Nedoumice mladog lovca
Nedoumice mladog lovca
Pozdrav gospodo lovci
,
Kao mladi lovac susrecem se sa podosta nedoumica i prica, pozitivnih, negativnih, ovakvih onakvih..., ali me zapravo zanimaju zadnje dvije.
Moram naglasit da sam izrazito za poštivanje zakona i pravila jer ako ih se ne poštuje dolazimo automatski do "nejednakosti" izmedu gospode lovaca (u ovom slučaju) kao i prekršajne/kaznene odgovornosti te da ove nedoumice su isključivo motivirane učenjem i informiranosti te nemam namjeru ikoga upozoravati ili nedaj boze nesto ozbiljnije zbog nepravilnih postupaka (ja nisam taj koji bi se trebao baviti provodenjem zakona).
1. nedoumica : LOV VUKA
Kontinentalno lovačko društvo ima whatsapp grupu, kolega lovac objavljuje sliku odstreljenog vuka (nije ga on odstrelio nego neki njegov prijatelj sa područja Dalmacije), komentiram "nisam znao da je lov vuka kod nas dozvoljen, jel to nest novo?" na što mi on odgovara da je to odluka stara 1-2 godine (uz objašnjenje da je dozvoljen lov vuka kada je i dabar uvrsten u osnovu), nakon 2 sata istraživanja po zakonima, pravilnicima, dopunama istih i svih referentnih stranica koje se bave temom lovca dolazim do zaključka da je vuk još uvijek zasticena vrsta te da nema lova na njega. Molio bih Vas da mi pojasnite jesam li ja u krivu te ako jesam možete li mi dati link ili navod ili štogod gdje se dozvoljava lov tj. odstrel vuka.
2. nedoumica : LOV NOCNOM/TERMALNOM OPTIKOM I OPCENITO LOV NOCU
U pravilniku piše : (1) Lovačko oružje i naboje nije dopušteno uporabljivati u vrijeme smanjene vidljivosti uzrokovane klimatskim nepogodama (padaline, magla, vjetar i sl.) te noću. (jasno kao dan)
(2) Noćno vrijeme u smislu ovoga Pravilnika jest razdoblje od dva sata nakon zalaska sunca do dva sata prije izlaska sunca. (također)
(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, lovačko oružje i naboje smije se uporabljivati noću:
– za vrijeme mjesečine koja omogućava prethodno motrenje pri odstrjelu svinje divlje, smeđeg medvjeda, jazavca, kuna, lisice, čaglja i tvora te (koliko shvacam, tada je dopušteno loviti navedene vrste uz dnevnu optiku ? )
– kad je dopuštena iznimna upotreba optičkih ciljnika za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili umjetnih svjetlećih naprava i naprava za osvjetljavanje cilja. (zbunjuje me ova rijec "iznimna upotreba", u slučaju dopuštene upurabe mogu se koristiti nocne/termalne/druga sredstva za pretvaranje slike i svjetlece naprave ?)
Koliko sam shvatio, u zakonu u lovstvu je dopuštena uporaba nocnih optika za lov divlje svinje, čaglja i lisice uz dopuštenje ministarstva.
Logika bi nalagala sljedece pitanje, je li ministarstvo donijelo dopuštenje uporabe nocnih/termalnih/kakvih vec naprava za nocni lov ili se mora ishodovati neka posebna dozvola za sudjelovanje u istom? Također uzmite u obzir da sam po struci doktor medicine, a ne pravnik te da postoji vjerojatnost da sam potpuno na krivi nacin interpretirao zakon te mi je i iz toga razloga potrebno pojasnjenje.
Unaprijed Vam hvala na odgovorima i nadam se da nisam nekoga uvrijedio ovim postom
Kao mladi lovac susrecem se sa podosta nedoumica i prica, pozitivnih, negativnih, ovakvih onakvih..., ali me zapravo zanimaju zadnje dvije.
Moram naglasit da sam izrazito za poštivanje zakona i pravila jer ako ih se ne poštuje dolazimo automatski do "nejednakosti" izmedu gospode lovaca (u ovom slučaju) kao i prekršajne/kaznene odgovornosti te da ove nedoumice su isključivo motivirane učenjem i informiranosti te nemam namjeru ikoga upozoravati ili nedaj boze nesto ozbiljnije zbog nepravilnih postupaka (ja nisam taj koji bi se trebao baviti provodenjem zakona).
1. nedoumica : LOV VUKA
Kontinentalno lovačko društvo ima whatsapp grupu, kolega lovac objavljuje sliku odstreljenog vuka (nije ga on odstrelio nego neki njegov prijatelj sa područja Dalmacije), komentiram "nisam znao da je lov vuka kod nas dozvoljen, jel to nest novo?" na što mi on odgovara da je to odluka stara 1-2 godine (uz objašnjenje da je dozvoljen lov vuka kada je i dabar uvrsten u osnovu), nakon 2 sata istraživanja po zakonima, pravilnicima, dopunama istih i svih referentnih stranica koje se bave temom lovca dolazim do zaključka da je vuk još uvijek zasticena vrsta te da nema lova na njega. Molio bih Vas da mi pojasnite jesam li ja u krivu te ako jesam možete li mi dati link ili navod ili štogod gdje se dozvoljava lov tj. odstrel vuka.
2. nedoumica : LOV NOCNOM/TERMALNOM OPTIKOM I OPCENITO LOV NOCU
U pravilniku piše : (1) Lovačko oružje i naboje nije dopušteno uporabljivati u vrijeme smanjene vidljivosti uzrokovane klimatskim nepogodama (padaline, magla, vjetar i sl.) te noću. (jasno kao dan)
(2) Noćno vrijeme u smislu ovoga Pravilnika jest razdoblje od dva sata nakon zalaska sunca do dva sata prije izlaska sunca. (također)
(3) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, lovačko oružje i naboje smije se uporabljivati noću:
– za vrijeme mjesečine koja omogućava prethodno motrenje pri odstrjelu svinje divlje, smeđeg medvjeda, jazavca, kuna, lisice, čaglja i tvora te (koliko shvacam, tada je dopušteno loviti navedene vrste uz dnevnu optiku ? )
– kad je dopuštena iznimna upotreba optičkih ciljnika za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili umjetnih svjetlećih naprava i naprava za osvjetljavanje cilja. (zbunjuje me ova rijec "iznimna upotreba", u slučaju dopuštene upurabe mogu se koristiti nocne/termalne/druga sredstva za pretvaranje slike i svjetlece naprave ?)
Koliko sam shvatio, u zakonu u lovstvu je dopuštena uporaba nocnih optika za lov divlje svinje, čaglja i lisice uz dopuštenje ministarstva.
Logika bi nalagala sljedece pitanje, je li ministarstvo donijelo dopuštenje uporabe nocnih/termalnih/kakvih vec naprava za nocni lov ili se mora ishodovati neka posebna dozvola za sudjelovanje u istom? Također uzmite u obzir da sam po struci doktor medicine, a ne pravnik te da postoji vjerojatnost da sam potpuno na krivi nacin interpretirao zakon te mi je i iz toga razloga potrebno pojasnjenje.
Unaprijed Vam hvala na odgovorima i nadam se da nisam nekoga uvrijedio ovim postom
Re: Nedoumice mladog lovca
1. Lov vuka je strogo zabranjen, vuk je zasticena divljac.
2. O nocnim optikama pogledaj ovdje...
https://youtu.be/bc8VwfntGIA
2. O nocnim optikama pogledaj ovdje...
https://youtu.be/bc8VwfntGIA
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
https://youtube.com/channel/UCnDcMjnFpvRMCtlVHqFqUVQ
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Lov Vuka je zabranjen, cak sto vise - Vuk nije na popisu divljaci.Kicomico1 wrote:Pozdrav gospodo lovci,
S druge strane, kad si spomenuo dabra - Dabar jest na popisu divljaci i ocekujem da ce u dogledno vrijeme otvoriti lov na dabra, medjutim trenutno mu je lovostaj od 01.01 to 31.12 - kroz cijelu godinu.
Kad se otvori lov na dabra, izmjenit ce pravilnik o lovostaju.
Vodi racuna, da lovac odstreljuje iskljucivo divljac ( a ne "zivotinje"), a popis divljaci se nalazi u zakonu o lovstvu, i pravilniku o lovostaju.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1848.html
Vuka nema ovdje, za razliku od dabra.
Sto se tice nocne optike, imamo dva strucna i oprecna misljenja na forumu.
Kolega zhrvoje tvrdi (imali smo nedavno diskusiju), da su nocne optike iskljucivo za lov divlje svinje.
Moje je misljenje da su dozvoljeni za lov divlje svinje, caglja, i lisice.
To tvrdim na osnovu zakona o lovstvu:
Clanak 66.
(6) Prethodnu suglasnost iz stavka 4. ovoga članka nije potrebno ishoditi ako se radi o upotrebi optičkih ciljnika za noćni lov za lov svinje divlje, lisice i čaglja izvan zaštićenih dijelova prirode.
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _1913.html
Jako je vazno i ko sta tvrdi. Nas kolega zhrvoje je visegodisnji lovac, sa velikim iskustvom, i velikog znanja, aktivan na mrezama, itd. i njegovo misljenje ima tezinu, a s druge strane ni ja nisam od jucer, i bavim se lovom dugo, itd.
Rekao bih da oko ovog pitanja smo na 50%-50%, jer ni ja ne moram biti u pravu.
I zhrvvoje i ja smo lovci, ali nismo pravnici za tumacenje zakona ili misljenja zakonodavca. Dakle, upit bi trebalo poslati na drugu adresu.
Da te ne bi nas dvojica zbunjivali, upit oko ovog posalji na ministarstvo poljoprivrede, i zatrazi pojasnjenje ovog. Zakon je donesen na njihov prijedlog.
https://poljoprivreda.gov.hr/kontakti/u ... adjana/115
Bilo bi lijepo da ako tako ucinis, javis na forumu sta su rekli. Time bi ova nedoumica bila rijesena.
Naknadni edit:
Vuka se legalno lovi u BiH, te Srbiji.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Vuka se u Hrvatskoj NE lovi .
Koliko znam donešena je odluka da se sa noćnim ciljnicima smije loviti divlja svinja.
Ta je odluka donešena zbog prekobrojnosti.
Koliko znam donešena je odluka da se sa noćnim ciljnicima smije loviti divlja svinja.
- jolly
- Cinker - bojna

TocnoMirok wrote:Vuka se u Hrvatskoj NE lovi .
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/slu ... _2281.html
Članak 3.
(1) Radi provedbe ove Naredbe dopušta se:
– lov u lovostaji za divljač svinja divlja (Sus scrofa L.) krmača
– upotreba optičkih ciljnika za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja izvan zaštićenih područja
Turn better into best!
Gospodo hvala Vam puno na brzim odgovorima, a sto se tice onog upita prema ministarstvu vezano za nocni lov, bit ce poslano kroz ovaj tjedan cim uhvatim vremena te Vam javim odgovor s (nadam se) pojasnjenjem zakona 
Drago mi je da se netko sjetio spomenuti Vuka ?
Do kada se misli prodavati magla i muljati javnost sa zastitom Vuka na podrucju RH? SVi znaju , valjda svi osim birokrata, da je populacija Vuka u hrvatskoj barem 10 puta veca nego sto se prica i da rade ogromne stete. Svaki drugi vidjeni je bez ogrlice i primjecuje se daleko izvan sluzbeno poznatih stanista ?
U cemu je trik? Muzu li se neke paretine iz EU fondova za zastitu Vuka pa pojedinci dobro zive ili jednostavno klasicna nesposobnost i nebriga ? BIH uredno dozvoljava odstrel te stetocine !!
Do kada se misli prodavati magla i muljati javnost sa zastitom Vuka na podrucju RH? SVi znaju , valjda svi osim birokrata, da je populacija Vuka u hrvatskoj barem 10 puta veca nego sto se prica i da rade ogromne stete. Svaki drugi vidjeni je bez ogrlice i primjecuje se daleko izvan sluzbeno poznatih stanista ?
U cemu je trik? Muzu li se neke paretine iz EU fondova za zastitu Vuka pa pojedinci dobro zive ili jednostavno klasicna nesposobnost i nebriga ? BIH uredno dozvoljava odstrel te stetocine !!
Nemoguće je Nemoguće
- jolly
- Cinker - bojna

BiH nije u EU.lex-lutor wrote: U cemu je trik? Muzu li se neke paretine iz EU fondova za zastitu Vuka pa pojedinci dobro zive ili jednostavno klasicna nesposobnost i nebriga ? BIH uredno dozvoljava odstrel te stetocine !!
I mali detalj - formalno vuk nije "stetocina" nego krupna zvijer. (evropa ih ima 5 na listi)
Nasuprot tome, cagalj nije krupna zvijer, i lovi se sasvim legalno.
Cak stovise, ko u dobra sara vremena kad se isplacivala nagrada za odstreljenog vuka, tako danas na pojedinim lokalitetima isplacuje se nagrada za odstreljenog caglja. Na primjer - na Krku.
Ali, vuk nije sitna zvijer, nego krupna, i onda ide cijela politika zastite oko tog.
Prvo postoji neki EU program zastite krupnih zvijeri.
Vjerojatno se povlace neki novci iz tog.
Ali prvi birokratski problem po meni je da vuk nije divljac.
A to bi trebalo uvrstiti u zakon o lovstvu. Nek mu za pocetak daju lovostaj od 01.01 do 31.12, kao dabru. Onda se to kasnije regulira odstrelnim kvotama, slicno kao medvjed, i definira lovna sezona.
Ali, ajde to provuci kroz zakonodavstvo. Zadnji prioritet.
Na papiru, postoji interventni tim za vuka i risa koji bi trebao rjesavati, svu problematiku, pa i rjesavati problematicne jedinke kad rade stetu, ali realno ne znam kako se to sprovodi.
Od 5 navedenih zadaca, zanimljiva je ona 4.
Članovi Interventnog tima za vuka i risa djeluju u sljedećim situacijama:
- životinje u nevolji (npr. uhvaćene u zamku, ranjene, unutar ograde autoceste i sl.) te kod sumnje na bolest
- nezakonito ubijanje – odstrel, zamke, sumnja na trovanje
- nezakonito držanje u zatočeništvu
- pojavljivanje problematičnih životinja koje učestalo uzrokuju veće štete i/ili se zadržavaju u neposrednoj blizini naselja
- stradavanje životinja.
https://mingor.gov.hr/o-ministarstvu-10 ... tskoj/1269
Team:
https://www.haop.hr/sites/default/files ... k_2022.pdf
Inace 5 vrsta krupnih zvijeri, u Eu su:
Medvjed, vuk, dvije vrste risa, wolverine, cisto za informaciju, a od tog 3 obitavaju u HR.
Drugi info.
Nagrada za caglja, (dobro, prije nego komentiras, ova cifra je danas smanjena ali jos uvijek je solidna)
https://otok-krk.org/krk/nagrada-15-tis ... otoku-krku
Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Sve oko vuka je politika,samo politika.
Mislim na namjerno prikazivanje manjega broja,okretanje glave od šteta koje pravi,svi se prave grbavi i spori da bi pokrenuli rješavanje problema...
Mislim na namjerno prikazivanje manjega broja,okretanje glave od šteta koje pravi,svi se prave grbavi i spori da bi pokrenuli rješavanje problema...
Gospodo lovci,
Ministarstvo je odgovorilo 4.4.2023. (brzi su
) na upit poslan nekoliko dana nakon savjeta da se obratim istom. Dolje Vam stavljam odgovor koji također možete naći na njihovim stranicama pod rednim brojem 1745 u kategoriji lovstvo.
Poštovani,
člankom 66. stavkom 1. Zakona o lovstvu („Narodne novine“, broj: 99/18.,32/19. i 32/20.) propisani su načini i sredstva kojima je zabranjeno loviti divljač, odnosno točkom 8. zabranjeno je loviti divljač optičkim ciljnicima za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike. Stavkom 4. navedenog članka propisano je da dopuštenje za iznimnu uporabu sredstava iz stavka 1. točaka od 1. do 18. ovoga članka, dakle i optičkih ciljnika za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike, donosi Ministarstvo poljoprivrede, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode.
Prethodnu suglasnost iz stavka 4. ovoga članka nije potrebno ishoditi ako se radi o upotrebi optičkih ciljnika za noćni lov za lov svinje divlje, lisice i čaglja izvan zaštićenih dijelova prirode. U skladu s navedenim, za upotrebu optičkih ciljnika za noćni lov za lov svinje divlje, lisice i čaglja izvan zaštićenih dijelova prirode potrebno je tražiti dopuštenje Ministarstva poljoprivrede. U drugim slučajevima upotrebe sredstava kojima je prema članku 66. stavku 1. Zakona o lovstvu zabranjeno loviti divljač, a predmetno se odnosi na ostale vrste divljači navedene u članku 9. Zakona o lovstvu, uz dopuštenje Ministarstva poljoprivrede potrebno je ishoditi i suglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode,
S poštovanjem,
Ministarstvo je odgovorilo 4.4.2023. (brzi su
Poštovani,
člankom 66. stavkom 1. Zakona o lovstvu („Narodne novine“, broj: 99/18.,32/19. i 32/20.) propisani su načini i sredstva kojima je zabranjeno loviti divljač, odnosno točkom 8. zabranjeno je loviti divljač optičkim ciljnicima za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike. Stavkom 4. navedenog članka propisano je da dopuštenje za iznimnu uporabu sredstava iz stavka 1. točaka od 1. do 18. ovoga članka, dakle i optičkih ciljnika za noćni lov s mogućnošću elektroničkog povećavanja ili pretvaranja slike, donosi Ministarstvo poljoprivrede, uz prethodnu suglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode.
Prethodnu suglasnost iz stavka 4. ovoga članka nije potrebno ishoditi ako se radi o upotrebi optičkih ciljnika za noćni lov za lov svinje divlje, lisice i čaglja izvan zaštićenih dijelova prirode. U skladu s navedenim, za upotrebu optičkih ciljnika za noćni lov za lov svinje divlje, lisice i čaglja izvan zaštićenih dijelova prirode potrebno je tražiti dopuštenje Ministarstva poljoprivrede. U drugim slučajevima upotrebe sredstava kojima je prema članku 66. stavku 1. Zakona o lovstvu zabranjeno loviti divljač, a predmetno se odnosi na ostale vrste divljači navedene u članku 9. Zakona o lovstvu, uz dopuštenje Ministarstva poljoprivrede potrebno je ishoditi i suglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite prirode,
S poštovanjem,
- jolly
- Cinker - bojna

Meni sad nije jasno. Potrebnu suglasnost nije potrebno ishoditi, i prethodnu suglasnost je potrebno ishoditi (izvan zasticenih podrucja) - sad imamo dvije suprotne tvrdnje?
Inace:
evo jednog mangupa koji nije imao suglasnosti:
https://www.novilist.hr/novosti/crna-kr ... -sredstva/
Inace:
evo jednog mangupa koji nije imao suglasnosti:
https://www.novilist.hr/novosti/crna-kr ... -sredstva/
Turn better into best!
- jolly
- Cinker - bojna

Turn better into best!
-
Mirok
- Brigadni General

Nešto mi nije jasno,kaže se da dopuštenje ne treba,a i da treba...?Kicomico1 wrote:Gospodo lovci,
Ministarstvo je odgovorilo 4.4.2023. (brzi su) na upit poslan nekoliko dana nakon savjeta da se obratim istom. Dolje Vam stavljam odgovor koji također možete naći na njihovim stranicama pod rednim brojem 1745 u kategoriji lovstvo.
Poštovani,
S poštovanjem,
Naredba za ASK je obustavljena, negdje čak i lov na svinje više nije dozvoljen jer su na biološkom minimumu. Totalni cirkus, brzo ćemo mi na lampe opet.
- jolly
- Cinker - bojna

Prosao sam sve pravilnike, nisam nasao naredbu o povlacenju mjera protiv ASK.Iggy wrote:Naredba za ASK je obustavljena, negdje čak i lov na svinje više nije dozvoljen jer su na biološkom minimumu. Totalni cirkus, brzo ćemo mi na lampe opet.
Nakon tog sam pitao, prijatelja koji vodi LGO, za jedno LD, potvrdio mi je da naredba nije povucena.
Ako imas neku sluzbenu obavijest, stavi na forum.
Turn better into best!
Naredba je jos na snazi...
Hunting is getting as close as you can, shooting is getting as far away as possible.
se tiče Naredbe o smanjenju brojnog stanja pojedine vrste divljači (svinja divlja), nismo dobili nikakve informacije o njenom produljenju u lovnoj godini 2023/24.
Za sada, Naredba se zaključuje sa 31.03.2023. i dalje bi trebalo vršiti odstrjel svinje divlje ISKLJUČIVO prema smjernicama u važećim LGO.
U slučaju produljenja Naredbe, biti ćete pravovremeno obaviješteni.
Stručna služba za provedbu LGO
Ovo sam dobio neki dan na mail.
Za sada, Naredba se zaključuje sa 31.03.2023. i dalje bi trebalo vršiti odstrjel svinje divlje ISKLJUČIVO prema smjernicama u važećim LGO.
U slučaju produljenja Naredbe, biti ćete pravovremeno obaviješteni.
Stručna služba za provedbu LGO
Ovo sam dobio neki dan na mail.