NABAVNA DOZVOLA
Re: NABAVNA DOZVOLA
Pozdrav ekipa, ovako nov sam sa pljucama htio bi si jednu priustiti i izvaditi nabavnu dozvolu odnosno oruzani list, pa me zanima sad jedna stvar,,, ja da bi dobio odgovarajuce dozvole i papire moram bit u nekom streljackom klubu?Jel postoji neki limit koliko dugo moram bit npr aktivan da bi dobio dozvolu za posjedovanje ili samo se upisem izvadim papire i cao djaci? Isto tako me zanima ukoliko npr dogodi se da ja nisam u nikakvom lovnom ni streljackom savezu isad npr ne idem na streljane 2god oni meni oduzimaju oruzije ili kako to ide ako moze neki info?
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Moraš zadovoljiti neke uvjete koje propisuje SS,da bi mogao tražiti nabavnu.
Inače možeš tražiti i nabavnu na držanje u svrhu samoobrane.
Tada nemaš tih caka kao kod streljaštva.
Inače možeš tražiti i nabavnu na držanje u svrhu samoobrane.
Tada nemaš tih caka kao kod streljaštva.
gle bio sam par puta na streljani i bilo mi je full zabavno
volim to ko i svako musko, e sad iskreno neda mi se zaje.. sa papirlogijom i svim tim davanjima ako mogu dobiti bez tog nekog clanstva i aktivnosti ok, meni je cilj kupit pljucu kad mi se ode odem u streljanu opalim 100-200x i aj cao i onda opet kad mi dodje kroz pola godine ili kako god zato me zanima kakva su pravila
-
Mirok
- Brigadni General

- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 2 times
Onda traži za samoobranu.ciklon wrote:gle bio sam par puta na streljani i bilo mi je full zabavnovolim to ko i svako musko, e sad iskreno neda mi se zaje.. sa papirlogijom i svim tim davanjima ako mogu dobiti bez tog nekog clanstva i aktivnosti ok, meni je cilj kupit pljucu kad mi se ode odem u streljanu opalim 100-200x i aj cao i onda opet kad mi dodje kroz pola godine ili kako god zato me zanima kakva su pravila
- jolly
- Cinker - bojna

- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 13 times
Ili polozi lovacki ispit, i onda samo placas godisnju clanarinu hls-u, bez obaveza clanstva. Ili se uclani s streljacki klub, uz neke obaveze koje slijede iz clanstva u udruzi. Za strijelce je obaveza jedno natjecanje godisnje.ciklon wrote:gle bio sam par puta na streljani i bilo mi je full zabavnovolim to ko i svako musko, e sad iskreno neda mi se zaje.. sa papirlogijom i svim tim davanjima ako mogu dobiti bez tog nekog clanstva i aktivnosti ok, meni je cilj kupit pljucu kad mi se ode odem u streljanu opalim 100-200x i aj cao i onda opet kad mi dodje kroz pola godine ili kako god zato me zanima kakva su pravila
Ako si iz Zagreba, preporuka je SK Las streljacki klub.
Ili odustani od price.
Turn better into best!
Support your local gun shop!
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
E. Hemingway: "I never knew of a morning in Africa when I woke up and was not happy.”
Jeftinije ti je u streljački klub,cijena ispita za lovca,plus upisnina u LD,pa onda članarina svake godine,a jedno takmičenje godišnje možeš odraditi....
- jolly
- Cinker - bojna

Osnovno pitanje za pocetnika, je da nadje odgovor na ovo:
Gdje je najblizi streljacki klub sa dostupnom streljanom za vatreno oruzje?
Ukoliko tog nema u blizini, gubi se smisao.
Mislim da ovo predvidja slijedece lokacije.: Istra, Rijeka, Zagreb, Osijek, Karlovac
Gdje je najblizi streljacki klub sa dostupnom streljanom za vatreno oruzje?
Ukoliko tog nema u blizini, gubi se smisao.
Mislim da ovo predvidja slijedece lokacije.: Istra, Rijeka, Zagreb, Osijek, Karlovac
Turn better into best!
iz zg-a sam bio sam u Lasu pljuckao doduse jednom ali jesan sad se raspitujem sto i kako zivciraju me te silne proceedure i paprilogoije moras ovo moras ono da bi imao OVO ali svejedno decki puno hvala!
Dovoljan ti je lovački ispit za lovačko oružje i reket odnosno članarina HLS-u .
Kad jednom položiš ako ti se zdrastveno stanje ne promjeni imaš dozvolu na trajno i
platiš 150-300 kn godišnje ovisno da li želiš lovački vjesnik ili ne .
Za sportsko oružje učlani se u streljački klub.
Kad jednom položiš ako ti se zdrastveno stanje ne promjeni imaš dozvolu na trajno i
platiš 150-300 kn godišnje ovisno da li želiš lovački vjesnik ili ne .
Za sportsko oružje učlani se u streljački klub.
Oruzje i slabi zivci nikada nisu bili dobitna kombinacijaciklon wrote:iz zg-a sam bio sam u Lasu pljuckao doduse jednom ali jesan sad se raspitujem sto i kako zivciraju me te silne proceedure i paprilogoije moras ovo moras ono da bi imao OVO ali svejedno decki puno hvala!
Točno.damirdj75 wrote:Oruzje i slabi zivci nikada nisu bili dobitna kombinacijaciklon wrote:iz zg-a sam bio sam u Lasu pljuckao doduse jednom ali jesan sad se raspitujem sto i kako zivciraju me te silne proceedure i paprilogoije moras ovo moras ono da bi imao OVO ali svejedno decki puno hvala!![]()
I mene je živcirala papirologija i procedure kad sam sređivao vozačku dozvolu, a tu ima i te kako više zafrkancije nego s oružjem, polaganje i svašta još. Riješiš to jednom i miran si. Oružni list ti više ne istječe (kao vozačka npr.)
Sent using Tapatalk
The truth is hate to those who hate the truth.
- jolly
- Cinker - bojna

Oruzje je ozbiljna stvar, pogovoru iz perspektive zakonodavca, ali i vlasnici oruzja ce se sloziti sa time.Barut wrote:Točno.damirdj75 wrote:Oruzje i slabi zivci nikada nisu bili dobitna kombinacijaciklon wrote:iz zg-a sam bio sam u Lasu pljuckao doduse jednom ali jesan sad se raspitujem sto i kako zivciraju me te silne proceedure i paprilogoije moras ovo moras ono da bi imao OVO ali svejedno decki puno hvala!![]()
I mene je živcirala papirologija i procedure kad sam sređivao vozačku dozvolu, a tu ima i te kako više zafrkancije nego s oružjem, polaganje i svašta još. Riješiš to jednom i miran si. Oružni list ti više ne istječe (kao vozačka npr.)
Sent using Tapatalk
Bez uvrede, ali neozbiljan pristup administracijskom postupku, odnosno ocekivati nekakve precice, na brzinu nece uroditi plodom.
Postoji procedure koju treba slijediti.
Najteze je doci do prve nabavne dozvole, ali kad se jednom zakoraci u lovacko ili sportsko streljacke vode, postupak kasnije je zapravo jednostavam i rutinski.
Uclanjenje u streljacki klub, je ispravni prvi korak, i vjerujem da u klubu LAS (obzirom da je clan foruma koji je postavio pitanje, iz Zagreba), moze se sve realizirati u razumnom vremenu. LAS ima svoju streljanu, i specijalizira pistoljske discipline u VK, i zato mislim da je najbolja opcije, ne zanemarijum brojne druge Zagrebacke streljacke klubove.
Turn better into best!
A dali si dužan imati jedno natjecanje za sportsko oružje ako imaš oružni list na Trajno?
- jolly
- Cinker - bojna

Za sportskog strijelca, koji posjeduje oruzje, godisnji uvjeti koje mora ispunjavati:
1. Placanje clanarine.
2. Registracija strijelca na godisnju listu registriranih natjecatelja. (natjecateljski karton - 30 kn) - ovo vodi klupska uprava
3. Izvrsenje obaveza unutar kluba, prema internom pravilniku kluba.
4. Iskljucivo za nabavnu dozvolu, ili produzenje OL, ishodovanje potvrde HSS na osnovu biltena koji nije stariji od godine dana, a sama potvrda traje 6 mjeseci
Ukoliko se ne plati clanarina, onda clan prestaje biti clan, i time gubi uvjete za posjedovanje oruzja.
Natjecanje, da ili ne? Mozda.
Vecina klubova organizira poneko natjecanje ili turnir svake godine, ili vise takvih dogadjanja, i interno se moze traziti sudjelovanje na takvom dogadjaju od clanova kluba. Kako pojedini klub to rjesava ne znam, ali vjerojatno postoje neke klupske obaveze.
Da razjasnim, postoji sustav najtecanja unutar HSS, koji zavrsava sa zupanijskim i drzavnim nivoom natjecanja, takodjer postoje i lige natjecanja kroz sezonu. To je sve na forumalnom kalendaru saveza.
Klubovi, mogu i van toga organizirati klupske ili medju klupske turnire.
Dakle klub moze traziti sudjelovanje od clana na odredjenom broju treninga, ili na odredjenom nivou natjecanja, ili na klupskom turniru, kroz godinu. Ali i ne mora.
Odgovor je: ovisi o klupskim pravilima i statutu kluba.
Ono sto sam ja primijetio:
Obaveze natjecanja, kao uvjet za dobijane nabavne dozvole je turn off za mnoge interesentne koji bi mozda bili rekrativni strijelci
Dodje novi covjek u klub, i kaze ja bih pucao rekreativno, i ne zanimaju me natjecanja.
I sta sa takvime?
Psiholoski ovo je legitiman motiv da se neko uclani u sportski klub (rekreacija), ali je ocito da ga izazov natjecanja baca iz njegove comfort zone. I kad objasnis da streljastvo ima pretpostavku da se treba ici na natjecanje, jedan dio potencijalnih clanova odustaje.
Uvjet natjecanja, kao uvjet bavljenja sportskom rekreacijiom, poznato mi je jedino u streljastvu!!
U svim drugim sportovima, mozes se uclaniti u klub, i baviti se rekreativno tom aktivnosti.
Gledajuci kroz moje visegodisnje iskustvo, mislim da na prvom kontaktu sa klubom, barem 50% ljudi odustaje od streljastva radi uvjeta natjecanja. (jedrenje, bocanje, kuglanje, sportski ribolov, kosarka, nogomet - u takve sportove, ljudi se mogu aktivirati ama bez ikakve obaveze formalnog natjecanja)
I misljenja sam da bi radi popularizacije streljastva HSS morao naci neku forumulu, da ucini streljacki sport pristupacniji za rekreativce srednje zivotne dobi.
Po meni, za tu potvrdu bi trebalo biti dovoljno ta godisnja registracija strijelca, natjecateljski karton koji kosta 30 kn.
I ne samo strijelci rekreativci nego i ostali radnici u sportskim streljackim klubovima: treneri, suci - dakle glupo je ocekivati od suca ili trenera da sam mora ici na natjecanje, da bi izasao na biltenu, da bi dobio nabavnu dozvolu.
Paralelu sa drugim sportovima sam naveo.
Kad je rijec o oruzju, da napravim paralelu sa lovcima:
Lovac mora poloziti lovacki ispit, i napraviti iskaznicu.
Svake godine mora kupiti lovacku markicu da bi bio na listi lovaca HLS. (ovo je ekvivalent natjecateljaskog kartona, registracije strijelca u HSS, koji kosta 30 kn godisnje)
I time je lovac ispunio svoje godisnje obaveze odrzavanja lovackog statusa. Ne mora biti ni clan kluba - drustva, nego samo saveza HLS.
Sa time lovac moze:
- posjedovati oruzje
- ici u lov u goste ili komercijalno (ali i ne mora, nema obavezu)
- moze ici na streljanu trenirati, ili pucati rekreativno, ili se cak i natjecati (ali i ne mora)
Kako je zivot sportskog rekreativca u sustavu HSS kompliciran u usporedbi sa drugim sportovima, uvjetovanjem natjecanja za izdavanje dozvole, uz ostale popratne negativne uvjete - primarno nedostatak streljana, onda je i brojnost (citaj popularnost) clanstva time definirana:
- strijelaca aktivnih natjecatelja, u HSS registriranih kroz sezonu - oko 1850 (sezona 2020/21) - od ovih barem pola nemaju oruzje. (juniori, kadeti)
- Lovaca registriranih oko 55.000
Streljastvo je nepopularno, evidentno iz broja clanova, i po meni trebalo bi raditi na popularizaciji streljastva, laksim uvjetima i boljom kvalitetnijom administracijom.
1. Placanje clanarine.
2. Registracija strijelca na godisnju listu registriranih natjecatelja. (natjecateljski karton - 30 kn) - ovo vodi klupska uprava
3. Izvrsenje obaveza unutar kluba, prema internom pravilniku kluba.
4. Iskljucivo za nabavnu dozvolu, ili produzenje OL, ishodovanje potvrde HSS na osnovu biltena koji nije stariji od godine dana, a sama potvrda traje 6 mjeseci
Ukoliko se ne plati clanarina, onda clan prestaje biti clan, i time gubi uvjete za posjedovanje oruzja.
Natjecanje, da ili ne? Mozda.
Vecina klubova organizira poneko natjecanje ili turnir svake godine, ili vise takvih dogadjanja, i interno se moze traziti sudjelovanje na takvom dogadjaju od clanova kluba. Kako pojedini klub to rjesava ne znam, ali vjerojatno postoje neke klupske obaveze.
Da razjasnim, postoji sustav najtecanja unutar HSS, koji zavrsava sa zupanijskim i drzavnim nivoom natjecanja, takodjer postoje i lige natjecanja kroz sezonu. To je sve na forumalnom kalendaru saveza.
Klubovi, mogu i van toga organizirati klupske ili medju klupske turnire.
Dakle klub moze traziti sudjelovanje od clana na odredjenom broju treninga, ili na odredjenom nivou natjecanja, ili na klupskom turniru, kroz godinu. Ali i ne mora.
Odgovor je: ovisi o klupskim pravilima i statutu kluba.
Ono sto sam ja primijetio:
Obaveze natjecanja, kao uvjet za dobijane nabavne dozvole je turn off za mnoge interesentne koji bi mozda bili rekrativni strijelci
Dodje novi covjek u klub, i kaze ja bih pucao rekreativno, i ne zanimaju me natjecanja.
I sta sa takvime?
Psiholoski ovo je legitiman motiv da se neko uclani u sportski klub (rekreacija), ali je ocito da ga izazov natjecanja baca iz njegove comfort zone. I kad objasnis da streljastvo ima pretpostavku da se treba ici na natjecanje, jedan dio potencijalnih clanova odustaje.
Uvjet natjecanja, kao uvjet bavljenja sportskom rekreacijiom, poznato mi je jedino u streljastvu!!
U svim drugim sportovima, mozes se uclaniti u klub, i baviti se rekreativno tom aktivnosti.
Gledajuci kroz moje visegodisnje iskustvo, mislim da na prvom kontaktu sa klubom, barem 50% ljudi odustaje od streljastva radi uvjeta natjecanja. (jedrenje, bocanje, kuglanje, sportski ribolov, kosarka, nogomet - u takve sportove, ljudi se mogu aktivirati ama bez ikakve obaveze formalnog natjecanja)
I misljenja sam da bi radi popularizacije streljastva HSS morao naci neku forumulu, da ucini streljacki sport pristupacniji za rekreativce srednje zivotne dobi.
Po meni, za tu potvrdu bi trebalo biti dovoljno ta godisnja registracija strijelca, natjecateljski karton koji kosta 30 kn.
I ne samo strijelci rekreativci nego i ostali radnici u sportskim streljackim klubovima: treneri, suci - dakle glupo je ocekivati od suca ili trenera da sam mora ici na natjecanje, da bi izasao na biltenu, da bi dobio nabavnu dozvolu.
Paralelu sa drugim sportovima sam naveo.
Kad je rijec o oruzju, da napravim paralelu sa lovcima:
Lovac mora poloziti lovacki ispit, i napraviti iskaznicu.
Svake godine mora kupiti lovacku markicu da bi bio na listi lovaca HLS. (ovo je ekvivalent natjecateljaskog kartona, registracije strijelca u HSS, koji kosta 30 kn godisnje)
I time je lovac ispunio svoje godisnje obaveze odrzavanja lovackog statusa. Ne mora biti ni clan kluba - drustva, nego samo saveza HLS.
Sa time lovac moze:
- posjedovati oruzje
- ici u lov u goste ili komercijalno (ali i ne mora, nema obavezu)
- moze ici na streljanu trenirati, ili pucati rekreativno, ili se cak i natjecati (ali i ne mora)
Kako je zivot sportskog rekreativca u sustavu HSS kompliciran u usporedbi sa drugim sportovima, uvjetovanjem natjecanja za izdavanje dozvole, uz ostale popratne negativne uvjete - primarno nedostatak streljana, onda je i brojnost (citaj popularnost) clanstva time definirana:
- strijelaca aktivnih natjecatelja, u HSS registriranih kroz sezonu - oko 1850 (sezona 2020/21) - od ovih barem pola nemaju oruzje. (juniori, kadeti)
- Lovaca registriranih oko 55.000
Streljastvo je nepopularno, evidentno iz broja clanova, i po meni trebalo bi raditi na popularizaciji streljastva, laksim uvjetima i boljom kvalitetnijom administracijom.
Turn better into best!