Tikka ili SSG?
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Tikka ili SSG?
Budući da je vrijeme darivanja, vrijeme je da i sebe darujem. Odlučih si kupiti "nekakvu pucaljku". Trenutno sam neodlučan između Tikke varmint i SSG-a. Budući da oružje koristim uglavnom za papir, a spremam se i izvaditi lovačku iskaznicu, pa se svrha uporabe širi na lisice, čagljeve i vrane, odluka postaje sve teža. Cijena je tu negdje, Tika nova, SSG malo rabljen u besprijekornom stanju. Kalibar 243 win. Tikka je lakša, SSG duži.... Šta mislite, ili bolje reći, što bi Vi uzeli? Zahvaljujem na sugestijama, uz najljepše želje u 2014.
Pozdrav svima!
Pozdrav svima!
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 10 times
- Been thanked: 19 times
Re: Tikka ili SSG?
Cuj ja sam u slicnoj situaciji kao i ti:
Pucam na papir, a planiram da se pocmem baviti lovom, imam ispit.
Kroz prizmu takvog svog back-grounda, i iz te perspektive, ja bih:
Tikka, laksa, za lov (zato jer je laksa, zato bih je uzeo...).
SSG, za papir.
Premda, mislim da neces pogrijesiti sta god da uzmes.
Pucam na papir, a planiram da se pocmem baviti lovom, imam ispit.
Kroz prizmu takvog svog back-grounda, i iz te perspektive, ja bih:
Tikka, laksa, za lov (zato jer je laksa, zato bih je uzeo...).
SSG, za papir.
Premda, mislim da neces pogrijesiti sta god da uzmes.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Kupis jeftiniju pusku 22-250 za lov ( lisica, cagalj, vuk, divokoza, srnjak ) i nesto u 308W za papir. SSG-varmint sa optikom je tezak za tegljenje po sumi.. ali je dobar za papir 
Nemoguće je Nemoguće
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

SSSG je tehnicki dotjeraniji. Tezi je, ima bolje okidanje i samim tim ugodniji za pucanje.
Njegova tezina moze biti problem za nositi u lovu, ali ako vecinom mislis loviti sa ceke
tada to nije toliko bitno. O Tikki ne mogu nista reci jel ju nisam isprobao, ali imao sam
Sako i bio sam razocaran s njim, tj s obzirom na renome i cijenu trebao bi imati puno
vise. Kalibar 243 Win...ne znam sto reci...imao sam dvije puske u tome kalibru, najbolje
rezultate daje sa zrnima od 95 grs...moze te jako usreciti, a i razocarati. Taj kalibar je jako
sklon tkz ,letacima, tj hoces napraviti pristojnu grupu pogodaka, ali vrlo cesto se desi da
ti neki metak neobjasnjivo bude izvan grupe, tako da te u papir bas nece usreciti.
U ,meso,...mozes sa dobrim pogotkom oboriti i vepra s njime, ali zakon veli ,NE,!
Dobro ti decki vele, razmisli o drugome kalibru, a ja se slazem s njima da bi ti 308 bio
bolja opcija, ali sto god da kupis...cestitam ti!
LP
Njegova tezina moze biti problem za nositi u lovu, ali ako vecinom mislis loviti sa ceke
tada to nije toliko bitno. O Tikki ne mogu nista reci jel ju nisam isprobao, ali imao sam
Sako i bio sam razocaran s njim, tj s obzirom na renome i cijenu trebao bi imati puno
vise. Kalibar 243 Win...ne znam sto reci...imao sam dvije puske u tome kalibru, najbolje
rezultate daje sa zrnima od 95 grs...moze te jako usreciti, a i razocarati. Taj kalibar je jako
sklon tkz ,letacima, tj hoces napraviti pristojnu grupu pogodaka, ali vrlo cesto se desi da
ti neki metak neobjasnjivo bude izvan grupe, tako da te u papir bas nece usreciti.
U ,meso,...mozes sa dobrim pogotkom oboriti i vepra s njime, ali zakon veli ,NE,!
Dobro ti decki vele, razmisli o drugome kalibru, a ja se slazem s njima da bi ti 308 bio
bolja opcija, ali sto god da kupis...cestitam ti!
LP
Head in the City. Hearth in the Field.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Pusti ,srce, i porazgovaraj sa ,razumom, i razmisli o promjeni kalibra.Iggy wrote:Dobre obe...Tikku bih kupio srcem, ali razum kaže SSG.
Sve ono sto moze 243 Win, to moze i 308 Win!
Ali...ono sto moze 308 Win...to ne moze 243 Win.
Zakonom ne smijes ni loviti svinje i jelene sa 243 Win.
Streljivo za 243 Win jednako kosta kao 308 Win.
Za 243 Win ces tesko pronaci match streljivo, a puniti ne smijes.
Za 308 Win mozes naci puno jeftiniji metak od 243 Win, a mozes
koristiti i vojno streljivo.
Takodje, s tim vojnim streljivom mozes bez problema reducirati
lisice i cagljeve.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Zamoli Mikea da veli nekaj o 243 Win. Mislim da je on pucao s tim kalibrom na 300 m.
Budi njezan...vjerojatno ,spava,...a i vrijeme mu je da malo zrakne sto mu ekipa na
forumu dela...
Budi njezan...vjerojatno ,spava,...a i vrijeme mu je da malo zrakne sto mu ekipa na
forumu dela...
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Ostrostrijelac je tu kompetentniji sto se tog kalibra tice, ja sam samo koristio njegov "aparat" =) a uglavnom smo na 300m imali sve pogodke u papir 40x40cm... uglavnom...
"Oružje ima dva neprijatelja - Hrđu i POLITIČARE!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
"Pelene i POLITIČARE treba često mjenjati... iz istog razloga... JER SU USRANI!"
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

- Mike_Torello
- Fleet Admiral

Kranjac, .243win, ali dosta izraubana cijev... i riće se ko mazga =)
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Hahaha...mozda se Ostri posvadjao sa vagicom...( salim se).Mike_Torello wrote:Kranjac, .243win, ali dosta izraubana cijev... i riće se ko mazga =)
sorry što upadam u temu...ali ima veze s ssgom..
http://www.njuskalo.hr/ostalo-oruzje/st ... s-10070770
šta bi ovo trebalo biti? ssg PIV? ako je, jel netko imao tako kratku cijev u normalnoj lovačkoj uporabi?
šta bi ovo trebalo biti? ssg PIV? ako je, jel netko imao tako kratku cijev u normalnoj lovačkoj uporabi?
Put your money where your mouth is.
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

Ima ih nekoliko u HR. Postoji i silence za njega, zato je i konstruiran. Silence je kod
nas zakonom zabranjen, ali nista te ne sprijecava da koristis pusku takva kakva je.
Izgubi se ponesto brzine i energije zbog kratke cijevi, ali uspjesno je mozes koristiti
u lovu, pa i na streljani.
nas zakonom zabranjen, ali nista te ne sprijecava da koristis pusku takva kakva je.
Izgubi se ponesto brzine i energije zbog kratke cijevi, ali uspjesno je mozes koristiti
u lovu, pa i na streljani.
- Mike_Torello
- Fleet Admiral

http://www.steyr-mannlicher.com/uploads ... _p4_01.jpg
znam lika koji ovakvu verziju uredno nosi u lov...
znam lika koji ovakvu verziju uredno nosi u lov...
-
Woolf Blaser
- Natporučnik

...i jedan clan mojeg LD, samo njegov ima plasticni kundak...ma puskica je ok...svidja
mi se ovaj sa drvenim kundakom.
mi se ovaj sa drvenim kundakom.
timmy75 wrote:sorry što upadam u temu...ali ima veze s ssgom..
Ma puskica je mrak, posto je u pitanu Twist 1:10 mozes uredno pucati tezinu od 180-220 grs, da stvar bude bolja puno je laksa za tegljenje nego P-II.
Nemoguće je Nemoguće