čišćenje kalibra 4.5 mm, a koji sadrži onaj nastavak da se provuče krpica ?
Rijetko se to radi zbog uskoće.
Ma puno ti je to truda, a bez velike koristi. Žice od mesingane četkice se uvik naginju suprotno od smjera kretanja četkice u cijevi, tako da kad se ona gura do kraja cijevi i progura vani,Mike_Torello wrote:... jedino na sto pazim da cetkicu uvijek provlacim u smjeru u kojem ide i diabola, dako da sipku za ciscenje koristim samo 2 nastavka bez onoga sa ruckom...
pa se onda vuče natrag, žice se nagnu u suprotnu stranu, pa nema opasnosti od grebanja cijevi. Po meni je najvažnije da se i šipka i četkica vrte u ručki, pa na taj način četkica slijedi utore u cijevi.
U mainstream medijima ništa nije onako kako na prvi pogled izgleda.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.
Oružje ne ubija, ubija čovjek.