Ar15 dilema
Ar15 dilema
Planiram uzeti prvi ar15 razmisljam izmadu Ruger ar556 i Nuova jager ar15 ima neko iskustva i preporuku?
Re: Ar15 dilema
Da ne otvaram novu temu, jel zna neko mozda kakva je efikasnost, ali i legalnost (vjv mora preko nabavne) ar15 konvertera na 22lr ?
Radi se o zatvaracu 22lr koji se umetne umjesto originalnog 223.
Radi se o zatvaracu 22lr koji se umetne umjesto originalnog 223.
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ako planirani tip puske ima u proizvodnji sustav za 22lr, onda za zatvarac (upper) i cijev treba nabavna dozvola.
Mislm da ces dobiti bez problema.
Upisat ces novu cijev u oruzni list, i to je to.
Nedavno se jedna takva 223/22lr prodavala na Njuskalu.
Mislm da ces dobiti bez problema.
Upisat ces novu cijev u oruzni list, i to je to.
Nedavno se jedna takva 223/22lr prodavala na Njuskalu.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
- jolly
- Cinker - bojna

Moram prinati da sam zatecen.
Odi pitati na lokalni mup. Teoretski ne bi trebalo biti problema, ali ko ce ga znati.
Malo sam pogledao, to je nesto nalik na ovo:
https://sdi.edu/blog/2023/05/01/ar-15-2 ... ry%20parts.
Odi pitati na lokalni mup. Teoretski ne bi trebalo biti problema, ali ko ce ga znati.
Malo sam pogledao, to je nesto nalik na ovo:
Turn better into best!
Kad se već oživila tema o AR-15, i ja imam problem s njom ali druge vrste.
Prošle godine sam uzeo AR-15 ali ne kod nas nego uvoz iz inozemstva. Procedura je jako spora i dugo je trajala (dulje od 6 mjeseci) pa sam, očekujući to, pušku uzeo na dozvolu za sakupljanje B. Kako se taj model ne prodaje kod nas, tražili su da ide na vještačenje, što je i obavljeno i model je unesen u bazu podataka. I sad, kad je to sve gotovo, hoću pušku prebaciti sa sakupljanja na lov i upisati na lovački OL. Na referadi prvo kažu nema problema. Nakon toga mi kažu, ipak ne može, kad je puška bila na vještačenju, navodno su stavili u bazi podataka da se može registrirati isključivo za sport, a za lov ne može?!? Kao, to nije primjereno da bude lovačka puška?!
Inače standardni model AR-15 .223 16" cijev, ništa specijalno. To mi je nevjerojatno jer znam da ljudi normalno registriraju sve vrste poluautomata za lov kod nas uključujući Hellion/VHS2, AR-15 i AK varijante i slično.
Help?
Prošle godine sam uzeo AR-15 ali ne kod nas nego uvoz iz inozemstva. Procedura je jako spora i dugo je trajala (dulje od 6 mjeseci) pa sam, očekujući to, pušku uzeo na dozvolu za sakupljanje B. Kako se taj model ne prodaje kod nas, tražili su da ide na vještačenje, što je i obavljeno i model je unesen u bazu podataka. I sad, kad je to sve gotovo, hoću pušku prebaciti sa sakupljanja na lov i upisati na lovački OL. Na referadi prvo kažu nema problema. Nakon toga mi kažu, ipak ne može, kad je puška bila na vještačenju, navodno su stavili u bazi podataka da se može registrirati isključivo za sport, a za lov ne može?!? Kao, to nije primjereno da bude lovačka puška?!
Help?
The truth is hate to those who hate the truth.
- jolly
- Cinker - bojna

Nevjerojatna situacija.
Posalji upit u mup na email moze li se ar15 registrirati kao lovacka puska?
Kad dobijes pozitivan odgvor, registriraj.
Opcija 2.
Prodaj tu pusku.
Kupi drugi ar15 i registriraj za lov.
Opcija 3.
Posalji upit u centar za vjestacenje, objasni problem, i pitaj moze li se to drugacije ubaciti u bazu podataka, a ako ne moze da ti objasne u cemu je problem.
Ovaj podatak bi cak bio i zanimljiv clanovima foruma.
Ako ne moze, ne moze. Onda opcija 2. ili opcija 4.
Opcija 4.
registracija za sport, i koristenje za sport. Ako ti ima smisla.
Posalji upit u mup na email moze li se ar15 registrirati kao lovacka puska?
Opcija 2.
Prodaj tu pusku.
Opcija 3.
Posalji upit u centar za vjestacenje, objasni problem, i pitaj moze li se to drugacije ubaciti u bazu podataka, a ako ne moze da ti objasne u cemu je problem.
Opcija 4.
Turn better into best!
Mislim da vas malo muljaju. Znam za barem 10ak ljudi koji imaju Ar-15 registrirano i na samoobranu i na lov.Barut wrote:Kad se već oživila tema o AR-15, i ja imam problem s njom ali druge vrste.
Prošle godine sam uzeo AR-15 ali ne kod nas nego uvoz iz inozemstva. Procedura je jako spora i dugo je trajala (dulje od 6 mjeseci) pa sam, očekujući to, pušku uzeo na dozvolu za sakupljanje B. Kako se taj model ne prodaje kod nas, tražili su da ide na vještačenje, što je i obavljeno i model je unesen u bazu podataka. I sad, kad je to sve gotovo, hoću pušku prebaciti sa sakupljanja na lov i upisati na lovački OL. Na referadi prvo kažu nema problema. Nakon toga mi kažu, ipak ne može, kad je puška bila na vještačenju, navodno su stavili u bazi podataka da se može registrirati isključivo za sport, a za lov ne može?!? Kao, to nije primjereno da bude lovačka puška?!Inače standardni model AR-15 .223 16" cijev, ništa specijalno. To mi je nevjerojatno jer znam da ljudi normalno registriraju sve vrste poluautomata za lov kod nas uključujući Hellion/VHS2, AR-15 i AK varijante i slično.
Help?
Kako je to "sportska puska"
Moja kalas je registriran kao "sportski model" dok znam decka koji ima isti registriran na lov i njemu pise "lovacki isti model ko i meni"
Da, to je to, al dolaze sa spremnikom od 25, tako da mogu zaboravit.jolly wrote:Malo sam pogledao, to je nesto nalik na ovo:
- jolly
- Cinker - bojna

Spremnik za 22lr od 25 metaka, nema problema.
Zakon ogranicava spremnik za kalibre centralnog paljenja.
Zakon ogranicava spremnik za kalibre centralnog paljenja.
Turn better into best!
Istina, ne znam zašto mi je stalno u glavi da mali kalibar ima ograničenje od 20 metaka... samo centralno paljenje je ograničeno.
Onda nebi trebalo bit zakonskih zapreka, zatvarač bi trebo bez problema ić na nabavnu.
Od tehničkih stvari kolko sam bacio pogled, spominje se samo manja preciznost (jer je cijev 223 i jer ima veću stopu rotacije) i mogućnost nakupljanja olova u mehanizam povratnih plinova. Ali to se ionako na ar15 sve može rastavit i dobro očistit.
Onda nebi trebalo bit zakonskih zapreka, zatvarač bi trebo bez problema ić na nabavnu.
Od tehničkih stvari kolko sam bacio pogled, spominje se samo manja preciznost (jer je cijev 223 i jer ima veću stopu rotacije) i mogućnost nakupljanja olova u mehanizam povratnih plinova. Ali to se ionako na ar15 sve može rastavit i dobro očistit.
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Ma uputi im samo dopis da su takve puške uredno regane za lov.Barut wrote:Kad se već oživila tema o AR-15, i ja imam problem s njom ali druge vrste.
Prošle godine sam uzeo AR-15 ali ne kod nas nego uvoz iz inozemstva. Procedura je jako spora i dugo je trajala (dulje od 6 mjeseci) pa sam, očekujući to, pušku uzeo na dozvolu za sakupljanje B. Kako se taj model ne prodaje kod nas, tražili su da ide na vještačenje, što je i obavljeno i model je unesen u bazu podataka. I sad, kad je to sve gotovo, hoću pušku prebaciti sa sakupljanja na lov i upisati na lovački OL. Na referadi prvo kažu nema problema. Nakon toga mi kažu, ipak ne može, kad je puška bila na vještačenju, navodno su stavili u bazi podataka da se može registrirati isključivo za sport, a za lov ne može?!? Kao, to nije primjereno da bude lovačka puška?!Inače standardni model AR-15 .223 16" cijev, ništa specijalno. To mi je nevjerojatno jer znam da ljudi normalno registriraju sve vrste poluautomata za lov kod nas uključujući Hellion/VHS2, AR-15 i AK varijante i slično.
Help?
Pa neka oni traže u bazi podataka.
I traži pismeno objašnjenje.
Eto, i meni. Taman kad pomislim da sam konačno dogurao proceduru do kraja, onda još jedno iznenađenje.jolly wrote:Nevjerojatna situacija.
Na kraju ću vjerojatno odabrati opciju broj 4. Puška skuplja prašinu već godinu i po dana čekajući da se riješi papirologija i jednostavno više nemam volje i strpljenja da sad to i dalje razvlačim, tražim mišljenja i natežem se s njima.jolly wrote:Posalji upit u mup na email moze li se ar15 registrirati kao lovacka puska?
Opcija 2.
Prodaj tu pusku.
Opcija 3.
Opcija 4.
Inače, mogu je registrirati na sport bez problema, najveći problem je gdje onda trenirati? Ovdje nema sportske streljane za VK dugu cijev. Gdje da idem na trening, u Karlovac? Zagreb? Nema baš smisla. Ali da ju i uspijem registrirati na lov, onda je ne mogu koristiti na natjecanjima HSS-a prema novom njihovom pravilniku.
To mi je i bila glavna dilema, koju varijantu odabrati. Da mogu trenirati ili da mogu ići na natjecanja. Nakon razmišljanja sam zaključio da je vjerojatno bolje trenirati i skupljati iskustvo, a za natjecanja ću nešto riješiti u budućnosti, ali eto, očito neće ići tako...
Za trening mi ostaje MK, a za VK neka mi to bude motivacija za napraviti mjesto za vježbe gađanja.
Nema ništa konkretno, za sada je još u idejnoj fazi.
Sent using Tapatalk Pro
Sent using Tapatalk Pro
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Barut wrote:Nema ništa konkretno, za sada je još u idejnoj fazi.
Daj ovako.
Uputi pitanje načelniku zašto se toliko čeka?
Zašto,pošto se takva puška uredno registrira kao lovačka?
Gdje piše da je takva puška primjerena samo za sport?
Gdje je to propisano ?
Puška svim svojim karakteristikama odgovara i lovačkom oružju.
Također i po ZONIPOGu !
Gdje je problem?
Ja ti to preporučujem jer sam imao problem sa upisom oružja pokojnog starog,a odugovlačili su me više od četiri mjeseca.
Kada sam se obratio načelnici(PU Zagreb),SUTRADAN mi je načelnica osobno javila da mi je zahtjev riješen !!!
Sent using Tapatalk Pro