Dopusnica za neposredno rukovanje oružjem

Opća rasprava koja može i ne mora biti vezana uz oružje - biti će moderirana po potrebi u slučaju vrijeđanja drugih članova ili otvorenih svađa i prepiranja. POLITIKU IZBJEGAVATI.
dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Dopusnica za neposredno rukovanje oružjem

Post by dejandlesk » 03 Jan 2014, 15:28

Budući da je u mojoj firmi zimski raspust, nemam baš nekog pametnog posla, pa sam odlučio malo utvrditi gradivo iz zakonodavstva o oružju i naišao na neke zanimljivosti, iz kojih se rodilo slijedeće pitanje: "Jesam li ja, kao linijski sudac na nekom streljačkom natjecanju, u sukobu sa zakonom ako ne posjedujem Dopusnicu za neposredno rukovanje oružjem"? Naime, kao sudac mogu dirati oružje i opremu strijelca, bez njegove dozvole, ali u njegovom prisutstvu i sa njegovim znanjem. Budući da zasad ne posjedujem "Dopusnicu", a moram u ruke uzeti nečiji pištolj radi npr. provjere sile okidanja, vjerojatno kršim zakone RH. Je li to uistinu tako, ili možda pogrešno tumačim? Ista stvar je kad obavljam trenerske poslove. Zahvaljujem na Vašim mišljenjima.
Pozdrav svima!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Re: Dopusnica za neposredno rukovanje oružjem

Post by Woolf Blaser » 03 Jan 2014, 15:45

Svaka cast Dejan! Procitao sam puno tvojih kvalitetnih postova. :A25:
Head in the City. Hearth in the Field.

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 03 Jan 2014, 15:49

P.S. Zao mi je sto se ne kuzim u zakon, pa da ti se pridruzim u raspravi...imam slican ,problem,
sa poslom kao i ti...samo mene je na ,dopust, poslao ovaj fucking Hercules, koji nas je jutros
obradovao sa ugodnih -35 !!! :A10:

jolly
Cinker - bojna
Cinker - bojna
Has thanked: 10 times
Been thanked: 19 times

Post by jolly » 03 Jan 2014, 17:38

Ja mislim da je dopusnica zakonsko rijesenje za nekog ko nema oruzni list, a po prilikama je u cestom kontaktu sa oruzjem Na pr. poput voditelja streljane, ili ovlastenog puskara.
Sve u svemu, ako imas OL, mislim da se ne treba sekirati.
Medjutim, bilo bi dobro pogledati u pravilnik streljackog saveza o tome koje sve papire ili dozvole moraju imati suci na sluzbenim natjecanjima.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 03 Jan 2014, 20:19

jolly wrote:......Ja mislim da......... .
Znas kako kazu u nasim krajveima za ovo " ja mislim " ???

Svi mi znamo da je nas zakon po mnogocemu sjeban u odnosu na EU zakone, no svejedno sada nitko nema muda popraviti greske koje samo iz razloga da nitko ne trazi odgovornost i strucnost onih koji su kumovali tim pizdarijama....

A vrli nas zakon kaze ovako:

Oružjem u proizvodnji, prometu, popravku i prepravku te na civilnom strelištu ne smiju neposredno rukovati osobe bez dopusnice koje ne ispunjavaju opće i posebne uvjete iz članka 10. Zakona o oružju, a policijska uprava/policijska postaja izdat će osobi koja ispunjava uvjete iz članka 10. Zakona o oružju, dopusnicu za neposredno rukovanje oružjem.
Iznimno, dopusnica za neposredno rukovanje vatrenim oružjem izdat će se fizičkoj osobi s navršenih 18 godina života ukoliko je osposobljena za zvanje majstora - puškara.
Nemoguće je Nemoguće

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 06 Jan 2014, 00:53

Sve dalje, sve manje kužim. Znači streljaštvom vatrenim oružjem, ne bi se smjela baviti osoba koja ne ispunjava uvjete članka 10 Zakona o oružju. Neću kopirati članak 10, ali nebuloza je preblaga riječ. Uputit ću dopis službi za odnose s javnošću MUP-a, i postaviti ovo pitanje. Zanima me kakav će odgovor dati.
Pozdrav svima!

zdebat
Poručnik
Poručnik

Post by zdebat » 06 Jan 2014, 01:34

Gle, mislim da bi to pitanje trebao uputiti HSS-u jer kao streljački sudac si delegiran od HSS-a na dotično natjecanje.
Drugim riječima, trebalo bi oformiti dodatnu sudačku licencu koja bi kao dodatnu kategoriju imala dopusnicu.
Mislim da bi se i Wagner mogao nadovezati na ovo.

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 06 Jan 2014, 12:04

Nije to problem. Pitao sam u svojoj PP i nitko mi nije dao odgovor u smislu da ili ne. Sve to zavisi od nekoga ili nečega....
Sve u svemu, stvar procjene. Ja ću zatražiti Dopusnicu, pa će mi netko ili dati ili odbiti, a tada imam neku polazišnu točku za daljnje korake. Nisam raspoložen dolaziti u sukob sa zakonom zbog administrativno-jezičnih barijera.
Pozdrav svima!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 06 Jan 2014, 15:40

Hehehe...,odgovor moze biti ,da, ili ,ne,,!? Znaci da ne znaju! Koja fck kikiriki drzava...

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Jan 2014, 16:00

dejandlesk wrote:....... Nisam raspoložen dolaziti u sukob sa zakonom zbog administrativno-jezičnih barijera.
Pozdrav svima!
Mislim da je to problem vecine nas ovdje, no zapravo nije problem u tome sto si naveo nego u sto je 99% zakona kod nas nedoreceno, nedovrseno, dvosmisleno ili trosmisleno te napisano od totalno nekompetentnih individua.

Svjezi primjer doduse O.T. od teme 150% ali samo ukazuje na stanje stvari....

1. Zakon o obaveznom isticanju "energetskog certifikata" za prodaju nekretnina, ogromne kazne i bla..bla..bla...za onoga tko pokusava oglasavati ili prodati nekretninu ako nema taj jebeni papir...

Ovca iz odgovorne ustanove gostuje u emisiji na radiju i javi se lik sa pitanjem:

1. Ja zelim prodati nedovrsenu kucu ili stan ? Odgovor...ja pa ovaj, pa znate pa nisam sigurna ....

2. pitanje...lik zove i kaze ja imam ROH-Bau stanove za prodaju, nema ni pregrada ni grijanja ni klimatizacije,,,,kakav jebeni certifikat da ja trazim......O: Pa sada stvarno ne znam, nismo to predvidjeli, moramo se konzultirati...

Bilo je jos tih bisera ali ova dva dovoljno govore o sistematskom pristupu problemima, BITNO je samo da su kaze od 10K do 100K kuna....

Imamo Hrvatsku - Nemamo drzavu.
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 06 Jan 2014, 16:39

Taj ,zakon, (represija) je jako ucinkovit kad ga treba upotrijebiti protiv nas...ali tako nam
i treba kad dozvolimo da nas jebu i gaze.

Papilon
Brigadir
Brigadir

Post by Papilon » 06 Jan 2014, 17:10

Guze...... :A18: :A18:
Ne pij dok voziš - mogao bi proliti!!.....

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 06 Jan 2014, 17:15

Gaze...nece nas guziti jel se boje da nam se ne svidi...pa bi mogli traziti jos... :A13:

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 06 Jan 2014, 20:14

Pokušali su ali im je palo na referendumu, :A18:

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 06 Jan 2014, 20:42

Jedino sto je palo na tom referendumu je slika drustvenog uredjenja u Rvatistanu, u ocima
svijetske javnosti...a mi se radujemo tome... :A18:

lex-lutor
Brigadir
Brigadir

Post by lex-lutor » 06 Jan 2014, 22:55

Woolf Blaser wrote:Jedino sto je palo na tom referendumu je slika drustvenog uredjenja u Rvatistanu, u ocima
svijetske javnosti...a mi se radujemo tome... :A18:
Mene u stvai najvise odusevljava nesto drugo u tom kaosu. SVi su Happy radi rezltata referenduma, ali nitko NIJE reagirao na ono sto se dogodilo poslje toga, NASA VLADA, tj. ljudi koje smo izabrali su izgirali volju naroda vec XX-puta pa i ovaj i izglasali zakon koji im zapravo daje sve sto su trazili ali se zove drugim imenom.

DA su pravi i da imaju muda onda bi jaran predvodnik krda jasno i glasno rekao " u ovoj zemlji ne mozete dobiti status braka tj. prava i obaveze koje idu sa time" nemamo nista protiv Vas ako ako to zelite slobodno se preselite u neku drgu drzavu koja Vam to omogucava... ENDE..KRAJ PRICE za vijeke vijekova !

Ma super smo, mi smo zapravo jedan veliki karcinom na ovoj regiji, sve unistavamo sto dotaknemo ....
Nemoguće je Nemoguće

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 06 Jan 2014, 23:59

Karcinom su politicari...sto je narodu gore...njima je bolje...i jos vise trose...nas novac,
a mi sutimo i to im dopustimo. Najisplativiji, najunosniji biznis u Rvatistanu...je biti politicar!

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 07 Jan 2014, 00:58

Ja bi isto htio biti političar. Jedini je problem, kad ja nešto pričam, bilo glupo ili pametno, nitko me ne j... za suhu šljivu. Više ne znam šta da pričam, a političari su postali to što jesu, isključivo pričom. E sad, ako shvatim bit verbalnog izražavanja, možda postanem političar, a u tom slučaju, očekujem vašu podršku, jer bude bolje. Vama ne, ali bar meni bude, a ako se to ne desi, ni meni ni vama bolje biti NEĆE!

Woolf Blaser
Natporučnik
Natporučnik

Post by Woolf Blaser » 07 Jan 2014, 01:06

Eeee...pa ne ide to tako! Ti bi u politiku, a nista nam nisi obecao... :A18:

dejandlesk
Časnički Namjesnik
Časnički Namjesnik

Post by dejandlesk » 07 Jan 2014, 03:08

Teško je obećati nešto, što netko već nije obećao.

Post Reply