Rastavljanje puške Gamo CFX

Zračnice/Lufterice, plašljivci...

Moderator: karabalic

Post Reply
shuro
Narednik
Narednik

Rastavljanje puške Gamo CFX

Post by shuro » 30 Oct 2011, 23:01

Bok!

Pukla mi je opruga pa sam se odlučio na ugradnju gas strut-a. Uglavnom poslikao sam postupak rastavljanja puške, a kad dođe ostatak opreme, poslikati ću i postupak sastavljanja i ugradnje gas strut-a.

Uglavnom svi oni koji ne znaju kako rastaviti dotičnu zračnicu, eto dokument s opisom: Rastavljanje GAMO CFX.docx

One koji znaju kako se što radi, molio bih da ostave svaki koristan prijedlog ili komentar jer mi je ovo prvi put da rastavljam zračnicu, pa svakako ima puno stvari koje bih trebao naučiti.

Pozdrav!

P.S. Google Docs ne znaju prikazati ekstenziju MS Worda 2007, pa kliknite na link "Download" u gornjem lijevom kutu i kad se dokument skine možete ga pregledavati lokalno.

dragec11
Razvodnik
Razvodnik

Re: Rastavljanje puške Gamo CFX

Post by dragec11 » 31 Oct 2011, 22:52

Daj mi reci gdje si nabavil gas strut za cfx,jer je i meni pukla opruga pa sam stavil zamjensku (navodno original ) ali je dosta slabija od originalne opruge.
Moja je novi model sa plastičnim okidačem pa je malo drukčiji sistem kod zadnjeg dijela gdje je okidač,inače sam stavil grt-4g okidač.
Ostalo je sve isto kao na tvojoj.

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 01 Nov 2011, 06:27

na Airgunbuyer.com.
Ali nisu baš jeftine :A07:
Ja još nisam siguran da li je to gas strut za stare ili nove modele. Pa ako se pokaže da je za nove modele, biti će na prodaju po nabavnoj cijeni. :A20:

dragec11
Razvodnik
Razvodnik

Post by dragec11 » 01 Nov 2011, 12:13

Onda sam prvi kupac .........
Samo javi i kupujem!!!!!!!

Aguila
Desetnik
Desetnik

Post by Aguila » 01 Nov 2011, 14:02

Daj malo pojasnite taj gas strut, kak to radi u praksi :idea:

Mike_Torello
Fleet Admiral
Fleet Admiral

Post by Mike_Torello » 01 Nov 2011, 18:23

Jel' to kao GAS RAM? "amortizer" pod tlakom?
ako je, onda je to ovo...
http://www.fuelslut.net/ihost/files/123/airventuri1.jpg
u klasicnoj zracnici klip gura opruga, a kod gas ram gura "amortizer", slican kao onaj koji podize straznju haubu na autima... nesto na tu foru.
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 01 Nov 2011, 19:17

Da, to bi bilo to.
Gas Strut je u biti ispravni naziv, a "gas ram" i "gas spring" su nazivi koje su dali kako bi na tržištu ekipa više kužila o čemu je riječ. Nitro piston je naziv za gas strut koji je prvo prodavan pod brandom Air Venturi, a sad pod Crosmanovim brandom, zato jer se puni dušikom.
Dakle u pušci zamjenjuje oprugu i vodilicu opruge, sabija se na isti način, a energija se umjesto u opruzi čuva u stlačenom plinu. Ima nekih prednosti, ali i nekih nedostataka (ako to netko smatra nedostatkom), a već se ovdje negdje i pisalo o tome ako se ne varam.

dragec11
Razvodnik
Razvodnik

Post by dragec11 » 05 Dec 2011, 22:34

Shuro jel stigel gas strut za cfx-a ?????

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 05 Dec 2011, 23:47

Taman je nakon nekih peripetija s našom poštom stigao u petak i sad planiram krenuti u montažu.
Naravno da namjeravam sve dokumentirati slikama i opisom, pa kad ću imati konkretne rezultate, javim se :-)

dragec11
Razvodnik
Razvodnik

Post by dragec11 » 06 Dec 2011, 17:11

Ako ti nebu pasal ja kupujem....... :A31:

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 07 Dec 2011, 01:10

Na vašu žalost Dragec, izgleda da bu odgovarao.
Eto malo slika samo kao uvod.

https://www.facebook.com/media/set/?set ... 1d52018f50

dragec11
Razvodnik
Razvodnik

Post by dragec11 » 07 Dec 2011, 19:47

Je,kaj se može....
Kad završiš i isprobaš javi rezultate pa ako je to bolje od federa svakako ču naručiti jednoga za moj Royal cfx..

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 07 Dec 2011, 23:12

Svakako da ću javiti rezultate.

shuro
Narednik
Narednik

Post by shuro » 26 Dec 2011, 11:34

Nikako da javim.
Taman dan prije Badnjaka, moja puškica dobila Theoben Gas Ram umjesto opruge, novi Tesla apex piston seal i novi brech seal.
Nažalost nisam mogao naći pomičnu mjerku (iliti šubler) pa nisam točno izmjerio sve dimenzije Gas Rama i isto tako oba kronometra su na posudbi pa nisam mogao ni brzinu izmjeeriti, ali prvi dojmovi su pozitivni.
Teško mi je usporediti sa CFXom koji ima oprugu jer je prošlo nešto vremena i opruga u mom CFX-u je (vjerojatno) već duže vrijeme bila potrgana, ali trzaj nije jak ili "brutalan" kako se može pročitati. To je vjerojatno i zato jer je Gas Ram rađen za energiju do 16J, ali trzaj postoji i zvuči mi i čini mi se drugačiji, kraći. Napinjanje puške je nešto teže, ali to je vjerojatno i subjektivan osjećaj jer se maksimalna sila mora upotrijebiti odmah, a ne tek pri kraju napinjanja kao kod springerica.

Subjektivna procjena je da mi se sviđa "nova" puška. Čim dobijem kronometar, pokušati ću obaviti preliminarna mjerenja. Obzirom da nisam imao kronometar morao sam pribjeći primitivnoj metodi mjerenja energije.
Test probijanja daščica. Postavio sam neku daščicu debljine 1 cm (možda jelovina ili neko drugo meko drvo) na cca 5 metara. prva dva-tri hitca je nisu probila do kraja. Tj. dijabola (JSB Exact Jumbo) je probila na drugu stranu, ali je ostala u daščici. Desetak dijabola kasnije dijabole su probijale daščicu i na udaljenosti od cca 10 metara. Dakle kad stvari sjednu na svoje mjesto, onda treba vidjeti kako se sve ponaša :-)

No poslikao sam proces ugradnje, pa uskoro možete očekivati neki opis sa slikama :A25:

Post Reply