Stara puškica iz podruma
Moderator: karabalic
Stara puškica iz podruma
Pozdrav
Iz jednog podruma je izronila stara zrakača o kojoj nisam uspio ništa saznati "googlajući" pa postavljam slike ovdje u nadi da će iskusniji čćanovi foruma znati nešto o njoj i dali ju je moguće osposobiti i naći dijelove za nju pošto nije bila ni pažena ni mažena i koliko sam uspio saznati uveseljavala je bar dvije generacije a treću nije podnijela.
Jedine vidljive oznake koje sam našao na njoj su(vidljivo na fotkama):
1. Na cijevi (nosaču) serijski broj i oznaka M1
2. Na kučištu cilindra sa gornje strane M M ZAGREB sa strelicom koja prolazi između slova G i R i završava krugom između dva slova M koja su iznad natpisa zagreb
3. Broj 13 utisnut na kučištu cilindra ispred okidača gdje je navoj za spajanje sa kundakom
Kundak završava metalnom pločicom uhvačenom dvjema vidam za drvo kao na "tanđari". Pošto je kundak pukao po duljini (3 pukotine) molim da se javi netko ko možda ima neki koji bi se mogao upotrijebiti kao zamjena ako se uspije indetificirati koja je puška u pitanju.
Hvala
Iz jednog podruma je izronila stara zrakača o kojoj nisam uspio ništa saznati "googlajući" pa postavljam slike ovdje u nadi da će iskusniji čćanovi foruma znati nešto o njoj i dali ju je moguće osposobiti i naći dijelove za nju pošto nije bila ni pažena ni mažena i koliko sam uspio saznati uveseljavala je bar dvije generacije a treću nije podnijela.
Jedine vidljive oznake koje sam našao na njoj su(vidljivo na fotkama):
1. Na cijevi (nosaču) serijski broj i oznaka M1
2. Na kučištu cilindra sa gornje strane M M ZAGREB sa strelicom koja prolazi između slova G i R i završava krugom između dva slova M koja su iznad natpisa zagreb
3. Broj 13 utisnut na kučištu cilindra ispred okidača gdje je navoj za spajanje sa kundakom
Kundak završava metalnom pločicom uhvačenom dvjema vidam za drvo kao na "tanđari". Pošto je kundak pukao po duljini (3 pukotine) molim da se javi netko ko možda ima neki koji bi se mogao upotrijebiti kao zamjena ako se uspije indetificirati koja je puška u pitanju.
Hvala
“Having is not so pleasing a thing as wanting, it may not be logical but it is often true.”
“The bureaucratic mentality is the only constant in the universe.”
"If there's nothing wrong with me... maybe there's something wrong with the universe!"
"If there's nothing wrong with me... maybe there's something wrong with the universe!"
Re: Stara puškica iz podruma
Ovo su slike imao sam malo problema s uploadom
“Having is not so pleasing a thing as wanting, it may not be logical but it is often true.”
-
Ljevoruki_Dešnjak
- Razvodnik

To je 99% zastava. Vdi jel piše igdi na njoj ZASTAVA na ćirilici( to ja mislin pise na tome kao čepu na početku cilindra) . Puski je potrebna generalka i zaminit kundak a to dosta košta i ne isplati se pogotovo ako nije nešto precizna. Pogledaj u kakvom stanju je cijev.
Sam kujem svoju sreću/oružje.
Nema nigde nikakvih drugih oznaka osim ovoga na slikama.
Cijev je glatka bez utora (zaboravio spomenuti)
Obnovio bi je više iz gušta nego za upotrebu, ako ništa drugo za ukras..
Cijev je glatka bez utora (zaboravio spomenuti)
Obnovio bi je više iz gušta nego za upotrebu, ako ništa drugo za ukras..
Neisplativo je to osposobiti, stavi je na zid takvu kakva je ako ti je bas prirasla srcu.
@ myrek
Pošto je vec trecu generaciju u familiji sada je na zidu i nije na prodaju.
Pošto je vec trecu generaciju u familiji sada je na zidu i nije na prodaju.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Odnijeti puskaru da sredi sta treba, a mozda bude imao i sta starih originalnih dijelova! 
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Ok pošteno.
U današnjem razgovoru sa jednim starijim kolegom saznao sam da se radi o zračnoj pušci MOM (tak i piše na njoj) koje su se negdje 60-tih godina radile u Zagrebu. Tko ih je radio nezna ni on. Navodno su se pravila tri modela ali se jako malo danas znao o njima. Ukratko rijetka puška i definitivno dio povjesti.
U današnjem razgovoru sa jednim starijim kolegom saznao sam da se radi o zračnoj pušci MOM (tak i piše na njoj) koje su se negdje 60-tih godina radile u Zagrebu. Tko ih je radio nezna ni on. Navodno su se pravila tri modela ali se jako malo danas znao o njima. Ukratko rijetka puška i definitivno dio povjesti.
Hvala za info zato su i postane slike jer nisam našao ništa o njoj kad sam tražio
- Bruno Strat
- Pozornik

Naoružaj se šmirglovima raznih gradacija i dobro ju obrusi i ispoliraj (do golog metala naravno). Isto tako sredi i drvo. Nakon toga obajcaj kundak i izbruniraj metalne djelove. U manje više svim trgovinama sa oružjem ima za kupiti bočica tekućine za hladno bruniranje (manje od 100kn, preporučio bi od Clevera) i puškica će biti kao nova.
Ja sam to već puno puta radio i uvijek je zadovoljstvo na kraju kad "Udahneš život" tako nekoj starini...
Samo naprijed i sretno. Ako treba ikakvapomoć oko postupka slobodno se javi.
Ja sam to već puno puta radio i uvijek je zadovoljstvo na kraju kad "Udahneš život" tako nekoj starini...
Samo naprijed i sretno. Ako treba ikakvapomoć oko postupka slobodno se javi.
Netko radi što zna a netko zna što radi...
-
dejandlesk
- Časnički Namjesnik

Clever se meni nije baš pokazao. Šmirglanje i poliranje mogu odraditi gotovo da savršenstva, no bruniranje s Cleverom mi je svaki put ispalo flekasto.
Pošto se volim igrati takvim stvarima, svojevremeno sam nabavio Bruniral. Nekad ga je radila Kemika, no nije bilo malih pakovanja, a kako je higroskopan, ne mogu ga uskladištiti. Znam da u njemu ima natrijevog hidroksida i još nekih spojeva, no kad u tome "skuhaš" dobro ispoliran komad, zadovoljstva je zajamčeno.
Pozdrav svima!
Pošto se volim igrati takvim stvarima, svojevremeno sam nabavio Bruniral. Nekad ga je radila Kemika, no nije bilo malih pakovanja, a kako je higroskopan, ne mogu ga uskladištiti. Znam da u njemu ima natrijevog hidroksida i još nekih spojeva, no kad u tome "skuhaš" dobro ispoliran komad, zadovoljstva je zajamčeno.
Pozdrav svima!
Imam Dianu 35 i fali mi nekoliko dijelova. Prije par godina sam mislim na ovom forumu bio naletio na e-mali za kupnju tih dijelova iz Njemacke. Mislim da se ta osoba zove Marcus ili Maurizzio. Tako je bio naslovljen mail. Ako netko zna tu adresu molio bi da mi je tu okaci. Hvala.
https://www.versandhaus-schneider.de/in ... 9_199_1626ivan80 wrote:Imam Dianu 35 i fali mi nekoliko dijelova. Prije par godina sam mislim na ovom forumu bio naletio na e-mali za kupnju tih dijelova iz Njemacke. Mislim da se ta osoba zove Marcus ili Maurizzio. Tako je bio naslovljen mail. Ako netko zna tu adresu molio bi da mi je tu okaci. Hvala.
Volim crno pa makar i ofarbano.......