Colt Revolver
Moderator: BoB
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 7 times
Colt Revolver
Evo otvaram temu, da se off-topic sa drugog threada ovamo prebaci, pa kopiram vlastiti post:
Crni barut je svijet oruzja sam za sebe.
Recimo, svaki put kad rastavim svoj colt army radi ciscenja - do zadnje vide - ostajem impresioniran jednostavnoscu mehanizma od jedva nekoliko pokretnih dijelova, i kako to sve savrseno funkcionira.
A sto se preciznosti tice, pojedine puske na crni barut, gadjale su na 1000 yardi - vrlo uspjesno, dok ti stari revolveri ne zaostaju upreciznosti za modernim oruzjem.
Inace - da se vratim na colt army 1860 (njegov brat po uporabi iz istog doba je remington 1858), zanimljivo je kad je Amerika ulazila u gradjanski rat, remington new model army i colt army 1860 u kalibru 44, i navy verzije obadva u kalibru 36 krenule su u masovnu distribuciju.
A u tom trenutku - svi konstruktori su vec znali za metak sa cahurom, koji je patentirao smith&wesson dosta prije - i to za metak ekvivalent i pretecu naseg danasnjeg 22LR.
Dakle - bez obzira za jaku potrebu da se pojaca vatrena moc vojnika u gradjanskom ratu, ni jedan proizvodjac nije se usudio krenuti u masovnu proizvodnju revolvera na cijeloviti metak, premda su svi vec znali - sve sto su morali znati o tom. Jer su se bojali penala za krsenje patenta.
Tako da su ta dva perkusiona revolvera - vrhunac perkusionog sustava onog doba, gdje je po meni - remington bio napredniji.
Jer je omogucavao brzu izmjenu punih bubnjeva - gotovo poput modernog pistolja danas.
Remington je bio konstrukcijski nesto bolje rijesen jer je bio zatvoren s gornje strane, dok je colt bio "open top", dakle nesto malo slabije konstrukcije.
Sve te slabosti i mane - bile su svim dizajnerima dobro poznate, i Colt nije docekao istjecanje simithovog patenta nespreman.
Cim je bilo "pravno" moguce - colt je izbacio peace makera 1873 koji je odmah pokrio dva osnovna nedostatka colta army iz 1860:
1) Cjeloviti metak sa cahurom.
2) I zatvorio je most iznad bubnja- to jest nije vise bio "open top".
I, naravno, posljedicno tome - osvojio je dvlji zapad. (The rest is hystory, jelte..)
Utrku za divlji zapad - remington je izgubio.
Remingtona, sa zatvorenim dizajnom, za vrijeme rata pokusale su kopirati brojne radionice na jugu, medjutim bezuspjesno.
Izgleda da je proizvesti zatvoreni revolver, tehnicki i industrijski bio zahtjevan zadatak...
Mislim da je ukupna kolicina starih perkusionih revolvera (remingtona i colta skupa u svim kalibrima) bacena na trziste bila barem 500.000 komada, od pocetka gradjanskog rata - pa u slijedecim godinam, a vrlo lako i vise - tako da je to svtorilo i dodatno trziste za sve te lijepe konverzijske bubnjeve, koji su se masvono prebacivali nakon 1873.
perkusioni revolveri su izgubili na popularnosti nakon pojave novih modela, medjutim na 100 godisnjicu americkog gradjanskog rata - pojavila se potreba za "memorijalnim" modelima, i zacudo - Amerikanci ih nisu uspjeli reporducirati (nepoznat mi razlog), ali su tu uletili talijani.
Tako da su i dan danas najpoznatiji proizvodjaci replika sa divljeg zapada opet Talijani: Pedersolli, Pietta, Uberti.
Remington 1858, nazalost nemam (osim u planu), ali evo stavljam sliku svog colt army 1860, gdje se vidi "open top" sustav.
Crni barut je svijet oruzja sam za sebe.
Recimo, svaki put kad rastavim svoj colt army radi ciscenja - do zadnje vide - ostajem impresioniran jednostavnoscu mehanizma od jedva nekoliko pokretnih dijelova, i kako to sve savrseno funkcionira.
A sto se preciznosti tice, pojedine puske na crni barut, gadjale su na 1000 yardi - vrlo uspjesno, dok ti stari revolveri ne zaostaju upreciznosti za modernim oruzjem.
Inace - da se vratim na colt army 1860 (njegov brat po uporabi iz istog doba je remington 1858), zanimljivo je kad je Amerika ulazila u gradjanski rat, remington new model army i colt army 1860 u kalibru 44, i navy verzije obadva u kalibru 36 krenule su u masovnu distribuciju.
A u tom trenutku - svi konstruktori su vec znali za metak sa cahurom, koji je patentirao smith&wesson dosta prije - i to za metak ekvivalent i pretecu naseg danasnjeg 22LR.
Dakle - bez obzira za jaku potrebu da se pojaca vatrena moc vojnika u gradjanskom ratu, ni jedan proizvodjac nije se usudio krenuti u masovnu proizvodnju revolvera na cijeloviti metak, premda su svi vec znali - sve sto su morali znati o tom. Jer su se bojali penala za krsenje patenta.
Tako da su ta dva perkusiona revolvera - vrhunac perkusionog sustava onog doba, gdje je po meni - remington bio napredniji.
Jer je omogucavao brzu izmjenu punih bubnjeva - gotovo poput modernog pistolja danas.
Remington je bio konstrukcijski nesto bolje rijesen jer je bio zatvoren s gornje strane, dok je colt bio "open top", dakle nesto malo slabije konstrukcije.
Sve te slabosti i mane - bile su svim dizajnerima dobro poznate, i Colt nije docekao istjecanje simithovog patenta nespreman.
Cim je bilo "pravno" moguce - colt je izbacio peace makera 1873 koji je odmah pokrio dva osnovna nedostatka colta army iz 1860:
1) Cjeloviti metak sa cahurom.
2) I zatvorio je most iznad bubnja- to jest nije vise bio "open top".
I, naravno, posljedicno tome - osvojio je dvlji zapad. (The rest is hystory, jelte..)
Utrku za divlji zapad - remington je izgubio.
Remingtona, sa zatvorenim dizajnom, za vrijeme rata pokusale su kopirati brojne radionice na jugu, medjutim bezuspjesno.
Izgleda da je proizvesti zatvoreni revolver, tehnicki i industrijski bio zahtjevan zadatak...
Mislim da je ukupna kolicina starih perkusionih revolvera (remingtona i colta skupa u svim kalibrima) bacena na trziste bila barem 500.000 komada, od pocetka gradjanskog rata - pa u slijedecim godinam, a vrlo lako i vise - tako da je to svtorilo i dodatno trziste za sve te lijepe konverzijske bubnjeve, koji su se masvono prebacivali nakon 1873.
perkusioni revolveri su izgubili na popularnosti nakon pojave novih modela, medjutim na 100 godisnjicu americkog gradjanskog rata - pojavila se potreba za "memorijalnim" modelima, i zacudo - Amerikanci ih nisu uspjeli reporducirati (nepoznat mi razlog), ali su tu uletili talijani.
Tako da su i dan danas najpoznatiji proizvodjaci replika sa divljeg zapada opet Talijani: Pedersolli, Pietta, Uberti.
Remington 1858, nazalost nemam (osim u planu), ali evo stavljam sliku svog colt army 1860, gdje se vidi "open top" sustav.
- Attachments
-
- colt army 1860 cal 44.JPG (6.22 KiB) Viewed 751 times
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Re: Colt Revolver
kad bi bila konverzija perkusionog, onda vec po kalibru mozes doci do nekih zakljucaka. (army cal 44 / navy cal 36)BoB wrote:na slici nema krune s iglama, ide i to pretpostavljam? za koji model je prilagođen ili tek čeka prilagodbu.
Medjutim, mislim da to nije konverzija perkusionog revolvera, vec da je to bubanj za model od nekog colta na cjeloviti metak.
Sto ujedno znaci da je to oruzje "B" kategorije.
Prvi je colt 1873, peace-maker, na cjeloviti metak, najpoznatiji, ikona divljeg zapada u ruci John Wayna.
Medjutim, bilo je i drugih modela. Inace - baceni su na trziste kad je licenca za cjeloviti metak istekla smith i wessonu, tako da je sve bilo spremno za proizvodnju u tom trenmutku.
Paralelno s tim, bacena je tad na trziste ogromna kolicina konverzisjkih bubnjeva za perkusione revolvere kojih je bila velika kolicina u uporebi.
Gorky bi bas mogao potvrditi da li sam u pravu (ako je to za colt iz 1873), odnosno staviti koju sliku.
- Attachments
-
- cilinder.JPG (28.57 KiB) Viewed 746 times
-
- cilinder2.JPG (31.06 KiB) Viewed 746 times
-
- cilinder3.JPG (21.82 KiB) Viewed 746 times
Last edited by jolly on 13 Oct 2013, 09:28, edited 1 time in total.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Peacemaker, 45LC u WW2:
Omiljeno oruzje, sidearm, Americkog generala, "mavericka" Georga Pattona koji je nosio ovoga sa sobom u rat, i cesto pozirao s njim.
Navodno je revolver specijalno njega gravirao glavni Coltov graver, drske od slonovace.
Sliku sam skinuo sa interneta...
Omiljeno oruzje, sidearm, Americkog generala, "mavericka" Georga Pattona koji je nosio ovoga sa sobom u rat, i cesto pozirao s njim.
Navodno je revolver specijalno njega gravirao glavni Coltov graver, drske od slonovace.
Sliku sam skinuo sa interneta...
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Ako ne zelis "match" cijev, nije preskupo.Woolf Blaser wrote:I ja si zelim kupiti Peacemeykera ili nesto slicno. O kojim novcima je ovdje rijec!?
Tema mi je i vise nego interesantna!
Baci oko na web site od Rebeca (crni barut na slovesnki se kaze "crni smoldnik"-tako da znas sto da trazis).
A Na americkom kontinentu:
baci oko na cabella
ili na
dixi gun
(samo utipkaj u google)
Trziste postoji. Pa ces vidjeti cijene
U Ameirici je popularan "Cowboy action shooting", sto ti je slicno ko nas moderni IPSC, samo oni to rade sa oruzjem sa divljeg zapada, koje osim revolvera ukljucuje i one "coach shotgune", i winchester puske - sve na crni barut
Tako da je trziste jako dobro opskrbleno, pogotovu uz brojne hill-billiyje, red-neckse i ostale "good old boys" koji ne odustaju od dobrog starog oruzja sa divljeg zapada.
U Hrvatskoj je problem sto nemaju bas svi ducani ponudu streljiva na crni barut....
Obavezno slikaj, i styavi na forum. I zapisi cijene, pa i to podijeli s nama.Woolf Blaser wrote: Skoknut
cu sljedeci mjesec do Baffala pa cu poslikati malo modele i cijene,mozda ponesem sator i opremu
za kampiranje pa provedem nekoliko dana u storeu! Da,ta ideja mi se svidja...
Mozes malo baciti oko na poziv za jesenski turnir u crnom barutu u Rijeci, navedene su ti tamo sve discipline. (sve su ti za necjeloviti metak, dok 45lc - jos nije uveden)
Ako ti sto nije jasno - pitaj.
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Eto, dobar dan! Ja bih zelio kupiti Peacemakera, pa me zanima koliko bi otprilike kostao kod
recimo Rebeca i kakva je procedura oko nabave!? Tj koja je to kategorija oruzja i koje papire
moram ishodovati za to!?
recimo Rebeca i kakva je procedura oko nabave!? Tj koja je to kategorija oruzja i koje papire
moram ishodovati za to!?
Head in the City. Hearth in the Field.
- jolly
- Cinker - bojna

Colt "Peacemaker" cal 45LC je oruzje u B kategoriji.
Dakle sve je isto, kao i za moderno oruzje B kategorije.
To ti znaci:
Napravis nabavnu dozvolu.
Odes kod rebeca, i izaberes sto hoces.
Odete na slovenski mup u Postojni, i ispunis sve formulare, oko izvozne procedure.
Ti formulari kostaju 48-49 eura.
nakon tog cekas da slovenski mup to odobri, u smislu izvoza iz Slovenije (unutar EU to se zove "transfer" jer nema carine)
Platis revolver.
Trgovac ti ga donese na granicu.
Tamo ga pruzmes, i on tamo ispuni nabavnu dozvolu.
Dodjes na nasu granicu i prijavis da uvozis oruzje.
Predjes granicu i odes na svoj lokalni mup i registriras i to se upise u oruzni list.
Formalnosti oko oruznog lista i nabavne dozvole u nas - znas, da ne pisem.
Cijene su ti za sve modele dostupne na stranicama trgovine.
Ako te nesto posebno zanima, posalji mu mail ili pitaj telefonski.
Inace on je zastupnik od Ubertija - pa mu onda reci koji model zelis - pa ti ga naruci.
bas gledam sad stranice, "Peacemakera" 45LC nema u ponudi - ali informacije na stranicama ne moraju biti azurirane.
Nazovi - pa pitaj.
http://rebec.si/si/blagovne-znamke/a-uberti-g220.shtml
Dakle sve je isto, kao i za moderno oruzje B kategorije.
To ti znaci:
Napravis nabavnu dozvolu.
Odes kod rebeca, i izaberes sto hoces.
Odete na slovenski mup u Postojni, i ispunis sve formulare, oko izvozne procedure.
Ti formulari kostaju 48-49 eura.
nakon tog cekas da slovenski mup to odobri, u smislu izvoza iz Slovenije (unutar EU to se zove "transfer" jer nema carine)
Platis revolver.
Trgovac ti ga donese na granicu.
Tamo ga pruzmes, i on tamo ispuni nabavnu dozvolu.
Dodjes na nasu granicu i prijavis da uvozis oruzje.
Predjes granicu i odes na svoj lokalni mup i registriras i to se upise u oruzni list.
Formalnosti oko oruznog lista i nabavne dozvole u nas - znas, da ne pisem.
Cijene su ti za sve modele dostupne na stranicama trgovine.
Ako te nesto posebno zanima, posalji mu mail ili pitaj telefonski.
Inace on je zastupnik od Ubertija - pa mu onda reci koji model zelis - pa ti ga naruci.
bas gledam sad stranice, "Peacemakera" 45LC nema u ponudi - ali informacije na stranicama ne moraju biti azurirane.
Nazovi - pa pitaj.
http://rebec.si/si/blagovne-znamke/a-uberti-g220.shtml
Last edited by jolly on 13 Oct 2013, 16:03, edited 1 time in total.
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Puno hvala Mr. Jolly. Mislio sam da su puno skuplji! Imat cu jos pitanja...
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Kolika je razlika u cijeni izmedju ,osnovnog, modela i modela koji ima , match , cijev!?
Otprilike, tj u postotcima!
Otprilike, tj u postotcima!
Rebec ima i trgovinu u Rijeci ,
http://www.bojna.hr/hr/
pa možda postoji šansa da se oružje dostavi i u Rijeku trema samo pitati.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Hvala Berto. Ja ne znam gotovo nista o tome. Da li su te cijevi glatke ili imaju zljebove!?
Kakav je ustvari taj ,ne cjeloviti, metak!?
- jolly
- Cinker - bojna

Nedavno sam bio kod Rebeca u Postojni, i naravno - to je generalna namjera.Berto wrote:Rebec ima i trgovinu u Rijeci ,
Medjutim, kako mi je tad receno - problem je kod uvoza oruzja nakon ulaska u EU, jer nasi jos (to jest drzava) nisu rijesili formalnosti uvoza oruzja za registrirane trgovce unutar EU.
To je informacija od prije mjesec dana.
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

To da ,nasi, nesto nisu rijesili s tim pizdarijama zivimo,to nas je dovelo tu gdje jesmo a najgore
je sto nismo
sposobni ni odabrati ljude!!! Molio bih odgovor na svoje pitanje!
Hvala.
je sto nismo
sposobni ni odabrati ljude!!! Molio bih odgovor na svoje pitanje!
Hvala.
Revolveri ti svi imaju užljebljene cijevi osim ovog taj ima i užljebljenu i glatku: http://www.cabelas.com/ensemble/LeMat-Revolver/5745.utsWoolf Blaser wrote:Hvala Berto. Ja ne znam gotovo nista o tome. Da li su te cijevi glatke ili imaju zljebove!?
Puške imaš glatke i užljebljene , kod nas se uglavnom koriste užljebljene.
Pištolje imaš isto tako jedne i druge , isto tako na natjecanjima se koriste užljebljeni pištolji ( kubure).
- jolly
- Cinker - bojna

Woolf, ne da to ima zlijebove - nego po preciznosti pariraju danasnjem modernom oruzju.Woolf Blaser wrote:Hvala Berto. Ja ne znam gotovo nista o tome. Da li su te cijevi glatke ili imaju zljebove!?
Dakle zlijebove imaju.
Uobicajen zlijeb za repliku colta je nekih 1/28 do 1/30 (inch).... ali imam ja cijelu pricu o tome - pa da ne pisem romane:
Ima, zlijeb.
Tu se ne sekiraj.
A ima i preciznost.
I tu se ne sekiraj.
Sto je to necjeloviti metak?
Na bubnju revolvera (kad je to vec tema) imas 6 lezista za punjenje.
U svako leziste naspes / punis ovim redom:
Crni barut.
Filceni cep - ili mjerica palente.
Olovna kugla. (ili neke varijacije konusnih zrna)
Nakon tog to sabijes sa polugom koja se nalazi ispod cijevi na revolveru na mojoj slici.
Zatim kuglu s vrha cilindra namazes sa masti priprodnog porijekla
Okrenes revolver sa cijevi prema dolje,
I onda sa straznje strane bubnja stavis kapisle, na lezista na bubnju (tzv "nipples")
Nakon tog, ciljas i pucas. Inace je "single action".
Ovo je ukratko, sad ti se sire vidici, pa slijede pitanja.
Za svaki dio postupka postoji razlog, pa mogu objasniti.
U zakljucku necjeloviti metak znaci, da imas sve kompenente osim cahure.
Sto se tice snage, kugla kalibra 44, 140 graina - 300 do 400 m/sec ima vecu energiju nego moderna devetka. brzina ovisi o punjenju koje sam odredis.
Sto se tice preciznosti, standardni colt army 1860 ima fixne nisane - upucane na 75 metara.
Jedna od velikih prednosti ovog oruzja (govoreci o oruzju C kategorije na necjeloviti metak) je da ti ne treba nabavna dozvola, ni "razlog" za posjedovanje, ni lijecnicki.
Nakon nabavke (oruzje je u slobodnoj prodaji) - imas obavezu da ga registriras u lokalnoj pp, unutar 8 dana, uz osnovne uvjete za posjedovanje oruzja koje moras zadovoljavati - koje mup provjeri - nakon sta registriras: da ne maltretiras zenu i susjede, zakonska nekaznjavanost i ostalo i moras dati adresu svog lijecnika opce praxe.
Nakon (uspjesne) registracije - dobijes potvrdu na formularu A4 da si registrirani vlasnik tog i tog oruzja C kategorije.
Zakon o oruzju NE propisuje izricito da se ovo oruzje mora drzati u sefu - pa ces tu na forumu i naci pobornike koji ce tvrditi da se to super moze drzati i na zidu doma, a unutar zakona. Ja nisam pobornik tog.
Sad pitaj sto te jos zanima.
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

eto, ja i berto u isto vrijeme odgovorili!
he, he.. samo se nisam fookusirao na neuzljebljene muskete.....
pa kad je berto odgovorio, odmah da dodam:
Ne uzljebljena puska zove se "muscet"
Uzlijebljena: "rifle". vec prema zlijebovima u cijevi (rifling). Naziv ostao i danas.
Neuzlijbljene se povlace u povijesti uglavnom kroz povijenu vojnu ulogu (premda je nesumnjivo bila koristena i kao civilna/lovacka)
Rifle, uzlijebljena puska je bila napravljena u startu za koristenje u lovu, tj sportska puska, koju su u americkoj revoluciji americki traperi / naseljenici / entuzijasti uspjesno koristili u ratne svrhe. uzlijebljene su bile daleko skuplje.
precinost neuzlijebljne puske - muskete - do 50 tak metara.
Preciznost uzlijebljene - daleko vise.
he, he.. samo se nisam fookusirao na neuzljebljene muskete.....
pa kad je berto odgovorio, odmah da dodam:
Ne uzljebljena puska zove se "muscet"
Uzlijebljena: "rifle". vec prema zlijebovima u cijevi (rifling). Naziv ostao i danas.
Neuzlijbljene se povlace u povijesti uglavnom kroz povijenu vojnu ulogu (premda je nesumnjivo bila koristena i kao civilna/lovacka)
Rifle, uzlijebljena puska je bila napravljena u startu za koristenje u lovu, tj sportska puska, koju su u americkoj revoluciji americki traperi / naseljenici / entuzijasti uspjesno koristili u ratne svrhe. uzlijebljene su bile daleko skuplje.
precinost neuzlijebljne puske - muskete - do 50 tak metara.
Preciznost uzlijebljene - daleko vise.
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Hvala decki, sad mi je puno toga jasnije! Jedino me malo buni ( jebi ga, glup sam ) nacin
punjenja, tj redosljed!? Ako prvo sipam barut u cilindar (bubanj) , a bubanj ima rupe na obje strane
sto ili na koji nacin ( Boze kako sam glup ) sprijeciti barut, tj zadrzati ga u bubnju da dok ga sipam
ne iscuri na drugu stranu !?
punjenja, tj redosljed!? Ako prvo sipam barut u cilindar (bubanj) , a bubanj ima rupe na obje strane
sto ili na koji nacin ( Boze kako sam glup ) sprijeciti barut, tj zadrzati ga u bubnju da dok ga sipam
- jolly
- Cinker - bojna

To je rijeseno:Woolf Blaser wrote:Hvala decki, sad mi je puno toga jasnije! Jedino me malo buni ( jebi ga, glup sam ) nacin
Granulacije baruta i promjer rupe.
ne curi nista.
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

??? Kakva granulacija baruta !? Lijepo sam Vam napisao da ne znam nista o tome niti sam
ikada vidjeo postupak punjenja! Po ovome bi mogao , shvatiti , da je barut u obliku nekakvih
stapica koji odgovaraju rupi na cilindru!?
ikada vidjeo postupak punjenja! Po ovome bi mogao , shvatiti , da je barut u obliku nekakvih
stapica koji odgovaraju rupi na cilindru!?
- jolly
- Cinker - bojna

Woolf,
ne znam jel se salis, ili mislis ozbiljno?
Pa crni barut ti je valjda nekakav prasak.
(zato se zove "black powder" crni jer je crn, i prasak jer je prasak, pa u prijevodu ispada "crni prasak")
Granulacije su ti:
FFF
FF
F
ili
1F
2F
3F
Sto je finija granulacija mrvica - smatra se da je crni barut bolji. (ima vise "F").
Najsitniji je 3F.
3F i 2F bi recimo bio za revolver / pusku.
Onaj cilindar gore nek te ne zbuni jer je od 45LC, metak sa cahurom.
Na zadnjoj strani cilindra revolvera na CB (necjeloviti metak) poput colta army 1860, ili remington 1858 su ti cilindri suzeni i sa navojem.
U navoj se navidava "nipple", (bradavica u doslovnom prijevodu) a promjer rupe na niplu je taman za provuci iglu - ne moze nista da procuri.
Na taj nipple nabijes kapislu sa zadnje strane i kroz tu rupicu dodje iskra koja pali barut.
U HR koristimo "Vesuvit" jer nema drugog bvaruta u ponudi, ali zato odi u Kanadi u jedan gun shop pa pitaj za "black powder"
Goex, swiss, pirodex... etc... (bolje da ne nabrajam da ne proplacem od muke)
Neki su moderna imitacija sa boljim svojstvima, manje cadjenja isl..
Postoje jos i Barutni briketi (ili kako ti kazes "stapici"
), ali to se ne primjenjuje u nasem streljastvu, nego se koriste u Americi za nove i moderne in-line puske, za lov na jelene, jer je u nekim drzavama Amerike sezona na jelena produzena ako ga love na necjeloviti metak i na crni baruit - a tip puske nije definiran.
Pa onda imas u USA - jednu grupu lovaca koja lovi tradicionalnim puskama nabijacama poput mountain hawken - replikama iz povijesti, ili druga grupa koja lovi modernom puskom na necijeloviti metak, stavlja barutne brikete, itd... i to se zove in-line puska. In-line je izmisljen samo da pokrije rupu u zakonu u lovu na bjelorepog jelena u Americi.
na americkom kontinentu, dakle, osim za sport, rekreaciju i lov, crni barut se takodjer koristi - skoro pa masovno za "reenactment" povijenih bitaka iz gradjanskog rata, am. revolucije ili bitki sa indijancima - poput "Bitke na little big hornu" - gdje pucaju iz replika oruzja iz onog doba i koriste naravno CB, u kostimima iz onog doba, izvodeci manevre vojske iz tih situacija....
Dakle - ponuda oruzja i crnog baruta je bogata - jer je i potraznja / potrosnja veca.
Preporuka za edukaciju:
Pogledaj film: "Django-unchained" i obrati paznju na revolvere i ostalo oruzje.
Takodjer film: "Patriot" sa Mell Gibsonom.
ne znam jel se salis, ili mislis ozbiljno?
Pa crni barut ti je valjda nekakav prasak.
(zato se zove "black powder" crni jer je crn, i prasak jer je prasak, pa u prijevodu ispada "crni prasak")
Granulacije su ti:
FFF
FF
F
ili
1F
2F
3F
Sto je finija granulacija mrvica - smatra se da je crni barut bolji. (ima vise "F").
Najsitniji je 3F.
3F i 2F bi recimo bio za revolver / pusku.
Onaj cilindar gore nek te ne zbuni jer je od 45LC, metak sa cahurom.
Na zadnjoj strani cilindra revolvera na CB (necjeloviti metak) poput colta army 1860, ili remington 1858 su ti cilindri suzeni i sa navojem.
U navoj se navidava "nipple", (bradavica u doslovnom prijevodu) a promjer rupe na niplu je taman za provuci iglu - ne moze nista da procuri.
Na taj nipple nabijes kapislu sa zadnje strane i kroz tu rupicu dodje iskra koja pali barut.
U HR koristimo "Vesuvit" jer nema drugog bvaruta u ponudi, ali zato odi u Kanadi u jedan gun shop pa pitaj za "black powder"
Goex, swiss, pirodex... etc... (bolje da ne nabrajam da ne proplacem od muke)
Neki su moderna imitacija sa boljim svojstvima, manje cadjenja isl..
Postoje jos i Barutni briketi (ili kako ti kazes "stapici"
Pa onda imas u USA - jednu grupu lovaca koja lovi tradicionalnim puskama nabijacama poput mountain hawken - replikama iz povijesti, ili druga grupa koja lovi modernom puskom na necijeloviti metak, stavlja barutne brikete, itd... i to se zove in-line puska. In-line je izmisljen samo da pokrije rupu u zakonu u lovu na bjelorepog jelena u Americi.
na americkom kontinentu, dakle, osim za sport, rekreaciju i lov, crni barut se takodjer koristi - skoro pa masovno za "reenactment" povijenih bitaka iz gradjanskog rata, am. revolucije ili bitki sa indijancima - poput "Bitke na little big hornu" - gdje pucaju iz replika oruzja iz onog doba i koriste naravno CB, u kostimima iz onog doba, izvodeci manevre vojske iz tih situacija....
Dakle - ponuda oruzja i crnog baruta je bogata - jer je i potraznja / potrosnja veca.
Preporuka za edukaciju:
Pogledaj film: "Django-unchained" i obrati paznju na revolvere i ostalo oruzje.
Takodjer film: "Patriot" sa Mell Gibsonom.
Turn better into best!
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Nisam se salio! Ako nesto ne znam, onda ne znam! Kada si spominjao postupak punjenja pocelo
je ovako; prvo sipas barut...itd! Nippl nisi spomenio, a s obzirom da nema cauru dakle u ulozi
caure je cilindar za koji nisam znao da se uvrce neki nippl! Hvala ti na objasnjenju a narocito
Ti veliko hvala sto mi nisi dao neki site i rekao da pogledam na fck internetu!
Moje sljedece pitanje bi bilo gdje se postavlja kapisla, a s obzirom da si i na to dao odgovor
( nippl sve rijesava ) onda pitam kakvu kapislu koristi !?
je ovako; prvo sipas barut...itd! Nippl nisi spomenio, a s obzirom da nema cauru dakle u ulozi
caure je cilindar za koji nisam znao da se uvrce neki nippl! Hvala ti na objasnjenju a narocito
Ti veliko hvala sto mi nisi dao neki site i rekao da pogledam na fck internetu!
Moje sljedece pitanje bi bilo gdje se postavlja kapisla, a s obzirom da si i na to dao odgovor
( nippl sve rijesava ) onda pitam kakvu kapislu koristi !?